Kreativ

ŠTÍTEK: BESIP

Akce na viditelnost chodců v Křivoklátsku a v Rakovníku.

Bacha! Ty ho nevidíš? Viditelnost chodců je v silničním provozu opravdu důležitá

/FOTO/ Ve čtvrtek 29. února v ranních hodinách dohlížela policistka Veronika Cafourková a krajský koordinátor BESIPu iroslav Polách na viditelnost chodců před základní školou v Křivoklátu. V odpoledních hodinách se tato akce konala na Husovo náměstí v Rakovníku za spolupráce městské policie Rakovník, policie ČR a BESIP.

Asistenční systémy mají jezdci při jízdě pomáhat. Technika ale může selhat

Asistenční systémy na motorkách. Pomocníci nebo riziko? Zjistěte, jak je využít

S asistenčními systémy se setkáváme nejen u moderních aut, ale také u motocyklů. Jejich úkolem je zlepšovat komfort jízdy, v kritických situacích převzít část kontroly nad motocyklem a tím pomoci jezdci lépe je zvládnout. Víte, kterými z asistenčních systémů je vybavena vaše motorka a vyznáte se v jejich zkratkách?

Do dalšího dílu videocastu Deník s nadhledem přijal pozvání expert na bezpečnost dopravy Miroslav Charouz z BESIPu (vpravo). Na snímku s moderátorem Romanem Štěpánkem.

Defekt na dálnici? Odborník z BESIPu radí, co je lepší než výstražný trojúhelník

Rychlostní silnice jako nejpravděpodobnější místo, kde se může přihodit dopravní nehoda? Ale kdeže. Mnohem větší riziko je ve městech. Tedy na místech, která většina řidičů zná mnohem lépe a také proto si někdy nedávají tolik pozor. Právě provozu na silnicích byl věnován další díl videocastu Deník s nadhledem, do kterého přijal pozvání expert na bezpečnost dopravy Miroslav Charouz z BESIPu.

Nejnebezpečnější křižovatka Zlínského kraje v Uherském Hradišti pod drobnohledem

Ostudy Uherského Hradiště, 4. díl: Nejnebezpečnější křižovatka Zlínského kraje

Slovácký deník zmapoval současnou situaci v Uherském Hradišti a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem města. Ve čtvrtém díle jsme se věnovali nejnebezpečnější křižovatkce kraje v samotném srdci Uherského Hradiště. V anketě lze hlasovat pro největší ostudu a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud víte o ostudném či problémovém místě, pošlete nám tip na e-mail: pavel.bohun@denik.cz.  

V Přerovské ulici v Olomouci bude spuštěn nový radar od 1. dubna. Snímek z března 2024

Řidiči pozor. Olomouc spouští další radar. V Přerovské nohu z plynu

V Přerovské ulici v Olomouci brzy začne město krotit rychle jedoucí řidiče pomocí radaru. Naostro pojede již od 1. dubna. Po Chválkovicích a Chomoutovu je Holice třetí lokalitou, kde nasazuje tento represivní nástroj. V plánu jsou už další rušné ulice. Zájem o spolupráci s Olomoucí na měření rychlosti aut mají obce v sousedství krajského města.

Policisté rozdávají reflexní předměty.

Vidět a být viděn. Policisté rozdávali na Chebsku chodcům reflexní předměty

Aktuálně v tomto období převládá proměnlivé počasí, kdy je špatná viditelnost nejen kvůli mlze, ale také dešti. U chodců je tak proto velmi důležité používání reflexních prvků, neboť velmi často policisté po dopravní nehodě s chodcem slýchávají větu, že řidič chodce vůbec neviděl, anebo ho zahlédl až na poslední chvíli.

Na Husově náměstí v Rakovníku se konala preventivní akce s názvem Viditelnost.

Rakovničtí strážníci upozorňovali chodce na nutnost "být viděn" i v obci

/FOTO/ Městská policie Rakovník ve spolupráci s BESIP a republikovou policií upořádala ve čtvrtek 29. února na Husově náměstí preventivní akci s názvem Viditelnost. Šlo především o upozornění chodců na důležité pravidlo "být viděn" i v obci, kde se nacházejí různá tmavá místa či zákoutí a řidiči zde mohou chodce velmi špatně vidět. 

Radní už dali zelenou pro oslovení osmi možných dodavatelů, kteří k záměru nyní vypracují projektovou dokumentaci

Ostrůvek, nebo semafory? Přechod přes ulici Na Drážce bude bezpečnější

Denně tudy projede kolem 14 tisíc aut. V posledních letech se tu stalo téměř třicet dopravních nehod. Často v tomto místě navíc přecházejí školáci. V první školní den tu kamion dokonce srazil holčičku. Taková je bilance problémové křižovatky ulic Kapitána Jaroše, Dašická a Na Drážce v Pardubicích. Ve srovnání s ostatními rizikovými úseky v krajských městech se zde zranilo nejvíce lidí. Městu došla trpělivost a chystá změnu.

