Kreativ

ŠTÍTEK: knihovna

Krajská vědecká knihovna v Liberci

Knihovna zve na venkovní výstavu o libereckých obětech holocaustu

U příležitosti 85. výročí událostí spojených s Křišťálovou nocí připravila Krajská vědecká knihovna a Katedra historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci venkovní panelovou výstavu „Návrat domů: liberecké oběti holocaustu“, jejíž vernisáž se bude konat ve středu 4. října od 17 hodin před budovou knihovny.

Ilustrační foto.

Týden knihoven láká na literaturu, poezii, hudbu, deskové hry i italštinu

První říjnový týden bude v Knihovně Ústeckého kraje již tradičně patřit kampani Týden knihoven, kterou od roku 1996 pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků a která má za úkol mimo jiné upozornit na široké aktivity, jimiž knihovny v současnosti žijí. V ústecké knihovně tak dojde na literaturu, poezii, hudbu, ale i deskové hry, konverzaci v italštině nebo předávání ceny Knihovník Ústeckého kraje a ocenění DRAK.

Pozvánka do Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Návštěvníky čeká obohacení

Pozvánka do Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově. Návštěvníky čeká obohacení

Milovníci výtvarného umění a nedávné historie mají tři příležitosti obohatit své mozkové hemisféry. Pravá se může těšit na obrazy a levá na zajímavá data. Do 11. října vystavují v sále Knihovny Karla Dvořáčka tři vyškovské amatérské malířky. Pod názvem Krajiny a květiny uvidíte půvabné obrázky Hany Šmírové, Olgy Markové a Ljubov Hrdinkové.

Městská knihovna Mikulov získala ocenění Bibliotheca inspirans

Městská knihovna Mikulov získala ocenění Bibliotheca inspirans

Letošní ročník Bibliotheca inspirans ocenil celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna v Mikulově zaujala porotu kulinářským cyklem pro děti s názvem Chutné příběhy. Vyhlášení proběhlo 12. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023.

Slavnostní otevření náhradních prostor knihovny v Denisově ulici.

Rekonstrukce knihovny začíná. Dočasně sídlí v bývalém hotelu Slavia

V pondělí 4. září stavbaři převzali budovu Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně. Zřídí se zde staveniště a začne rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor. Největší investiční akce započatá v tomto roce se konečně – po dvou měsících, kdy probíhalo náročné vystěhování knihovny – rozbíhá a zabere více než dva roky. Téměř všechny vnitřní prostory, včetně podzemních místností pro rozsáhlý knihovní fond, projdou výraznou úpravou.

Oceněné knihovnice Jana Vaculíková (vlevo) z Masarykovy veřejné knihovny Vsetín a Renáta Holčáková z Knihovny Velké Karlovice

Mezi jedenácti nejlepšími knihovnami jsou dvě z Valašska: ze Vsetína a Karlovic

Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně zaujala porotu konference Bibliotheca inspirans svou prací s regionálním kontextem a způsobem, jak sdílí dovednosti s ostatními knihovnami. Knihovna ve Velkých Karlovicích se stala komunitním místem pro obyvatele samot. Spolu s dalšími devíti knihovnami obě získaly ocenění na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023.

Červený kostel v Olomouci se po kompletní rekonstrukci a dostavbě otevřel pro veřejnost. 17. května 2023

Úchvatná proměna červeného kostela v Olomouci. Láká místní i turisty

Tajemný, zakletý a nepřístupný zámek kolemjdoucím léta připomínal červený kostel na rohu Bezručovy ulice a třídy Svobody v Olomouci. Desítky let sloužil jako sklad knih a Olomoučané mohli dovnitř nahlédnout jen při mimořádných prohlídkách u příležitosti Dnů evropského dědictví. Díky nedávné rekonstrukci se z něj však stala jedna z dominant centra města, kterou teď obdivuje spousta místních i turistů.

U Mokřinky.

Knihovna U Mokřinky v Mokrém je držitelem ocenění Bibliotheca inspirans

Když to zvládne Mokřinka, tak proč ne někdo jiný. Knihovna U Mokřinky v Mokrém na Rychnovsku může být pro ostatní inspirací. Na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023, pořádané v Olomouci, jí byla udělena cena Bibliotheca inspirans. Vysloužila si ho stejně jako dalších 10 knihoven napříč republikou, mimo jiné se ho dočkala také Knihovna města Hradce Králové. 

Knihovna města Hradce Králové.

Knihovna města Hradce Králové získala ocenění Bibliotheca inspirans

Letošní ročník Bibliotheca inspirans ocenil celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna města Hradce Králové zaujala porotu velmi širokou nabídkou služeb pro všechny skupiny obyvatel. Vyhlášení proběhlo 12. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023.

