Kreativ

ŠTÍTEK: levice

Střet policistů s demonstranty ve Štrasburku během protestu proti důchodové reformě, 23. března 2023

Při protestech ve Francii bylo zatčeno 457 lidí. Zranění utrpělo 441 policistů

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zadržela policie ve čtvrtek a v noci na pátek 457 lidí, zranění utrpělo 441 policistů. Informoval o tom  ráno francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Počty zadržených a zejména zraněných jsou vyšší než při posledních protestech. Podle Darmanina si poslední protesty vyžádaly také výrazně více škod než ty předešlé. Výtržnosti přičetl krajní levici.

Pavel Vodseďálek

Mám strach, že se lidé propadnou do bídy, obává se krajský místopředseda KSČM

/ROZHOVOR/ Po volebním debaklu KSČM a ostatních levicových stran nezbývá než začít účtovat a hledat nový směr. O tom hovoří i předseda okresního výboru KSČM a ústecký zastupitel Pavel Vodseďálek. Jeho největší obavou prý je, že se poté, co bude pravice na politické scéně dominovat, obyčejní lidé propadnou do chudoby, protože prostě nebudou mít dost peněz. 

Politolog Jan Květina

Politolog: Skomírající ČSSD může nakopnout hejtman Netolický

/ROZHOVOR/ V Pardubickém kraji padla bašta ANO. To ještě v loňském roce vyhrálo krajské volby, ale nakonec skončilo v opozici. Letos se muselo sklonit před koalicí Spolu. Podle politologa Jana Květiny sice ANO ztrácí na popularitě, ale v parlamentu mu může ještě pomoci prezident Miloš Zeman.

Koalice SPOLU sledovala výsledky voleb v olomouckém hotelu Flora. 9. října 2021

Vítězové v kraji? Kromě ANO i lidovci a Starostové. Poražení? Piráti

Celostátní vítězství koalice SPOLU nebylo jediným překvapením letošních voleb do Poslanecké sněmovny. SPOLU, které tvoří Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a TOP 09, jasně vyhrálo v Olomouci. Celokrajsky potvrdilo silnou pozici hnutí ANO. I v Olomouckém kraji zcela propadla levice. Poraženými jsou také Piráti, které voliči „vykroužkovali“ a preferenční hlasy dali Starostům. Ti se oprávněně mohou považovat za jedny z vítězů voleb. Obrovský úspěch v kraji mohou slavit lidovci.

Petr Fiala ve štábu koalice SPOLU.

Politolog: Směr udaly již krajské volby. Zeman může rozehrát hru s mandáty

/ROZHOVOR/ Královéhradecký kraj kopíroval ve volbách do parlamentu „mustr“ z předešlých krajských voleb. Ty po mohutném finiši vyhrála nad hnutím ANO koalice kolem ODS. Podle politologa Jana Květiny se může prezident Miloš Zeman, který již před volbami deklaroval, že koalice jsou podvod, poohlédnout do historie.

Zástupci ANO sledovali výsledky voleb v olomoucké Restauraci A na výstavišti Flora.

V Olomouckém kraji zvítězilo ANO, PirSTAN jen těsně sebral bronz SPD

Největší část voličů v parlamentních volbách Olomouckém kraji získalo hnutí ANO, koalice SPOLU skončila druhá. Na třetí místo se dostalo spojení Pirátů a Starostů jen o prsa před SPD. V bývalé baště tradiční levice zcela propadla ČSSD i KSČM, které se v kraji nedostaly přes pět procent.

Francouzský politolog Jacques Rupnik

Společnost se neštěpí na levici, pravici. Ale na velká a malá města, říká Rupnik

Komunistická strana v Česku vznikla před sto lety. A na letošní výročí může vypadnout ze Sněmovny. Kromě stárnutí jejích voličů za tím stojí i spojenectví s Andrejem Babišem. „Posunul se svým způsobem doleva a tím zúžil prostor pro KSČM,“ říká politolog a historik Jacques Rupnik. Společnost se neštěpí na levici a pravici, ale na velká a malá města

Ilustrační snímek

Čtenáři píší Deníku

Voláte po silnější roli v boji o důvěru občanů pro média. Ptáte se, zdali to děláte. Myslím, že ne dost.

