Kreativ

ŠTÍTEK: levice

Nicolas Sarkozy

Ve Francii se hlasuje o pravicovém kandidátovi na prezidenta

Paříž - Ve Francii se dnes hlasuje v prvním kole o kandidátovi na francouzského prezidenta, který bude zastupovat širší pravici. O hlasování, kterého se účastní registrovaní zájemci z řad veřejnosti, je velký zájem. Na mnoha místech po celé zemi se tvoří půlhodinové až hodinové fronty a hlasují i stoupenci levice. Podle médií odvolilo kolem poledne přes 1,1 milionu lidí.

Ilustrační foto

Češi kladně hodnotí přístup ke vzdělání i zdravotní péči

Praha - Ze sociálních podmínek hodnotí Češi nejlépe přístup ke vzdělání, ke zdravotní péči a možnost pracovat. Kritičtí jsou naopak k zabezpečení ve stáří, finančním možnostem pro založení rodiny, životním podmínkám zdravotně postižených a k možnosti získat byt. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ilustrační foto

Berlín povede koalice socialistů, zelených a postkomunistů

Berlín - Německou metropoli v příštích pěti letech povede koalice sociálních demokratů (SPD), zelených a postkomunistické strany Levice. První koalici těchto tří levicových stran pod vedením SPD na zemské úrovni budou podle agentury DPA pozorně sledovat i politici na celostátní úrovni, kteří v uplynulých týdnech jednali o možnosti vzniku stejné koalice po volbách do Spolkového sněmu příští rok na podzim.

Ilustrační foto

Průzkum: Změna z roku 1989 stála za to podle dvou třetin Čechů

Praha - Se změnou společenského systému z roku 1989 je spokojena většina Čechů, stála za to podle dvou třetin lidí. Opačně smýšlí 22 procent. Poměry v Česku jsou nyní lepší než před rokem 1989 podle 38 procent lidí, podle 17 procent bylo lépe před listopadovou revolucí, zbylá třetina se nedokázala přiklonit ani k jednomu z nabízených období. Zjistil to říjnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). 

Ivan Hoffman

ČSSD na rozcestí

Když Bohuslav Sobotka říká, kteří ministři za ČSSD ve vládě končí, naznačuje tím také, o jaké voliče míní ČSSD do budoucna usilovat. Zda o mladé městské liberály anebo o starší socialisty, kteří se živí prací. Když se tedy loučí ve vládě s ministrem Dienstbierem, dá se to brát jako rezignace na sen o moderní levici a pokus naklonit si levici starou, nemoderní. Problém se sázkou na mladé moderní městské liberály je, že nechodí k volbám a pokud by přece přišli, volili by piráty. Problém se starými socialisty je pro změnu v tom, že jim je blízký Miloš Zeman, takže chce-li je Sobotka oslovit, musí to vypadat, že si rozumí s prezidentem.

Peníze. Ilustrační foto.

Návrh státního rozpočtu kritizovala sněmovní pravice i levice

Praha - Pravicová i levicová opozice kritizovala dnes ve Sněmovně vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek chce, aby dolní komora vrátila předlohu vládě, aby snížila výdaje a šedesátimiliardový schodek nejméně o 30 miliard korun. Naopak šéf KSČM Vojtěch Filip se škrty nesouhlasí, vláda by se podle něho měla zaměřit zejména na zvýšení příjmů. Mluvil o zavedení daňové progrese.

Joachim Gauck

Německé strany zatím marně hledají příštího prezidenta

Berlín - Když německý prezident Joachim Gauck v létě oznámil, že se nebude ucházet o druhé funkční období, přidělal tím vrásky na čele představitelů vládní koalice křesťanských a sociálních demokratů, kteří od té doby marně pátrají po jeho nástupci. Návrhů už sice padlo mnoho, na žádném ale není shoda, popřípadě oslovení kandidovat odmítají.

Ilustrační foto.

