Kreativ

ŠTÍTEK: levice

Manuel Valls

Napětí na levici. Francouzská vláda přesto získala důvěru

Paříž - Francouzský parlament dnes vyslovil důvěru socialistické vládě staronového premiéra Manuela Vallse, který čelí kritice velké části vlastní strany. Podle agentury AFP se 31 socialistických poslanců rozhodlo vládu nepodpořit. Učinili tak ale tím, že se zdrželi hlasování, takže potřebnou většinu hlasů neohrozili.

Největším vítězem voleb do zemských sněmů v Braniborsku a v Durynsku se stala euroskeptická strana Alternativa pro Německo (AfD), která v obou zemích získala přes deset procent hlasů.

Komentátoři tisku: Vítězem německých zemských voleb jsou euroskeptici

Berlín – Největším vítězem voleb do zemských sněmů v Braniborsku a v Durynsku se stala euroskeptická strana Alternativa pro Německo (AfD), která v obou zemích získala přes deset procent hlasů. Hlasování může i z dalšího důvodu znamenat přelomový bod německé politiky, protože poprvé po sjednocení Německa se může stát premiérem některé spolkové země představitel postkomunistické Levice. Shodují se na tom komentátoři německých deníků v hodnocení nedělního hlasování.

Beseda s kubánským chargé d‘affaires Fermínem Gabriel Quiňones Sánchezem.

Naše tipy, kam za poučením na besedy a přednášky

Prachov – V sobotu 6. září od 21 do 24 hodin budou mít návštěvníci mimořádnou možnost seznámit se ve skalních kulisách Prachovských skal s jejich nočními obyvateli, a to v rámci jedinečné Mezinárodní netopýři noci, tentokrát pod Šikmou věží.

Ilustrační fotografie.

SLOUPEK: Ve dvě ráno zavíráme

Radní z Prahy 1 Ivan Solil opět vytáhl do boje proti rušení nočního klidu v centru metropole. Letos v lednu zaujal myšlenkou, aby podniky ve vybraných ulicích zavíraly už v deset večer. Návrh, o kterém se mluvilo spíš v teoretické než praktické rovině, radní sám označoval za krajní.

Někdejší kandidát na francouzského prezidenta a evropský poslanec Jean-Luc Mélenchon.

Předseda francouzské krajní levice se vzdal funkce

Paříž – Někdejší kandidát na francouzského prezidenta a evropský poslanec Jean-Luc Mélenchon (63) se vzdal postu spolupředsedy Levé strany (PG), kterou v roce 2008 zakládal. Informoval o tom dnes deník Le Monde. Aby mohl bojovat za lepší společenský systém, nemusí prý být v čele strany, zdůvodnil Mélenchon své rozhodnutí.

Ilustrační foto

PŘEDVOLEBNÍ INVENTURA: Nový Jičín

Po dlouholeté vládě pravice převzala na podzim roku 2010 vedení největšího města Novojičínska levice v čele se sociálními demokraty. Nejvíce hlasů voličů sice dostala ODS s tehdejším starostou Ivanem Týlem, ale nakonec se díky dvěma zastupitelům zvoleným za TOP 09 podařilo vytvořit koalici ČSSD, KSČM, SNK Evropských demokratů.

Přátelské setkání Čechů, Moravanů a Slováků na zemské hranici 2013.

Příznivci levice opět zamíří na Lázek

Lázek – Už po čtyřiadvacáté zamíří příznivci levice na Lázek nedaleko Lanškrouna, kde se v sobotu uskuteční tradiční Přátelské setkání Čechů, Moravanů a Slováků.

