
Máte krmítko? Ptáci jej v zimě ocení
Konec prosince a počátek listopadu jsou období, kdy lidé začínají připravovat krmítka na okna, balkony i do zahrad a parků. Začíná období přikrmování a pozorování ptáků na krmítkách.
Konec prosince a počátek listopadu jsou období, kdy lidé začínají připravovat krmítka na okna, balkony i do zahrad a parků. Začíná období přikrmování a pozorování ptáků na krmítkách.
Přibývá lidí, kteří večeří mimo domov záměrně i nedobrovolně.
Přerovsko – Také máte rádi světlo svíček? Čím více jich hoří, tím lépe to vypadá. Svícínků a lampiček, adventních věnců je dnes v nabídce nepřeberné množství. Má to ale jeden háček. Stačí malá nepozornost a neštěstí je dřív, než se nadějete. Dejte o adventu pozor na hořící svíčky, varují i hasiči.
Rychnovsko – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu. Občas to přinese nejhorší následek – adventní věnec vzplane a Ježíškovi na seznam přibude nové vybavení kuchyně, hůře i celého bytu.
Východní Čechy – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu.
Východní Čechy – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu.
Náchodsko – Čerstvé a kvalitní suroviny, nejlépe domácí od osvědčených dodavatelů, bez toho už se dnes vyhlášená kuchyně neobejde.
Dokáže z ´proutků´exotické rostliny – pedigu – vytvářet mimo jiné také nádherné věci symbolizující blížící se Vánoce… Vánoční andílci, zvonečky a hvězdičky vytvořené z pedigu – to je specialita pětatřicetileté Jany Rýdlové z Dílů. Své výrobky a um předváděla například na vánoční výstavě v trhanovském zámku. „Jezdím tam předvádět na výstavy velice ráda, když mne pan Prantl pozve. V zámku je při výstavách příjemné prostředí a mohu tam nasát tu správnou vánoční atmosféru. Těším se tam, bývá tam spousta betlémů, především mám ráda kontakt s lidmi," podotýká Rýdlová.
Praha /ROZHOVOR/ – Na zdi tikají dřevěné kukačky. Marie Dočekalová sedí za stolem v kuchyni a před sebou má svůj adventní věnec z keramiky. Opodál u plotny stojí několik figurek z hnědé hlíny. Jsou součástí jednoho z betlémů, které Marie Dočekalová sbírá i vyrábí. Aktuálně jich má 343. Větší část vystavuje od 21. prosince do 3. ledna na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6.
Pokud byste ještě před dvěma roky ve Volarech na Prachaticku vyslovili domněnku, že se město zařadí mezi jedinečná lázeňská města, asi by si místní a nejen oni, poklepali na čelo. Rok se s rokem sešel a vše je jinak.
Rychnovsko – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu. Občas to přinese nejhorší následek – adventní věnec vzplane a Ježíškovi na seznam přibude nové vybavení kuchyně, hůře i celého bytu.
Jablonec n. N. - Štědrovečerní večeře v jablonecké nemocnici bude jak má být. Nejčastěji vaří svíčkovou.
Jičín – Již druhý rok za sebou se restaurace U Dělové koule 1866 zařadila mezi sto nejlepších restaurací v ČR a získala prvenství v Královéhradeckém a Libereckém kraji.
Volary /ROZHOVOR/ - Pokud byste ještě před dvěma roky ve Volarech na Prachaticku vyslovili domněnku, že se město zařadí mezi jedinečná lázeňská města, asi by si místní a nejen oni, poklepali na čelo. Rok se s rokem sešel a vše je jinak.
Olešnice - Nové dílny, kuchyně, školní zahrady, ale i učebny fyziky se brzy dočkají žáci Základní a mateřské školy v Olešnici. Olešničtí totiž uspěli s žádostí o dotaci z Regionálního operačního programu pro Jihovýchod. S modernizací školy za více než šest milionů korun chtějí začít už v příštím roce.
Beroun – Některé osudy vezmou za srdce. V berounském Azylovém domě pro matky s dětmi jich takových najdete desítky. Já jsem si pro tento předvánoční čas vybrala jeden za všechny.
Brumovice – Na těžko uvěřitelný počet 750 kuchařských knih láká příchozí do Brumovic výstava s názvem Kuchařské knihy a vaření. Otevřená je každou neděli až do konce února.
