Kreativ

ŠTÍTEK: BESIP

Ohlédnutí za posledními hrami v roce 2019.

Hod prutem i flaškovaná. Páté Sportovní hry seniorů v Borohrádku jsou tu

Petangue, šipky, ale i běh, střelba ze vzduchovky nebo hod rybářským prutem na dálku a přesnost. Celkem 15 disciplín prověří fyzičku i mušku účastníků nevšedního klání, jímž ožije od čtvrtečního rána 9. června Borohrádek. Ten již popáté hostí Sportovní hry seniorů Královéhradeckého kraje. Sjet by se jich sem mělo kolem 300.

Již dávno neplatí, že největšími hazardéry s životem za řídítky motocyklů jsou čerství držitelé řidičského oprávnění

Nejproblematičtější motorkáři? Mladé a nezkušené přeskočili čtyřicátníci

To byl určitě mladý frajírek s ještě teplým „řidičákem“. S takovým předsudkem poměrně často komentují lidé třeba in a sociálních sítích či v hospodě s půllitrem piva v ruce nehody motorkářů. Jenže realita je zcela jiná. Již dávno neplatí, že největšími hazardéry s životem za řídítky motocyklů jsou čerství držitelé řidičského oprávnění. Naopak. Jak ukazují poslední statistiky, prvenství patří otcům – řidičům čtyřicátníkům.

Radar hlídá na I/50 u Velešovic dodržení povinné sedmdesátky.

Radar u odbočky na Velešovice: Mám větší jistotu, že auta jedou 70, říká řidička

Ostrý provoz radaru na Holubickém kopci brzdí od tohoto týdne řidiče na silnici I/50 u Velešovic, místo povolené sedmdesátky se tady podle místních někteří řítili až 130 kilometrovou rychlostí. „Úsekový měřič rychlosti má za cíl zpomalit řidiče jedoucí hlavně od Holubic tak, aby svou vysokou rychlostí neohrožovali řidiče odbočující od Velešovic,“ sdělila starostka obce Zdenka Šprtová.

1.Jankovské moto-žehnání.

V Jankově farář žehnal motorkářům. A sloužil mši za oběti nehod na silnicích

/FOTOGALERIE/ Premiérové Jankovské moto-žehnání si v sobotu 28. května nenechalo ujít kolem osmdesáti milovníků těžkých motocyklů. Na oblíbené trase II/150, mezi Voticemi a Blaníkem v Jankově se setkali na mši za zesnulé kamarády v kostele Narození sv. Jana Křtitele, poté následovalo žehnání motorek farářem Václavem Revendou. Pak se přítomní vydali na společnou spanilou jízdu, která se na křižovatce u Hostišova změnila v individuální.

Dětský den pro IZS

Dětský den pro IZS: Odpoledne plné smíchu a dětské radosti

Areál pelhřimovské nemocnice ovládly v sobotu 21. května odpoledne děti. Konal se tam Dětský den pro IZS. Poprvé v historii si tak ratolesti zaměstnanců nemocnice a integrovaného záchranného systému z Pelhřimovska užili odpoledne plné zábavy, pohybu a radosti. V okolí heliportu nechyběly atraktivní stánky VZP či BESIPu, kde si návštěvníci prohloubili znalosti nejen v oblasti bezpečnosti v silničním provozu, ale zároveň si odnesli zajímavé metodické listy a pomůcky.

Srážka dvou osobních vozů u Doksan. Jeden z vozů skončil v poli. Snímek ze začátku května 2022

Nebezpečné úseky silnic na Litoměřicku: sjezd z D8 u Doksan a v okolí Lovosic

/DATA/ Patnáct dopravních nehod a šestnáct zraněných lidí. To je bilance posledních dvou let na silnici II/608 u výjezdu z dálnice u Doksan. Na Litoměřicku je toto místo vůbec nejrizikovějším co do počtu zraněných či mrtvých. Vyplývá to z dat České asociace pojišťoven, která má Deník k dispozici. Nejčastější příčinou havárií je tam podle záznamů nedání přednosti v jízdě.

Dopravní nehoda na dálnici u Bystřan. Ilustrační foto.

