Kreativ

ŠTÍTEK: lidské tělo

Ředitel Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík uspořádal už podruhé výstavu exotických zvířat.

S hady i pavouky si děti fotí selfíčka, říká Pavel Chmelík

ROZHOVOR/ - Se dvěma červy v dlani vstupuje do klece, v jejímž rohu se krčí dvě chlupaté opice a netrpělivě očekávají pamlsek. Pavel Chmelík, ředitel Městského kulturního střediska Holešov, už podruhé uspořádal výstavu exotických zvířat v prostorách holešovského zámku. „Jedinečnost výstavy tkví v tom, že se lidé nedívají na vycpaná zvířata, ale na kus nádherné, živé přírody," říká.

Hravá výstava Poznávej se, kterou má Muzeum Kroměřížska k dispozici až do konce srpna, láká na svých asi šedesát interaktivních exponátů děti i dospělé.

Poznávej se! Výstava láká na hříčky děti i dospělé

Hravou výstavu s názvem Poznávej se, vypůjčenou z muzea vědy a techniky IQ parku Liberec, v červnu otevřelo Muzeum Kroměřížska. Za osmdesátikorunové vstupné si na ní malí i velcí návštěvníci doslova vyhrají s asi šedesáti interaktivními exponáty, dotýkání je tedy výjimečně nutné.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet jízdu na invalidním vozíku, vedení nevidomého člověka v městském prostředí nebo třeba účinek psychowalkmanu, který napomáhá relaxaci a dodání energie.

Ošetřovatelské dny prevence na Horním náměstí

/POZVÁNKA/ V úterý od 9 do 17 a ve středu od 9 do 15 hodin mohou přicházet zájemci o screeningové měření krevního tlaku, glykemie, BMI či o prevenci nádorových a kardiovaskulárních onemocnění.

Účastníci Cyklo-běhu opouštějí Mladou Boleslav a míří šířit osvětu do dalšího města.

S drogami mají zkušenosti, bojují proti nim na kolech

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - Dvanáct dní, 38 měst, 1250 kilometrů a osm tisíc oslovených dětí. To je trasa Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog, která letos opět vedla také přes Mladou Boleslav. Jejím cílem je nejen upozornit mládež na nebezpečí, která přináší experimentování s drogami, ale také přiblížit konkrétní dopady drog na lidské tělo a vyprávět příběhy skutečných lidí, kteří si prošli závislostí.

Profesionální strongman Lukáš Svoboda ze Žďáru nad Sázavou tahá kamiony nebo zvedá těžké věci.

Strongman Svoboda utáhne kamion a rád zvedá betonové koule

Žďár nad Sázavou – Zvládá disciplíny, které jsou nejenom zkouškou vůle, ale také možností lidského těla. Profesionální strongman Lukáš Svoboda ze Žďáru nad Sázavou tahá kamiony nebo zvedá těžké věci, mimo jiné betonové koule o hmotnosti 160 kilogramů.

Min Tanaka.

Japonský tanečník Min Tanaka uvede v Arše nové představení

Praha - Tělu jako nástroji mezilidské komunikace se věnuje nové představení japonského choreografa a tanečníka Mina Tanaky. Uvede ho v premiéře dnes večer v Divadle Archa. Umělec, který se do Česka pravidelně vrací už od 80. let, si ke spolupráci na inscenaci nazvané prostě A Body (Tělo) přizval osm tanečnic z Evropy.

Jiří Valošek

Jiří Valošek: Psa vychováte pouze v týmu

/ROZHOVOR/ Své práci rozumí jako málokdo. Pětačtyřicetiletý Jiří Valošek coby psovod pracuje už více než dvacet let. Za tu dobu postupně vystřídal pět nebo šest psů. Momentálně je jeho věrným parťákem tříletý kříženec německého a belgického ovčáka jménem Čenda.