České Budějovice /ROZHOVOR/ - Českobudějovický rodák Robert Burian se v profesionálních kuchyních pohybuje už dvacet pět let. Za minulého režimu utekl do Rakouska. V současnosti je šéfkuchařem v českobudějovické restauraci Olivier.
Jablonec n. N. - Kuchyň v jablonecké nemocnici vaří jak pro pacienty, tak pro veřejnost. Denně připraví skoro tisícovku jídel. V poledne si do ní najdou cestu také zaměstnanci okolních firem i veřejnost.
Brno - Legenda brněnského pohostinství bývalý hotel Padowetz se ve čtvrtek zčásti opět otevřel hostům. V nové restauraci ve zrekonstruovaném prvním patře budovy první zákazníky přivítali majitelé Dalibor Čejka, Jan Nováček a herec Tomáš Matonoha. První piva natočil sládek Zdeněk Baštinský.
Nová Paka – Přemýšlíte o tom, co nadělíte pod stromeček vašim stárnoucím rodičům? Obáváte se, že dárek v podobě pletených ponožek či dárkového balení kávy je už nepotěší?
Klatovy - Muž, který žil s rodinou v Klatovech, měl dlouhé měsíce znásilňovat svoji vlastní dceru.
Klatovy - V bytě se zhaslo, usnuly všechny malé děti i jejich matka. A pak jí začalo peklo. Přišel její vlastní otec, který ji osahával a často ji i znásilnil, přestože ji to bolelo a dávala mu to najevo. Ale nedokázala se mu ubránit. Trvalo to dlouhé měsíce, dokud se nesvěřila svojí učitelce, která vše oznámila příslušným orgánům.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Z kuchyně voní kapr, z rádia hrají koledy a za oknem tiše padají sněhové vločky. Takové idylické Vánoce letos Brňané s největší pravděpodobností nezažijí. Svátky budou na blátě a na Štědrý den teploměry ukáží až čtyři stupně nad nulou.
Náchodsko – Čerstvé a kvalitní suroviny, nejlépe domácí od osvědčených dodavatelů, bez toho už se dnes vyhlášená kuchyně neobejde.
Brno - Legenda brněnského pohostinství bývalý hotel Padowetz se ve čtvrtek zčásti opět otevřel hostům. V nové restauraci ve zrekonstruovaném prvním patře budovy první zákazníky přivítali majitelé Dalibor Čejka, Jan Nováček a herec Tomáš Matonoha. První piva natočil sládek Zdeněk Baštinský.
Uherské Hradiště – Až do čtvrtku 19. prosince měli návštěvníci Uherského Hradiště možnost zavítat na výstavu vánočních ozdob a pečiva do Slováckého muzea ve Smetanových sadech.
Valašské Meziříčí - Před dvěma lety zvítězila její sestra. Teď bude o korunku pro Královnu regionů usilovat také.
Volary - „Lázně jsem vyzkoušel den před otevřením, abych věděl, co klientům budeme nabízet," říká jednatel hotelu Bobík Vít Pavlík.
Kraj - Oproti loňsku navštívilo region ve třetím čtvrtletí roku 2013 o dva tisíce hostů více. Turisty láká jak rozmanitá příroda, kultura a sport, tak i rádi poznávají chráněné krajinné oblasti, technické památky a relaxují v lázních.
Valašské Meziříčí - Před dvěma lety zvítězila její sestra. Teď bude o korunku pro Královnu regionů usilovat také.
Česká Třebová /KRÁTCE/ - Občanské sdružení Lingvia Group, jehož cílem je seznamovat veřejnost prostřednictvím různých akcí s italskou kulturou, tradicemi a třeba i kuchyní, zve na setkání pod vánočním stromem na Starém náměstí v České Třebové.
Srubec – Nový pavilon mateřské školy včera slavnostně otevřeli Srubečtí. V nové přístavbě vznikly nejen prostory pro hraní, tvořivou činnost a odpočinek dětí, ale také zázemí pro kuchyni, prádelnu a novou ředitelnu.
Kraj - Oproti loňsku navštívilo region ve třetím čtvrtletí roku 2013 o dva tisíce hostů více. Turisty láká jak rozmanitá příroda, kultura a sport, tak i rádi poznávají chráněné krajinné oblasti, technické památky a relaxují v lázních.
Doksy - Rekonstrukce školní jídelny zatím nekončí. Vařit se tu nezačne ani po prázdninách.
