Hradec Králové /TIPY NA VÍKEND/ - Jako každý týden, i tentokrát Deník čtenářům přináší některé užitečné tipy na společenské události, které se v hradeckém kraji chystají o víkendu 23. a 24. listopadu.
Opava /POZVÁNKA/ - Opavští basketbalisté s fotbalisty v kuchyni nebo za pokladnou v opavském McDonaldu? Možná věc. Konkrétně ve čtvrtek 21. listopadu mezi patnáctou a sedmnáctou hodinou vás obslouží třeba Jakub Šiřina, Martin Gniadek, Petr Dokoupil nebo Radim Klečka, chybět nebude ani masér Petr Kivorchian.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Praha - „Jsem soutěživý typ. Pořád bych se s někým srovnával. Jenže teď na to není čas, ani doba. Musím se ohánět," říká Jan Souček, šéfkuchař, který se pyšní titulem český juniorský Kuchař roku 2008.
Hrádek u Nechanic – Už tuto sobotu to na zámku Hrádek u Nechanic bude cítit Vánocemi. Až do 8. prosince totiž tamní správa pořádá tradiční akci Vánoce na zámku. Při prohlídce vánočně upravených zámeckých interiérů návštěvníky seznámíme s historií Vánoc, s vánočními zvyky, tradicemi a s historickou vánoční výzdobou.
Svitavsko, Českotřebovsko – V přírodní rezervaci, kde se vyskytují kromě původních buků také vzácné rostliny a živočichové, chtějí lesníci kácet. Ochranáři nesouhlasí.
Františkovy Lázně - Výraz školní jídelna se ve Františkových Lázních na Chebsku nyní skloňuje skoro ve všech pádech. Potom co prošla nákladnou rekonstrukcí (za 18 milionů korun), má od ledna 2014 začít vyvařovat také pro františkolázeňské mateřské školy (MŠ).
Kroměříž - Od pondělí do pátku se v Kroměříži konaly Litevské dny: sladkou tečkou za nimi byla včerejší ukázka a ochutnávka tradičního nepečeného litevského dezertu Tinginys ze směsi čokolády, kondenzovaného mléka a drcených piškotů.
Kostelec – Ke stropu zamířila hned po příchodu do sálu většina očí návštěvníků slavnostního otevření rekonstruovaného kulturního domu v Kostelci. Právě na stropu jsou změny – díky kazetovému uspořádání a modernímu osvětlení – vidět zřejmě nejmarkantněji.
Kniha Láska prochází kuchyní – Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek je první knihou na českém trhu, která se zabývá tematikou jedlých dárků, a zároveň pochází z pera české autorky. Denisa Bartošová je divoká matka, designérka, stylistka a vášnivá kuchařka v jedné osobě a v díle Láska prochází kuchyní spojila všechny své vášně dohromady.
Slavičky - V otřesných podmínkách držel muž ve svém rodinném domku v Pozďátkách, místní části Slaviček na Třebíčsku, desítky psů a dalších zvířat. Policie na místě zasahovala v pátek společně s veterináři a zástupci Ligy na ochranu zvířat ČR.
Česká Třebová – „Kdo neměl jabkanec, jako by nežil," to bylo heslo soboty v České Třebové. Nejen Třebovští si užívali v pořadí již třiapadesátou Jabkancovou pouť. A užívali si ji opravdu dosyta.
Plzeň - Využití pro své výrobní prostory hledá v současnosti věznice v Plzni na Borech. Přímo v areálu nabízí stovky metrů čtverečních ve výrobních halách, k tomu nabízí levnou pracovní sílu. „Vězně musíme zaměstnávat uvnitř káznice, a to kvůli bezpečnosti," vysvětluje mluvčí věznice Jana Bartošová.
Bělehrad - Nade dveřmi svítí lucerna a na ní obyčejný otazník „?". V nejstarší bělehradské hospodě, kde vám do tradiční nádobky džezvy umí svařit kávu, kde se v lokále sedí na nízkých židlích v tureckém stylu a kde vaří pravou nefalšovanou domácí balkánskou kuchyni, běží život jinak.