Ilustrační foto

Extremisté za první pololetí pořádali o 50 akcí víc než loni

Praha – Extremisté v Česku v letošním prvním pololetí uspořádali 172 akcí, což bylo o 50 více než ve stejném období loňského roku. Mírně vzrostl také počet trestných činů souvisejících s extremismem, a to z loňských 77 na letošních 103. Vyplývá to ze zprávy o extremismu, kterou vydává odbor bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Jakub Černý, student

Na vlastní kůži: Jak jsem (s)padl při plnění žurnalistického úkolu

Rakovník - Co bych neudělal pro článek, že? Už jsem kvůli fejetonu jel i na transfúzku, tak proč tentokrát nezkusit něco akčnějšího? To mi zas jednou moje ego dalo pěkně zabrat. Každopádně tak to dopadá, když si sportovec teoretik, sváteční cyklista, umane, že si jen tak z plezíru vyrazí na trasu závodu horských kol u příležitosti Rakovnického cyklování. „Vždyť je to slabých 30 km, to ujdu pěšky," holedbal jsem se jediné štěstí, že jsem se zásahem boží prozřetelnosti nevydal na druhou, delší, padesátikilometrovou trasu. Závod se konal v neděli, ale nevím, co mě to popadlo, že jsem se rozhodl si trasu vyzkoušet už v pátek ještěže tak!

Ilustrační foto

Dvě třetiny Čechů považují nezaměstnanost za příliš vysokou

Praha - Současnou míru nezaměstnanosti v ČR považuje za příliš vysokou 67 procent Čechů. Zhruba třetina lidí si pak myslí, že nezaměstnanost se v příštích dvou letech ještě zvýší. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Češi jsou ale optimističtější než před rokem. Tehdy označilo nezaměstnanost za příliš vysokou 71 procent dotázaných a zhoršení v dalších dvou letech předpovídalo dokonce 48 procent lidí.

Cesty v Krušných horách stále nevyužívá příliš mnoho turistů. Velmi často se stane, že při cyklovýletu nikoho nepotkáte. Zapadlé cestičky tak máte celé jen pro sebe.

Cyklotip: Z Chomutova Bezručákem na Jelení horu

Chcete-li poznat jeden z nejkrásnějších výhledů v okolí, musíte vyrazit na Jelení horu. Dobrá zpráva - z Chomutova to není příliš daleko a převýšení je „jen“ asi 700 metrů. Námaha ale stojí za to. Pohled z Jelení hory do okolí přes Přísečnici je nezaměnitelný.

Cesty v Krušných horách stále nevyužívá příliš mnoho turistů. Velmi často se stane, že při cyklovýletu nikoho nepotkáte. Zapadlé cestičky tak máte celé jen pro sebe.

Cyklotip: Z Chomutova Bezručákem na Jelení horu

Chomutovsko - Chcete-li poznat jeden z nejkrásnějších výhledů v okolí, musíte vyrazit na Jelení horu. Dobrá zpráva - z Chomutova to není příliš daleko a převýšení je „jen“ asi 700 metrů. Námaha ale stojí za to. Pohled z Jelení hory do okolí přes Přísečnici je nezaměnitelný.

Francouzský premiér Manuel Valls a Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka: Levice podpoří Junckera výměnou za čelné posty v EU

Paříž/Praha - Levicoví šéfové vlád zemí EU podpoří nominaci lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera z Evropské lidové strany na nového předsedu Evropské komise. Po dnešním jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a dalšími levicovými premiéry v Paříži to ČTK telefonicky řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Evropská levice podle něj bude za podporu pro Junckera žádat post šéfa Evropského parlamentu a viditelné zastoupení v čele příští komise.

Andrej Babiš.

V eurovolbách neuspěla levice, výsledek ANO nenaplnil očekávání

Praha - V českých evropských volbách neuspěla levice. ČSSD i KSČM v porovnání s loňskými sněmovními volbami ztratily voličské hlasy. Výsledek vítězného hnutí ANO zůstal za očekáváním v porovnání s průzkumy voličských preferencí. Polepšily si TOP 09 a KDU-ČSL, úbytek voličů ODS se zastavil. Protibruselská karta u voličů příliš nezabrala s výjimkou Svobodných, které zisk jednoho europoslaneckého křesla vynesl do vysoké politiky.

Eurovolby v Řecku.