Toto jsou prokletá místa na Teplicku, kde by měli řidiči ubrat plyn

/DATA/ V posledních dvou letech přibylo u silnic v teplickém regionu 12 pomníčků. Polovina z těchto smrtelných nehod se stala vloni. Dalších 500 lidí skončilo po nehodě s těžkým či lehkým zraněním v nemocnici. Každé z těchto pietních míst vypráví svůj vlastní tragický příběh. Z údajů, které Deník získal od Asociace českých pojišťoven, lze vyčíst úseky silnic, kde se za poslední dva roky stalo v teplickém regionu nejvíce nehod. Pro řidiče to jsou prokletá místa.

Nejnebezpečnějšími místy Hradecka zůstávají silnice s hustým provozem.

INFOGRAFIKA: Na Hradecku se nejvíc bourá na přetížených státovkách

/PROKLIKEJTE SI DATA O NEHODOVOSTI AŽ K ÚROVNI OBCÍ/ Na Hradecku se nejčastěji bourá na silnicích prvních tříd. Vůbec nejhorší pak byla ještě nedávno jednička mezi Hradcem Králové a Jaroměří. To se změnilo s otevřením dálnice k Jaroměři. Překvapivě často ale stále umírají lidé na staré „pražské“ silnici na Chlumec nad Cidlinou.

Lidský život si vyžádala dopravní nehoda na silnici I/35 mezi Býští a Kolibou.

Nejvíc nehod je v centru Pardubic. Řidiči porušují rychlost a nedávají přednost

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA O NEHODOVOSTI V OKRESE/ Na Pardubicku se nejvíce nehod stává přéímo v krajském městě. Kritická místa se nacházejí na Dašické, Sukově nebo Palackého třídě. V centru Pardubic se řidiči plně nevěnují řízení nebo nedají přednost při odbočování. Za častý přestupek policisté označují také telefonování za jízdy, to je podle expertů stejně nebezpečné jako sednout za volant opilý. Mimo město policisté nejvíce nehod řeší u Dražkovic, Doubravic nebo Počapelských Chalup.

Jirkovští preventisté učí žáky na dopravním hřišti  v Olejomlýnském parku.

Jirkovští preventisté učí žáky na dopravním hřišti

Na děti 3. a 4. tříd všech základních škol v Jirkově se během května a června v rámci BESIPu zaměřují manažeři prevence kriminality městské policie. Strážníci Martin Vršan a Jaroslava Sekáčová pro ně připravili preventivní dopravní akce bezpečnosti silničního provozu na dětském dopravním hřišti v Olejomlýnském parku.

Ilustrační foto

V Polepech chystají autozávody pro rodiny s dětmi

Automobilový orientační závod i s dětskými navigátory, stánek BESIP, skluzavka, soutěže na trati, ukázky zásahu hasičů, letečtí modeláři, jízdy zručnosti, překvapení z nebe, hudební vystoupení, nafukovací i jiné atrakce. To vše nabídne celodenní dopravně zábavná akce pro rodiny s dětmi, která se bude konat na hřišti v Polepech na Litoměřicku.

Akce Kolama dolů v roce 2021.

Kolama dolů: Motorkáři se vydají na další bezpečnou projížďku s policisty

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční společné vyjížďky policistů s motorkáři, jež vrcholí návštěvou polygonu, jsou po dvou letech s covidovými omezeními zpět. Koncept se ale mění. Původně dopravní policisté společně s Asociací center bezpečné jízdy akci s označením „Kolama dolů“ zavedli jako preventivní projekt pro opatrný začátek motorkářské sezony. Nyní se aktivity zaměřené na vzdělávání a zdokonalování řidičů motocyklů rozloží do delšího časového období: středočeská etapa přijde na řadu až uprostřed letních prázdnin.

Test předjíždění cyklistů v Mikulově na Břeclavsku.

Nejčastější prohřešky cyklistů: Jízda po chodníku je jeden nešvar z mnoha

Chybějící respekt a tolerance, to je nejčastější příčina kolizí řidičů s cyklisty. Alespoň to ukazuje nejnovějšího průzkum agentury Kantar. Více než polovina z tisícovky oslovených respondentů označuje prostředí mezi řidiči a cyklisty doslova za nepřátelské. „Bariéra je výrazně větší, než jsme tušili. Když dotyční sedí za volantem, stávají se z nich nefanoušci cyklistiky. Když jsou za řídítky, nemohou vystát řidiče. Situace je to zvláštní, jelikož většina řidičů jsou zároveň i cyklisté,“ upozorňuje za iniciativu Dám respekt Alexandr Kliment.

