České Budějovice - Slovutná restaurace Masné krámy v Českých Budějovicích představuje tento týden kuchyni nejbližších sousedů z Rakouska a Bavorska. Jedná se už o pátý ročník Dnů rakouské a bavorské kuchyně.
Trutnovsko - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM****HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Blanensko – Risk je zisk. Pár dní má mrznout, tak jdeme do toho. Pracovníci olešnického skiareálu zapnuli v pondělí odpoledne osm sněžných děl a čtyři sprchy. Ty jedou nonstop a na tamní sjezdovku už chrlí technický sníh. „Mrznout má do čtvrtka. Takže do té doby pojedou děla naplno. Sníh, co si vyrobíme do zásoby, už nám neroztaje. Pak uvidíme, jak to s počasím bude dál," hlásil v úterý odpoledne před olešnickou sjezdovkou správce ski areálu Pavel Hlaváček.
České Budějovice – Slovutná restaurace Masné krámy představuje tento týden kuchyni našich nejbližších sousedů z Rakouska a Bavorska. Jedná se už o pátý ročník Dnů rakouské a bavorské kuchyně.
Blanensko – Risk je zisk. Pár dní má mrznout, tak jdeme do toho. Pracovníci olešnického skiareálu zapnuli v pondělí odpoledne osm sněžných děl a čtyři sprchy. Ty jedou nonstop a na tamní sjezdovku už chrlí technický sníh. „Mrznout má do čtvrtka. Takže do té doby pojedou děla naplno. Sníh, co si vyrobíme do zásoby, už nám neroztaje. Pak uvidíme, jak to s počasím bude dál," hlásil v úterý odpoledne před olešnickou sjezdovkou správce ski areálu Pavel Hlaváček.
Zlín – Ve zlínské zoologické zahradě začala demolice pavilonu primátů. Na jejím místě vznikne v příštím roce nová Zátoka rejnoků, ve které návštěvníci uvidí desítky mořských rejnoků druhu maran atlantský.
Praha /ROZHOVOR/ - Ta její knížka je úplně jiná. Sama o sobě je dárkem. Jenže se z ní lze inspirovat a vytvořit řadu dalších dárků. Ale popořadě. Ta kniha se jmenuje Láska prochází kuchyní - uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek. Vymyslela a napsala ji Denisa Bartošová z Kostelce nad Černými lesy.
Nymbursko - Koupit, nebo upéct? Otázka, kterou si před největšími svátky roku pokládá v souvislosti s vánočním cukrovím řada hospodyněk. Ačkoliv těch, které se rozhodnou cukroví si objednat a nekazit si vánoční pohodu v kuchyni, je menšina, cukrárny opět nabízí už zavedenou službu.
Přerov nad Labem - Tradiční doplňky do kuchyní, polštářky, povlečení nebo hračky vznikají v Poděbradech. Marie Stará s nimi přijela do skanzenu na vánoční výstavu
Jižní Čechy - Fotograf a rodák z Prachatic Áda Zíka nasnímal kalendář Fernet Stocku na rok 2014 s tvářemi žen ve věku 30 až 45 let. Až na tvář na obálce (patronka Aňa Geislerová) nevsadil na známá jména, ale vybral si mezi 600 neznámými ženami.
Jižní Čechy - Fotograf a rodák z Prachatic Áda Zíka nasnímal kalendář Fernet Stocku na rok 2014 s tvářemi žen ve věku 30 až 45 let. Až na tvář na obálce (patronka Aňa Geislerová) nevsadil na známá jména, ale vybral si mezi 600 neznámými ženami.
Zlín – Ve zlínské zoologické zahradě začala demolice pavilonu primátů. Na jejím místě vznikne v příštím roce nová Zátoka rejnoků, ve které návštěvníci uvidí desítky mořských rejnoků druhu maran atlantský.
Česká Třebová – Tento týden oslavilo rodinné centrum Rosa již 10. výročí od založení. Oslava se nesla v duchu dne otevřených dveří, a tak příchozí mohli „ochutnat" něco z aktivit, které Rosa v rámci pravidelných programů pořádá.
Opava /FOTOGALERIE/ – Opavští basketbalisté s fotbalisty spojili ve čtvrtek síly. Společně se zapojili do práce v opavském McDonaldu, ať už v kuchyni nebo za pokladnami. A co bylo důvodem jejich snažení? Charitativní projekt „I hranolky dokáží vykouzlit dětský úsměv."
Tábor - Grilované saranče, šváb v těstíčku, zophobas na chilli nebo restovaní mouční červi. Takové delikatesy ochutnali gurmáni v rámci Hmyzího večeru v knihovně. Šéfkuchař Petr Ocknecht pro ně připravil šestichodové menu plné bílkovin a vitamínů, které křupaly mezi zuby.
Hradec Králové /TIPY NA VÍKEND/ - Jako každý týden, i tentokrát Deník čtenářům přináší některé užitečné tipy na společenské události, které se v hradeckém kraji chystají o víkendu 23. a 24. listopadu.