Jindřichohradecko – Ve středu 18. prosince si připomínáme druhé výročí úmrtí prvního porevolučního prezidenta Václava Havla.
Linec - V zemské nemocnici ve Freistadtu připravují denně 500 porcí jídla. „Třicetičlenný tým v kuchyni nevaří jen pro asi 150 pacientů, pro zaměstnance, zemědělskou školu a rozvážkovou službu, ale od poloviny listopadu dodává i sociálním trhům v Hagenbergu a ve Freistadtu," píše deník OÖN s tím, že přes sebelepší plánování se občasným přebytkům nedá zabránit. „Aby byly co nejlépe zhodnoceny, vznikl nápad jídlo darovat."
„Před Vánoci si vygruntuju celý byt. Je to tak každý rok. Ale řekla bych, že jsou to běžné věci – poutírat prach, povysávat," shrnula čtyřicetiletá Jana Horinková z Frýdku-Místku.
Frýdek-Místek – „Před Vánoci si vygruntuju celý byt. Je to tak každý rok. Ale řekla bych, že jsou to běžné věci – poutírat prach, povysávat," shrnula čtyřicetiletá Jana Horinková z Frýdku-Místku.
Být redaktorem školního časopisu nepřináší jen možnost přispívat, tvořit a informovat, ale jak se tři studentky z Gymnázia v Ústí nad Orlicí přesvědčily, vlastní práce může tvůrcům zajistit i účast v celostátní soutěži. Již od roku 2007 se v Brně pořádá soutěž Školní časopis, letos tedy slaví už sedm let od vzniku.
Frýdek-Místek – „Před Vánoci si vygruntuju celý byt. Je to tak každý rok. Ale řekla bych, že jsou to běžné věci – poutírat prach, povysávat," shrnula čtyřicetiletá Jana Horinková z Frýdku-Místku.
Příbram /ROZHOVOR/ - V hornickém domku jsme si povídali s Annou Svobodovou, která zde návštěvníky seznámí s pokrmy příbramských horníků.
Praha /ROZHOVOR/ - Zpěvačka Lenny, dcera Lenky Filipové, o svém druhém EP Fighter, inspiraci a schopnosti lépe přetvářet vlastní zkušenosti v příběhy… Dvacetiletá písničkářka Lenny na sebe výrazně upozornila letos v létě debutovým EP All My Love, s nímž nadchla fanoušky napříč všemi generacemi. Před pár dny přišla s další ochutnávkou ze své autorské kuchyně – EP Fighter.
Severní Čechy - Čas vánočních a novoročních svátků není časem rozjímání a předsevzetí, ale téměř nepřetržitého konzumování čehokoliv. Proto v domácnostech je běžným jevem, že v předvánočním a vánočním čase vaříme, pečeme, smažíme. Jsme v kuchyni více než jindy během roku. Shon těchto dnů zvyšuje i riziko, že na něco zapomeneme. Třeba na pánev na plotně.
Svitavy /FOTOGALERIE/ – Je libo flambované palačinky, nebo míchaný koktejl? Studenti předvedli, že jsou ve svém oboru opravdu zruční.
Luštěnice – Slavnostní otevření dlouho očekávané přístavby se zúčastnila celá škola, těší se hlavně na vlastní školní jídelnu
Domažlice - Téměř čtyři tisíce korun bude od ledna stát rodiče z Domažlic měsíční pobyt dítěte v zařízení Sluníčko, které přebírá péči o děti do 3 let po končícím Jeselském zařízení.
Domažlice – Téměř čtyři tisíce korun bude od ledna stát rodiče z Domažlic měsíční pobyt dítěte v zařízení Sluníčko, které přebírá péči o děti do 3 let po končícím Jeselském zařízení.
Tábor – Včera se na Bleším trhu ve velkém sále restaurace Střelnice sešly stovky lidí. Tím, že si koupily nabízené zboží, pomohly Domácímu hospicu Jordán. Celý výtěžek akce šel totiž na jeho provoz.
Jindřichohradecko - Ačkoliv mluvíme o dalších dvou jindřichohradeckých řemeslech, jsme stále v témže cechu (rejcechu), protože i kotláři a hamerníci přináleželi ke kovářům. Tudíž ani dnes mezi svaté patrony nezavítáme a vydáme se rovnou k pánvím.