Kreativ

ŠTÍTEK: levice

Vitalij Kličko

Vitalij Kličko dostal v Kolíně nad Rýnem Cenu Konrada Adenauera

Kolín nad Rýnem/Berlín – Kyjevský starosta a bývalý profesionální boxer Vitalij Kličko dnes v Kolíně nad Rýnem převzal Cenu Konrada Adenauera, kterou mu tamní radnice udělila za jeho úsilí o mír a demokracii. Proti ocenění Klička demonstrovalo před radnicí několik desítek stoupenců postkomunistické strany Levice.

Marine Le Penová.

Ve Francii se konají komunální volby, očekává se posílení nacionalistů

Paříž – Francie s napětím očekává nedělní první kolo místních voleb, které podle analytiků nejspíš přepíší politickou mapu v zemi. Podle průzkumů vládní levice přijde o dosavadní vedení ve většině departementů ve prospěch tradiční pravice. Hlavně se ale očekává, že nacionalistická Národní fronta (FN) posílí tak, že Francie vstoupí do období, kdy na vrcholu politické scény už nebudou dvě ale tři strany.

Tony Blair

Blair hájí vstřícný přístup k imigraci, UKIP nechce děti cizinců ve školách

Londýn – V Británii se vyostřuje debata na téma přistěhovalců ze zemí Evropské unie, která patří v souvislosti s očekávaným volebním úspěchem protievropské strany UKIP k významným otázkám voleb. Šéf této formace Nigel Farage hodlá dětem nových přistěhovalců omezit přístup na britské státní školy. Někdejší labouristický premiér Tony Blair naproti tomu řekl, že levice by měla hájit dosavadní vstřícný přístup k imigraci a nepřijímat rétoriku UKIP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Netanjahu důrazně varuje Izraelce před volbou levice

Jeruzalém – Jestliže parlamentní volby příští týden v Izraeli vyhrají sionistické strany, ocitne se bezpečnost země ve velkém nebezpečí. V rozhovoru s listem The Jerusalem Post to řekl premiér Benjamin Netanjahu. Podle čerstvých průzkumů jeho Likud začíná ztrácet na středolevicovu koalici Strany práce Issaka Herzoga a strany Pohyb exministryně Cipi Livniové.

Zástupci zhruba čtyřicítky evropských sociálnědemokra­tických stran dnes varovali před přehnanou politikou vládních úspor, s ohledem na Řecko ale zároveň zdůrazňovali odpovědnost a nutnost dodržovat závazky.

Evropská levicové strany varují před přehnanými vládními úsporami

Madrid – Zástupci zhruba čtyřicítky evropských sociálnědemokra­tických stran dnes varovali před přehnanou politikou vládních úspor, s ohledem na Řecko ale zároveň zdůrazňovali odpovědnost a nutnost dodržovat závazky. Představitelé tradiční levice se v rezoluci ze setkání v Madridu shodli podle agentury AFP na potřebě posilovat konkurenceschopnost Evropy, zejména pomocí investic, a na podpoře zaměstnanosti mladých lidí.

Prokopis Pavlopulos (vlevo) s premiérem Tsiprasem.

Řecký parlament zvolil za prezidenta pravicového politika

Atény – Řecký parlament dnes zvolil hned v prvním kole nového prezidenta. Stal se jím bývalý pravicový ministr vnitra Prokopis Pavlopulos, kterého jako kandidáta navrhla vládní levicová strana SYRIZA. Ta tak vyšla vstříc hlavní opoziční straně, pravicové Nové demokracii, která valnou většinou Pavlopulose podpořila. Hlasovali pro něho i koaliční Nezávislí Řekové, kteří se v minulosti většinou odštěpili od ND.

Britský premiér David Cameron.

Cameron: Výsledek voleb v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v Evropské unii

Londýn/Paříž/Lisabon - Britský premiér David Cameron varoval, že nedělní vítězství radikální levice v parlamentních volbách v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v celé Evropě. Opoziční socialisté v Portugalsku naopak uvítali úspěch strany SYRIZA, která je proti dalším úsporným opatřením a utahování opasků. V jejím úspěchu vidí znamení pozitivních změn v Evropě. První zprávy ze světových burz hovoří v souvislosti s řeckými volbami o poklesu ceny eura, a to na nejnižší úroveň vůči dolaru za posledních 11 let.

Starostkou Žatce se opět stala Zdeňka Hamousová. Místostarostou je Jaroslav Špička.

Politická dohoda v Žatci je upečena! Má šanci vydržet?

