Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Chmel... tak ten smrdí, jako když vaříte šrot pro prasata

Lužná Sládek od Černého Orla v Kroměříži, který několik let učil na zlínské univerzitě, vařil pivo na Valašsku. Jak se to stalo? „Vždycky jsem to chtěl zkusit, ale ne u sebe doma," prozradil se smíchem Pavel Hanuštiak, Vsetíňan, který žije už nějakou dobu ve Zlíně.

Potemník brazilský chutná po arašídech. A má plno tuku

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Přinést české dívce, která nemá kladný vztah k entomologii, na první rande krabici plnou červů, zřejmě by se potencionální milenec setkal s hodně nelichotivými tituly. Darovat ji však jedné z dam natahující ruku po právě opražených červech připravovaných odborníkem na slovo vzatým v Hanáckém statku vyškovského zooparku, zcela jistě by mu poděkovala. Environmentální centrum se stává na jedno odpoledne dějištěm akce Hmyz pod lupou a jeho součástí je i příprava hmyzích specialit.

Chmel... tak ten smrdí, jako když vaříte šrot pro prasata

Lužná - Sládek od Černého Orla v Kroměříži, který několik let učil na zlínské univerzitě, vařil pivo na Valašsku. Jak se to stalo? „Vždycky jsem to chtěl zkusit, ale ne u sebe doma," prozradil se smíchem Pavel Hanuštiak, Vsetíňan, který žije už nějakou dobu ve Zlíně.

Jak jsem zkoušela péct chleba...

Poslali mě udělat rozhovor o kvásku. „Tak dobře," řekla jsem si, „to se zas něco nového dovím." A to jsem ještě ani nevěděla, jaké proroctví jsem pronesla. Pečení chleba není jen tak! To není jenom mouka, voda a pec.

Dívenka boj o svůj život vyhrála

České Budějovice – Tříapůlletá holčička, kterou se minulý pátek pokusila její matka Anna J. (22) v bytě na sídlišti Šumava otrávit fridexem, je zpátky doma v Českých Budějovicích.

Hospůdka roku V Tržnici má v kuchyni dobrou partu

Příbram - Kdo z Příbramáků by neznal restauraci V Tržnici, která se může pyšnit třetím pořadím jako Hospůdka roku 2013 v pravidelné soutěži Příbramského deníku? Vždyť už také není žádným nováčkem. V budově dřívějšího Městského pivovaru funguje v nové podobě čtyřiadvacet let.

Policisté dopadli vykradače domů

Přeštice, Dolní Bělá – Policisté z Přeštic a Kaznějova si mohou navzájem gratulovat. Dopadli muže, kteří měli na svědomí vloupání do rodinných domů a krádeže.

Muž z Mýta ukradl otci finanční hotovost

Rokycansko - Doslova hyenismus prošetřují ochránci zákona. V přesně nezjištěné době, a to od loňského listopadu do poloviny ledna letošního roku, odcizil ve dvou případech muž vlastnímu otci peníze.

Rybníček: hledá se zachránce

Opava - Opravit za velké peníze starý dům a dát mu luxusní podobu je jedna věc. Druhá mnohem těžší je zajistit jeho každodenní provoz. S tím se nyní potýká na vlastní kůži vedení opavské radnice v případě Kulturního domu Na Rybníčku. Osud tohoto objektu, nacházejícího se naproti naší redakci, připomíná pohyb houpačky. Jednou nahoře, jednou dole.

Dobrý den, Vysočino

Kuchařský televizní pořad Deník Dity P. vzbudil v mém okolí několik nadšených i kritických ohlasů.

Euroligová nej: Hanušová si oblíbila kebab i pesto

Krakov – Ze současného kádru basketbalistek brněnského Imosu má s Euroligou nejvíc zkušeností. Pivotka Alena Hanušová brázdí palubovky starého kontinentu už pátý rok. Deníku Rovnost se svěřila s tím, kam se ráda vrací, která evropská kuchyně jí chutná či která soupeřka jí dala nejvíc zabrat. Jaká jsou její „euroligová nej"?