Dvacetiletá řidička překročila dovolenou rychlost o 75 km/h.

Dvacetiletá řidička ve fordu jela jako závodnice. Hrozí ji pokuta a zákaz řízení

O 75 km/h překročila dovolenou rychlost teprve dvacetiletá řidička. Ve vozidle značky Ford Focus se řítila na silnici II/285 v místní části Zahrádky rychlostí 129 km/h. Maximální povolená rychlost mimo obec je zde snížená dopravní značkou na 50 km/h. Policisté ji na místě zadrželi řidičský průkaz, hrozí ji pokuta až 25 tisíc korun a zákaz řízení.

Silnice z Vranína na Třeboň nevyhovuje kapacitou ani vedením současné hustotě provozu.

Křížků u silnice z Vranína na Třeboň přibývá. Rizikový úsek změní za několik let

Úsek silnice z Vranína do Třeboně je mezi řidiči nechvalně známý. Místem denně projede až kolem 15 tisíc vozidel včetně zhruba dvou tisíc kamionů a i vzhledem k hustotě provozu se tu často stávají dopravní nehody. Některé mají i tragické následky. Podle dopravních odborníků je na vině především psychika řidičů v kombinaci s nevyhovujícím vedením komunikace. Ředitelství silnic a dálnic už plánuje úpravy problematického úseku.

Policisté při preventivních akcích.

Preventivní akce zamřené na viditelnost

Policejní preventisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje se v prvním měsíci roku 2024 zaměřili především na viditelnost chodců, ale také lyžařů či turistů na horách. Vidět a být viděn - to je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích, ale také třeba na sjezdovce. Přesto každý rok dochází k několika dopravním nehodám, jejichž příčinou je právě nedostatečná viditelnost chodců.

Také na Mělnicku se policejní preventisté zaměřili na zaměřují na viditelnost nejohroženějších účastníků silničního provozu, chodce a cyklisty.

Policejní preventisté na Mělnicku připomínali lidem nošení reflexních prvků

I v letošním roce  se policejní preventisté napříč Středočeským krajem v těchto dnech  intenzivně zaměřují na viditelnost nejohroženějších účastníků silničního provozu, chodce a cyklisty. Jejich pozornosti však neunikli ani řidiči. Při svých aktivitách spolupracují s kolegy z městské policie jednotlivých měst a s krajským koordinátorem BESIP.

Ilustrační foto: Dopravní nehoda

Defenzivní jízda: co to je a jak s ní můžete předcházet krizovým situacím v autě

Jací jste řidiči? Dáváte přednost ostřejšímu stylu jízdy, nebo naopak je pro vás důležitá opatrnost? Na našich silnicích se můžeme setkat z nejrůznějšími typy motoristů – od bezohledných „zabijáků“ až po přehnaně opatrné. Pojďme se podívat na několik základních rad, jak podle BESIP můžeme sami přispět ke zvýšení bezpečnosti při jízdě s vozidlem.

Zájemci o řidičský průkaz čekají od roku 2024 nové otázky v autoškole. Jaké? Podívejte se do článku a zkuste si kvíz.

Testy v autoškolách budou těžší: Přibyly otázky, hlavně na novinky v dopravě

Žáci autoškol se budou muset více připravovat na závěrečný test. Bude totiž zase o něco těžší. Zásobník testovacích otázek se totiž rozšíří o desítky nových dotazů včetně dynamických. Tedy reálných videí i počítačových simulací. Zástupci ministerstva dopravy ohlásili, že v rozšiřování hodlají nadále pokračovat. Kdy se s novými otázkami setkají fekventanti autoškol? Lze si nové otázky někde najít? Nebo jsou „přísně“ střežené? Deník připravil odpovědi na nejdůležitější otázky k tématu. 

Na chodce se v pondělí ráno zaměřili policisté v Kuřimi na Brněnsku.

Sluchátka s hlasitou hudbou ohrožují chodce: policisté je varovali i v Kuřimi

/FOTO/ Na chodce se v pondělí ráno zaměřili policisté v Kuřimi na Brněnsku. „Upozorňovali je na nutnost viditelnosti v provozu, bezpečné přecházení silnice při cestě do školy, a že je třeba věnovat dostatečnou pozornost dění v silničním provozu,“ informovala policejní preventistka Miroslava Šimoníková.

