Kreativ

ŠTÍTEK: levice

Ilustrační foto.

Jaké zaplatíme daně? Politici slibují nižší DPH

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Je to zásadní bod každého volebního programu. Daně a pojištění, které platí lidé a firmy. Levice slibuje znovuzavedení daňových pásem a vyšší taxy pro lépe placené zaměstnance a velké podniky či banky. Proti tomu stojí argument pravice a ekonomů, který tvrdí, že se kvůli tomu začne hromadně propouštět a ekonomika se znovu přidusí. Jak by mohly vypadat peněženky lidí a firem po říjnových volbách? Přestože detailní programy strany teprve představí, některé body už se rýsují.

Ivan Hoffman

Zemanovi Zemanovci

Když se v roce 2009 přátelé Miloše Zemana rozhodli, že mu založí stranu, bývalý předseda ČSSD na to blahosklonně přistoupil. Předsedou byl jen do prvních voleb, ve kterých Zemanovci neuspěli, ale zůstal pak předsedou čestným. Strana usilující o šíření myšlenek Miloše Zemana dosáhla největšího úspěchu, když se její guru stal prezidentem. Zkraje to vypadalo, že Zeman už Zemanovce nebude potřebovat a strana nabízející občanům Zemana už jim nemá co dalšího nabízet. Dnes je ale všechno jinak.

Registrační pokladna. Ilustrační foto

Slováci začnou losovat účtenky. ČSSD to chce napodobit

Bratislava – Slovákům se může vyplatit, když si schovají účtenku za nákup. 
U sousedů totiž startuje Národní účtenková loterie, v níž mohou vyhrát deset tisíc eur (250 tisíc korun) či auto. Co by však mělo zajímat Čechy: levice chce něco podobného zavést i u nás.

Ludmila Rakušanová

Sobotník Lídy Rakušanové mezinárodním ratingovým agenturám

Vážené mezinárodní ratingové agentury,ještě že v té naší rozhicované atmosféře, kdy má levice plná ústa populistických slibů a pravice zas temných proroctví o komunistické hrozbě, aspoň vy zachováváte klid. A navzdory předčasným volbám dál hodnotíte Českou republiku jako „bezpečnou investici". Díky tomuhle vašemu vysvědčení, směrodatnému pro výši úroků, si teď bude moci i nová vláda dovolit žít na dluh, aniž by se musela bát, že se na finančních trzích nedoplatí.

Andrej Babiš

Babišovo ANO nebude po volbách spolupracovat s levicí

Praha - Hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO nechce po případném úspěchu v předčasných volbách do Sněmovny spolupracovat s levicí. Své místo v politickém spektru vidí spíše od středu napravo. Novinářům to dnes řekla první místopředsedkyně Věra Jourová, která povede kandidátku hnutí na Vysočině.

Ilustrační foto

Poslanec ODS: Kolegové z TOP 09 urychlili předání moci ve státě levici

Berounsko - Poslanci potvrdili to, co už vlastně všichni čekali. Poslanecká sněmovna se rozpustila a zemi čekají předčasné volby. K situaci ve vrcholné politice se pro Berounský deník vyjádřili i představitelé většiny parlamentních stran. Mnozí z nich by se měli objevit i na kandidátních listinách v předčasných volbách.

Jednání sněmovny o jejím rozpuštění. Paroubek, Sobotka, Tejc.

Rozpustili se. Trapně, stejně jako vládli

Praha /POHLEDEM DENÍKU/ - Bílá je černá. Kdo to nevidí, je hloupý, v lepším případě barvoslepý. O tom v úterý přesvědčovali své kolegy poslanci ODS. Varovali před rozpuštěním sněmovny, neboť prý předčasně vyklízejí hřiště levici. Exministr dopravy Zbyněk Stanjura našel po třech letech mlčení hlas a hřímal, že by bývalá koalice měla znovu prověřit svoji stojedničkovou sílu. Na to, že v ODS je neidentifikovatelný počet hráčů, kteří jsou kdykoli ochotni prodat zápas, ho musel upozornit jeho bývalý vládní kolega Miroslav Kalousek z TOP 09.

Ilustrační foto

Nymburk testuje Grznára s Thompsonem

Nymburk – Šanci získat místo v týmu desetinásobných českých šampionů mají i dva mladí talentovaní basketbalisté. Na měsíční testy přichází do Nymburka Slovák Richard Grznár (22) a Američan Jonathon Thompson (23).

Ilustrační foto

Rekordní počet Němců má vedlejší příjem, s jednou prací nevystačí

Berlín - V Německu narůstá počet lidí, kteří nevystačí s jedním příjmem. Podle údajů Spolkového úřadu práce si ke svému hlavnímu zaměstnání na konci loňského roku přivydělávalo 2,66 milionu lidí, tedy téměř každý desátý zaměstnanec. To je nový rekord a zároveň více než dvojnásobný počet lidí s vedlejším příjmem než před deseti lety.

