Kreativ

ŠTÍTEK: lidské tělo

Tomáš Gabrhelík

Mezi životem a smrtí. Pacient si žádá, aby nebyl oživován

ROZHOVOR/ - Neresuscitovat! Pokyn DNR neboli Do Not Resuscitate, česky neoživovat. V lékařské praxi znamená, že v případě zástavy dechu a srdeční akce není doporučeno neodkladné oživování pacienta. DNR ordinuje lékař po zhodnocení celkového zdravotního stavu pacienta a jeho další prognózy a je spojen s mnoha právními a etickými dilematy

Ceny tetování se liší podle velikosti, složitosti a barevnosti. A kde se tatérům nejhůře pracuje? Především na místech, kde se kůže příliš vrásní: na boku, kolem podpaždí, ale i třeba na nártu. Nejlepší jsou pro ně naopak velké rovné plochy, jako jsou ste

Tetování? Módní trend, umění, ale i bolestivý rituál

Tetování: někdo jej miluje, jiný nesnáší, jen málokomu je ale tahle specifická ozdoba lidského těla lhostejná. A řada lidí se možná v duchu sama sebe ptala, zda by našla odvahu a chuť nechat si pod kůži zajet tatérskou jehlu.

Protidrogový vlak Revolution Train, který varuje před riziky legálních i nelegálních drog.

Protidrogový vlak míří do Prostějova

I do našeho města během svého turné dorazí vlak s názvem Revolution train. Souprava v Prostějově zastaví na začátku listopadu a to úplně poprvé. Jedná se o unikátní nástroj, který pomáhá s protidrogovou prevencí. Tento program byl oceněn nejen u nás, ale například i v sousedním Německu.

Policie i nadále pátrá po totožnosti mrtvého muže, jehož tělo bylo nalezeno  v pátek odpoledne v centru Jičína v jedné z podzemních vodních nádrží.

Vražda v parku, nebo jen smůla?

Jičín - Policie už tuší, kdo je mrtvý muž nalezený v podzemí zámeckého parku. Nevylučuje nešťastnou náhodu ani vraždu.

Cecilka dětem pomáhá se strachem z bílých plášťů

Cecilka dětem pomáhá se strachem z bílých plášťů

Pelhřimov – Některé děti už, díky projektu Doktora se nebojíme, aneb s úsměvem do nemocnice, nemají takový strach z návštěvy nemocnice. Dětské oddělení Nemocnice Pelhřimov totiž pro děti ze základních škol opět vymyslelo zmíněný projekt, v rámci kterého se školáci seznamují s personálem a prostředím tamního dětského oddělení.

Zdravá izolace si poradí nejen se zimou, ale i s vlhkostí

Napadlo vás někdy, že domácnost se chová jako lidské tělo? Musí se chránit před chladem, a zároveň se nesmí „propotit“ – nesmí se v ní držet vlhkost.  Správná izolace by proto měla mít vlastnosti kvalitního outdoorového oblečení.

Magnetická rezonance. Ilustrační foto.

Pořídí magnetickou rezonanci. Pacienti už nemusí do Brna ani Prostějova

Blanensko,Vyškovsko – Konec cest pacientů z Blanenska a okolních regionů do Brna nebo Prostějova. Blanenská nemocnice si koupí magnetickou rezonanci. „Je rozhodně dobře, že to tady bude. Hlavně pro staré lidi je těžké jezdit kvůli vyšetření až do Brna,“ pochválila záměr Věra Soldánová z Blanska. Magnetická rezonance slouží k zobrazování vnitřních orgánů lidského těla. Nejvíc se využívá v neurologii, onkologii, ortopedii či traumatologii.

Ilustrační foto

Konec rakví z papíru. Začíná platit novela zákona o pohřebnictví

Sankce pro krematoria a pohřební ústavy i možnost pohřbít nenarozené dítě v jakékoli fázi vývoje, to zavádí novela zákona o pohřebnictví, která začíná platit 1. září. Ministryně Karla Šlechtová zde prosadila například více práv pro vypravitele pohřbu a nájemce hrobových míst a také větší postihy za nekalé praktiky. Novela tak odstraňuje nedostatky zákona, který byl přijat před patnácti lety.

Řidiči na Rakovnicku byli vzorní. Nenadýchal ani jeden ze zastavených.

Policisté rozdávali řidičům nealkoholická piva

Rakovník – Aby policisté rozdávali při kontrolách řidičům piva, se jen tak běžně nestává. Když jde ale o ta nealkoholická, navíc v rámci akce Řídím, piju nealko pivo!, pak je to v pořádku. Jde totiž o celorepublikovou kampaň, která má řidiče přivést k zodpovědnému přístupu k pití alkoholu, zvláště pak pivu.

foto z výstavy Voayer: Výstava skutečných nahých žen

V Praze se budou po tři dny vystavovat skutečné nahé ženy

Kontroverzní výstava nahých žen nazvaná Voayer: Výstava skutečných nahých žen se u nás poprvé uskuteční ve dnech 17. až 19. srpna 2017. První výstavu tohoto typu zorganizoval loni v září v Bratislavě Mário Petreje. Trvala pouhých 12 hodin a přišlo na ni 700 návštěvníků

Ilustrační.

Firmy objevují výškově polohované stoly

Praha – V průmyslových zemích sedí denně v práci déle než sedm hodin více než 75 procent kancelářských zaměstnanců. Za život prosedíme okolo 70 tisíc hodin. Kvůli tomu se zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a poškození páteře. V neposlední řadě se tím snižuje produktivita práce.

Ilustrační.

Firmy objevují výškově polohované stoly

V průmyslových zemích sedí denně v práci déle než sedm hodin více než 75 procent kancelářských zaměstnanců. Za život prosedíme okolo 70 tisíc hodin. Kvůli tomu se zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob a poškození páteře. V neposlední řadě se tím snižuje produktivita práce.

Vilém Ignác Petters byl významným vědcem v oboru lékařství.

Významný lékař a vědec

Blatná - V sobotu 29. července uplyne 142 let, kdy zemřel významný lékař a vědec, rodák z Blatné Vilém Ignác Petters.

Ilustrační foto

Výzkum sexuálních preferencí v Česku: vede exhibicionismus

V celonárodním výzkumu sexuálních preferencí za rok 2016, na němž se podíleli odborníci z Univerzity Karlovy a National Institute of Mental Health se mnoho Čechů přiznalo ke zkušenostem se sexuálním chováním spojeným s fetišismem, voyeurismem a exhibicionismem. 

The Bodies.

Starosta Prahy 7 nevzdává své tažení proti výstavě Body The Exhibition

Praha - Šéf radnice Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL) se obrátí na soud ve snaze ukončit výstavu Body The Exhibition na výstavišti v Holešovicích. K vidění jsou tam konzervovaná lidská těla a jejich části, upravené ze skutečných pozůstatků zesnulých osob. Podle Čižinského je akce v rozporu s českým právním řádem, což konstatuje rozbor od experta na pohřební právo. Pořadatelská společnost JVS Group je prý naopak stoprocentně přesvědčena o legálnosti podniku a v záloze má vlastní právní posudek se zcela odlišnými závěry.