Ilustrační snímek

Nový bodový systém: Na tyto přestupky si dejte za volantem velký pozor

Dvanáct bodů – takový limit mají nastavený u nás řidiči za spáchání přestupků v silničním provozu. Po dosažení celkového počtu 12 bodů řidič pozbývá řidičské oprávnění. Bodový systém se od 1. ledna 2024 změnil, pojďme se proto podívat, za které přestupky vám podle Besip hrozí bodový postih.

Karviná, křižovatka u zimního stadionu 27. prosince 2023.

Kousek od nehody v Karviné. Auto jelo na zelenou, hasiči na červenou s majáky

/ANKETA/ Naštěstí jen v teoretické rovině zůstaly úvahy, kdo by byl označen za viníka nehody, k níž se před několika dny schylovalo v Karviné. Její následky mohly být fatální. Jen o několik centimetrů se v křižovatce minuly osobní vůz jedoucí na zelenou a hasičský vůz se zapnutými majáky a sirénou, který na červenou mířil k dopravní nehodě.

Ilustrační foto: Do autoškoly často míří středoškoláci

Nultá hodina autoškoly: středoškoláci se dozvědí, že řídit není legrace

Patříte také mezi řidiče, kteří se vypravili do autoškoly už na střední škole? Právě v tomto věku se mnoho mladých lidí rozhoduje, že si „udělá“ řidičák na auto nebo motocykl. Tito nejmladší řidiči patří mezi nejrizikovější skupiny, proto BESIP právě pro středoškoláky připravil vzdělávací projekt s názvem Nultá hodina autoškoly.

V Dalimilově ulici v Chomoutově krotí provoz na silnici stacionární radary, 7.12. 2023

V Chomoutově a Chválkovicích spustí ostrý provoz radarů s pokutami

V Dalimilově ulici v Olomouci-Chomoutově je na první pohled znát změna. Provoz na frekventovaném průtahu v posledních týdnech o něco zklidnil. Jako když mávne kouzelným proutkem. Město nechalo na dvě místa namontovat nové stacionární radary. Stejný bič začíná krotit řidiče i ve Švabinského ulici ve Chválkovicích.

Ilustrační foto: Zima na silnicích

Zima prověří schopnosti řidiče i auta: na co si dát při řízení pozor

V zimě někteří řidiči se svým autem raději nevyjíždějí, pokud nemusí. Má to svůj důvod. Jízda v tomto období je totiž mnohem náročnější jak na techniku, tak na schopnosti řidiče. Silnice jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot kolem bodu mrazu nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. Pojďme si připomenout několik základních rad, na co by si motoristé měli dát v tomto období pozor.

Projektový den s BESIPEM v Nové Pace

FOTO: Projektový den s BESIPEM v Nové Pace a Hořicích

V uplynulých dnech měli studenti vybraných středních škol v Hořicích a v Nové Pace jedinečnou možnost seznámit se s aktuálním projektem ohledně dopravní problematiky s názvem „Nultá hodina autoškoly“.

Dopravní konference v Praze

Nejrizikovější křižovatky v Praze: odborníci ukázali Top 10 nehodových míst

Zlepšení bezpečnosti na silnicích a upozornění na místa, kde se stává nejvíce nehod – tomu se věnovala dopravní konference, která se uskutečnila v rezidenci primátora na pražském Mariánském náměstí. Debatovalo se na ní i o Top 10 nejrizikovějších místech na silnicích v Praze a také o lokalitách, které už se i díky těmto konferencím podařilo lépe zabezpečit.

Dopravní konference v Praze

Nejrizikovější křižovatky v Praze: odborníci ukázali Top 10 nehodových míst

Zlepšení bezpečnosti na silnicích a upozornění na místa, kde se stává nejvíce nehod – tomu se věnovala dopravní konference, která se uskutečnila v rezidenci primátora na pražském Mariánském náměstí. Debatovalo se na ní i o Top 10 nejrizikovějších místech na silnicích v Praze a také o lokalitách, které už se i díky těmto konferencím podařilo lépe zabezpečit.

Regionální dopravní konference v Kolíně

Tady se bourá! Odborníci řešili Top 10 nehodových míst ve středních Čechách

Zlepšení bezpečnosti na silnicích a upozornění na místa, kde se stává nejvíce nehod – tomu se věnovala dopravní konference, která se uskutečnila v historickém sále CEROP (Podnikatelský inkubátor Kolínský zámek) v Kolíně. Debatovalo se na ní i o top 10 nejrizikovějších místech na silnicích Středočeského kraje a také o lokalitách, které už se i díky těmto konferencím podařilo lépe zabezpečit.

Regionální dopravní konference v Kolíně.