Třetina Čechů preferuje názory obyčejných lidí před odborníky

Praha - Názory obyčejných lidí před názory odborníků preferuje 32 procent Čechů. Odborníky pak preferuje 27 procent veřejnosti. Nejvyšší důvěře se těší vědci a ekonomičtí analytici, naopak nejméně Češi důvěřují politickým představitelům jiných zemí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V The Exit Game Ostrava, neboli únikové hře, máte pouhou hodinu na to, abyste se na principu šifer a splněných úkolů dostali z uzamčené místnosti.

Šifry, úkoly, indicie. A cesta za svobodou. To je The Exit Game Ostrava

/REPORTÁŽ DENÍKU, FOTOGALERIE/ V The Exit Game Ostrava, neboli únikové hře, máte pouhou hodinu na to, abyste se na principu šifer a splněných úkolů dostali z uzamčené místnosti. Oproti Pevnosti Boyard zde na vás nečíhají žádní hadi a švábi, ani nevisíte hlavou nad oceánem, přesto je to výborná zábava například k odreagování.

Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg: Nedostatek idejí v politice odrazuje mladé

Praha - V politice se neobjevují nové ideje a politické strany se ve svých postojích velmi sbližují. To odrazuje mladé lidi od aktivní účasti v politickém životě, řekl dnes na mezinárodní konferenci Forum 2000 bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nezájem mladých ale podle něj poškozuje celou společnost.

Německá policie evakuovala dům v rezidenční čtvrti ve městě Chemnitz (Saská Kamenice), které leží nedaleko českých hranic. Jako příčinu uvedla "plánování bombového útoku".

Syřany, jež zajali podezřelého Bakra, oslavují Němci jako hrdiny

Lipsko - Německo oslavuje jako hrdiny trojici Syřanů, kteří v Lipsku přemohli svého krajana Džábira Bakra, jenž nejspíš plánoval teroristický útok. Syřané podezřelého svázali a předali policii, která ho zatkla v noci na pondělí po téměř dvoudenním pátrání. Jejich čin pomohl zmírnit protiimigrační nálady v zemi, napsala dnes agentura AP.

Ilustrační foto

Na 4500 účastníků 2. pilíře bude mít peníze na finančním úřadě

Praha – Penzijní společnosti převedou 4500 lidem z celkového počtu 84.500 účastníků rušeného druhého pilíře systému penzí naspořené peníze na finanční úřady. Informovala o tom Asociace penzijních společností. Jde o lidi, kteří neuvedli, jak má být s jejich penězi naloženo. Dne 30. září uplynula lhůta pro podání žádosti o výplatu peněz.

Horní řada zleva: Luděk Jurečka, Filip Zbránek, Miroslav Kvapil, Jakub Blažek, Martin Gniadek, Viktor Cvek, Václav Bujnoch. Spodní řada: Petr Kivorchian, Radovan Kouřil, Radim Klečka, Rostislav Dragoun, Kryštof Vlček, Jakub Šiřina, Petr Czudek.

Basketbalisté jdou do boje!

Basketbalový fanoušek je na nohou. Česká nejvyšší soutěž startuje v sobotu. V osudí dvanácti týmů je samozřejmě i Opava, mužstvo složené bez zahraničních hráčů. Velkou devizou Slezanů je fakt, že sestava hraje už nějaký čas pohromadě.

Volby v německé spolkové zemi Berlíně vyhrála podle předběžných oficiálních výsledků sociální demokracie (SPD) s 21,6 procenta hlasů před Křesťanskodemo­kratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové se 17,6 procenta.

Volby v Berlíně vyhrála SPD, koalice bude asi s Levicí a Zelenými

Berlín – Volby v německé spolkové zemi Berlíně vyhrála podle předběžných oficiálních výsledků sociální demokracie (SPD) s 21,6 procenta hlasů před Křesťanskodemo­kratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové se 17,6 procenta. Pro obě strany, které dosud velkoměstu vládly, jde o jejich vůbec nejhorší výsledek v metropoli. Novou koalici podle všeho sestaví SPD s postkomunistickou Levicí a Zelenými.