Žatec - Dva znesvářené tábory ohlásily dohodu, musí ji ještě potvrdit zastupitelé. Čtyři křesla v radě města má mít pravice a nezávislí, tři levice. Nový post neuvolněného místostarosty obsadí levice, kandidátem je Karel Krčmárik (KSČM).

Ivan Hoffman

Eurodotace jinak

Nepořádek v čerpání evropských dotací byl u nás v minulosti takový, že nad jejich přínosem převažovala negativa a ze všeho nejvíce šlo o ostudu. Nehrálo přitom roli, kdo řídí ministerstvo pro místní rozvoj, ze které přichází politické strany anebo zda se hlásí k pravici či levici.

Chorvaté dnes hlasují ve druhém kole prezidentských voleb, ve kterém se rozhodují mezi nynějším prezidentem Ivem Josipovičem (57) a někdejší ministryní zahraničí Kolindou Grabarovou Kitarovičovou (46).

Chorvaté se rozhodují mezi prezidentem a prezidentkou

Záhřeb – Opoziční kandidátka Kolinda Grabarová Kitarovičová se podle odhadů může stát první chorvatskou prezidentkou. První neoficiální výsledky, které po skončení dnešního druhého kola voleb zveřejnila státní volební komise, nicméně ukazují, že v průběžném sčítání zatím vede její protikandidát, stávající prezident Ivo Josipović. Informoval o tom deník Večernji list. Opakují se tak rozdíly v odhadech a prvních předběžných výsledcích z prvního kola, ve kterém se ale nakonec potvrdila správnost odhadů.

Rodina - ilustrační foto

Stát se málo stará o rodiny s dětmi, myslí si polovina Čechů

Praha - Vláda se nedostatečně stará o sociální situaci rodin s dětmi, míní 52 procent Čechů. Je to o deset procentních bodů méně než před rokem. Více než třetina lidí si myslí, že péče je dostatečná. Pouze tři procenta dotázaných se domnívají, že stát podporuje rodiny s dětmi příliš mnoho. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Opavské třináctky skončily druhé v Havířově.

Basketbalové třináctky skončily druhé v Havířově

Havířov, Opava – Opavští basketbalisté věkové kategorie U13 mají pořádně napilno. Už 2. a 3. ledna se představili na mezinárodním turnaji v Havířově. Svěřenci trenérů Davida Klapetka a Ladislava Bartka vybojovali druhou příčku.

Jaroslav Kučera s vavříny.

Kučera na Slovensku zabloudil, turnaj v Nové Bani přesto vyhrál

Slavičín – Reprezentant SK Slavičín Jaroslav Kučera vyhrál turnaj ve stolním tenise v Nové Bani zařazený do slovenské Velké ceny veteránů. Matador z Valašska v kategorii šedesátníků nejprve postupně porazil v základní skupině Faixe z Bratislavy, Brauna (Levice) a Gragora ze Sučan.

 Neznámí pachatelé stříleli dnes nad ránem na budovu izraelského velvyslanectví v Aténách. Kromě stop po střelách na fasádě domu útok nezpůsobil jiné škody.

Neznámí útočníci v Aténách stříleli na izreaelské velvyslanectví

Atény – Neznámí pachatelé stříleli dnes nad ránem na budovu izraelského velvyslanectví v Aténách. Kromě stop po střelách na fasádě domu útok nezpůsobil jiné škody. Podle řecké policie incident připomíná téměř navlas případ z loňského prosince, kdy se střílelo na německé velvyslanectví. V obou případech útočníci použili dvou automatických pušek typu AK-47.

Obchodní centrum - ilustrační foto.

To v desateru není, říkal Kalousek. Poslanci se přeli o prodej o svátcích

Praha  – Sněmovna dnes nerozřešila spor levice s pravicí o to, zda by obchodní řetězce měly mít o sedmi státních svátcích zavřeno, jak to navrhla ČSSD v Senátu. Poslanci po hodinové a místy vyhrocené hodinové debatě jednání večer přerušili. Znovu se sejdou ve středu kvůli schvalování rozpočtu.

Bohuslav Sobotka

Premiér Sobotka na Hrad nechce. Odmítl i Miloše Zemana

Praha – Před necelými dvěma roky v Ostravě to nebyl sjezd sociální demokracie, ale Miloše Zemana. Delegáti vítali prezidenta jako skutečného lídra levice a jen tak mimochodem zvolili do čela strany Bohuslava Sobotku. Pošilhávali ale po těch, s nimiž se hlava státu objímala nejsrdečněji, po Michalu Haškovi a Zdeňku Škromachovi. 

