Kreativ

ŠTÍTEK: levice

Sahra Wagenknechtová představuje nové levicové politické hnutí

Vůdkyně německé levice uvedla nové politické hnutí, také kvůli Chemnitzu

Německá politička Sahra Wagenknechtová ze strany Levice (Die Linke) zahájila v úterý činnost nového politického hnutí "Aufstehen" ("Povstaňme"). Chce tak reagovat na "vzestup populistických stran v celé Evropě". "Lidé v Německu už necítí, že je ti, kdo mají moc, stále zastupují," uvedla Wagenknechtová na tiskové konferenci v Berlíně. 

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Stávky ve Francii

Stávky k Francii neodmyslitelně patří. Francouzi stávkují ochotně a často a bez ohledu na to, zda je u moci pravice, levice anebo liberál Macron. Stávky pak mají stále stejný důvod: Lidé se chtějí mít lépe, chtějí být více zaplaceni a těšit se dobrému zacházení ze strany zaměstnavatele, kterým je v případě státních zaměstnanců stát.

Sjezd CSSD v Hradci Králové

Pravice i levice skomírá, ČSSD dotahuje Piráty, ukázal průzkum

Většina české populace nechce volit strany hodnotově ukotvené na pravolevém spektru. Z tradičních stran si oproti říjnovým volbám pouze ČSSD, která vystřídala upadající SPD. I taková zjištění přinesl nejnovější volební model společnosti CVVM.

Katalánský parlament. Zvolení předsedy Rogera Torrenta

Katalánský parlament se sešel po 83 dnech. Do čela si zvolil separatistu

Katalánský parlament si dnes na své první schůzi od prosincových voleb zvolil nového předsedu. Stal se jím Roger Torrent ze separatistické levice ERC. O tom, kdo bude novým premiérem separatistického regionu ale na půdě parlamentu zatím slovo nepadlo. Pokud se jím však opět stane kontroverzní expremiér Carles Puigdemont, chystá se Madrid znovu zasáhnout.

Před volebními místnostmi v Katalánsku se tvoří dlouhé fronty.

Katalánci volí. Vyřeší krizi nejsledovanější volby za posledních 40 let?

/ANKETA/ Občané Katalánska dnes rozhodují o dalším osudu svého regionu. Nejsledovanější volby ve Španělsku za posledních čtyřicet let by měly vyřešit politickou krizi, kterou vyvolalo říjnové sporné referendum o nezávislosti. Podle průzkumů jsou šance obou táborů - separatistů a těch, kteří preferují svazek se Španělskem, vyrovnané. Před volebnímí místnostmi, které jsou otevřené dnes do osmi hodin večer, se tvoří dlouhé fronty.  

Trenér basketbalistů Sluneta Ústí nad Labem Antonín Pištěcký.

Ústí dominovalo. Sérii začalo výhrou 70:46 v Brně!

Ústí nad Labem - Těžkou předvánoční sérii, kdy sehrají během pěti dnů tři velké zápasy, začali ústečtí basketbalisté skvěle. V dohrávce 13. kola NBL v Brně dominovali 70:46 a domácím nadělili sedmou porážku v řadě. O 24 bodů. V úterý se Pandy představí v Levicích, v pátek dohrávají opět ligu s Pardubicemi.

Uprchlíci na řeckém ostrově Lesbos

Odpor české veřejnosti k uprchlíkům se zvětšuje, trvale je nechce skoro nikdo

Češi ve stále větší míře netolerují uprchlíky ze zemí postižených válečným konfliktem. Pouze čtvrtina by je vpustila do republiky, a to ještě pod podmínkou, že se musejí vrátit, jakmile se situace v jejich zemi uklidní. V míře nesouhlasu s jakýmkoli přijímání uprchlíků (tedy nikoli ekonomických migrantů) tak česká společnost předstihla i Poláky. 

Marine Le Pen a Geert Wilders.

Proti krajní pravici bude v Praze protestovat i krajní levice

Koncem týdne se v Praze setkají špičky evropské ultrapravice sdružené ve frakci Evropa národů a svobody (ENF). S předsedou SPD Tomiem Okamurou se setkají mimo jiné kontroverzní nizozemský politik a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders a francouzská pravicová politička a předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová. Setkání politiků s radikálními názory vnímá několik občanských iniciativ jako nebezpečné a připravují proti nim poklidné protesty.

Uber. Ilustrační foto.

Poslanci za Prahu: Chceme jasná pravidla pro Uber

Na potřebě regulovat „alternativní taxislužbu“ se shodují politici pravice i levice. Převládá návrh zjednodušit pravidla pro klasická taxi a část z nich vztáhnout i na digitální ekonomiku. Napjaté vztahy mezi tradičními řidiči taxi a šoféry napojenými na digitální službu Uber mohou brzy vstoupit do nového dějství. Zatímco v Praze se po blokádách letiště ze strany taxikářů situace uklidnila, nové konflikty se dají čekat v moravské metropoli. 

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.