Francois Hollande

Hollande vládne tvrdou rukou. Máme moc práce, stěžují si poslanci

Paříž - Francouzští poslanci a senátoři se bouří: smršť návrhů zákonů a jejich úprav pod vládou prezidenta Françoise Hollandea je prý nutí až příliš pracovat. Podle deníku Le Figaro nevoli mezi zákonodárci vyvolala v posledních měsících série zasedání, která se táhnou i dlouho do noci – často se ale jedná také v pondělí a v pátek. To jsou přitom dny, kdy se volení zástupci lidu teoreticky věnují svému volebnímu obvodu.

Z jednání Poslanecké sněmovny, 7. 8. 2013

Sněmovna finišuje, do týdne se chce rozpustit

Praha /INFOGRAFIKA/ - Jiří Rusnok a jeho vláda nemají důvěru. Martin Kuba, Karel Schwarzenberg 
a Karolína Peake nemají stojedničkovou většinu. Klub ODS nemá dva poslance a LIDEM nemá šéfku. Naopak levice bude mít předčasné volby a ČSSD má zase předsedu, kterého si zvolila, totiž Bohuslava Sobotku.

Z jednání Poslanecké sněmovny, 7. 8. 2013

Předčasné volby by podle podnikatelů měly stabilizovat situaci

Praha - Předčasné volby by podle podnikatelů měly stabilizovat politickou situaci. Firmy volají především po stabilní vládě a Parlamentu, který bude schvalovat potřebné novely zákonů, mimo jiné o obnovitelných zdrojích, a urychleně řešit ekonomickou situaci. Obavy mají ze zvyšování daní, pokud předčasné volby vyhraje levice. Vyplývá to z ankety mezi tuzemskými firmami a podnikatelský­mi svazy.

Z jednání Poslanecké sněmovny, 7. 8. 2013

Kalousek: Rusnokův tým bude vládou spojené české levice

Praha - Kabinet Jiřího Rusnoka bude podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vládou spojené české levice, jejímž faktickým lídrem bude prezident a čestný předseda zemanovců Miloš Zeman. Ten bude také fakticky ovládat ČSSD, která za Rusnokovu vládu ponese spolu s KSČM odpovědnost. Kalousek to dnes uvedl v debatě před hlasováním o důvěře Rusnokovu týmu.

„Přátelské setkání Čechů, Moravanů a Slováků na zemské hranici“.

Na Lázku zněly kritické hlasy

Lanškrounsko - Za velkého zájmu příznivců levice se konalo na Lázku třiadvacáté  „Přátelské setkání Čechů, Moravanů a Slováků na zemské hranici".

basketbal jindřichův hradec vošlajer

Basketbalový Hradec vyzkouší Američany

Jindřichův Hradec - Basketbalisté Jindřichova Hradce budou v příští sezoně opět reprezentovat jižní Čechy v nejvyšší soutěži.  Tým Lions čeká mezi českou smetánkou pod vysokými koši v pořadí druhá sezona.

Z Přátelského setkání Čechů, Moravanů a Slováků u zemské hranice.

Na Lázku se opět sejdou příznivci levice

Lázek – Už 23. ročník „Přátelského setkání Čechů, Moravanů a Slováků na zemské hranici" připravují na sobotu komunisté z okresů Ústí nad Orlicí, Svitavy a Šumperk. Jeho účastníci se sejdou opět v areálu pod turistickou rozhlednou na vrchu Lázek nedaleko Lanškrouna.

Z Přátelského setkání Čechů, Moravanů a Slováků u zemské hranice.

Na Lázku se opět sejdou příznivci levice

Lázek – Už 23. ročník „Přátelského setkání Čechů, Moravanů a Slováků na zemské hranici" připravují na sobotu komunisté z okresů Ústí nad Orlicí, Svitavy a Šumperk. Jeho účastníci se sejdou opět v areálu pod turistickou rozhlednou na vrchu Lázek nedaleko Lanškrouna.

Z Přátelského setkání Čechů, Moravanů a Slováků u zemské hranice.

Na Lázku se opět sejdou příznivci levice

Lázek – Už 23. ročník „Přátelského setkání Čechů, Moravanů a Slováků na zemské hranici" připravují na sobotu komunisté z okresů Ústí nad Orlicí, Svitavy a Šumperk. Jeho účastníci se sejdou opět v areálu pod turistickou rozhlednou na vrchu Lázek nedaleko Lanškrouna.