Pavel P. Kopecký: Popravčí špalek levice

Říkal jsem si, zda nejsem přílišný škarohlíd, když ve mně po prvním kole senátních voleb zahlodalo podezření, že ve druhém ČSSD neobhájí byť jeden jediný mandát. Stalo se. Jedno jediné křeslo unikátně získala kompletní vládní koalice, kam si dovolím pro názornost otevřeně počítat i komunisty.

Pavel Kopecký: ČSSD, nová partaj do výtahu?

Tento text se napsal úplně sám. Autorovi jej doslova nadiktoval osud, když v pražském metru čerstvě dočetl článek o rozkladu dvacet let dominantní slovenské partaje Smer-sociálná demokracia (Smer-SD), a z protisměru se vynořil někdejší předseda české vlády, bývalý sociální demokrat Bohuslav Sobotka. S tváří zakrytou rouškou a nápadně uhýbavýma očima.

Andrej Babiš.

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO před Piráty, levice zastavila propad

Sněmovní volby by v říjnu vyhrálo hnutí ANO s 33,1 procenta hlasů před Piráty a ODS. Komunisté a sociální demokracie zastavili propad. Mezi čtyřmi a pěti procenty by dostala TOP 09, STAN a Trikolóra. Vyplývá to z volebního modelu agentury STEM. Pro vstup do Sněmovny potřebují strany získat pět procent, statistická chyba průzkumu je plus minus dva procentní body u menších stran a plus minus tři procentní body u větších.

Vyhlášení výsledků voleb v Durynsku. Ilustrační snímek

Historické a senzační vítězství. Postkomunisté ovládli volby v Durynsku

Víkendové volby v dvoumilionovém Durynsku byly přes vítězství postkomunistické Levice přijaty s úlevou. Opět se v nich totiž nepodařilo zvítězit extrémně pravicové Alternativě pro Německo (AfD). Byť to, že dokázala porazit i křesťanské demokraty kancléřky Angely Merkelové, je varující.

Guvernér Durynska Bodo Ramelow (vpravo) a jeho manželka Germana Alberti vom Hofe vhazují společně své hlasovací lístky do volební urny během zemských voleb ve východoněmeckém Durynsku

Volby v Durynsku podle odhadů vyhrála Levice. Protiimigrační AfD skončila druhá

Strana Levice zvítězila v nedělních zemských volbách ve východoněmecké spolkové zemi Durynsko. Potvrdily to výsledky zveřejněné v noci na dnešek po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků. Strana označovaná za krajně levicovou získala 31 procent hlasů, a je tak vůbec poprvé nejsilnějším politickým subjektem v některé z německých spolkových zemí.

Delegace z Boskovic přijala pozvání na čtyřdenní setkání s partnerskými městy. To se konalo ve slovenském městě Levice na tradičním Levickém jarmoku. K východním sousedům vyrazili kromě Boskovických také zástupci z Náměště na Hané, polského Lubaczowa a Sk

Zástupci Boskovic jednali s partnerskými městy. Vyrazili za nimi na Slovensko

Levice, Boskovice – Delegace z Boskovic přijala pozvání na čtyřdenní setkání s partnerskými městy. To se konalo ve slovenském městě Levice na tradičním Levickém jarmoku. K východním sousedům vyrazili kromě Boskovických také zástupci z Náměště na Hané, polského Lubaczowa a Skierniewic a maďarského Érdu.