Průzkum: Vůči stranám panuje ve společnosti velká skepse a nedůvěra

Většina české společnosti hodnotí fungování politických stran se značnou nedůvěrou a skepsí. Zhruba tři čtvrtiny lidí míní, že se o ně strany zajímají jen v době voleb, jsou zkorumpované, rozdělují veřejnost a jde jim hlavně o výhody a zájmy jejich členů. Už tak negativní pohled občanů na politické strany se za poslední rok ještě zhoršil, vyplývá ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Květa Matušovská.

Sběratele funkcí poslankyně Matušovská neuznává

Javorník – Poslankyně za KSČM Květa Matušovská, která díky preferenčním hlasům přeskočila krajskou jedničku komunistů Václava Snopka, míří na další čtyři roky do sněmovny. V parlamentu je už od roku 2010.

Květa Matušovská.

Sběratele funkcí poslankyně neuznává

Pardubický kraj, Javorník - Poslankyně za KSČM Květa Matušovská, která díky preferenčním hlasům přeskočila krajskou jedničku komunistů Václava Snopka, míří na další čtyři roky do sněmovny. V parlamentu je už od roku 2010.

PAVEL BUDÍNSKÝ - trenér BK ARMEX Děčín.

Oba kluby ze severu čeká slovenská konfrontace

Děčín, Ústí n. L. – Evropský basketbalový pohár Helios Alpe Adria Cup nabídne zajímavou česko-slovenskou konfrontaci. Zatímco děčínskou partu čeká v premiéře tohoto ročníku obhájce prvenství Komárno, Ústí nad Labem po drtivém domácím vítězství nad rakouským Štýrským Hradcem (93:44) přivítá levické Patrioty!

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Ukrajinci jsou neandrtálci

Mytický yetti se stal ústřední postavou jednání evropských špiček. Existují totiž reálné obavy, že by mohl začít migrovat a že by mohl být slimákem. Téma nastolil český prezident.

Do auly novoměstského gymnázia byla přistavena volební urna.

U středoškoláků vyhrála Česká pirátská strana, tradiční levice propadla

Vysočina – Podle středoškoláků by měl příští vládní koalici sestavovat předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Ve Studentských volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky získala Česká pirátská strany v celostátním součtu 24,52 procenta hlasů a stejná strana vyhrála i u studentů na Vysočině.

Ilustrační foto.

Beksu čeká první zápas pravdy

Pardubice – Koho by to ještě před několika lety napadlo? Pardubičtí basketbalisté se střetnou s Charleroi. S klubem, který v nedávné minulosti sváděl boje v nejprestižnější evropské soutěži. Dvakrát také zatarasil cestu do Euroligy českému gigantu z Nymburku. Ve druhém kole kvalifikace však čeká Beksu daleko těžší práce než v tom prvním s rumunským Sibiu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vojtěch Filip: Je plno důvodů, proč bychom nesouhlasili s Babišovou vládou

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jsme jediní představitelé autentické levice, říká předseda KSČM Vojtěch Filip. Může se tak ale prezentovat strana, která, je skeptická k evropské integraci, chce zvyšovat armádní rozpočet, odmítá inkluzi, nepřeje si uprchlíky a žádá tvrdé postihy za zneužívání sociálních dávek?

Petr Czudek

BASKETBAL příprava: Opava - Ženeva 89:84

Vítězstvím vstoupili opavští basketbalisté do turnaje Golden Eagle Cup ve slovenských Levicích. Slezané nabrali už šestadvacetibodové manko, přesto dokázali výsledek otočit a vyhrát.

Ilustrační foto

Další herní prověrka Svitav v Maďarsku

Svitavy – Po třech přípravných zápasech ve sportovní hale Na Střelnici (Inter Bratislava 68:85, Levice 77:62, Svit 89:72), které měly v jejich podání stoupající tendenci jak co se týče výsledků, tak rovněž předvedených výkonů, čeká na svitavské basketbalové Dekstone Tury mezinárodní turnaj v Maďarsku.

Ilustrační foto

Basketbalová mládež ladila formu. Kadeti jako úhoři

Pardubice – Odpočítávají. Už jen pár dní zbývá do zahájení mistrovské části nového ročníku basketbalových soutěží. Tento víkend bude patřit mládeži a tak se o minulém víkendu hrály turnaje na kterých družstva ladila formu. Generálky nedopadly vůbec zle.

Ilustrační foto

BASKETBAL příprava: Opava - Olomoucko 98:76

Už s reprezentačním rozehrávačem Jakubem Šiřinou v sestavě nastoupili opavští basketbalisté v úterním přípravném duelu proti týmu Olomoucko, který v Kooperativa NBL nahrazuje Prostějov. Opavští si s přehledem připsali třetí výhru v přípravě.

Radim Klečka

BASKETBAL příprava: Opava – Ostrava 100:74

Druhým soupeřem opavských basketbalistů v přípravě byla ostravská Nová Huť. Domácí výběr s přehledem vyhrál, svému rivalovi dal stovku, kterou v poslední vteřině trefil trojkou Lukáš Bukovjan.