Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Prohlídka Kleinova paláce stojí za to. Je z něj i hezký výhled na náměstí Svobody

Amazonka bojující s pumou i mramorové schodiště. To je Kleinův palác

Minulou sobotu jsem strávil odpoledne v Brně, a to v místech, která leží v samotném srdci této metropole nad Svratkou. Přesto jsem v nich ještě nebyl. V sobotu se slavilo 100 let od otevření Knihovny Jiřího Mahena a 140 let od narození Jiřího Mahena, a tak byl v Ústřední knihovně KJM slavnostní den.

Z natáčení scén na zámku Kačina do Balleriny, čtvrtého pokračování akční série o Johnu Wickovi, kterého ztělesňuje superhvězda Keanu Reeves.

Bond girl Ana de Armas je v Česku. Na zámku Kačina natáčela pro Johna Wicka

/FOTOGALERIE/ Filmařským ruchem spojeným s příjezdem hvězdné herečky herečky Any de Armas ožil v pondělí 28. listopadu zámek Kačina. Empírový skvost u obce Svatý Mikuláš, kde Národní zemědělské muzeum provozuje Muzeum českého venkova, si američtí filmaři vybrali pro natáčení scén do Balleriny: pokračování akční série o Johnu Wickovi. Toho ztělesňuje superhvězda Keanu Reeves, který filmuje na různých místech v Praze i v jejím okolí.

Den pro dětskou knihu v kutnohorské knihovně.

Obrazem: V kutnohorské knihovně se konal Den pro dětskou knihu

V sobotu 26. listopadu se v kutnohorské knihovně konal Den pro dětskou knihu. Rodiče měli možnost nakoupit dětem knihy, děti se mohly zapojit do tvoření v dětské dílničce, nebo napsat dopis Ježíškovi. Pro všechny bylo nachystáno malé vánoční občerstvení.

Prohlídka Kleinova paláce stojí za to. Je z něj i hezký výhled na náměstí Svobody.

Amazonka bojující s pumou i mramorové schodiště. Vítejte v Kleinově paláci

Minulou sobotu jsem strávil odpoledne v Brně, a to v místech, která leží v samotném srdci této metropole nad Svratkou. Přesto jsem v nich ještě nebyl. V sobotu se slavilo 100 let od otevření Knihovny Jiřího Mahena a 140 let od narození Jiřího Mahena, a tak byl v Ústřední knihovně KJM slavnostní den.

Vánoční strom na Masarykově náměstí v Děčíně. Ilustrační foto

Koncerty, adventní trhy nebo štrúdlování. Děčínsko se chystá na Vánoce

Setkání v poklidné atmosféře, trhy nebo koncerty. I města na Děčínsku se chystají na advent. Největší změna čeká Děčín, kde kvůli rekonstrukci kašny na Masarykově náměstí museli přesunout středobod předvánočního programu z náměstí na prostranství před městskou knihovnou. Vánoční atmosféru bude možné nasávat také v České Kamenici, v Rumburku nebo v Krásné Lípě.

V úterý 13. prosince se do knihovny vrátí oblíbené Listování. Z knihy Třešně v rumu přijede číst herečka Petra Bučková, známá například ze seriálu Jitřní záře.

Vánoce v ústecké knihovně s koncerty, dílnou nebo Listováním

Naladit se na vánoční atmosféru pomůže v prosinci i program Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem, kdy se návštěvníci mohou těšit například na koncerty základních uměleckých škol Chabařovice a Neštěmice nebo celodenní akci plnou vánočních dílen.

Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm sídlí od roku 1993 v Bergerově vile v Bezručově ulici.

VIDEO: Stavba knihovny pokračuje skrytá zrakům kolemjdoucích

Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm prochází od jara letošního roku výraznou proměnou. Řemeslníci pracují na rekonstrukci původní budovy, konkrétní podoby nabývá také přístavba, jež umožní navýšení kapacity i zkvalitnění služeb.

Jihočeská univerzita pořádá charitativní sbírku knih pro Arpidu.

Univerzita sbírá knihy, ve Svinech křtí nové, Budějovice rozdaly tři sta pytlů

Krátké zprávy z regionu. V Olešnici opravili další stropy na zámku, České Budějovice nabízejí zdarma majitelům nemovitostí písek na zimní posyp, v Ločenicích chystají k vánočnímu stromku punč, bazar má pomoci husitskému kostelu v Trhových Svinech a v neděli pokřtí knihy o zločinech v Trhových Svinech a historii Něchova Jan Štifter a Daniel Kovář.

Stavba nové chodovské knihovně je zhruba v polovině.

