Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Máte krmítko? Ptáci jej v zimě ocení

Konec prosince a počátek listopadu jsou období, kdy lidé začínají připravovat krmítka na okna, balkony i do zahrad a parků. Začíná období přikrmování a pozorování ptáků na krmítkách.

Zapalujete rádi svíčky? Tak pozor, ať si nezapálíte celý byt

Přerovsko – Také máte rádi světlo svíček? Čím více jich hoří, tím lépe to vypadá. Svícínků a lampiček, adventních věnců je dnes v nabídce nepřeberné množství. Má to ale jeden háček. Stačí malá nepozornost a neštěstí je dřív, než se nadějete. Dejte o adventu pozor na hořící svíčky, varují i hasiči.

'Žhavé' vánoční tradice občas způsobí požáry

Rychnovsko – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu. Občas to přinese nejhorší následek – adventní věnec vzplane a Ježíškovi na seznam přibude nové vybavení kuchyně, hůře i celého bytu.

„Žhavé“ vánoční tradice občas způsobí požáry

Východní Čechy – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu.

„Žhavé“ vánoční tradice občas způsobí požáry

Východní Čechy – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu.

Plést z pedigu andílky baví Janu Rýdlovou ze všeho nejvíce

Dokáže z ´proutků´exotické rostliny – pedigu – vytvářet mimo jiné také nádherné věci symbolizující blížící se Vánoce… Vánoční andílci, zvonečky a hvězdičky vytvořené z pedigu – to je specialita pětatřicetileté Jany Rýdlové z Dílů. Své výrobky a um předváděla například na vánoční výstavě v trhanovském zám­ku. „Jezdím tam předvádět na výstavy velice ráda, když mne pan Prantl pozve. V zámku je při výstavách příjemné prostředí a mohu tam nasát tu správnou vánoční atmosféru. Těším se tam, bývá tam spousta betlémů, především mám ráda kontakt s lidmi," podotýká Rýdlová.

Vánoční rozhovor: Vyrábí i sbírá betlémy. Má jich tři sta

Praha /ROZHOVOR/ – Na zdi tikají dřevěné kukačky. Marie Dočekalová sedí za stolem v kuchyni a před sebou má svůj adventní věnec z keramiky. Opodál u plotny stojí několik figurek z hnědé hlíny. Jsou součástí jednoho z betlémů, které Marie Dočekalová sbírá i vyrábí. Aktuálně jich má 343. Větší část vystavuje od 21. prosince do 3. ledna na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6.

„Žhavé“ vánoční tradice občas způsobí požáry

Rychnovsko – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu. Občas to přinese nejhorší následek – adventní věnec vzplane a Ježíškovi na seznam přibude nové vybavení kuchyně, hůře i celého bytu.

Pacientům vezměte jen ovoce

Jablonec n. N. - Štědrovečerní večeře v jablonecké nemocnici bude jak má být. Nejčastěji vaří svíčkovou.

Olešničtí ve škole zmodernizují učebny pro praktickou výuku

Olešnice - Nové dílny, kuchyně, školní zahrady, ale i učebny fyziky se brzy dočkají žáci Základní a mateřské školy v Olešnici. Olešničtí totiž uspěli s žádostí o dotaci z Regionálního operačního programu pro Jihovýchod. S modernizací školy za více než šest milionů korun chtějí začít už v příštím roce.

Česká kuchyně je podobná francouzské, říká šéfkuchař

České Budějovice /ROZHOVOR/ - Českobudějovický rodák Robert Burian se v profesionálních kuchyních pohybuje už dvacet pět let. Za minulého režimu utekl do Rakouska. V současnosti je šéfkuchařem v českobudějovické restauraci Olivier.

Hotel Padowetz láká na dobré jídlo a pivo. Návštěvníky vítal Matonoha

Brno - Legenda brněnského pohostinství bývalý hotel Padowetz se ve čtvrtek zčásti opět otevřel hostům. V nové restauraci ve zrekonstruovaném prvním patře budovy první zákazníky přivítali majitelé Dalibor Čejka, Jan Nováček a herec Tomáš Matonoha. První piva natočil sládek Zdeněk Baštinský.

Udělej kočičku, nařídil otec své dceři. Potom ji znásilnil

Klatovy - V bytě se zhaslo, usnuly všechny malé děti i jejich matka. A pak jí začalo peklo. Přišel její vlastní otec, který ji osahával a často ji i znásilnil, přestože ji to bolelo a dávala mu to najevo. Ale nedokázala se mu ubránit. Trvalo to dlouhé měsíce, dokud se nesvěřila svojí učitelce, která vše oznámila příslušným orgánům.

Brňany čekají letos Vánoce na blátě. Loni byl sníh

Brno /INFOGRAFIKA/ - Z kuchyně voní kapr, z rádia hrají koledy a za oknem tiše padají sněhové vločky. Takové idylické Vánoce letos Brňané s největší pravděpodobností nezažijí. Svátky budou na blátě a na Štědrý den teploměry ukáží až čtyři stupně nad nulou.