Eurovolby v Řecku i v Portugalsku zřejmě vyhrála opoziční levice

Atény, Lisabon - Nejsilnější politickou stranou v Řecku po dnešních volbách do Evropského parlamentu je podle odhadů opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA), získat by mohla až 30 procent hlasů. Na druhém místě skončila vládní Nová demokracie (ND) a na třetím krajně pravicový Zlatý úsvit. Do europarlamentu se podle všeho dostala i koalice v čele s Panhelénským socialistickým hnutím (Pasok), které je koaličním partnerem ND. Rovněž v Portugalsku dnes uspěla opoziční levice.

Mítink NS-LEV 21.

Svátek práce se v Ústí nesl v duchu eurovoleb

Ústí nad Labem - Rozdávání předvolebních letáčků. Hudba osmdesátých let. Pivo a špekáčky. Politici využili oslav prvního máje k propagaci svých volebních programů. Ústečany seznamovali s kandidáty do voleb do Evropského parlamentu, které letos proběhnou ve dnech 23. a 24. května.

Vůdce egyptské levice Hamdín Sabbáhí (vlevo),  Mohammed El Baradej (uprostřed) a  Amr Moussa (vpravo).

Vůdce egyptské levice oficiálně kandiduje na prezidenta

Káhira - Vůdce egyptské levice Hamdín Sabbáhí dnes volební komisi předložil svou kandidaturu v nadcházejících prezidentských volbách, uvedla agentura Reuters. Hlavní favorit hlasování, bývalý egyptský ministr obrany a šéf armády Abdal Fattáh Sísí tak učinil již před pár dny. První kolo voleb se uskuteční 26. a 27. května.

Ilustrační foto

Pozice europoslance není jednoduchá, ale to je zkrátka politika

Je práce europoslance těžká? Umí si vůbec jeho voliči představit, jaké povinnosti z tohoto důležitého postu vyplývají? Dle mého názoru drtivá většina lidí (především mladých) ani netuší, na jak dlouho jsou naši europoslanci voleni, kolik za svoji práci dostávají peněz či kde vůbec evropský parlament zasedá. A to je podle mě obrovský problém naší doby. Nízká politická participace a všeobecná ignorace politiky.

Ilustrační foto

Veřejná správa je zkorumpovaná, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Praha – Tři čtvrtiny Čechů se domnívají, že je do korupce zapojena většina nebo téměř všichni veřejní činitelé. Pouze dvě procenta lidí věří, že korupce je ve veřejné správě spíše výjimkou. Za nejzkorumpovanější instituce považují občané politické strany a ministerstva. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Manuel Valls

Pravicový socialista. Poslední Hollandova naděje

Paříž – Dosavadní ministr vnitra a nový francouzský premiér Manuel Valls je nejpopulárnějším mužem partaje. Straničtí kolegové ho ale nemilují. Do socialistické strany sice vstoupil už v 17 letech, pro velkou část francouzské levice je ale nový premiér Manuel Valls jako ztělesněná noční můra. Je totiž tak pravicový, jak jen je to u francouzských socialistů možné.

Ilustrační foto

Komunální volby ve Francii skončily debaklem vládní levice

Paříž - Nedělní druhé rozhodující kolo komunálních voleb ve Francii skončilo debaklem pro vládní Socialistickou stranu, triumfem umírněné pravice a posílením krajní pravice, shrnul dnes web deníku Le Monde výsledky hlasování. Ve stejném duchu se nesou komentáře dalších místních médií, podle kterých je velmi pravděpodobná brzká obměna vlády, a to nespíš ještě během dneška.

Anne Hidalgová.

Ženská ruka povládne v Paříži, uspěla i krajní pravice

Paříž  - Vládní levice utrpěla v obecních volbách ve Francii porážku, zatímco pravicová opozice přesvědčivě zvítězila a velké zisky zaznamenala krajně pravicová Národní fronta (FN), která má šanci vládnout až v deseti městech. Vládní socialisté si ale udrželi Paříž, kde se Anne Hidalgová stane první ženou v čele hlavního města. Vyplývá to z odhadů a prvních výsledků dnešního druhého kola hlasování. Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault uznal porážku vládního tábora.