Ilustrační foto.

Basketbalisté vyhráli turnaj v Levicích

Příprava opavských basketbalistů na novou sezonu vyvrcholila mezinárodním turnajem ve slovenských Levicích - ASTRUM CUP 2016 - 19. ročník Memoriálu bratří Kleinovcov.

Primátor Berlína Michael Müller a jeho žena Claudia.

V Berlíně nejspíš vyhrála SPD, CDU je druhá, AfD pátá

Berlín - Dnešní zemské volby v Berlíně podle zpřesněných odhadů veřejnoprávní televize ZDF vyhrála sociální demokracie (SPD) s 22,4 procenta hlasů. Koaliční Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové skončila s 18 procenty druhá, Alternativa pro Německo (AfD) je s 12,9 procenta pátá. Dosavadní koalice SPD a CDU každopádně po dnešních volbách pokračovat nebude, na to jí hlasy nestačí. Nahradit by ji měla levicová trojkoalice SPD, Zelených a Levice.

Ilustrační foto

Berlíňané volí zastupitelstvo, asi rozhodnou o změně koalice

Berlín - Berlíňané si od dnešního rána volí nové zastupitelstvo. Německé metropoli, která má status jedné ze 16 spolkových zemí, dosud vládla koalice sociálních a křesťanských demokratů (SPD a CDU). Její osud se dnes ale nejspíš naplní: podle průzkumů by Berlín dalších pět let mohla řídit koalice SPD, Levice a Zelených.

BK Opava – BK Patrioti Levice 97:59

BASKETBAL příprava: Opava - Levice 97:59

/FOTOGALERIE/ Basketbalisté Opavy v přípravě na novou sezonu Kooperativa NBL dál drží vítěznou sérii. O její prodloužení se ve čtvrtek zasloužili v opavské víceúčelové hale. Slovenského soupeře z Levic porazili o parník 97:59.

Jeremy 
Corbyn

Konec britské levice? Rozpory ohrožují stranu

Londýn - Vedení Labour Party Corbyna nevyšachovala z předsednické volby a průzkum navíc ukazuje, že má šanci na znovuzvolení. Mnozí spekulují o rozštěpení strany. To by vzhledem k většinovému volebnímu systému mohlo znamenat, že by pak Británie dlouhou dobu neměla levicovou vládu.

Ilustrační foto

Klienti 2. pilíře penzí mají sdělit, jak naložit s jejich penězi

Praha - Ministerstvo financí vyzvalo klienty rušeného druhého pilíře důchodového systému, aby do konce září informovali svou penzijní společnost, jak má s jejich uspořenými penězi naložit. Třetina z 85 000 klientů penzijních společností, kteří se v minulosti rozhodli vstoupit do druhého pilíře, tak ještě neučinila, informovalo dnes ministerstvo.

Dilma Rousseffová

Brazilský Senát sesadil Rousseffovou, prezidentem je Temer

Brasília - Brazilský Senát dnes odvolal z funkce prezidentku Dilmu Rousseffovou, jejíž poslední rok u vlády provázela prohlubující se politická krize v zemi. Pro sesazení hlavy státu, obžalované z manipulace s výsledky státního rozpočtu, hlasovala výrazná většina 61 senátorů, proti bylo 20. Několik hodin poté složil přísahu nový prezident Michel Temer, čímž skončilo 13 let vlády levice v zemi.

Ilustrační foto.

Německo: Turecko spolupracuje s radikálními islamisty

Berlín - Turecko podle německé vlády léta vědomě spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizacemi na Blízkém východě. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tuto činnost prý aktivně podporuje. Vyjádření německého ministerstva vnitra v reakci na dotaz parlamentní frakce Levice je první svého druhu a podle pozorovatelů může dále zhoršit již tak napjaté vztahy Berlína s Ankarou.