Knihovna. Ilustrační foto

Knihovna zve na Dny evropského dědictví, láká na historické prohlídky

Tradiční kampaň Dny Evropského dědictví, do níž se v září pravidelně zapojují památky, muzea, galerie nebo knihovny, se uskuteční i letos. Opět se zúčastní i Knihovna Ústeckého kraje. Ta svým čtenářům a návštěvníkům nabídne o víkendu 9. a 10. září historické prohlídky nebo workshopy ve stylu 20. a 30. let.

27. ročník Knižního jarmarku, Karviná, 2. září 2022.

Knižním jarmarkem vyvrcholí oslavy 100 let karvinské knihovny

Knížky nové i starší, gramodesky, koncerty, akce pro děti a panelová výstava s názvem Sto let knihovny mnoha národností – Regionální knihovna Karviná 1923–2023. To vše nabízí letošní Knižní jarmark, tradiční akce, kterou pořádá Regionální knihovna Karviná.

Ještě před prvním čtenářem si nové prostory prohlédli příznivci a zaměstnanci jičínské knihovny. Došlo i na již tradiční slavnostní první nakrojení knihovnické bábovky.

VIDEO: Z nočního klubu knihovna. Projděte si nově otevřený dočasný domov knih

Jičínskou Knihovnu Václava Čtvrtka čeká rekonstrukce. Celé léto knihovnice dřely na přestěhování všech knih, zařízení, dekorací a vybavení do náhradních prostor. Část se přesunula do stávající pobočky knihovny v Bunkru na Novém Městě, část zůstává v Denisově ulici, jen přes ulici. S přispěním Města totiž knihovnice vytvořily dočasné prostory pro čtenáře a milovníky literatury ve velmi netradičních prostorách. I s regály se nastěhovaly do bývalého nočního tanečního klubu Tančák.

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.

Ústecká knihovna se po prázdninách vrací k běžnému režimu

S prvním zářím se Knihovna Ústeckého kraje vrátí ke svému tradičnímu režimu. Dotkne se to především otevírací doby, ale i nabídky služeb. Zářijový program zve na Dny Evropského dědictví, Noc literatury nebo koncert písničkáře Jana Buriana.

Pěkná houbička!

Od sousedů: Když rostou, tak pořádně

Skoro pět kilogramů vážila pýchavka obrovská s průměrem 124 centimetrů, nalezená na louce u Garchingu. Na snímku ze zdroje PNP ji transportuje neteř nálezkyně Mirjam Löwové (39) z Evenhausenu, pro kterou to byl rekordní úlovek. 30kilometrová cesta se jí tedy vyplatila…

První OPEN - MIC Smysl života fest k narozeninám písničkářky Blondýny v rakovnické knihovně.

Písničkářka Blondýna oslavila narozeniny v knihovně. Gratulovala jí řada hostů

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Letní scéna nového Víceúčelového studijního a společenského centra v Rakovníku hostila poslední srpnovou sobotu první OPEN - MIC Smysl života fest u příležitosti narozenin písničkářky Blondýny. Kromě Evy Sukové vystoupili také Renata Moravcová, Rejka Balcarová, Jan A. Beran, BraDuo, Vlasta Procházka, Lamanai, Jakord a mnozí další.

Rybenka domácí: tvar jejího těla i stříbřité šupinky skutečně připomínají malou rybku.

Bydlí u vás rybenky? Nechte je žít, nebo proti nim obraťte jejich vlastní zbraně

Žije v noci, nejraději pobývá v koupelně a kuchyni a s prominutím žere úplně všechno. Rybenka bydlí v domě nebo bytě s každým z nás a patří k úplně nejmenším okem viditelným škůdcům v obydlích. Ano, patří ke škůdcům, ale na rozdíl od takových mravenců, štěnic nebo molů páchá jen minimum zlého. Pokud se vám doma ovšem rybenky přemnožily do houfů, vlastníte muzeum nebo máte v rodině alergika, zbavte se jich těmi nejjednoduššími způsoby, které vám v článku představíme.

Chodovská knihovna se chystá do nové budovy s pomocí svých čtenářů

Chodovská knihovna se chystá do nové budovy, a to s pomocí svých čtenářů

Chodovská knihovna se v těchto dnech intenzivně připravuje na stěhování do nové budovy. Její dokončení se podařilo po několika problémech, které stavbu zdržely. A do pomoci se mohou zapojit i její návštěvníci a nemají se čeho bát. Knihovně totiž ulehčí situaci tím, že si přijdou vypůjčit co nejvíce knih. Vracet je budou až v nové budově.