Ilustrační foto.

Kupčení s volebními hlasy? Nic výjimečného, tvrdí odborníci

Brno - Špatná životní úroveň, strach nebo nedostatečné povědomí o tom, jak volby fungují. To jsou podle některých odborníků důvody, které umožnily, aby se v městské části Brno-sever při letošních komunálních volbách kupčilo s hlasy romských voličů. Podnikatel Adam Adámek je pozval na akci v klubu Musilka, kde doporučoval, že mají volit sociálního demokrata Rostislava Hakla.

Ilustrační foto.

Kupčení s volebními hlasy? Nic výjimečného, tvrdí odborníci

Brno - Špatná životní úroveň, strach nebo nedostatečné povědomí o tom, jak volby fungují. To jsou podle některých odborníků důvody, které umožnily, aby se v městské části Brno-sever při letošních komunálních volbách kupčilo s hlasy romských voličů. Podnikatel Adam Adámek je pozval na akci v klubu Musilka, kde doporučoval, že mají volit sociálního demokrata Rostislava Hakla.

Hlasovací lístky. Ilustrační foto

Ve volbách na Slovensku uspěli nezávislí a vládní levice

Bratislava – V sobotních obecních volbách na Slovensku tradičně nejvíce křesel primátorů a starostů získali nezávislí kandidáti, post nejsilnější strany ale obhájili vládní sociální demokraté premiéra (Směr-SD) Roberta Fica. Výsledky v několika větších městech včetně Bratislavy skončily překvapením.

Ilustrační foto

Tři pětiny lidí obtížně vycházejí se svým příjmem

Praha - Pro 58 procent Čechů a jejich domácností je obtížné vyjít se současným příjmem. Třetina lidí se pak v průběhu roku dostala do velmi obtížné finanční situace. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Výsledky jsou téměř shodné s loňským průzkumem, na podzim 2012 ale mělo problémy s rodinným rozpočtem zhruba o deset procent lidí více.

Volby. Ilustrační snímek.

Volební místnosti se uzavřely, lidé rozhodli o většině v horní komoře

Praha – Hlasování v letošních senátních volbách skončilo, volební místnosti se dnes ve 14:00 uzavřely. Lidé si v nich vybrali 27 senátorů a rozhodli o tom, zda bude mít v horní komoře nadále většinu vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL nebo případně levice. Výsledky by mohly být s ohledem na velmi nízkou účast známy během pár hodin.

Ministr dopravy Antonín Prachař

Senátní rébus: skončí Prachař?

Praha – Druhé kolo senátních voleb, které končí dnes ve 14 hodin, ukáže, komu dává česká veřejnost přednost, zda vědcům, lékařům, či starostům. Daleko méně napoví, jestli voliči v 27 obvodech, kde se vybírají noví členové horní komory, fandí levici, nebo pravici. Když se podíváte na osobnosti, které postoupily do druhého kola, tak až na výjimky jde o lidi úctyhodné, kteří mají za sebou silný osobní příběh a respekt v regionu, za nějž kandidují.

Radnice v Karviné.

Karviné bude nadále vládnout levice

Karviná – Město další čtyři roky povede levice. Ve čtvrtek vpodvečer o tom rozhodli karvinští komunisté, kteří se po bouřlivé diskuzi přiklonili ke spojenectví s místními sociálními demokraty, s nimiž vytvoří vládnoucí koalici. V opozici tedy bude hnutí ANO a lidovci.

Eva Kašová (KSČM)

Eva Kašová ve druhém kole podpoří Marcela Chládka

Rakovník – Neúspěšná kandidátka do Senátu Parlamentu České republiky Eva Kašová (KSČM) podpoří ve druhém kole senátních voleb kandidáta ze sociální demokracie Marcela Chládka. Eva Kašová skončila těsně před branami druhého kola, když obsadila v prvním kole třetí místo.

Starosta Jaroslav Martinů (vpravo).

Lídři uzavřeli staronový sňatek

Polička – Když bylo touto dobou před čtyřmi lety po volbách, ODS znovu drtivě vyhrála a její lídr Jaroslav Martinů se poohlížel po koaličním partnerovi, s nímž by opět vládl radnici. Našel jej v České straně sociálně demokratické a stejný politický subjekt vyzval „na tanec" i tentokrát. Pravice si s levicí zadá na další čtyři roky.