Opava /POZVÁNKA/ - Opavští basketbalisté s fotbalisty v kuchyni nebo za pokladnou v opavském McDonaldu? Možná věc. Konkrétně ve čtvrtek 21. listopadu mezi patnáctou a sedmnáctou hodinou vás obslouží třeba Jakub Šiřina, Martin Gniadek, Petr Dokoupil nebo Radim Klečka, chybět nebude ani masér Petr Kivorchian.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Praha - „Jsem soutěživý typ. Pořád bych se s někým srovnával. Jenže teď na to není čas, ani doba. Musím se ohánět," říká Jan Souček, šéfkuchař, který se pyšní titulem český juniorský Kuchař roku 2008.
Hrádek u Nechanic – Už tuto sobotu to na zámku Hrádek u Nechanic bude cítit Vánocemi. Až do 8. prosince totiž tamní správa pořádá tradiční akci Vánoce na zámku. Při prohlídce vánočně upravených zámeckých interiérů návštěvníky seznámíme s historií Vánoc, s vánočními zvyky, tradicemi a s historickou vánoční výzdobou.
Svitavsko, Českotřebovsko – V přírodní rezervaci, kde se vyskytují kromě původních buků také vzácné rostliny a živočichové, chtějí lesníci kácet. Ochranáři nesouhlasí.
Františkovy Lázně - Výraz školní jídelna se ve Františkových Lázních na Chebsku nyní skloňuje skoro ve všech pádech. Potom co prošla nákladnou rekonstrukcí (za 18 milionů korun), má od ledna 2014 začít vyvařovat také pro františkolázeňské mateřské školy (MŠ).
Kroměříž - Od pondělí do pátku se v Kroměříži konaly Litevské dny: sladkou tečkou za nimi byla včerejší ukázka a ochutnávka tradičního nepečeného litevského dezertu Tinginys ze směsi čokolády, kondenzovaného mléka a drcených piškotů.
Kostelec – Ke stropu zamířila hned po příchodu do sálu většina očí návštěvníků slavnostního otevření rekonstruovaného kulturního domu v Kostelci. Právě na stropu jsou změny – díky kazetovému uspořádání a modernímu osvětlení – vidět zřejmě nejmarkantněji.
Kniha Láska prochází kuchyní – Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek je první knihou na českém trhu, která se zabývá tematikou jedlých dárků, a zároveň pochází z pera české autorky. Denisa Bartošová je divoká matka, designérka, stylistka a vášnivá kuchařka v jedné osobě a v díle Láska prochází kuchyní spojila všechny své vášně dohromady.
Slavičky - V otřesných podmínkách držel muž ve svém rodinném domku v Pozďátkách, místní části Slaviček na Třebíčsku, desítky psů a dalších zvířat. Policie na místě zasahovala v pátek společně s veterináři a zástupci Ligy na ochranu zvířat ČR.
Česká Třebová – „Kdo neměl jabkanec, jako by nežil," to bylo heslo soboty v České Třebové. Nejen Třebovští si užívali v pořadí již třiapadesátou Jabkancovou pouť. A užívali si ji opravdu dosyta.
Plzeň - Využití pro své výrobní prostory hledá v současnosti věznice v Plzni na Borech. Přímo v areálu nabízí stovky metrů čtverečních ve výrobních halách, k tomu nabízí levnou pracovní sílu. „Vězně musíme zaměstnávat uvnitř káznice, a to kvůli bezpečnosti," vysvětluje mluvčí věznice Jana Bartošová.
Bělehrad - Nade dveřmi svítí lucerna a na ní obyčejný otazník „?". V nejstarší bělehradské hospodě, kde vám do tradiční nádobky džezvy umí svařit kávu, kde se v lokále sedí na nízkých židlích v tureckém stylu a kde vaří pravou nefalšovanou domácí balkánskou kuchyni, běží život jinak.
Děčín – Takový výhled, jaký nabízí restaurace na Pastýřské stěně, nikde jinde v Děčíně nenajdete. Hlavní je ale kvalitní jídlo – a jak říká majitel Jan Kotek, v restauraci na jeho kvalitu kladou velký důraz.
Dolský Mlýn – Dolský mlýn patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Českém Švýcarsku a většina čtenářů této rubriky historii i novodobý osud tohoto místa dobře zná.
Prostějov – Pětadvacet tisíc korun věnují prostějovští radní Hospici na Svatém Kopečku, který se stará o nevyléčitelně nemocné lidi. Jen v minulém roce skončila v jeho péči sedmdesátka lidí z Prostějovska.
Františkovy Lázně - „Vím, že pro některé konzervativně smýšlející rodiče může být tato nová stravovací koncepce mírně řečeno trochu stresující, ale jako u všeho nového: nechme proběhnout několik málo měsíců na zkoušku a pak můžeme hodnotit klady nebo zápory," říká starosta.
Liberecký kraj - Turistická sezona na většině hradů a zámků skončila, památky ale prázdné nezůstaly. Na řadě z nich vystřídali návštěvníky restaurátoři.