Stavba nové chodovské knihovny je zhruba v polovině, podívejte se

Termín dokončení zcela nové městské knihovny v Chodově se kvůli současné ekonomické situaci posunul až do roku 2023. Dělníci ale nezahálejí a na stavbě pokračují. Přesvědčili se o tom zástupci radnice při kontrolním dni. Zjistili, že stavba je zhruba v polovině.

Večer s Rourem a Ondřejem Vaculíkem.

Ondřej Vaculík v hořovické knihovně představil hned dvě nové knihy

Večer s Rourem a Ondřejem Vaculíkem. Listopadové setkání s tímto názvem se uskutečnilo v hořovické knihovně Ivana Slavíka. Kdo se na podvečerní akci vypravil, vyslechl si několik kapitol z nové knihy Ondřeje Vaculíka Člověk jménem Rour. Večer zahájila vedoucí Knihovny Ivana Slavíka Hořovice Martina Stelšovská.

Knihy. Ilustrační foto

Malé knihovny bojují o titul nejlepší v Libereckém kraji

Popáté vyhlásil Liberecký kraj soutěž o nejlepší knihovnu v regionu. O titul té nejlepší v uplynulém roce bojuje ve finále dvanáct malých knihoven, vždy tři z každého okresu. Vítězové dostanou kromě titulu odměnu ve výší 40 tisíc korun. Vítězové budou vyhlášeni 29. listopadu v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Jeřábkovo náměstí v České Lípě, právě zde chce město postavit novou budovu českolipské knihovny.

Česká Lípa posouvá vpřed svůj sen postavit knihovnu. Slovo dá architektům

Nevyhovující zázemí chátrající hlavní budovy českolipské knihovny bude minulostí. Radní opakovaně řešili, zda postavit knihovnu novou, nebo rekonstruovat budovu knihovny na náměstí T. G. Masaryka. Nyní má radnice jasno, novostavba hlavní budovy českolipské knihovny vyroste v proluce Jeřábkova náměstí. Její podoba vzejde z architektonické soutěže.

Vernisáž výstavy Magdaleny Rajnišové ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně.

Dílo kladenské malířky Magdaleny Rajnišové lze obdivovat ve vědecké knihovně

V tentýž den, kdy fotograf Michal Hanke zahájil svoji výstavu fotografií v kladenském zámku, jen o hodinu později, proběhla i vernisáž kladenské malířky Magdaleny Rajnišové ve Středočeské vědecké knihovně. Výstavu s názvem Aneladgam uvedla spisovatelka Romana Nejdlová a po celý večer atmosféru půvabně dotvářela svým zpěvem a hrou na kytaru hudebnice Anežka Součková.

Vizualizace nové knihovny v Turnově.

Do Turnova míří desítky milionů, dotace město použije na knihovnu

Z evropských fondů míří do Turnova 68 milionů korun na stavbu nové knihovny. Stavba měla podle původních plánů stát více než 100 milionů, radnice počítá s dalším navýšením všech nákladů možná až o dalších 25 procent, tedy zhruba na 136 milionů. „Je to odhad, o kolik by mohly ceny stoupnout, než najdeme stavební firmu,“ vysvětlil starosta Turnova Tomáš Hocke.

První VerbisBox propojený s výpůjčním systémem odhalili knihovníci a zástupci zřizovatele 21. listopadu 2022.

VerbisBox půjčí jičínským čtenářům knihy i o půlnoci. Bábovky dává jen výjimečně

Na první pohled vypadá jako výdejna řetězce Alza, zbrusu nový VerbisBox v jičínské Fügnerově ulici ale místo drobné elektroniky vydává napínavé příběhy, romány nebo třeba užitečné kuchařky. Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně zprovoznila první výdejní box napojený na výpůjční systém, ze kterého si mohou registrovaní čtenáři vyzvednout knížky i mimo pracovní dobu výpůjčního pultu. "Podobných výdejen je v Česku hodně, většinou ale nejsou napojené přímo na online systém. Čtenáři tak musí zvlášť podávat žádost, aby jim knihu nechali v boxu. U nás stačí jedno kliknutí," popsala nadšeně knihovnice Andrea Scháňková, která se na získání VerbisBoxu pro jičínskou knihovnu podílela.

Budova magistrátu v Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav přidala peníze školám, divadlu i knihovně. Na plyn i výplaty

Hned na prvním pravidelném jednání zastupitelů Mladé Boleslavi došlo na navyšování dotací pro některé organizace, a tedy hlubší sáhnutí do městské pokladny. Na pokrytí svých závazků dostanou více peněz školy, divadlo i knihovna. První městské peníze dostane také základní umělecká škola, kterou město přebírá od kraje se začátkem nového roku.

Výstavba nové knihovny v Turnově se zřejmě výrazně prodraží.