Na titulní straně britského serveru Guardian je tlačítko s nápisem: „Republikán?" (v záhlaví vpravo) Stisknutím z obsahu listu zmizí všechny zmínky o královském dítěti.

Levicový server nabídl možnost nechat zmizet články o královském dítěti

Londýn – Narození britského královského potomka v pondělí rozpoutalo šílenství na internetových komunitních sítích. Ovšem přinejmenším jeden zpravodajský server na své stránky umístil „republikánské tlačítko" pro uživatele, kteří chtějí všudypřítomné royalistické miminkománii uniknout.

Otazník

Víkendová porota

Rychnovsko - ptali jsme se naší víkendové poroty na názory k aktuálním tématům.  

Ilustrační foto

Egyptský premiér sestavuje vládu, islamisté do ní nechtějí

Káhira - Prozatímní egyptský premiér Házim Bibláví dnes začíná sestavovat vládu. Nejprve se podle agentury Reuters hodlá sejít se zástupci liberálů, které vede Muhammad Baradej. Islamistické Muslimské bratrstvo nicméně podle agentury AFP účast v dočasném kabinetu odmítlo. V ulicích Káhiry a dalších egyptských měst jsou opět davy stoupenců a odpůrců sesazeného prezidenta Muhamma Mursího, žádné závažnější incidenty ale zatím hlášeny nebyly.

Ilustrační foto

Starosta Nice vyzval k revoltě proti Romům, levice ho odsoudila

Paříž - Na francouzské politické scéně způsobila rozruch vyjádření pravicového starosty jihofrancouzského letoviska Nice, který v rozhovoru vyzval k revoltě proti Romům a kočovníkům; levice jeho slova dokonce označila za navádění k pogromu. Starosta a poslanec za opoziční Svaz pro lidové hnutí (UMP) Christian Estrosi v nedělním rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1 naléhal na své kolegy na radnicích, aby proti nelegálním romským táborům byli nesmlouvaví. Ministerstvo vnitra ale vzápětí uvedlo, že v současnosti žádné takové tábory ve Francii nejsou.

Ilustrační snímek

Zájem Čechů o ekologii klesá, finančně by přispěla třetina

Praha - Zájem Čechů o to, aby jejich finanční prostředky byly použity na ochranu životního prostředí, klesá. Podle květnovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by částí svého příjmu přispěla jen třetina lidí a asi tři čtvrtiny obyvatel ČR by daly přednost řešení, kdy by se ochranou životního prostředí zabývala především vláda bez ekonomické spoluúčasti občanů.

Voda vytopila i bývalou poslankyni.

ČTĚTE: Voda vytopila i bývalou poslankyni

Církvice – S velkými obavami sleduje ústecká zastupitelka a bývalá dlouholetá poslankyně Parlamentu ČR Květoslava Čelišová i řada jejích sousedů počasí, které přišlo tento týden.

Ilustrační foto

Řecká levicová strana odchází z vlády; kabinet zřejmě pokračuje

Atény - Řecká strana Demokratická levice (DIMAR) se rozhodla opustit koaliční vládu, a to v reakci na neúspěšná jednání o osudu veřejnoprávních médií. Její předseda Fotis Kuvelis ale prohlásil, že Řecko nepotřebuje nové volby, čímž potvrdil, že nebude usilovat o svržení kabinetu. Konzervativní premiér Antonis Samaras již dříve prohlásil, že jeho vláda bude pokračovat i po odchodu DIMAR do opozice.

Francouzský herec Gérard Depardieu.

K vystěhování z vlasti mě dotlačili, tvrdí herec Depardieu

Paříž - Francouzský herec Gérard Depardieu, který přijal ruské občanství, řekl, že k vystěhování z Francie byl dotlačen situací ve své vlasti. V rozhovoru, který dnes zveřejnily weby francouzských médií, zároveň popřel, že by se chtěl vyhnout francouzským finančním úřadům.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Lídr KDU-ČSL Bělobrádek: Budeme pro zrušení II. pilíře penzijní reformy

Praha /ROZHOVOR/ - Lidovci si během víkendu zvolí vedení, které je má po pětileté přestávce přivést zpátky do sněmovny. Jejich lídr, šestatřicetiletý Pavel Bělobrádek, působí odhodlaně. Stejně jako jeho známý předchůdce Josef Lux, pochází z východních Čech, Lux byl zootechnik, Bělobrádek je veterinář. Oba ztělesňují to, co je lidovcům vlastní – klidnou sílu. Bude důležité, zda se po volbách v roce 2014 přikloní k levici, či pravici.