Padowetz láká na dobré jídlo a pivo. Návštěvníky vítal Matonoha

Brno - Legenda brněnského pohostinství bývalý hotel Padowetz se ve čtvrtek zčásti opět otevřel hostům. V nové restauraci ve zrekonstruovaném prvním patře budovy první zákazníky přivítali majitelé Dalibor Čejka, Jan Nováček a herec Tomáš Matonoha. První piva natočil sládek Zdeněk Baštinský.

Zájem turistů o Moravskoslezský kraj roste

Kraj - Oproti loňsku navštívilo region ve třetím čtvrtletí roku 2013 o dva tisíce hostů více. Turisty láká jak rozmanitá příroda, kultura a sport, tak i rádi poznávají chráněné krajinné oblasti, technické památky a relaxují v lázních.

Buon Natale, popřejí si v České Třebové

Česká Třebová /KRÁTCE/ - Občanské sdružení Lingvia Group, jehož cílem je seznamovat veřejnost prostřednictvím různých akcí s italskou kulturou, tradicemi a třeba i kuchyní, zve na setkání pod vánočním stromem na Starém náměstí v České Třebové.

Zájem o Moravskoslezský kraj roste

Kraj - Oproti loňsku navštívilo region ve třetím čtvrtletí roku 2013 o dva tisíce hostů více. Turisty láká jak rozmanitá příroda, kultura a sport, tak i rádi poznávají chráněné krajinné oblasti, technické památky a relaxují v lázních.

Václav Havel se na zámek vrátil

Jindřichohradecko – Ve středu 18. prosince si připomínáme druhé výročí úmrtí prvního porevolučního prezidenta Václava Havla.  

Špitální kuchyně u sousedů pomáhá i potřebným

Linec - V zemské nemocnici ve Freistadtu připravují denně 500 porcí jídla. „Třicetičlenný tým v kuchyni nevaří jen pro asi 150 pacientů, pro zaměstnance, zemědělskou školu a rozvážkovou službu, ale od poloviny listopadu dodává i sociálním trhům v Hagenbergu a ve Freistadtu," píše deník OÖN s tím, že přes sebelepší plánování se občasným přebytkům nedá zabránit. „Aby byly co nejlépe zhodnoceny, vznikl nápad jídlo darovat."

Gymplák bodoval i v letošním roce

Být redaktorem školního časopisu nepřináší jen možnost přispívat, tvořit a informovat, ale jak se tři studentky z Gymnázia v Ústí nad Orlicí přesvědčily, vlastní práce může tvůrcům zajistit i účast v celostátní soutěži. Již od roku 2007 se v Brně pořádá soutěž Školní časopis, letos tedy slaví už sedm let od vzniku.

Zpěvačka Lenny: Mám teď oči a uši otevřenější víc než kdy jindy

Praha /ROZHOVOR/ - Zpěvačka Lenny, dcera Lenky Filipové, o svém druhém EP Fighter, inspiraci a schopnosti lépe přetvářet vlastní zkušenosti v příběhy… Dvacetiletá písničkářka Lenny na sebe výrazně upozornila letos v létě debutovým EP All My Love, s nímž nadchla fanoušky napříč všemi generacemi. Před pár dny přišla s další ochutnávkou ze své autorské kuchyně – EP Fighter.

Vánoční pečení, vaření a rachejtle jsou pro hasiče každoročně noční můrou

Severní Čechy - Čas vánočních a novoročních svátků není časem rozjímání a předsevzetí, ale téměř nepřetržitého konzumování čehokoliv. Proto v domácnostech je běžným jevem, že v předvánočním a vánočním čase vaříme, pečeme, smažíme. Jsme v kuchyni více než jindy během roku. Shon těchto dnů zvyšuje i riziko, že na něco zapomeneme. Třeba na pánev na plotně.

Měsíc pobytu v ´jeslích´ vyjde na 3800 korun

Domažlice – Téměř čtyři tisíce korun bude od ledna stát rodiče z Domažlic měsíční pobyt dítěte v zařízení Sluníčko, které přebírá péči o děti do 3 let po končícím Jeselském zařízení.

Bleším trhem voněl punč i pečený koláč

Tábor – Včera se na Bleším trhu ve velkém sále restaurace Střelnice sešly stovky lidí. Tím, že si koupily nabízené zboží, pomohly Domácímu hospicu Jordán. Celý výtěžek akce šel totiž na jeho provoz.

Kotláři ani hamerníci neměli o práci většinou nouzi

Jindřichohradecko - Ačkoliv mluvíme o dalších dvou jindřichohradeckých řemeslech, jsme stále v témže cechu (rejcechu), protože i kotláři a hamerníci přináleželi ke kovářům. Tudíž ani dnes mezi svaté patrony nezavítáme a vydáme se rovnou k pánvím.