Muž s francouzskou vlajkou na demostraci za ochranu klimatu v Paříži

Protestů za ochranu klimatu v Paříži využili radikálové. Střetli se s policií

 V násilnosti a střety s bezpečnostními silami se dnes zvrhnul protest za ochranu klimatu v Paříži poté, co se do něj odpoledne zapojila asi tisícovka radikálů z řad krajní levice či patřících k hnutí takzvaných žlutých vest. Radikálové nejen vyvolávali střety s policií, ale také stavěli barikády a zapalovali odpadkové koše i motorky. Poničeny byly dva obchody i zastávky městské dopravy. Policie vyzvala pokojné protestující, aby se od násilníků distancovali. Ekologické sdružení Greenpeace pak účastníkům ekologického protestu vzkázalo, aby pochod raději kvůli násilnostem opustili. Podle nezávislého institutu Occurence se dnešního klimatického protestu v Paříži zúčastnilo 15 200 lidí, organizátoři hovoří o 38 tisících.

Ilustrační foto.

I druhý zápas Opava vyhrála

Basketbalisté Opavy i ve svém druhém přípravném utkání brali vítězství. Na domácí palubovce porazili přední slovenský tým a taky možného soupeře v Alpe Adria cupu Levice 99:83.  

Reakce na předběžné výsledky voleb ve štábu saské AfD (zleva Jörg Urban a Jörg Meuthen)

Volební úspěch pro německou AfD. V Braniborsku i Sasku obsadila druhé místo

Zemské volby v Braniborsku podle odhadů veřejnoprávní televize ARD vyhrála sociální demokracie (SPD), která se ziskem 27,2 procenta hlasů porazila protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD) s 22,7 procenta. Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové jsou s 15,3 procenta třetí. V Sasku podle prvních odhadů vyhráli křesťanští demokraté před AfD. Pokud se odhady výsledků potvrdí, bude to znamenat konec současné vlády CDU a SPD, která ztratí většinu v zemském sněmu.

Ilustrační foto.

Deportace migrantů? V Německu schválili přísnější pravidla, levice je kritizuje

Němečtí poslanci dnes schválili přísnější pravidla pro deportace odmítnutých žadatelů o azyl. Norma, která vyvolala ostrou kritiku levicové opozice, je jednou z balíčku sedmi migračních zákonů, o kterých dnes bude Spolkový sněm hlasovat. Vláda kancléřky Angely Merkelové chce kromě zvýšení počtu vyhoštěných migrantů rozšířit pravomoci policie a cizineckých úřadů, ale i výrazně usnadnit přístup kvalifikovaných pracovních sil ze zemí mimo Evropskou unii na německý trh.

Setkání s kandidáty KSČM do Europarlamentu. Andrej Bóna a Arťom Korjagin

Komunistická esa do Europarlamentu: Mládí a barman Arťom

/VOLÍME EVROPU/ Komunistická strana Čech a Moravy se vrhla do volební eurokampaně téměř rozpustile. Na palubě botelu Albatros hosteska novináře vítala drinkem, jenž obsahoval čili, skotskou a led. První písmena měla napovědět, že jde o setkání s kandidáty České Sjednocené Levice.

Ilustrační foto.

Němečtí neonacisté jezdili cvičit na střelnice do Česka. Úřady je sledovaly

Němečtí pravicoví extremisté se v minulých letech několikrát setkali v Česku, aby se cvičili ve střelbě. S odvoláním na informace, které německá vláda poskytla opoziční parlamentní straně Levice, o tom dnes informovala agentura DPA. Česko podle ní o pohybu neonacistů ví a s Německem spolupracuje. Kromě Česka se pravicoví extremisté setkávali na střelnicích také v Bulharsku.

Ilustrační foto.

Stát pomůže Českým drahám. Vynechá konkurenci

České dráhy získaly jistotu, že v příštích letech budou dál zajišťovat provoz na většině dálkových linek, které objednává stát. Ministerstvo dopravy po loňských takzvaných rozstřelech, kdy mohli nabídku podat i jiní dopravci, zadá většinu výkonů opět jen státní firmě bez jakékoliv soutěže napřímo.