Jaroslav Prášil

Bylo to mé nejvydřenější finále, přiznává Jaroslav Prášil

Prostějov – Pro pohár vicemistrů basketbalové extraligy doskákal po jedné noze. Tu druhou má v sádře, přesto to byl nejšťastnější kapitán v zemi. Řeč je samozřejmě o Jaroslavu Prášilovi. Opoře prostějovských basketbalistů. Hrdina úvodního semifinálové duelu s Ostravou se v průběhu této série zranil, ale i nadále byl alespoň psychickou podporou svým spoluhráčům. O tom jak bude vzpomínat na uplynulou sezonu se s námi podělil hned po konci tohoto ročníku Mattoni NBL.

Angela Merkelová

Šetřilka Merkelová sklízí kritiku za miliardové předvolební sliby

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová čelí v Německu obrovské vlně kritiky, a to i z vlastních řad. Zatímco v Evropské unii prosazuje tvrdá úsporná opatření, doma před volbami slíbila rozdat desítky miliard eur na vylepšení důchodů, zvýšení příspěvků na děti a na další sociální opatření, na která slyší hlavně voliči opoziční levice. Ta pravicové političce vyčetla, že zamlčela, kde na svá předvolební lákadla vezme prostředky, a nazvala ji „papežkou všech dlužníků".

Ilustrační foto.

TOP 09 ani týden po převratu nedomluvila žádnou koalici

Praha – Pražské TOP 09 se týden od převratných událostí na magistrátu nepodařilo dohodnout novou koalici s pravicí ani s levicí. Její pozice není lehká. Občanští demokraté nejsou po nuceném odchodu do opozice ochotni přijmout podmínky, které TOP 09 předložila. Sociální demokracii půtky pravicových stran nahrávají a žádá takové ústupky, které jsou pro pravicovou TOP 09 jen těžko přijatelné.

Kamil Švrdlík se zdraví s fanoušky

Nad budoucností basketbalu 
v Prostějově stále visí otazník

Prostějov – Ve středu večer skončila pro prostějovské Orly ta nejšílenější sezona v historii klubu. Tým nejprve klesl až ke dnu, aby se vzápětí vrátil na vrchol a získal stříbrné medaile. Velkou zásluhu na neuvěřitelném úspěchu hrstky basketbalistů má i jejich trenér Zbyněk Choleva. Hned po posledním finálovém zápase propukly oslavy titulu vicemistra Mattoni NBL.

Martin Nevyjel, divizní šéfredaktor

Odlišné myšlenky jsou shodné

Je neuvěřitelné, jak moc mohou být zcela odlišné věci podobné. Zvláště v politice. Až donedávna jsem si myslel, že levice a pravice jsou dva protichůdné proudy, které zastávají zcela odlišnou filozofii. Pravice hájí linii progresivní, přející podnikavému duchu, levice preferuje spíše pečovatelský formát vládnutí založený na pokorné práci.

Nymburk proti Orlům - 1. finálový zápas

Finále zkráceno! Orli si ještě zahrají jednou doma a šmytec, Nymburk bude mistr

Praha/Prostějov – Basketbalisté Nymburka budou slavit desátý ligový titul v řadě už ve středu, protože Prostějov kvůli nedostatku hráčů požádal o zkrácení finálové série jen na tři zápasy. Původně se měla série hrát na čtyři vítězství, čtvrteční zápas už se ale konat nebude. Nymburk, který vede v sérii 2:0, tak má titul v podstatě jistý.

Orli proti Ostravě - 5. semifinále - Prostějov se raduje z postupu do finále

Klobouk dolů! Báječní Orli to s Ostravou zvládli a jsou ve finále

Prostějov – Nemožné se stalo realitou. Hrstka prostějovských basketbalistů si vybojovala své vysněné finále. V pátém rozhodujícím semifinále dokázali Orli udolat silnou Ostravu, a to jasným výsledkem 86:64. Tým trenéra Zbyňka Cholevy tak v sedmi lidech došel na vrchol českého basketbalu.

Valtr Komárek.

Valtr Komárek se v Hodoníně narodil a studoval gymnázium

Hodonínsko, Praha - Vybíjející se baterie telefonu přerušila hovor mezi Valtrem Komárkem a Janem Fenclem. Ten už se legendě české levice nedovolá. Valtr Komárek ve čtvrtek zemřel. Politik, prognostik a čestný předseda České sociální demokracie Valtr Dvaaosmdesátiletý Komárek skonal 16. května v pražské nemocnici Na Homolce.

Valtr Komárek.

Valtr Komárek se v Hodoníně narodil a studoval gymnázium

Hodonínsko, Praha – Vybíjející se baterie telefonu přerušila hovor mezi Valtrem Komárkem a Janem Fenclem. Ten už se legendě české levice nedovolá. Valtr Komárek včera zemřel. Politik, prognostik, ekonom a čestný předseda České sociální demokracie Valtr Komárek skonal v pražské nemocnici Na Homolce.