Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Opilec rozbil výlohu, škoda je 8 tisíc

Hranice – Přes dvě promile alkoholu nadýchal muž, kterého zadržela v pátek kolem půl třetí v noci hlídka městských strážníků na třídě 1. máje v Hranicích. Alkoholem se zřejmě posílil natolik, že vzal do ruky betonovou kostku a rozbil výlohu jedné z prodejen. Kromě toho poškodil také dveře, které vedly do kuchyně prodejny.

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 206

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o obcích v regionu, v němž kromě stručného představení nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se o obcích psalo v minulosti.

Hrubý Rohozec se o Vánocích otevřel návštěvníkům

Turnov - Až do Nového roku nabízí speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů, které zavedou turisty do doby, kdy tu Vánoce slavili poslední majitelé z šlechtického rodu Des Fours-Walderode. Každoročně prohlídky nabízejí návštěvníkům nějakou novinku, letos je to návštěva místnosti pro služebnictvo takzvané lokajny v přízemí.

Ke Štěpánovi na hradě vydali speciální známky

Buchlovice – Strávit část druhého svátku vánočního v historickém prostředí umožnila také letos stovkám lidí správa hradu Buchlova se sdružením HB Collegium. Posedmé tady uspořádala hojně navštěvovanou akci Na Štěpána otevřená brána.

V prodeji se prý brzy objeví trojrozměrné tiskárny pokrmů

Londýn /VIDEO/ - Trojrozměrnou tiskárnu k výrobě pokrmů v kuchyni běžné domácnosti začne využívat přístroj nazvaný Foodini, který se prý stane prodejním hitem už během příštího roku. Produkt barcelonské firmy Natural Machines bude podle britského listu Daily Mail vůbec první sériově vyráběnou trojrozměrnou tiskárnou, která se zaměří na výrobu potravin. Výrobce navíc tvrdí, že pracovní postupy hospodyň se v budoucnu radikálně změní.

Marie Dočekalová vyrábí i sbírá betlémy. Má jich tři sta

Praha /ROZHOVOR/ – Na zdi tikají dřevěné kukačky. Marie Dočekalová sedí za stolem v kuchyni a před sebou má svůj adventní věnec z keramiky. Opodál u plotny stojí několik figurek z hnědé hlíny. Jsou součástí jednoho z betlémů, které Marie Dočekalová sbírá i vyrábí. Aktuálně jich má 343. Větší část vystavuje od 21. prosince do 3. ledna na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6.

Betlém už má sto šedesát figurek

Chotěboř - Vladimír Melzer před každými Vánocemi doplní dřevěný betlém, který před patnácti lety začal vyřezávat pro městské muzeum v Chotěboři.

OBRAZEM: Thajsko očima Břeclavana Zdeňka Chmelky

Břeclav, Bangkok – Giganti, zlaté zpodobnění Buddhy nebo thajský národní oděv. Zdeněk Chmelka z Břeclavi psal do týdeníku Nový život nejprve své postřehy z Číny, kde studuje. Nyní se ve svém novém seriálu dělí se čtenáři o své cestovatelské zážitky z Thajska.

Vánoční požáry zuřily hlavně na Praze-východ

Praha – V obrovský malér se štědrovečerní pohoda změnila v obci Líbeznice na Praze-východ, kde v půl desáté večer vyhořela jedna domácnost. Vznícení vánočního stromku měla na svědomí technická závada na elektrickém osvětlení stromku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, přesto se na tenhle požár nebude vzpomínat jako na událost s dobrým koncem.

Vánoční požáry zuřily hlavně na Praze-východ

Praha - V obrovský malér se štědrovečerní pohoda změnila v obci Líbeznice na Praze-východ, kde v půl desáté večer vyhořela jedna domácnost. Vznícení vánočního stromku měla na svědomí technická závada na elektrickém osvětlení stromku.

Krmte v zimě ptáky, odvděčí se vám

Opavsko - Zima je pro venkovní ptáky hodně těžké období k přežití. Pomáhat jim musejí lidé sypáním potravy do krmítek. Hlavně v krutých mrazech jim tím mohou zachránit život.

Marie Dočekalová z Prahy vyrábí i sbírá betlémy. Má jich tři sta

Na zdi tikají dřevěné kukačky. Marie Dočekalová sedí za stolem v kuchyni a před sebou má svůj adventní věnec z keramiky. Opodál u plotny stojí několik figurek z hnědé hlíny. Jsou součástí jednoho z betlémů, které Marie Dočekalová sbírá i vyrábí. Aktuálně jich má 343. Větší část vystavuje od 21. prosince do 3. ledna na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6.

Máte krmítko? Ptáci jej v zimě ocení

Konec prosince a počátek listopadu jsou období, kdy lidé začínají připravovat krmítka na okna, balkony i do zahrad a parků. Začíná období přikrmování a pozorování ptáků na krmítkách.

Zapalujete rádi svíčky? Tak pozor, ať si nezapálíte celý byt

Přerovsko – Také máte rádi světlo svíček? Čím více jich hoří, tím lépe to vypadá. Svícínků a lampiček, adventních věnců je dnes v nabídce nepřeberné množství. Má to ale jeden háček. Stačí malá nepozornost a neštěstí je dřív, než se nadějete. Dejte o adventu pozor na hořící svíčky, varují i hasiči.