Ilustrační foto.

Na jihu Slovenska řádí žloutenka, hygienici nařídili plošné očkování

Bratislava – Několik desítek případů nakažlivé žloutenky typu A zaznamenali v uplynulých týdnech hygienici na jihu Slovenska. Kvůli lokální epidemii nařídili přerušení vyučování na několika školách a plošné očkování lidí v postižených lokalitách. Informoval o tom regionální úřad veřejného zdravotnictví v Nitře.

Do druhého kola Senátních voleb se dostal Milan Štěch.

Šéf Senátu stojí proti zpívajícímu právníkovi

Pelhřimovsko – Oběma je šedesát let, oba mají kořeny na Jindřichohradecku. Řeč je o finalistech senátních voleb na Pelhřimovsku a Jindřichohradecku. První kolo o téměř 19 procent vyhrál předseda Senátu Milan Štěch nad zpívajícím právníkem Ivo Jahelkou. Ten od voličů získal 8 023 hlasů, kdežto Štěch rovných 16 730 hlasů.

Mělnická radnice.

Mělnická koaliční dohoda čeká na pondělní noc

Mělník – Přestože mělnická koaliční jednání začala už v sobotním večeru, ani po dvou dnech nedošlo k žádné dohodě. Podle lídrů dvou nejsilnějších stran by ale mohla dospět k jasným závěrům v pondělnní noci.

Miroslav Antl

Antl zabodoval, východočeská levice v Senátu přesto ztratí

Východní Čechy - Levice může po druhém kole senátních voleb na východě Čech jen ztratit. Ze tří senátorských mandátů, které v obvodech Hradec Králové, Rychnov a Trutnov získala před šesti lety, jí zbude možná jen jediný, a to na Rychnovsku.

Miroslav Antl

Antl zabodoval, východočeská levice v Senátu přesto ztratí

Východní Čechy - Levice může po druhém kole senátních voleb na východě Čech jen ztratit. Ze tří senátorských mandátů, které v obvodech Hradec Králové, Rychnov a Trutnov získala před šesti lety, jí zbude možná jen jediný, a to na Rychnovsku.

Martin Malý

Voliči chtějí jako starostu Martina Malého

Prachatice – Nezávislí v Prachaticích zvítězili drtivou většinou hlasů voličů. Nejvíce jich získal starosta Martin Malý. Přiznává, že má pozici velmi silnou, ale ví, že vyjednávání budou složitá.

Ilustrační foto.

Válkova Volba pro město v Bučovicích slaví. Slavkovská ODS propadla

Bučovice, Slavkov u Brna – Posílení stran ve vedení města a obrovský propad levice. Tak lze ve zkratce zhodnotit volební výsledky ve druhém největším městě Vyškovska. V novém zastupitelstvu Bučovic usedne šest členů Volby pro město. Pro uskupení nečekaný výsledek, stejně jako pro další partaje napříč bučovického politického spektru.

Atletičtí junioři královéhradeckého Sokola.

Juniorská medaile! Hradečtí atleti získali historický bronz

Hradec Králové - Skvělá práce! Juniorský tým atletů Sokola Hradec Králové získal pro klub historický úspěch – třetí místo na mistrovství republiky družstev v Opavě, přičemž vítěz, kterým se stal domácí celek, si vybojoval účast v Evropském poháru.

Z putování za tajemstvím tří balvanů v Prachovských skalách.

Odhalení původní vyhlídky v Prachovských skalách

Horní Lochov – Ani opravdoví znalci Prachovských skal neměli dosud povědomí o tom, kde se nachází lokalita nazývaná Tři kanape. Jedná se o trojici křesílek upravených ze tří balvanů, které měly být místem setkání tří historických osobností.

Edward Snowden

Německá opozice usiluje o to, aby Snowden vypovídal v Berlíně

Berlín – Německá opozice chce u ústavního soudu prosadit, aby bývalý analytik americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden vypovídal v Berlíně o činnosti této rozvědky v Německu. V tiskovém prohlášení to dnes uvedl poslanec za Zelené Hans-Christian Ströbele. Podrobnosti o příslušné žalobě proti německé vládě hodlají zástupci Zelených a postkomunistické Levice představit v pátek.

Zdeněk Nejdl (ODS), starosta Rakovníka

Kandidátů je nejvíce od roku 1994

Rakovník - V Rakovníku usiluje o místo v zastupitelstvu rekordní počet zájemců, a to 159. Podařilo se tak překonat šestnáct let starý rekord