Miloš Zeman

Prezident výsledek slovenských voleb respektuje a Kiskovi poblahopřeje

Praha – Prezident Miloš Zeman plně respektuje výsledek slovenských prezidentských voleb. Nově zvolenému prezidentu Slovenska Andreji Kiskovi zašle blahopřání. Řekl to dnes mluvčí české hlavy státu Jiří Ovčáček. Zeman v kampani podpořil Kiskova soupeře a současného slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD).

Šestý republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí (STAN) 28. března v Průhonicích u Prahy. Na snímku prezident Miloš Zeman při svém vystoupení.

Nová hnutí mohou pomoci k obrodě standardních stran, míní prezident

Průhonice (u Prahy) – Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s názorem, že nová politická hnutí jsou nepřirozená a amorfní, protože je nelze zařadit k levici nebo pravici. Mohou podle jeho vyjádření na dnešním volebním sněmu hnutí Starostové a nezávislých přispět k obrodě standardních stran.

Ilustrační foto

Německo by mohlo zakázat alkohol za volantem

Berlín – Německo by mohlo brzy vyhlásit nulovou toleranci alkoholu za volantem. Příslušnou změnu zákona chtějí ještě letos prosadit němečtí Zelení a jejich návrh podporuje i postkomunistická Levice. Souhlasně se k návrhu podle televize n-tv vyslovila také odbornice na dopravu z vládní sociální demokracie (SPD) Kirsten Lühmannová. Tyto tři strany mají ve Spolkovém sněmu většinu potřebnou k prosazení zákona.

Marine Le Penová

Francouzská vládní levice utržila ve volbách tvrdý políček

Paříž - Francouzská vládní Socialistická strana (PS) se po nedělním prvním kole komunálních voleb dnes probudila grogy, zatímco opoziční pravice, zvlášť ta krajní, si mne ruce. K výsledkům hlasování o složení správních rad měst a obcí v příštích šesti letech to ve svém komentáři uvedl server deníku Le Parisien. Podobně výsledky hodnotí rovněž další francouzská média.

Nicolas Sarkozy

Sarkozy ostře napadl francouzskou justici. Neměla ho odposlouchávat

Paříž - Bývalý pravicový prezident Nicolas Sarkozy se tak tvrdě ohradil proti odposlechům svých telefonických hovorů ze strany vyšetřujících soudců, že dnes sklidil ostrou kritiku od vládnoucí levice i justice. Také ve vlastních řadách vyvolal rozpaky, když Francii přirovnal ke komunistické diktatuře. Podle agentury AFP tak ohrozil svou další politickou kariéru, v rámci níž chtěl získat další prezidentský mandát ve volbách v roce 2017.

Miloš Zeman

Zeman je Zeman. Jako prezident se nezměnil

Praha /POHLEDEM DENÍKU/ – Jako si malé dítě hraje s vláčkem nebo kostkami, tak si Miloš Zeman hraje 
s politikou. Přičemž i v nejútlejším věku může jít o vášeň, posedlost či nenávist – to pokud roběti oblíbeného kašpárka někdo odejme. Po desetiletém půstu bez přímých atributů moci (ty nepřímé mu po celou dobu pomáhal zajišťovat Miroslav Šlouf) se bývalý šéf vlády, ČSSD a SPOZ vrátil 
v plné síle. Opřít se mohl o 2,7 milionu hlasů svých voličů.

S BRONZOVÝMI medailemi na krku se vracejí fotbalové naděje Náchoda kategorie U14, které se zúčastnily výborně obsazeného turnaje ve slovenské Levici.

Ze slovenské Levice vezou mladíci bronz

Levice, Náchod – Se třetím místem se vracejí náchodští fotbaloví žáci kategorie U14 z výborně obsazeného turnaje ve slovenské Levici. Celý turnaj, kterého se zúčastnilo 14 celků ze Slovenska, Česka, Maďarska a Srbska, vyhrál domácí celek Levice, který po penaltovém rozstřelu zdolal Nitru.

Senát. Ilustrační foto.

Kandidáti do Senátu? Levice už má jasno

Tachovsko – Miroslav Nenutil za ČSSD a Pavel Hojda za KSČM. To jsou zatím první dvě konkrétní jména kandidátů pro podzimní senátní volby ve volebním obvodu, který zahrnuje Tachovsko a Chebsko.