Děčín – Takový výhled, jaký nabízí restaurace na Pastýřské stěně, nikde jinde v Děčíně nenajdete. Hlavní je ale kvalitní jídlo – a jak říká majitel Jan Kotek, v restauraci na jeho kvalitu kladou velký důraz.
Dolský Mlýn – Dolský mlýn patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Českém Švýcarsku a většina čtenářů této rubriky historii i novodobý osud tohoto místa dobře zná.
Prostějov – Pětadvacet tisíc korun věnují prostějovští radní Hospici na Svatém Kopečku, který se stará o nevyléčitelně nemocné lidi. Jen v minulém roce skončila v jeho péči sedmdesátka lidí z Prostějovska.
Františkovy Lázně - „Vím, že pro některé konzervativně smýšlející rodiče může být tato nová stravovací koncepce mírně řečeno trochu stresující, ale jako u všeho nového: nechme proběhnout několik málo měsíců na zkoušku a pak můžeme hodnotit klady nebo zápory," říká starosta.
Liberecký kraj - Turistická sezona na většině hradů a zámků skončila, památky ale prázdné nezůstaly. Na řadě z nich vystřídali návštěvníky restaurátoři.
Karlovy Vary - Na první pohled by se mohlo zdát, že paní Alena Houtová je neodbytná žena, která vlastně jenom obtěžuje. Jenomže opak je pravdou. Alena Houtová si totiž nechce nechat líbit nespravedlnost a smířit se stím, jak se její žádost o odškodnění za rozbité nádobí rozplývá jak pára nad hrncem.
Karlovy Vary - Na první pohled by se mohlo zdát, že paní Alena Houtová je neodbytná žena, která vlastně jenom obtěžuje. Jenomže opak je pravdou. Alena Houtová si totiž nechce nechat líbit nespravedlnost a smířit se stím, jak se její žádost o odškodnění za rozbité nádobí rozplývá jak pára nad hrncem.
České Budějovice - Hltali doslova každý pohyb jeho profesionálních rukou, které jim předváděly světovou gastronomii. Studenti Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích dostali lekci od francouzského kuchaře Laurenta de Berrigauda.
Dubice - V pátek večeře s cimbálovkou, v sobotu příjemná country kapela, na stole Martinská husa. Samé dobroty. Sobotní výlet do kopců pro seniory připravila Bohumila Přikrylová, předsedkyně Svazu tělesně postižených, MO3 Ústí nad Labem.
České Budějovice – Hltali doslova každý pohyb jeho profesionálních rukou, které jim předváděly světovou gastronomii. Studenti Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu ve středu dopoledne dostali lekci od francouzského kuchaře Laurenta de Berrigauda.
Liberecký kraj - Turistická sezona na většině hradů a zámků skončila, památky ale prázdné nezůstaly. Na řadě z nich vystřídali návštěvníky restaurátoři.
Liberec - Jak připravit svatomartinskou husu tak, aby byla tradiční a přesto s prvky moderní gastronomie? Oříšek, se kterým si poradili učňové Střední školy gastronomie a služeb v Liberci. V restauraci Centrum, kde učni z oborů kuchař, číšník nebo cukrář nabírají zkušenosti, to zvládli na jedničku.
Topná sezona ještě pořádně nezačala a máme tady hned dvě navlas stejné tragédie. Chápu, že si lidé vypomáhají s roztápěním kotlů a sporáků různě. Chtějí zřejmě rychleji své domečky přivést do stavu útulného domova.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Řečice - Sto tisíc za konkrétní informaci, která povede k nalezení automobilu patřící firmě Pekařství Řečice, hodlá dát podnikatel Josef Částka. Informaci o odcizeném dodávkovém automobilu je možné podat přímo Policii České republiky ve Žďáře nad Sázavou, případně firmě Pekařství Řečice.