Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Ústecký Nohavica vystoupí v Habrovické Baště

Ústí nad Labem - Mladý rebel Petr Lüftner se během jednoho dne proslavil ústeckou hymnou, následovalo vystoupení v Letním kině a zájem o svérázného harmonikáře nabral na obrátkách. Zápisník má plný adres a pozvánek, nikoho však neodmítá.

Nová kniha popisuje šlechtické chutě

Domažlice – Přesně před sto lety byl na zahrádkách a políčkách v Domažlicích a okolí velmi rozšířený chřest – plodina, která se své zásadní renesance v Česku dosud nedočkala. To je jedna ze zajímavostí, které jsou připomenuty v nové knize Recepty ze zámeckých kuchyní, kterou připravili ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl a domažlický historik Zdeněk Procházka se svými spolupracovníky.

Čtveřice zlodějů okradla seniorku z Bystřicka o celoživotní úspory

Bystřice pod Hostýnem – O své celoživotní úspory přišla ve středu před polednem dvaasedmdesátiletá žena z Bystřicka. Vracela se od lékaře a před jejím domem se k ní znenadání připojila čtveřice neznámých lidí. Dva muži a dvě ženy ji beze slova následovali až do chodby.

Kroměřížská nemocnice má novou modernější kuchyň

Kroměříž – Po roce stavebních prací uvedla tento týden Kroměřížská nemocnice do provozu novou vlastní kuchyň. Přinést by měla hygieničtější provoz, nová pracovní místa a také zdravější stravování. Zkušební provoz byl zahájen v úterý, slavnostního otevření se zúčastnil i krajský hejtman Stanislav Mišák.

Čtveřice zlodějů okradla seniorku z Bystřicka o celoživotní úspory

Bystřice pod Hostýnem – O své celoživotní úspory přišla ve středu před polednem dvaasedmdesátiletá žena z Bystřicka. Vracela se od lékaře a před jejím domem se k ní znenadání připojila čtveřice neznámých lidí. Dva muži a dvě ženy ji beze slova následovali až do chodby.

Na výstavě v Hradci uvidíte houby všech tvarů, barev i velikostí

Hradec Králové – Češi jsou vyhlášení houbaři. Snad nikde jinde ve světě se jejich nakládání, sušení či smažení nevěnuje tolik času jako právě u nás. Ode dneška navíc máte jedinečnou příležitost poznat nejen jedlé, ale jedovaté a nejedlé exempláře.

Na výstavě uvidíte houby všech tvarů, barev i velikostí

Hradec Králové – Češi jsou vyhlášení houbaři. Snad nikde jinde ve světě se jejich nakládání, sušení či smažení nevěnuje tolik času jako právě u nás. Ode dneška navíc máte jedinečnou příležitost poznat nejen jedlé, ale jedovaté a nejedlé exempláře.

Brambory prudce zdražily. Ale jen v obchodech

Olomouc, Praha - Jídlo pro chudé, a stojí skoro jako banány! zlobili se včera na olomoucké tržnici plné čerstvých výpěstků zelinářů a sadařů mnozí zákazníci. Cena brambor se v těchto dnech dostala na patnáct korun za kilogram.

Karlovský gastrofestival láká na českého „Michelina" a frgálovou manufakturu

Region - Ochutnávky toho nejlepšího (nejen) z valašské kuchyně, ale i novinku v podobě frgálové manufaktury, tradiční soutěž frgálů, farmářský trh, kuchařské show, ochutnávky vín předních tuzemských vinařů či galavečeře s uznávanými šéfkuchaři včetně českého držitele michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka: to vše nabídne Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 4. - 6. října ve Velkých Karlovicích.

První dáma Ivana Zemanová navštívila i Dětský domov v Hrabové

Ostrava /REPORTÁŽ DENÍKU/ - Pro ně to byl den jako každý jiný. Děti přicházely ze školy, dělaly úkoly nebo si malovaly a povídaly. Děvčata v kuchyňce chystala svačinu. Před čtvrtou ale hemžení, netrpělivé poposedávání a vykukování přece jen nabralo obrátky. Za chvíli je tady vzácná návštěva manželka prezidenta Ivana Zemanová.

OBRAZEM: První dáma Ivana Zemanová navštívila i Dětský domov v Hrabové

Ostrava /REPORTÁŽ DENÍKU/ - Pro ně to byl den jako každý jiný. Děti přicházely ze školy, dělaly úkoly nebo si malovaly a povídaly. Děvčata v kuchyňce chystala svačinu. Před čtvrtou ale hemžení, netrpělivé poposedávání a vykukování přece jen nabralo obrátky. Za chvíli je tady vzácná návštěva manželka prezidenta Ivana Zemanová.

V kuchyni se dře. Jde o rychlost a přesnost

České Budějovice - /REPORTÁŽ/ Redaktor Deníku na vlastní kůži vyzkoušel práci kuchaře v restauraci. Zjistil, že moderní gastronomie na vysoké úrovni stojí na včasných přípravách. Za úspěšností podniku je hlavně komunikace a precizní práce

Jak zhubnout? Do kuchyně si nastříkat odporný sprej

Londýn /VIDEO/ - Alex Fontaine z Velké Británie nevěděla, jak zhubnout. Rozhodla se proto pro poměrně drastickou metodu. Podle svých slov shodila deset kilogramů díky tomu, že do kuchyně nastříkala odporně zapáchající sprej.

