Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Přestavbu bývalých chomutovských městských lázní navrhne mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Vítězný návrh vybrala odborná porota, ve které zasedl například David Vávra.

Porota vybrala budoucí podobu chomutovských lázní. Navrhl ji mezinárodní tým

/VIZUALIZACE/ Chomutov už ví, jak budou v budoucnu vypadat bývalé městské lázně. Vzniknout má multifunkční kulturní a vzdělávací prostor, stěhovat se tam má také knihovna. Vítězný návrh mezinárodního studia Boele, který v soutěži vybrala odborná porota, respektuje původní vnější vzhled budovy. Do ikonického prostoru umístili architekti lehkou dřevěnou vestavbu. Podle plánů by nové centrum mohlo začít fungovat ve druhé polovině roku 2026.

Z vernisáže výstavy výtvarného oboru Základní umělecké školy Otakara Vondrovice v Poděbradech u příležitosti 70. výročí založení vzdělávacího zařízení.

Obrazem: Poděbradská umělecká škola oslavila jubileum výstavou a koncertem

Sedmdesáté výročí svého založení si v tomto roce připomíná Základní umělecká škola Otakara Vondrovice v Poděbradech. Při této příležitosti došlo k otevření výstavy prací žáků výtvarného oboru. V rámci vernisáže, která se uskutečnila v prostorách městské knihovny, zazpívala Lenka Šlapáková píseň Kam doplout mám.

Obecní knihovna v Horní Suché se po třech letech vrací na své původní místo - do tzv. červené školy. Leden 2023.

FOTO: Knihovna v Horní Suché se vrací. Z tělocvičny do historické budovy

Po dlouhých třech letech se obecní knihovna vrací na místo, kde fungovala přes 50 let. Od 1. února přivítá čtenáře opět v budově tzv. červené školy, historické budově, v níž už několik let probíhá rekonstrukce. Ta se však konečně blíží ke konci a od jara by v budově měl sídlit také obecní úřad.

Projekt nové knihovny v Modřínové ulici v Třebíči. Může ještě dojít k drobným změnám, nicméně takto by měla opravená budova z větší části vypadat.

Modřínku čeká omlazující kúra. Podívejte se, jak se knihovna v Třebíči změní

Lidé tu budovu mají rádi. Uvnitř je hezké prostředí a usměvavé dámy, které vždy umějí poradit. Zvenčí však pobočka třebíčské knihovny v Modřínové ulici vypadá poněkud omšele. Její vzhled odpovídá osmdesátým létům minulého století, kdy vzniklo okolní sídliště. Šedivá kostka není zateplená, omítka je na některých místech už popraskaná. „Bydlím nedaleko. Knihovna jako taková je fajn, jsem ráda, že ji tu máme. Ale její budova by vážně potřebovala pořádnou omlazovací kúru,“ souhlasila Alena Slabá.

V Knihovně Ústeckého kraje (dříve Severočeské vědecké knihovně) se v únoru a březnu otevřou pro veřejnost dva kurzy se zaměřením na moderní techniku.

Knihovna spouští kurzy 3D modelování a programování v Minecraftu

V Knihovně Ústeckého kraje (dříve Severočeské vědecké knihovně) se v únoru a březnu otevřou pro veřejnost dva kurzy se zaměřením na moderní techniku. První seznámí účastníky s virtuálním modelováním a 3D tiskem, druhý pak bude věnovaný programování v populární hře Minecraft.

Ilustrační foto.

Turnov získal miliony. Finance město použije na vybavení knihovny

V listopadu loňského roku byla městu Turnov přidělena dotace z Integrovaného regionálního operačního programu na projekt Nová knihovna v ul. Skálova, Turnov. Dotace ve výši 68 milionů korun pokrývá značnou část nákladů spojených s výstavbou nové budovy knihovny ve Skálově ulici. Nyní byla potvrzena také dotace na projekt vybavení nové knihovny.