Ilustrační foto.

Partnerství měst? Kultura i sport

Blanensko – Malířské semináře pro studenty středních škol. Ty pořádají Boskovice s polským partnerským městem Rawa Mazowiecka v posledním srpnovém týdnu. V pořadatelství se střídají. Během seminářů musí každý účastník namalovat alespoň dva obrazy, které vystaví na závěrečné vernisáži v předsálí kina Panorama. „Jde hlavně o to, aby se studenti potkali, seznámili a zdokonalili v malování. Proto ani nevyhlašujeme žádné nejlepší dílo," poznamenal koordinátor zahraniční spolupráce Boskovic Jaroslav Parma.

Ilustrační foto

Německá policie zatkla příznivce krajní levice, měl u sebe bombu

Kolín nad Rýnem (Německo) - Policisté v Kolíně nad Rýnem v pátek zadrželi příznivce krajní levice, který u sebe měl podomácku sestrojenou bombu. Informoval o tom server deníku Die Welt. Policie zatím nemá důkazy o tom, zda se muž bezprostředně chystal k atentátu, v minulosti ale už byl vyšetřován kvůli násilným trestným činům.

Václav Klaus

Václav Klaus: Pravice musí předložit pozitivní program

Praha – Pravicové strany v Česku by pro úspěch musely voličům předložit pozitivní program a představit charismatické lídry, je přesvědčen bývalý prezident Václav Klaus. Také řekl, že jeho vztah k současné ODS je fakticky nulový.

Ilustrační foto.

Dvě třetiny Čechů jsou spokojeny se svým životem

Praha – Dvě třetiny české veřejnosti jsou spokojeny se svým životem. Aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že nespokojených je 12 procent lidí a více než pětina Čechů uvedlo neutrální odpověď „ani spokojen, ani nespokojen".

Ivan Hoffman

Rozdělené (nejen) Rakousko

Rozdělení Rakouska při volbě prezidenta lze brát jako evropskou klasiku. Která země dnes rozdělená není? Rakousko je dokonce příkladem modelovým, kdy se společnost nedělí v rámci systému na stoupence pravice a na stoupence levice, ale dělí se na stoupence respektive odpůrce systému tvořeného ruku v ruce pravicí a levicí. Společnost tedy není jen rozdělená, ale především je rozdělená jinak, než bývala.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Maiziére: V Německu doslova explodoval počet extremistických násilností

Berlín – V Německu roste problém extremismu. Stoupenci krajní pravice a levice loni spáchali 4400 násilných trestných činů, o třetinu víc než v roce 2014. Přibylo i případů štvaní proti skupinám obyvatel. Dnes to na tiskové konferenci řekl ministr vnitra Thomas de Maiziére. Letos podle něj nelze oslabení extremismu předpokládat.

Na Muzejní noci v Muzeu Bojkovska se představila nová expozice Moravské Kopanice s autentickým ztvárněním kopaničářského do­mu.

Expozice Moravských Kopanic zaujala, ředitel muzea pak ukázal práci na stavech

Bojkovice – Sklonit se, projít krátkou potemnělou předsíní a vstoupit do místnosti, kde po levici stojí autentická pec a po pravici skromnému vybavení dominuje truhlice z roku 1830, takzvaný súsek. Prostory kopaničářského domu, stejně jako celá nová expozice Muzea Bojkovska, jenž se věnovala Moravským Kopanicím, v pátečních večerních hodinách zaujaly mnohé návštěvníky a zvědavce ze širokého okolí.

Ivan Hoffman

Chvála pravolevosti

Zjištění CVVM že se v České republice třetina občanů hlásí k levici, třetina k pravici a třetinu že tvoří ti, co se hlásí ke středu či svou orientaci neřeší, přímo vybízí k národní smířlivosti. Všichni jsme v menšině. Žádná třetina občanů nemůže po dvou třetinách svých spoluobčanů chtít, aby se přizpůsobili.

Ilustrační foto.

Tábory stoupenců levice a pravice jsou zhruba vyrovnané

Praha – Téměř třetina českých občanů se zařazuje do levé části politického spektra, více než třetina se identifikuje s pravicí a asi čtvrtina se hlásí k politickému středu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Zbývající desetina respondentů zvolila odpověď „nevím".

Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se 8. května u příležitosti 71. výročí konce druhé světové války konala demonstrace proti fašismu.

Shromáždění Mlčet nehodlám varovalo před fašizací společnosti

Praha – Stovky převážně mladých lidí dorazily dnes odpoledne na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad na shromáždění nazvané Mlčet nehodlám. Akce věnované připomínce konce druhé světové války v Evropě a nárůstu antisemitismu a rasismu v Česku se zúčastnily různé skupiny lidí, příznivci radikální levice i liberální pravice.

Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se 8. května u příležitosti 71. výročí konce druhé světové války konala demonstrace proti fašismu.

Shromáždění Mlčet nehodlám varovalo před fašizací společnosti

Praha /FOTOGALERIE/ - Stovky převážně mladých lidí dorazily v neděli odpoledne na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad na shromáždění nazvané Mlčet nehodlám. Akce věnované připomínce konce druhé světové války v Evropě a nárůstu antisemitismu a rasismu v Česku se zúčastnily různé skupiny lidí, příznivci radikální levice i liberální pravice.

Pochod radikálů. Ilustrační foto

Čeští extremisté loni pořádali 307 akcí, hlavní tématem byla migrace

Praha – Čeští extremisté loni uspořádali 307 akcí, tedy o 16 více než v roce 2014. Nejčastěji se setkávali v Praze, nově policie zaznamenala protesty před zařízeními pro cizince. Hlavním tématem extremistických uskupení byla migrace. Trestné činy s extremistickým podtextem páchali nejčastěji absolventi základních škol s výučním listem. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra, kterou na své středeční schůzi projedná vláda a kterou má redakce k dispozici.

Ilustrační foto

O co jde? Jsou laxní voliči, či pravice?

Karlovarský kraj - Zatím si nechat zdát mohou pravicové strany o vítězství v krajských volbách. Podle březnového volebního průzkumu, který pro společnost VLP uspořádala agentura SANEP, se totiž například koalice STAN, KOA, TOP 09 a KDU-ČSL nebo ODS umístily hluboko za vítěznou KSČM. Ta získala 17,6 procenta, zatímco koalice 4,2. Což ji překvapivě zařadilo až za ODS, která by nyní získala 5,5 procenta hlasů. Co na to říkají komunální politici?

Ilustrační fotografie.

Dvě třetiny lidí označují napětí mezi Čechy a cizinci za silné

Praha - Dvě třetiny lidí označují napětí mezi Čechy a cizinci jako velmi nebo poměrně silné. Je to výrazně vyšší podíl než v předchozích letech, kdy podobně vnímala vztahy s cizinci zhruba polovina veřejnosti. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Situace podle ní souvisí s uprchlickou­ krizí.

Žatecká radnice. Ilustrační foto

Dohoda na podobě městské rady v Žatci je v nedohlednu

Žatec - Ani rok a půl po volbách nefunguje v Žatci alespoň trochu stabilní vláda, stále není rada. Politici nejsou schopní se dohodnout, oba tábory se hádají, odmítají návrhy, nesouhlasí se jmény, vázne komunikace.

Mnoho párů má dnes nejprve potomka, až poté přichází na řadu svatba.