Americkou kolonii v Brně rozšířil Esian Henderson.

Brno vyrukuje na Ostravu už se třemi Američany

Brno - Stala se z toho už téměř příjemná tradice. Když basketbaloví fanoušci zavítali v posledních týdnech na každý další domácí zápas brněnského Mmcité, vždy v týmu našli nějakou novou posilu. A stejné to bude i v sobotu při duelu 27. kola nejvyšší soutěže proti NH Ostrava. Divákům se představí třetí americký hráč Esian Henderson.

Václav Bělohradský

Filozof Václav Bělohradský: Smiřme se s tím, že Češi pořád temně mručí

Praha – Setkání s profesorem Václavem Bělohradským je inspirativní záležitostí. Také ale bolí, protože při rozhovoru
s ním musíte být ve střehu 
a přemýšlet nad každým vyřčeným slovem, což vyvolává gejzíry tichých dotazů, které byste ještě rádi položili. Václav Bělohradský, který se narodil právě před 70 lety v Praze, je filosof, který miluje moudrost, ale zároveň se neštítí živých lidí, ba ani politiků. Pokud se 
s ním nemáte šanci setkat osobně, přesvědčit se o tom můžete v jeho poslední knize rozhovorů Mezi světy & mezisvěty – reloaded 2013 vydané nakladatelstvím Novela bohemica.

Putovní Včelarská baňka se přestěhovala do Bílovic

Putovní Včelarská baňka se přestěhovala do Bílovic

Včelary – Putovní Včelarská baňka, jeden ze symbolů slivovicového šampiona, se přestěhovala do Bílovic. Třináctý ročník Včelarské baňky, koštu pálenek na Slovácku, má nového majitele. Stal se jim Vojtěch Vašíček z Bílovic.

Starší žáci FC Hradec Králové se zlatými medailemi.

Mladí 'votroci' obhájili prvenství v halovém turnaji v Nitře

Hradec Králové – Ve slovenské Nitře se uskutečnil 6. ročník mezinárodního halového fotbalového turnaje starších žáků U14 (ročník 2000) VizTec Cup 2014. Potřetí se na tomto klání představili i mladíci z FC Hradec Králové a letos dokázali obhájit triumf z loňského ročníku.

Při protestu proti vyklizení levicově orientovaného kulturního střediska v Hamburku bylo zraněno 500 demonstrantů

Při protestu v Hamburku prý bylo zraněno pět set demonstrantů

Hamburk – Při sobotních potyčkách policie s účastníky protestu proti vyklizení levicově orientovaného kulturního střediska v Hamburku bylo zraněno 500 demonstrantů, z toho 20 vážně. Tvrdí to v neděli podle agentury DPA s odvoláním na zdravotníky levicové organizace. Úřady oficiální počet zraněných na straně demonstrantů dosud neoznámily.

Při protestu tisíců lidí proti vyklizení levicově orientovaného kulturního střediska obývaného prý squattery bylo zraněno 22 policistů.

Při protestu proti vyklizení domu v Hamburku zraněno 22 policistů

Hamburk - V prudké potyčky s policií vyústil dnes v Hamburku protest tisíců lidí proti vyklizení levicově orientovaného kulturního střediska obývaného prý squattery. Na 22 policistů bylo při zásahu zraněno, počet zraněných mezi účastníky protestu zatím není k dispozici. Informovala o tom německá média a agentura DPA, podle které šlo o nejvážnější podobný incident v tomto městě za několik let.

Ilustrační foto.

Madrid chce zpřísnit podmínky pro potraty, tisíce žen nesouhlasí

Madrid - Nynější konzervativní španělská vláda připravila návrh zákona, kterým se opět zpřísňují pravidla pro interrupce, která liberalizoval socialistický kabinet v roce 2010. Vláda tak učinila navzdory odporu levice a feministických organizací, které kabinet obvinily ze snahy „vrátit zemi o 30 let zpátky". Podle tiskových agentur vyšly v pátek večer do ulic tisíce odpůrců novely.