Marek Králík vystavuje v Městské výstavní síni v Benešově nejen obrazy, ale také tři stránky zápisků a náčrtů týkající se tvorby obrazů.

Figury v obrazech Marka Králíka jsou plné pocitů

Benešov - Vernisáž výstavy Marka Králíka byla připravená na páteční večer v Městské výstavní síni v Benešově Autor byl vtipně přivítán nejen květinou a sklenkou vína, ale vzhledem k jeho příjmení dostal i květinu z mrkví, což kvitoval úsměvem.

Karatistického semináře Silesia Gasshuku 2017 v Jeseníkách, se první červnový víkend zúčastnil také drobný osmasedmdesátiletý Shihana Masarua Miury, velmistr karate, který pocházejí ze staré japonské samurajské rodiny.

Na seminář Silesia Gasshuku 2017 dorazil i velmistr karate Masaru Miura Hanshi

/FOTOGALERIE/  Vitalita, pokora, úcta. To vše vyzařuje z osmasedmdesátiletého Masaru Miura Hanshi, jenž poctil návštěvou karatistický seminář (Silesia Gasshuku 2017) v Jeseníkách. Drobný, usměvavý Japonec přitom dokáže vmžiku „ťuknutím" polouzavřené pěsti na solar plexus ochromit protivníka vyražením dechu. "Síla a rychlost protivníka jsou výhody pro mě," řekl pro Deník.

Silikonové novorozeně pomáhá zdravotníkům s nácvikem první pomoci. Model je k nerozeznání od živého dítěte.

První pomoc nacvičují v nemocnici na modelu novorozence

Jihlava – K resuscitaci malého dítěte patří zvýšená opatrnost. Lékaři a sestřičky na dětském oddělení jihlavské nemocnice mají pro případ, že budou muset poskytovat první pomoc malému dítěti, unikátní model novorozence. Ten je velice podobný lidskému tělíčku, zdravotníci tak mohou cvičit krizové situace na přístroji za několik desítek tisíc korun.

Min Tanaka

V Arše vystoupí tanečník Min Tanaka s inscenací o lidském těle

Praha - Nové představení pro pražské Divadlo Archa připravuje s osmi tanečnicemi z Evropy japonský choreograf a tanečník Min Tanaka. Jmenuje se Tělo (A Body) a umělec, který se do Česka pravidelně vrací už od 80. let, ho věnuje autenticitě těla jako nástroje mezilidské komunikace. Premiérovou sérii uvede Archa 19., 22. a 23. června, řekla mluvčí divadla Pavlína Svatoňová.V nové choreografii se Tanaka vrací do prehistorie, do časů, kdy lidé nepoužívali jazyk a neměli jiný nástroj komunikace. Z potřeby komunikovat s ostatními lidmi a s okolní přírodou tak vznikl tanec. Ten podle autora zůstal zakódovaný v lidských tělech jako kód pravdivého vztahu.

z filmu Vetřelec: Covenant

Nový Vetřelec je krvavý a bez tajemství

/VIDEO/ Návraty bývají ošidné. A to i ty, jež se opírají o působivé triky zastírající, že není o čem vyprávět. Přesně takový je další Vetřelec Ridleyho Scotta.

POPRVÉ prezentuje akty v sedlčanském muzeu místní fotograf Kamil Novotný (na snímku).

Výstava propojila krásu šperku s lidským tělem

Sedlčany - Keramické šperky Šárky Krámské je možné obdivovat v sedlčanském muzeu. Ke spolupráci pozvala jejich autorka dva fotografy z regionu – Kamila Novotného ze Sedlčan a Věru Holečkovou z Dublovic, aby propojili krásu šperku s lidským tělem. Pro Kamila Novotného představuje výstava jeho první příležitost k veřejné prezentaci aktů.

Libor Podmol.