Tady se bourá! Odborníci řešili Top 10 nehodových míst ve středních Čechách

Zlepšení bezpečnosti na silnicích a upozornění na místa, kde se stává nejvíce nehod – tomu se věnovala dopravní konference, která se uskutečnila v historickém sále CEROP (Podnikatelský inkubátor Kolínský zámek) v Kolíně. Debatovalo se na ní i o top 10 nejrizikovějších místech na silnicích Středočeského kraje a také o lokalitách, které už se i díky těmto konferencím podařilo lépe zabezpečit.

Ilustrační foto: Reflexní pásky

Zhoršená viditelnost: na podzim jde na cestách chodcům a cyklistům o život

Na podzim začíná být každoročně na našich silnicích pořádně nebezpečno. Může za to zkracování doby denního světla a více mlhy a déště, což zhoršuje viditelnost a zvyšuje riziko dopravních nehod. Proto je v tomto období důležité pro všechny, kdo se pohybují na cestách, aby dobře viděli a sami byli viděni. Pojďme si připomenot několik rad, které mohou zachránit život.

Policisté zdůrazňovali ve Vyškově význam užívání reflexních prvků v dopravě

Policisté zdůrazňovali ve Vyškově význam užívání reflexních prvků v dopravě

Víte, jak může zachránit život nenápadný reflexní prvek na oblečení? O tom se mohli všechny zvědavé duše přesvědčit na akci "Kdo je vidět, vyhrává", která se konala v pátek 3. listopadu na policejní stanici ve Vyškově a přilehlém parkovišti. Tato událost měla za cíl upozornit veřejnost na důležitost reflexních prvků, zejména v nadcházejícím období. 

Osobní automobily čím dál častěji disponují nejmodernějšími asistenčními systémy. Čeští řidiči ale neumí využívat jejich výhod...

Čeští řidiči neznají moderní asistenční systémy svých aut. Pomoci mají videa

Osobní automobily čím dál častěji disponují nejmodernějšími asistenčními systémy. Mají zvyšovat nejen komfort při řízení, ale především bezpečnost na silnicích. Dokážou neustále sledovat dění před či za autem a v případě potřeby vůz zastavit. Jenže čeští řidiči neumějí výhody moderních technologií využívat. Důvod je podle odborníků prostý - neznalost. 

Ilustrační foto autoškola.

Řidičáky od 17 let s dohledem nebo na dva roky na zkoušku. Známe podrobnosti

V závěru října se v Praze konala konference Budoucnost vzdělávání řidičů. Zúčastnilo se jí 600 učitelů autoškol, zkušebních komisařů i zástupců odborné veřejnosti. Byl mezi nimi i krajský koordinátor BESIP Václav Kovář z Českých Budějovic, který Deníku představil novinky ve vzdělávání řidičů platné od ledna 2024.

Do jihočeského měření emisí a kontrol u hotelu Sloup na silnici I/3 (bývalá E55) se zapojili policisté krajské dopravní policie, z dálničního oddělení Borek a táborští dopraváci. Vozidla se řidiči naváděli také z blízké dálnice D3.

Policisté se zaměřili na kontrolu emisí. U Řípce na Táborsku prověřili 28 řidičů

/VIDEO/ Desítky jihočeských policistů se ve středu 25. října zapojily poprvé do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce pod názvem Emise, policisté společně s Centrem služeb pro silniční dopravu a jejich měřící expertní jednotkou na motory prováděli kontroly užitkových a nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Kromě emisí muži zákona namátkově prověřovali i technický stav vozidel. Cílili také na kontrolu nákladu či užití alkoholu za volantem. Deník byl u toho.

Regionální dopravní konference v Jihlavě

Toto je Top 10 rizikových míst na silnicích Vysočiny. Jezděte přes ně opatrně

Téměř třetina nehod v Kraji Vysočina je způsobena srážkou se zvěří. I na mnoha nejrizikovějších místech na silnicích v kraji hrozí toto nebezpečí, a to především v době se zhoršenou viditelností. Odborníci na regionální dopravní konferenci v Jihlavě řešili ale i další úseky silnic a křižovatky, kde se stává řada nehod také z dalších důvodů. Mnoho z těchto lokalit by se mělo v blízké době řešit tak, aby byly bezpečnější.

Archivní foto

Kdo je vidět, vyhrává. Policie připomene na Blanensku význam reflexních prvků

Víte, jak může zachránit život nenápadný reflexní prvek na oblečení? O tom se mohou všechny zvědavé duše dozvědět na akci "Kdo je vidět, vyhrává", která se koná v středu 25. října od 16.00 před základní školou v Boskovicích (nám. 9. května). Tato událost má za cíl upozornit veřejnost na důležitost reflexních prvků, zejména v nadcházejícím období.