Češi i Němci mlsali dobroty poblíž Ryžovny

Ryžovna - Tataráček z vepřového, chleba se škvarky, klobásy či buchty a další pochoutky převážně z domácích kuchyní byly lákadlem sedmého Svatováclavského setkání na místě bývalého kostela u zaniklé osady Ryžovna na Karlovarsku. 

Češi i Němci mlsali dobroty poblíž Ryžovny

Ryžovna - Tataráček z vepřového, chleba se škvarky, klobásy či buchty a další pochoutky převážně z domácích kuchyní byly lákadlem sedmého Svatováclavského setkání na místě bývalého kostela u zaniklé osady Ryžovna. Češi a Němci se na místě bývalé krušnohorské obce sešli už posedmé, aby se jen tak pobavili jako sousedé.

Bylinky jsou užitečné, říkají herečky a kuchařky v jednom

Hradecko /FOTOGALERIE/ – Už naše babičky na ně nedaly dopustit. Využívaly je jako přírodní medicínu, v kuchyni nebo jako domácí kosmetiku. Řeč je o bylinkách. A také o nové bylinkářské kuchařské show České televize, která se právě v těchto dnech natáčí ve vesničce nedaleko Hradce Králové.

Bylinky jsou užitečné, říkají herečky a kuchařky v jednom

Hradecko /FOTOGALERIE/ – Už naše babičky na ně nedaly dopustit. Využívaly je jako přírodní medicínu, v kuchyni nebo jako domácí kosmetiku. Řeč je o bylinkách. A také o nové bylinkářské kuchařské show České televize, která se právě v těchto dnech natáčí ve vesničce nedaleko Hradce Králové.

Bylinky jsou užitečné, říkají herečky a kuchařky v jednom

Hradecko /FOTOGALERIE/ – Už naše babičky na ně nedaly dopustit. Využívaly je jako přírodní medicínu, v kuchyni nebo jako domácí kosmetiku. Řeč je o bylinkách. A také o nové bylinkářské kuchařské show České televize, která se právě v těchto dnech natáčí ve vesničce nedaleko Hradce Králové.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh. Na Kroměřížsku jej umí

Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: Není to jako péct buchty.

Romové kuchtí chutně

Bruntál – Aurélie Balážová z Bruntálu vede malé tanečnice v souboru Gipsey Princess. Ale je i skvělou kuchařkou. Romskou kuchyni Aurélie Balážové z Bruntálu mají možnost občas ochutnat všichni ti, kteří chodívají na každoroční Veletrh zdraví a sociálních služeb ve Společenském domě v Bruntále.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh. Na Kroměřížsku jej umí

Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty

Kam o víkendu? Na svatováclavské posvícení nebo na parkůr

Znojemsko - Pestrou škálu kulturních, společenských i sportovních událostí nabízí prodloužený víkend. Už od pátku slaví obyvatelé Dobšic Svatováclavské posvícení. „Začínáme zdobením máje před sokolovnou dnes od šesti hodin odpoledne. Dnes v osm ráno bude předání posvícenského práva chase na návsi před hospodou Sapík.

V Bruntále otevřeli hotel Hvězda. Pomůže vzdělat budoucí kuchaře

Bruntál - Dobře se najíst a napít a přitom se kochat zajímavými obrazy Zdeňka Kurečky mohou ti, kteří se stravují od středy 25. září v hotelu Hvězda, v odloučeném pracovišti bruntálské Střední odborné školy. Novotou voní také hotelové pokoje hotelu. Do Hvězdy investovala nejen škola, ale z větší části Moravskoslezský kraj.

V Bruntále otevřeli hotel Hvězda

Bruntál - Dobře se najíst a napít a přitom se kochat zajímavými obrazy Zdeňka Kurečky mohou ti, kteří se stravují od středy 25. září v hotelu Hvězda, v odloučeném pracovišti bruntálské Střední odborné školy. Novotou voní také hotelové pokoje hotelu. Do Hvězdy investovala nejen škola, ale z větší části Moravskoslezský kraj.

UHO? Už dávno ne. Teď „frčí“ losos

Rychnovsko – Segedín, UHO (univerzální hnědá omáčka), mléčná polévka nebo nesnášené luštěniny. To se vybaví mnohým lidem při vzpomínce na školní jídelnu. Na jejich tváři je vidět spíš pošklebek než nostalgický úsměv.„Nikdy nezapomenu na některé pokrmy, které se opravdu nedaly sníst. Dodnes mám problém zkonzumovat například žemlovku," popisuje čtenářka Kateřina Myšáková z Rychnovska.

Hospůdka roku 2013 má vítěze!

Svitavy – Během letních měsíců hledali čtenáři Deníku nejoblíbenější hospůdku. Té, ve které jsou nejvíce spokojení, posílali hlasy. Vítězem letošního ročníku se stal Motorest U Kocoura ze Svitav. Obhájil prvenství z loňského roku.

Pečení domácího chleba, to je dlouhý příběh

Kroměříž - Olinka, Rychlík, Hynek nebo Bubla. Ne, tohle není výčet mých domácích mazlíčků: jsou to jména žitných kvásků, základní ingredience pro výrobu kváskového chleba. Redaktorka Deníku nabízí návod, jak si lze doma vyrobit nejklasičtější české pečivo. Počítejte ale s trpělivostí: není to jako péct buchty

Čtenářský titul Hospůdka roku byl udělen

Tachov – Tachovská restaurace River zvítězila ve čtenářské anketě Tachovského deníku o titul Hospůdka roku. Certifikát předali zástupci Deníku jednateli restaurace Petru Klímovi.