Unikátní video: Nahlédněte do Podmolovy meditační místnosti

Znosim - Na motorce předvádí náročné triky se zlomeninou nebo i když ho sužuje kýla. Zraněnou dlaň si zatejpuje rozstřihnutou kreditní kartou, bolest z kýly utlumí přivázanou kuličkou v pupíku. Nic ho prostě nezastaví! Vždyť freestyle motokrosař Libor Podmol vybojoval v sobotu 22. dubna na mistrovství Evropy v Mnichově druhé místo, ve středu 26. dubna pak nastoupil na operaci kýly. V novém unikátním videu odhalil duchovní metody, které mu pomáhají. „Snažím se v něm odkrýt své motivační myšlenky. Těší mě, když mohu lidi inspirovat," prohlásil Podmol, mistr světa z roku 2010.

Ilustrační foto.

Poprask u strážníků: žena přišla odevzdat výbušku, část stanice vyklidili

Brno – Evakuaci z budovy a čekání na pyrotechniky zažili v pondělí ráno strážníci na svém ředitelství ve Štefánikově ulici. Osmdesátiletá žena jim přišla odevzdat nález ze svého sklepa. „V igelitové tašce měla vojenskou výbušku. Při kontaktu s lidským tělem přitom může způsobit vážná zranění a jak ukázaly případy z minulosti, dokonce i smrt," popsal případ mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Sportovní liga.

Pardubické haly vytvoří republikové plíce školního basketbalu

Pardubice – To máte jako s lidským tělem. Najdete v něm orgány bez, kterých se neobejdete. Jedním z nich jsou plíce, které, umožňují dýchání. A k tomuto mechanismu lze s nadsázkou přirovnat celorepublikové finále 3. ročníku SLZŠ o Pohár ministryně školství v basketbalu, které se koná v Pardubicích. Ve dvou halách, a to Dašická a Dukla. Jedna je větší než ta druhá. Stejně jako u plic…

Intenzivní výuka angličtiny probíhá hrou.

Anglicky se učí hrou s rodilými mluvčími

Konstantinovy Lázně – Školáci navštěvující první stupeň Základní školy v Konstantinových Lázních si mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je mluvit cizím jazykem s rodilým mluvčím.

Inspirace hudbou - harmonie a souznění.

Inspirace hudbou - harmonie a souznění

Hradec Králové - Galerie Na Hradě, kterou provozuje Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, pořádá výstavu Spolku pražských výtvarných umělců nazvanou Inspirace hudbou - harmonie a souznění.

Nadané děti z Mensa klubu na výstavě iQparku.

Nadaní žáci Mensa klubu navštívili výstavu iQparku

Hradec Králové - Výstavu iQparku navštívili žáci Mensa klubu pro nadané děti Domu dětí a mládeže Nová Generace. Exponáty na téma „záhady a klamy" lidského těla vystavovala Vědecká knihovna Hradce Králové.

Ekoprofilm  bude letos poprvé na Karlovarsku. Foto: Ekoprofilm

Ekoprofilm poprvé u nás na Karlovarsku

Karlovy Vary, Sokolov – Filmový festival Ekotopfilm o udržitelnosti života na zemi budou moci úplně poprvé vidět diváci na Karlovarsku v rámci festivalového turné po celé České republice.

Ilustrační foto

Obavy z parazitů jsou přehnané

České Budějovice – Novodobí "šmejdi" děsí lidi vylhanými historkami o tom, že je naše populace promořená parazity. Na jejich odstranění pak důvěřivcům nabízejí předražené metody a léky.

Letní Letná. Ilustrační foto.

Festival Letní Letná představil zahraniční hvězdy a spouští předprodej

Praha - Do fantaskního světa nového cirkusu pozve i letos zájemce mezinárodní festival Letní Letná. Přehlídka, která už čtrnáct let vzdává hold novocirkusovému umění, představí od 17. srpna do 3. září špičkové zahraniční soubory z Evropy i zámoří včetně těch nejlepších domácích. Předprodej vstupenek už byl zahájen, oznámila mluvčí festivalu Lucie Čunderliková.