Policisté evidují od začátku roku 95 střetů osobních vozů s lesní zvěří.

Řidiči, pozor: S nedělní změnou času na letní přibudou střety se zvěří

Už v neděli nastane další změna času ze zimního na letní. Tato změna mnoha lidem rozhodí spánkový režim a to má vliv i na dopravu. Podle datové analýzy Deníku se v ranních hodinách bezprostředně po změně času na silnicích zvýší počet střetů se zvěří téměř o polovinu. Trvá to zhruba měsíc, než si zvěř i řidiči zvyknou. 

Základní škola v Komořanech.

Přístavba a nové třídy: zastupitelé v Komořanech řeší budoucnost školy

Pro moderní výuku už stará základní škola v Komořanech žákům nevyhovuje. Řešením bude rozšíření formou přístavby. „Aktuálně škola zahrnuje dvě třídy a tři malotřídky, které navštěvují děti od prvního do pátého ročníku prvního stupně. Třídy nesplňují předepsané parametry, takže jsme tam už nyní poddimenzovaní. Už třetí rok z tohoto důvodu máme výjimku od hygieniků s tím, že musíme najít jiné řešení,“ přiblížil situaci starosta Komořan Jan Kachlík.  

V Lounech zvyšují bezpečnost chodců Oranžová dvojčata.

V Lounech zvyšují bezpečnost chodců Oranžová dvojčata

Své dvojče má oficiálně od 31. ledna Oranžový přechod v lounské Husově ulici, který byl zprovozněn již v roce 2020 v sousedství dvou zrekonstruovaných domů se startovacími byty. Poměrně frekventovanou výpadovkou na Černčice a dále směrem na Libochovice, ale třeba i Peruc a do dalších okolních obcí totiž musí o zhruba sto metrů dál překonat i ti, kteří se dopravují po železnici. Druhý a momentálně tedy nový Oranžový přechod zafinancovaný Nadací ČEZ  částkou 120 000 korun, se tak nachází oproti vlakovému nádraží.

Tragická nehoda čtyřiačtyřicetiletého řidiče passatu u Žulové - sobota 3. dubna

Děsivý účet: na silnicích Olomouckého kraje prudce přibylo mrtvých, nejvíc v ČR

Dvaačtyřicet lidí přišlo v loňském roce o život při dopravních nehodách, které se staly na území Olomouckého kraje. Je to o 19 úmrtí více než v roce 2020 a to navzdory tomu, že byla kvůli covidu na mnoho týdnů omezena mobilita obyvatel. Olomoucký kraj je zároveň co do nárůstu počtu obětí dopravních nehod za loňský rok nejhorší v celé České republice.

Tragická nehoda na tahu Olomouc - Přerov u čerpací stanice u Krčmaně, 3. listopadu 2021

Děsivý účet: na silnicích Olomouckého kraje prudce přibylo mrtvých, nejvíc v ČR

Dvaačtyřicet lidí přišlo v loňském roce o život při dopravních nehodách, které se staly na území Olomouckého kraje. Je to o 19 úmrtí více než v roce 2020 a to navzdory tomu, že byla kvůli covidu na mnoho týdnů omezena mobilita obyvatel. Olomoucký kraj je zároveň co do nárůstu počtu obětí dopravních nehod za loňský rok nejhorší v celé České republice.

Tragická nehoda mladého řidiče dodávky u Seloutek, 4.8. 2021

Děsivý účet: na silnicích Olomouckého kraje prudce přibylo mrtvých, nejvíc v ČR

Dvaačtyřicet lidí přišlo v loňském roce o život při dopravních nehodách, které se staly na území Olomouckého kraje. Je to o 19 úmrtí více než v roce 2020 a to navzdory tomu, že byla kvůli covidu na mnoho týdnů omezena mobilita obyvatel. Olomoucký kraj je zároveň co do nárůstu počtu obětí dopravních nehod za loňský rok nejhorší v celé České republice.