Roztocký zámek se vzpamatovával po povodni dvanáct let

Roztoky u Prahy - Dlouhých dvanáct let čekal na obnovu zámek v Roztokách u Prahy. Celkovou rekonstrukci si vyžádal po devastující povodni v roce 2002. První návštěvníci uvidí nové expozice letos v červnu. Zatím pracovníci Středočeského muzea v Roztokách ladí výstavní místnosti.

Roztocký zámek se vzpamatovával po povodni dvanáct let

Roztoky u Prahy - Dlouhých dvanáct let čekal na obnovu zámek v Roztokách u Prahy. Celkovou rekonstrukci si vyžádal po devastující povodni v roce 2002. První návštěvníci uvidí nové expozice letos v červnu. Zatím pracovníci Středočeského muzea v Roztokách ladí výstavní místnosti.

Plesová sezona je v plném proudu

Orlickoústecko – Myslivecké, hasičské, divadelní, sportovní, obecní… Plesová sezona je v plném proudu, tančí se ve vesnicích i městech. Mnoho plesů má v okrese tradici dlouhou několik desítek let. Ples OEZ v Letohradu v pátek napsal už 21. pokračování. Rekordmanem je českotřebovský ples pořádaný KDU-ČSL (na snímku), v sobotu se uskuteční již 46. Lidový ples.

Studenti hotelovky přebírali certifikáty

Kroměříž – Vyhodnocení kurzu studené kuchyně a předání certifikátů o jeho absolvování pořádala ve čtvrtek Střední škola hotelové a služeb v Kroměříži. Certifikáty slavnostně předal absolventům špičkový gastronom Vladimír Picka.

Na maturitní ples bez peněz nelez

Karlovy Vary – Jeden z největších večerů jejich dosavadního života. Dojaté tváře rodičů, učitelů, ale i samotných studentů. O čem je řeč? O maturitním plesu.

Maminky solí oříšky, děti si mezitím hrají ve firemní školce

Čelčice – Dětské tanečky Bublina, Myška, Kolo, kolo mlýnský, dvě miminka a pět dvouletých capartů pracujících maminek se v Čelčicích rozhodně nenudí. Zatímco jejich mámy v práci solí arašídy, kešu nebo mandle, balí pistácie či drtí lískové ořechy, o děti se stará zkušený personál. Starší děti si například pod dozorem dvou učitelek hrají, malují, zpívají, tancují nebo chodí na procházky. Firma Alika totiž v Čelčicích vyhověla svým zaměstnancům a od ledna roku 2014 zahájila provoz firemní školky.

Jste opuštěný gurmán? Zkuste Singles MňamBus

Praha - Heslo „Nejezte a nepijte blbě" guru českých gastronautů Pavel Maurer rozšířil o výzvu „Nežijte blbě". A kdo má rád dobré jídlo, milou společnost a sklenku kvalitního vína, si na život věru nestýská.

Jste opuštěný gurmán? Zkuste Singles MňamBus

Praha – Heslo „Nejezte a nepijte blbě" guru českých gastronautů Pavel Maurer rozšířil o výzvu „Nežijte blbě". A kdo má rád dobré jídlo, milou společnost a sklenku kvalitního vína, si na život věru nestýská.

Grand Restaurant Festival v Olomouci zredukoval restaurace

Olomouc /MENU/  – Lahodné speciality i tradiční české recepty od nejlepších šéfkuchařů si mohou vychutnat návštěvníci pátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který 15. ledna začíná i v Olomouci a v Přerově.

Gastronomie v kraji roste, festivalu jídla se letos účastní devět restaurací

/FOTOGALERIE, FESTIVALOVÁ NABÍDKA RESTAURACÍ V NAŠEM KRAJI/ Pátý ročník Grand Restaurant Festivalu odstartuje už tuto středu. A na co se těšit mají rozhodně nejen Ostravané, ale i lidé z celé České republiky. Degustační menu u nás totiž nabídne nejvíce restaurací v historii tohoto gurmánského svátku.

Hrady a zámky chystají nové expozice a nutné opravy

Klatovsko – Na milovníky památek na Klatovsku bude v letošní turistické sezoně čekat hned několik novinek. Správci historických objektů investují do oprav a nových prohlídkových okruhů, ale i do interiérů a nových expozic a výstav.