Představení z cyklu LiStOVáNí potěšilo diváky v Krajské knihovně Vysočiny Havlíčkův Brod

V Havlíčkobrodské knihovně oslavili dvacet let LiStOVáNí. Byla to jízda

Oblíbený cyklus LiStOVáNí slaví dvacet let. A právě při této příležitosti se uskutečnilo ve středu jedenáctého ledna v Krajské knihovně Vysočiny Havlíčkův Brod úžasné představení s Věrou Hollou, Lukášem Hejlíkem, Pavlem Oubramem a Alanem Novotným. Za možnost zveřejnění příspěvku děkujeme organizátorům a za krásné fotografie Liboru Blažkovi.

Rekonstrukce a přístavba Červeného kostela v Olomouci, 23. ledna 2023

Nový Červený kostel zevnitř. Takto teď vypadá proměna

VIDEO / FOTOGALERIE / Velkou proměnou prošel v uplynulých dvou letech červený kostel na třídě Svobody v Olomouci. Léta chátrající objekt už má za sebou rekonstrukci takzvaně od podlahy až po střechu. V těchto dnech se dokončují interiéry moderní přístavby, uvnitř kostela teď restaurátoři pracují na obnově truhlářských prvků.

Rekonstrukce a přístavba Červeného kostela v Olomouci, 23. ledna 2023

Rozsáhlá rekonstrukce. Proměna Červeného kostela v Olomouci budí emoce

Červený kostel na třídě Svobody v Olomouci prošel v uplynulých dvou letech velkou proměnou. Léta chátrající objekt už má za sebou rekonstrukci takzvaně od podlahy až po střechu. V těchto dnech se dokončují interiéry moderní přístavby, uvnitř kostela teď restaurátoři pracují na obnově truhlářských prvků.

Budova nového depozitáře Moravské zemské knihovny v Brně.

Schová 40 kilometrů knih: nahlédněte do nového obřího skladu knihovny MZK v Brně

Nový depozitář má k dispozici Moravská zemská knihovna v Brně. Jedná se o skladovací prostory, v nichž bude druhá největší knihovna v České republice ukládat zejména knihy, ale také sbírky map nebo obrazů. K těmto účelům jí bude sloužit zčásti zrekonstruovaná a zčásti nově postavená budova v Bulínově ulici, která stojí v bezprostřední blízkosti knihovny. Čtenářům to zajistí lepší přístup k jinak hůře dostupným knihám.

Zpěvák a kytarista Jaroslav Hnízdil

Písničkář Jaroslav Hnízdil zahájí sezónu koncertem Mezi knihami

I v novém roce pokračuje v Obvodní knihovně Skvrňany cyklus Mezi knihami - koncerty a autorská čtení v knihovně. Od ledna do dubna jsou na programu čtyři koncerty a jedno autorské čtení. První z koncertů mohou diváci navštívit již v úterý 17. ledna od 18 hodin, kdy mezi knihami vystoupí českobudějovický písničkář, moderátor a zakladatel skupiny Spolektiv Jaroslav Hnízdil. 

Ilustrační foto

Silnice, nádraží i knihovna. Projekty, které zpříjemní život na Valašsku

Zlepšení dopravní dostupnosti či bezpečnosti, nepoměrně vyšší kultura cestování, lepší zdravotní péče nebo také splátka dluhu čtenářům. To jsou předpokládané pozitivní dopady některých významných projektů, které se v loňském roce podařilo zahájit na Valašsku nebo se s jejich uskutečněním v brzké době počítá.

Se Severočeskou vědeckou knihovnou v Ústí nad Labem můžete psát povídky i hádat osobnosti.

S knihovnou v Ústí nad Labem můžete psát povídky i hádat osobnosti

Hned do dvou soutěží se mohou zapojit čtenáři Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. První z nich je určena psavcům a začínajícím spisovatelům, příznivcům tajemna i strašidelných příběhů. Cílem je totiž napsat povídku, ve které se objeví strašidlo inspirované lokálními reáliemi.

V lednu si knihovna UJEP začíná připomínat 10. výročí.

V lednu si knihovna UJEP začíná připomínat 10. výročí

Leden je měsícem nových výzev a předsevzetí. Přestože není jisté, co nás v tomto roce čeká, víme bezpečně, že se v roce 2023 ve Vědecké knihovně UJEP (VK UJEP) má veřejnost na co těšit. Univerzitní knihovna totiž slaví 10 let v nové budově a v nové podobě.