V Turnově získali dotaci na stavbu nové knihovny, práce odstartují příští rok

Oficiální potvrzení dotace na novou budovu knihovny ve Skálově ulici obdrželo město Turnov. V příštím roce by mohla začít realizace stavby. Dotace ve výši 68 milionů korun pokrývá značnou část nákladů spojených s výstavbou nové budovy knihovny ve Skálově ulici. Předpokládané celkové náklady se vyšplhaly téměř na 103 milionů korun.

Nové kulturní centrum zahrnuje také sadové úpravy v okolí i hrací prvky pro děti.

Knihovna, sál i škola. Nové kulturní centrum otevřou Pustiměřští už příští rok

Žáci umělecké školy, účastníci koncertů a návštěvníci knihovny zamíří už příští rok do nového kulturního centra v Pustiměři na Vyškovsku. Dělníci v obci přestavěli budovu bývalé dolní školky. „Práce jsou téměř dokončené, v současnosti jsme ve fázi předání díla. Vzhledem k průtahům s dodávkami některých materiálů je potřeba ještě dotažení drobných nedodělků,“ prozradil pustiměřský starosta Vlastimil Smékal.

Tvoření ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně.

Nový život z obalů na vejce. Veřejnost tvořila v kladenské vědecké knihovně

Kdo si hraje, nezlobí a navíc může někdy vdechnout nový život i nezvyklým materiálům. Ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně se v posledních letech úspěšně zabydlely rukodělné kurzy všeho druhu. Jednou či dvakrát měsíčně se scházejí ženy všeho věku, občas "zabloudí" i pán a stráví příjemné dvě hodiny času společným tvořením a tím i blahodárnou relaxací.

Parčík před knihovnou.

Nová zeleň i lampy: Parčík před Chomutovskou knihovnou zkrásní

Příjemnější na pohled budou plochy před Chomutovskou knihovnou díky plánované obnově zeleně. Práce začnou už v listopadu. Zahradníci vysadí stálezelený zimolez klouboukatý a upraví travnaté plochy, aby byl parčík, který je pro lidi oblíbeným místem odpočinku, nejen estetičtější, ale také přehledný a přestali ho vyhledávat vandalové.

Ústřední knihovna ve Frýdku je v krásné prvorepublikové vile a slaví stoleté výročí založení, 3. 11. 2022.

Frýdecká knihovna slaví stovku, místeckou to čeká v dalším roce

Ústřední knihovna v Jiráskově ulici 506 ve staré části Frýdku ve čtvrtek 3. listopadu 2022 oslavila stoleté výročí od svého založení. Začínala s knihami uloženými v bednách na půdě a dnes je z ní moderní pobočka s odděleními pro děti i mládež a s beletrií, naučnou literaturou a studovnou.

Oblastní charita Kutná Hora připravila výstavu Pomáháme Vám srdcem už 30 let.

Oblastní charita představuje v knihovně, jak třicet let pomáhá srdcem

Oblastní charita Kutná Hora připravila výstavu, kterou je do 30. listopadu možné zhlédnout v budově knihovny v kutnohorské ulici Na Náměti. V nových prostorách v přízemí, upřesnila Deníku Marcela Mommersová z kutnohorské charity. „Výstava nese název Pomáháme Vám srdcem už 30 let a je součástí oslav Diecézní charity Hradec Králové,“ připomněla s tím, že k ní patří i kutnohorská charita. 

Knihovna Karla Dvořáčka.

Vyškovská knihovna v sobotu zavřela. Reaguje na pokles zájmu i drahé energie

Hlavně pokles zájmu čtenářů mimo pracovní dny, ale částečně také zdražování energií. To jsou důvody omezení provozu Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Nově zůstává otevřená pouze ve všední dny, zatímco o víkendu je zavřená. „Po dobu topné sezony jsme zrušili sobotní provoz. Vytápění takto velké budovy je náročné a nákladné. Udržení provozu je za současných okolností na hranici smysluplnosti,“ potvrdil tamní ředitel Pavel Klvač.

Listopad ve vědecké knihovně UJEP představí České dny.

Listopad ve vědecké knihovně UJEP představí České dny

Měsíc listopad ctí své jméno. Na popadaném listí polehává mlha a poslední barevné plody zdobí první sněhové vločky. Zimní semestr je v plném proudu a Vědecká knihovna UJEP je nejen útočištěm pro ty, co hledají knihy.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Americká Kongresová knihovna získala snímky brněnského fotografa Romana France

Černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku. Pořídil jej brněnský fotograf Roman Franc.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Fotograf Roman Franc vyfotil naloučanské hasiče, snímek vlastní americký Kongres

Ten černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Hoří, má panenko. Fotka českých hasičů se dostala do sbírky amerického Kongresu

Ten černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku.