Kreativ

ŠTÍTEK: lidské tělo

V brazilském dole se protrhla přehrada s hlušinou

Protržená přehrada v Brazílii má nejméně 34 obětí. Stovky lidí se pohřešují

Brazilští záchranáři pátrají po zhruba třech stovkách pohřeštovaných poté, co v pátek došlo k protržení přehrady na hlušinu v železném dole společnosti Vale nedaleko města Brumandinho. Z bahna doposud vyprostili několik přeživších, ale také 34 lidských těl. Jde o druhou nejhorší nehodu tohoto druhu v historii země.

Město Kolín umístilo takzvané bezdomovecké iglú, tedy mobilní ubytovací systém, na zahradu ubytovny pro osoby bez přístřeší v Polepské ulici.

Iglú pro přespání zatím nikdo nevyužil

Kolín - Lidé bez přístřeší mohou v novém roce využít stan připomínající iglú. Ten stojí na zahradě u ubytovny pro lidi bez přístřeší v Polepské ulici v Kolíně. V dnešních dnech je stan ideálním řešením, jak přečkat chladnou zimní noc. Přesto však o něj není zájem. Aktuálně zatím nikoho z kolínských lidí bez domova zima nedonutila stan využít.

Miroslav Sázavský.

Miroslav Sázavský: Letecká akrobacie bývala velkým a známým sportem

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – Ve vzduchu strávil tisíce hodin. Liberecký pilot Miroslav Sázavský má zkušenosti nejen s akrobacií, ale pracovně pilotuje proudové letadlo a ve volném čase létá s válečným letounem. „Nalétáno mám přes 10 tisíc hodin. Přitom při mém způsobu létání, kdy nedělám žádné osmihodinové lety přes oceán, je to relativně dost,“ říká mistr republiky v akrobatickém létání.

Virtuální realita na trutnovské zdrávce.

Na pitevnu nemusí. Postačí jim virtuální realita

Trutnov - Kdo chce na vlastní oči vidět vnitřek lidského těla, nemusí kvůli tomu na pitevnu nebo operační sál. Postačí, když si nasadí speciální brýle a může vidět úplně vše: svaly, kosti, cévy nebo mozek. A ve trojrozměrné dimenzi.

Hromadný hrob v syrském Rakká

Důkazy zvěrstev v syrském Rakká: Z masového hrobu zatím exhumovali 516 těl

Z hromadného hrobu v syrském Rakká bylo dosud exhumováno více než 500 lidských těl. Jedná se o jeden z největších masových hrobů objevených při městě, které bylo několik let nedobrovolným centrem samozvaného Islámského státu (IS). Odborníci předpokládají, že mrtvých bude v hrobu na 1500. Informovala o tom agentura AP.

Moskevské letišti Šeremeťjevo.

Na letišti v Moskvě srazilo letadlo člověka. Stroj pokračoval v cestě

Na největším moskevském letišti Šeremťjevo byla nalezena mrtvola. Jednalo se o deportovaného cizince, kterého na ranveji srazilo letadlo. Stroj nebyl při incidentu poškozen a pokračoval v plánovaném letu do Athén. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na mluvčí letiště.

Nová interaktivní výstava v konventu žďárského zámku zahrnuje na pět desítek exponátů určených k vyzkoušení, vyřešení nebo k soutěžení.

Nová žďárská výstava nabízí zábavu i poučení

Žďár nad Sázavou /FOTO, VIDEO/ – Zábavu i vzdělávání v sobě spojuje výstava, která se nyní návštěvníkům nově otevřela ve žďárském zámku. Interaktivní expozice s názvem Poznávej se! je pokračováním úspěšné výstavy Hry a klamy zábavně, za kterou stojí naučné science centrum iQPARK v Liberci, jež popularizuje svět vědy a techniky hravou formou.

Virtuální anatomická učebna na SZŠ Šumperk

Šumperští studenti uvidí pod kůži lidského těla

Studenti Střední zdravotnické školy Šumperk si zřejmě více oblíbí předměty anatomie a fyziologie. A to díky nové učebně se speciálním vybavením, které umožňuje studium lidského těla. V České republice jde o druhou virtuální učebnu tohoto typu, první byla otevřená nedávno na zdravotnické škole v Mladé Boleslavi.

Požár opuštěného drážního domku.

Hrůzný nález ve Zbraslavi. Drážní domek vydal po požáru ohořelou mrtvolu

Kolem desáté hodiny dopoledne vyjeli pražští hasiči k požáru opuštěného drážního domku u zastávky Praha-Zbraslav. V průběhu rutinního zásahu na ně však čekalo nepříjemné překvapení. Při požáru bylo nalezeno ohořelé torzo lidského těla. Na místě probíhá šetření hasičských vyšetřovatelů a kriminalistů.

Noc s Andersenem a Naučná stezka odvahy v Novosedlicích.

Do Novosedlic zavítali velikáni české historie

Novosedlice - Páteční podvečer a večer se v Novosedlicích nesl ve velmi akčním duchu. Obec Novosedlice a Místní skupina Českého červeného kříže Novosedlice Dubí Proboštov (dále jen MS ČČK NDP) pořádaly dvě akce zároveň, Noc s Andersenem a Naučnou stezku odvahy. 

Ilustrační foto.

O čištění zubů na Lékařské fakultě

V rámci oslav již 10. ročníku Světového dne ústního zdraví, který se konal včera a měl připomenout důležitost zdraví úst a zlepšit povědomí o významu ústní hygieny, se dnes na Lékařské fakultě Ostravské univerzity uskuteční tematický workshop.

Astronauti Scott a Mark Kellyovi.

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zem

Astronauti Scott a Mark Kellyovi.

Průlomová studie. Astronautovi se po roce ve vesmíru změnila DNA

Dlouhodobý pobyt ve vesmíru může člověku pozměnit jeho DNA, uvádí studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vědci totiž zjistili, že sedm procent genů astronauta Scotta Kellyho se ani po dvou letech od návratu na Zem nevrátilo do původního stavu. Jeho DNA porovnávali vědci s jeho identickým dvojčetem Markem, který zůstal na Zemi. 

VYSEKAT DÍRU V LEDU a jde se na to. Mrzne, až praští, ale sportovci se do vody ponoří s radostí.

Na fyzičce nezáleží, je to jen o hlavě a do vody může každý

Svitavy – Ponořit se do ledové vody v rybníku? Nemožné. Ale parta nadšenců ví, že to jde, i když je venku třeba patnáct pod nulou a ze svetrů a bund se svlékat nechce. Před pár dny si to vyzkoušeli na vlastní kůži u rybníku Rosnička ve Svitavách. Na zanoření do rybníku se chystali na speciálním tréninku.

Ilustrační foto.

Na ledovce ruce z kapes, radí lékařka

Chůze po namrzlých chodnících si žádá maximální obezřetnost, stačí neopatrný pohyb, kluzká podrážka a úraz je na světě. Jak bezpečně chodit na ledovce, poradila primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. Zdůraznila, že chůze na zledovatělém povrchu je především otázkou biomechaniky lidského těla. 

Na snímku jsou studenti Simona Lykešová a Daniel Hodboď při pokusu s dozimetrem.

Studenti mohli změřit, jaká je radioaktivita lidského těla

Havlíčkův Brod – Jak zajistit dostatek energie pro sedm miliard obyvatel Země, jaké zdroje jsou k dispozici a jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Právě tyto otázky byly mimo jiné tématem besedy s názvem Energie – budoucnost lidstva na Střední zdravotnické škole v Havlíčkově Brodě. O energetice v ekonomických, ekologických, sociálních a geopolitických souvislostech si se studenty přijel povídat Jiří Tyc z jaderné elektrárny Temelín.

Na jezu v Klecanech našli mrtvolu

VIDEO: Jez v Klecanech vydal tělo mrtvého muže

V přívodním kanále na jezu v Klecanech v Praze východ bylo v pátek nalezeno lidské tělo. Na místo vyrazili policisté z nejbližšího obvodního oddělení a také kriminalisté z Územního odboru Praha venkov – východ.

Na jezu v Klecanech našli mrtvolu

Na Praze-východ lovili hasiči z Vltavy lidské tělo

Střední Čechy – Již podruhé v krátké době zasahovali policisté společně s hasiči v blízkosti klecanského zdymadla na Praze-východ. V pátek dopoledne lovili z Vltavy u vodní elektrárny tělo mrtvého muže.

Ilustrační foto

Při požáru domu v Krupé zemřela žena

Krupá – Požár domu v Krupé u Rakovníka skončil tragédii. Po uhašení našli hasiči v sutinách domu lidské tělo, pravděpodobně majitelku domu. Deníku to potvrdila mluvčí rakovnické policie Michaela Richterová.

Požáry vánočních stromečků.

Požáry na Štědrý den si vyžádaly lidský život a 18 zraněných

/FOTOGALERIE/ Na Štědrý den bylo letos v Česku 53 požárů, o pět více než loni. Zemřel při nich jeden člověk a 18 lidí se zranilo. Většinou hořelo v bytech a domech. Požáry nejčastěji vznikly od prskavek, svíček a otevřeného ohně. Celková škoda ještě nebyla vyčíslená. Informovala o tom mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Nejvíc požárů bylo v Praze, středních a jižních Čechách a Moravskoslezském kraji.