Děti se sešly na Vánočním literárně-hudebním salonku.

Nymburské děti si užily Vánoční literárně-hudební salonek

/FOTOGALERIE/ Vánoční literárně-hudební salonek – tak se jmenovalo setkání ukrajinských a českých dětí, které se konalo v Městské knihovně Nymburk. Salonek iniciovaly a uspořádaly učitelky ZŠ Tyršova Viktoria Meyer a Mgr. Olga Kalicka, které se ujaly ukrajinských děti v rámci kurzu češtiny pro cizince, jež škola pro ně od září zajistila. 

Knihkupectví Havlíčkův Brod - Ilustrační foto

Knihy se čtou pořád. Mezi Čechy vedou detektivky i Harry Potter

Ačkoli jde digitální svět mílovými kroku kupředu, prorokovaný zánik tištěných knih je stále ještě daleko. Čtenáři pro ně chodí do knihoven i do kamenných obchodů. Zájmy o knihy určuje žánr, ale také dobrý marketing. V žebříčcích popularity se drží kriminálky zahraničních i českých autorů, renesancí prochází svět Harryho Pottera.

Bývalá mlékárna v centru Frýdlantu se promění v centrum s knihovnou, klubovnami i společenským sálem.

Chátrající mlékárnu promění ve Frýdlantu v knihovnu a společenské centrum

Nové knihovny, společenského sálu, kluboven pro spolkovou činnost i bytů se dočkají obyvatelé Frýdlantu. Město má v plánu proměnit v komunitní multifunkční prostor pro širokou veřejnost dlouho chátrající objekt bývalé mlékárny v sousedství radnice. Dům se podařilo radnici před lety získat v soudní dražbě a uchránit ho tak před tím, aby byl zdemolován nebo se stal třeba nechtěnou ubytovnou.

Kniha Cesty Vlachů byla pokřtěna v Galerii Draka v Trutnově

Tajemná vlašská kniha: Klíčovou roli nehraje jen ve vánoční pohádce

Viděli jste na první svátek vánoční pohádku České televize Krakonošovo tajemství? Pak určitě dobře víte, že klíčovou roli v příběhu o vládci hor a lidské touze po bohatství sehrála vlašská kniha. Ta pomáhala hledačům najít cestu k pokladům v horách a v televizní pohádce ho skutečně našli.

Kniha Cesty Vlachů byla pokřtěna v Galerii Draka v Trutnově.

Šifra mistra Antonia. Cesta Vlachů přináší nečekané objevy o hledačích zlata

Krkonoše, okolní hory a jejich podhůří dodnes uchovávají v terénu stopy po činnosti dávných prospektorů - hledačů vzácných kovů a drahokamů, kteří v nich údajně už od 14. století hledali a také nacházeli poklady z nitra země. Jejich příběhy, ale také dosud neznámou podobu ducha hor Rýbrcoula či středověkou alchymii přibližuje nová kniha Cesty Vlachů - Mysterium Antonia z Florencie.

Mostecké Repre 16. prosince 2022.

Aktivisté v Mostě neuspěli. Město může uvolnit první miliony do změny Repre

Mostecká radnice hodlá uvolnit 50 milionů korun na zahájení rekonstrukce kulturního domu Repre a okolního prostranství. První suma na několikaletou kompletní modernizaci je součástí městského rozpočtu na rok 2023, který schválilo zastupitelstvo. „Je to částka, která deklaruje, že rekonstrukci chceme zahájit v příštím roce,“ řekl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST).

Stavba Víceúčelového studijního a společenského centra v Rakovníku finišuje.

Obrazem: Rakovník má přislíbenou dotaci na knihovnu. Celkem 74 milionů korun

Hned dvě dotace obdrží v příštím roce město Rakovník na vznikající Víceúčelové studijní a společenské centrum. Na stavbu i na vybavení to bude dohromady 74 milionů. Stavba v těchto dnech finišuje, po novém roce se bude instalovat nábytek, poté začne stěhování oddělení knihovny a informačního centra. Termín otevření centra veřejnosti bude záviset na rychlosti dodání nábytku.