'Žhavé' vánoční tradice občas způsobí požáry

Rychnovsko – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu. Občas to přinese nejhorší následek – adventní věnec vzplane a Ježíškovi na seznam přibude nové vybavení kuchyně, hůře i celého bytu.

„Žhavé“ vánoční tradice občas způsobí požáry

Východní Čechy – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu.

„Žhavé“ vánoční tradice občas způsobí požáry

Východní Čechy – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu.

Plést z pedigu andílky baví Janu Rýdlovou ze všeho nejvíce

Dokáže z ´proutků´exotické rostliny – pedigu – vytvářet mimo jiné také nádherné věci symbolizující blížící se Vánoce… Vánoční andílci, zvonečky a hvězdičky vytvořené z pedigu – to je specialita pětatřicetileté Jany Rýdlové z Dílů. Své výrobky a um předváděla například na vánoční výstavě v trhanovském zám­ku. „Jezdím tam předvádět na výstavy velice ráda, když mne pan Prantl pozve. V zámku je při výstavách příjemné prostředí a mohu tam nasát tu správnou vánoční atmosféru. Těším se tam, bývá tam spousta betlémů, především mám ráda kontakt s lidmi," podotýká Rýdlová.

Vánoční rozhovor: Vyrábí i sbírá betlémy. Má jich tři sta

Praha /ROZHOVOR/ – Na zdi tikají dřevěné kukačky. Marie Dočekalová sedí za stolem v kuchyni a před sebou má svůj adventní věnec z keramiky. Opodál u plotny stojí několik figurek z hnědé hlíny. Jsou součástí jednoho z betlémů, které Marie Dočekalová sbírá i vyrábí. Aktuálně jich má 343. Větší část vystavuje od 21. prosince do 3. ledna na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6.

„Žhavé“ vánoční tradice občas způsobí požáry

Rychnovsko – Pohoda a klid Štědrého dne se také může změnit v pěkný adrenalin. Způsobů, jak si slavnostní chvíli pokazit, není málo. Největším strašákem je každopádně oheň. Atmosféru Vánoc perfektně dokreslují svíčky a lidé je ve velkém zapalují a také zapomínají uhasit, když odchází z domu. Občas to přinese nejhorší následek – adventní věnec vzplane a Ježíškovi na seznam přibude nové vybavení kuchyně, hůře i celého bytu.

Pacientům vezměte jen ovoce

Jablonec n. N. - Štědrovečerní večeře v jablonecké nemocnici bude jak má být. Nejčastěji vaří svíčkovou.

Olešničtí ve škole zmodernizují učebny pro praktickou výuku

Olešnice - Nové dílny, kuchyně, školní zahrady, ale i učebny fyziky se brzy dočkají žáci Základní a mateřské školy v Olešnici. Olešničtí totiž uspěli s žádostí o dotaci z Regionálního operačního programu pro Jihovýchod. S modernizací školy za více než šest milionů korun chtějí začít už v příštím roce.

Česká kuchyně je podobná francouzské, říká šéfkuchař

České Budějovice /ROZHOVOR/ - Českobudějovický rodák Robert Burian se v profesionálních kuchyních pohybuje už dvacet pět let. Za minulého režimu utekl do Rakouska. V současnosti je šéfkuchařem v českobudějovické restauraci Olivier.

Hotel Padowetz láká na dobré jídlo a pivo. Návštěvníky vítal Matonoha

Brno - Legenda brněnského pohostinství bývalý hotel Padowetz se ve čtvrtek zčásti opět otevřel hostům. V nové restauraci ve zrekonstruovaném prvním patře budovy první zákazníky přivítali majitelé Dalibor Čejka, Jan Nováček a herec Tomáš Matonoha. První piva natočil sládek Zdeněk Baštinský.

Udělej kočičku, nařídil otec své dceři. Potom ji znásilnil

Klatovy - V bytě se zhaslo, usnuly všechny malé děti i jejich matka. A pak jí začalo peklo. Přišel její vlastní otec, který ji osahával a často ji i znásilnil, přestože ji to bolelo a dávala mu to najevo. Ale nedokázala se mu ubránit. Trvalo to dlouhé měsíce, dokud se nesvěřila svojí učitelce, která vše oznámila příslušným orgánům.

Brňany čekají letos Vánoce na blátě. Loni byl sníh

Brno /INFOGRAFIKA/ - Z kuchyně voní kapr, z rádia hrají koledy a za oknem tiše padají sněhové vločky. Takové idylické Vánoce letos Brňané s největší pravděpodobností nezažijí. Svátky budou na blátě a na Štědrý den teploměry ukáží až čtyři stupně nad nulou.

Padowetz láká na dobré jídlo a pivo. Návštěvníky vítal Matonoha

Brno - Legenda brněnského pohostinství bývalý hotel Padowetz se ve čtvrtek zčásti opět otevřel hostům. V nové restauraci ve zrekonstruovaném prvním patře budovy první zákazníky přivítali majitelé Dalibor Čejka, Jan Nováček a herec Tomáš Matonoha. První piva natočil sládek Zdeněk Baštinský.