Basketbalisté Ústí (v oranžovém) na archivním snímku

Play-off Alpe Adria Cupu čeká Ústí na přelomu ledna a února

Ústí n. L. – Basketbalisté ústecké Slunety už znají termíny úvodního kola play-off v mezinárodním Alpe Adria Cupu. S chorvatským Škrljevem odehrají první utkání 30. ledna od 18 hodin na domácí palubovce, odveta se bude hrát u Jadranu v sobotu 9. února.

Emmanuel Macron.

Macronův projev nepřesvědčil. Francii hrozí další demonstrace žlutých vest

Pondělní projev francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, ve kterém po sérii protestů takzvaných žlutých vest ohlásil daňové úlevy a zvýšení mezd, nepřesvědčil levici ani pravici, píše dnes francouzský tisk. Mezi demonstranty navíc panuje pocit, že je šéf Elysejského paláce nevyslyšel, uvedl konzervativní list Le Figaro.  

LUKÁŠ HOUSER - manažer BK ARMEX Děčín.

Houser: Pohár byl škola. Jsme čekatelé...

Děčín – Ze šesti bitev evropského Alpsko-jadranského poháru vybojovali děčínští Válečníci čtyři výhry, přesto musejí čekat, zda jim lichotivá bilance bude stačit k postupu ze základní skupiny do vyřazovacích bojů.

Násilí v saském Chemnitzu.

Německé policii uniká téměř 500 extremistů. Navzdory platným zatykačům

Více než čtyři stovky německých pravicových extremistů jsou na svobodě přes to, že na ně byl vydán zatykač. Policie totiž neví, kde se hledaní radikálové nachází. S odvoláním na data, které na dotaz poslankyně strany opoziční strany Levice poskytla německá vláda, o tom dnes informoval list Neue Osnabrücker Zeitung.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Antisemitismus

Židé to v Evropě nikdy neměli snadné, a proto jsou citliví na projevy antisemitismu. Po zkušenosti s holocaustem kterému padlo za oběť šest miliónů Židů, si v předstihu umí představit, co přijde. Na nedávné konferenci ve Vídni zaznělo, že ohrožení Židů v Evropě je dramatické a růst antisemitismu zaregistroval i aktuální mezinárodní průzkum CNN.

DALŠÍ VÍTĚZSTVÍ. Děčínští basketbalisté (v bílém Šimon Ježek) doma porazili Graz.

Maroldovka opět odolala! Válečníci přetlačili Graz

Děčín – Turbulentní čtvrtá čtvrtina, ve které děčínští basketbalisté nastříleli Grazu 26 bodů, zajistila svěřencům Pavla Budínského třetí vítězství v rámci Alpe Adria Cupu. V právě probíhající sezóně tak opět dokázal vyhrát na domácí palubovce.

Radnice v Příboře.

Příbor má velkou koalici. V opozici bude levice a ODS

Velké změny na radnici čeká Příbor. Čtyři politické uskupení se domluvily na široké koalici a v zastupitelstvu komfortní většinu. Ke komunistům a ODS se k opozici přidá také ČSSD, která tak končí ve vedení radnice.  

PAVEL BUDÍNSKÝ - trenér BK ARMEX Děčín.

Evropské ztráty. Jedna na konci, druhá po poločase...

Děčín, Ústí n. L. - Konfrontace se zahraničními soky se severočeským zástupcům v mezinárodním poháru Alpe Adria Cup nevydařila - Děčín podlehl na Slovensku v Levicích 67:95, ústecká parta doma podlehla po dost nepovedené koncovce polským Gliwicím 76:78…

Komunální a senátní volby 2018. Volební štáb ANO. Ilustrační foto.

Poslední bašta levice

Jsou města, kde komunální volby dopadly podle očekávání. Jedním z nich je Bohumín, kde sociální demokraté opět přesvědčivě zvítězili, a dokonce mají o dva zastupitele více než dosud.