Stát se málo stará o rodiny s dětmi, míní 47 procent Čechů

Praha – Vláda se nedostatečně stará o sociální situaci rodin s dětmi, míní 47 procent Čechů. Je to o pět procentních bodů méně než v listopadu 2014, a dokonce o 15 procentních bodů méně než v roce 2013. Za dostatečnou považuje péči 44 procent lidí, proti poslednímu průzkumu je to nárůst o sedm procentních bodů. Pouze tři procenta dotázaných se domnívají, že stát podporuje rodiny s dětmi příliš mnoho. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Představujeme prvňáčky z Hořic na Šumavě

Představujeme prvňáčky z Hořic na Šumavě

Hořice na Šumavě - Kompletní sestava nejmladších žáků v Hořicích na Šumavě. S největším a nejpřirozenějším úsměvem stojí vlevo vpředu Martin Dvořák. Vedle je Libor Sloupenský, Bára Vaňková, Josef Indra, Adélka Ďuráková a Marley Stone. Ve druhé řadě zleva stojí Amálka Lauková s bráchou Petrem. Dále stojí Jakub Otta a paní učitelka Jana Brabcová. Po její levici se směje Samanta Čarná, Zlatuše Bartošová, Jaruška Križanová a skupinu prvňáků uzavírá David Šuga.

Frýdlant

Unikátní náhrobek Redernů prokoukne

Frýdlant - Město Frýdlant není spojeno pouze se jménem Albrechta z Valdštejna. Tři a půl generace tu také vládl rod Redernů, který se do historie města i okolí významně zapsal.

NÁHROBEK je zhotoven ve stylu manýrismu.

Unikátní náhrobek Redernů prokoukne

Frýdlant - Město Frýdlant není spojeno pouze se jménem Albrechta z Valdštejna. Tři a půl generace tu také vládl rod Redernů, který se do historie města i okolí významně zapsal.

Ivan Hoffman

Pátrání po levici

Z řady praktických důvodů by Evropě slušelo, kdyby se politické kyvadlo zhouplo do leva. Aby se tak ovšem mohlo stát, musela by existovat levice. Jinak se kyvadlo bez valného užitku opět vychýlí k pouze k politikům, kteří jsou jakýmsi levicovým křídlem pravice, respektive k levicovým kapitalistům. Strany kdysi levicové se tak dlouho kultivovaly a modernizovaly, čili liberalizovaly, až jim z levice zůstala pouze loga na prázdných obalech. Aby dnes bylo možné v Evropě volit levici, bylo by ji před tím nutné založit.

Ilustrační foto.

Prezident Argentiny vyhlásil boj byrokracii, mizí tisíce úředníků

Buenos Aires - Doba přebujelé byrokracie v Argentině skončila, oznámil občanům pravicový prezident Mauricio Macri, který nechal propustit 6200 úředníků. Po letech složitého papírování mají mít podle jeho plánu Argentinci styk s úřady daleko jednodušší díky rozsáhlé digitalizaci a zrychlení mnoha procedur. Odboráři už dali najevo svou nevoli a na středu chystají velkou celonárodní stávku, uvedla agentura AP.

Ivan Hoffman

Stropnického zelení

Volbou Matěje Stropnického zvolili zelení levicovou orientaci a přímý, otevřený politický styl. Za situace, kdy se u nás ve snaze oslovit kohokoli všechny politické party cpou do středu a obezřetně mlží, má rozhodnutí zelených logiku i smysl. Možná že s Matějem Stropnickým přichází do politiky sebevědomá zeleně levicová generace, která vystřídá liberální zelené, které representoval Martin Bursík. Zeleným mimochodem velice sluší opozice, o kterou je v parlamentu notoricky nouze.

Ilustrační foto.

Průzkum: Česko by podle většiny lidí nemělo uprchlíky přijímat vůbec

Praha – Česká republika by podle 60 procent lidí neměla vůbec přijímat uprchlíky z válkou postižených zemí, podle třetiny jen do doby, než se budou schopni vrátit domů. Vyplývá to z výsledků prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Jen mizivá část veřejnosti – dvě procenta dotázaných – si myslí, že Česko by mělo migranty přijmout a nechat je se tady usadit. Oproti září stoupl o osm procentních bodů podíl těch, kteří by běžence nepřijímali vůbec.