Kreativ

ŠTÍTEK: BESIP

Den bez aut.

Den bez aut. V Holešově si děti vyzkoušely invalidní vozík či chůzi poslepu

Středisko volného času – TYMY uspořádalo také v letošním roce branně bezpečnostní akci Den bez aut, která se konala v rámci Evropského týdne mobility 22. září na hřišti na Novosadech. Zúčastnili se jí postupně žáci 3. + 4. ročníku 3. ZŠ Holešov, žáci 3. – 5. ročníků 2.ZŠ Holešov, žáci ZŠ a OÚ Holešov a děti MŠ Sluníčko.

Street food festival v Poříčí nad Sázavou.

Když se spojí jídlo, zábava a charita, neodradí návštěvníky ani déšť

/FOTOGALERIE/ I přes pesimistická očekávaní díky nepřejícímu počasí a návštěvě z hygieny byli organizátoři akce s jejím průběhem nadmíru spokojeni. Na Street food festival do Poříčí nad Sázavou dorazily davy návštěvníků, kteří se dobře bavili, jedli a pili. Byť skvělá kapela hrála až do sedmi večer, ze stánků v tu hodinu již nebyl v provozu téměř žádný. Většina dodavatelů odjela z důvodu naprostého vyprodání již dříve. Snědlo se přes 1000 zákusků, přes 1500 porcí jídla. Všichni dodavatelé byli opravdu více jak mile překvapeni.

Charitativní akce Cyklosvětluška.

Cyklosvětluška v Ostravě-Jihu podpořila desetiletého parahokejistu

Charitativní akce Cyklosvětluška, kterou pořádájí kulturní a společenská centra Akord & Poklad za podpory Městského obvodu Ostrava-Jih, letos podpořila desetiletého parahokejistu Jonáše Jakubka z Ostravy. V sobotu 10. září mu byl předán voucher v hodnotě přes sto tisíc korun.

Radar hlídá na I/50 u Velešovic dodržení povinné sedmdesátky.

Měřením letos vybral Slavkov na pokutách přes šest milionů. Peníze míří do oprav

Přes šest milionů a tři sta tisíc korun vybral Slavkov na I/50 od začátku roku na pokutách od řidičů, kteří porušují předpisy o maximální rychlosti. „Údaj platí do jednatřicátého srpna, celá částka je příjmem fondu dopravy. Z tohoto fondu se platí výhradně opravy a rekonstrukce komunikací, nic jiného. Letos byla použita částka tři miliony dvě stě tisíc na rekonstrukci křižovatky ulic Tyršova a Čelakovského,“ potvrdila slavkovská místostarosta Marie Jedličková.

Druhý turnus příměstského tábora znojemské střední školy Přímětická pro děti ze základních škol si vzali na starosti automechanici a studenti cestovního ruchu.

Poučení a zábavu v dílně a na hřišti si užily děti na příměstském táboře Přímky

Žáci prvního stupně základních škol v druhém běhu příměstského tábora pořádaného znojemskou střední šolou Přímětická rozvíjeli svoje polytechnické znalosti a dovednosti - učili se pracovat s kovem. Po tři dny jim své  odborné dovednosti předávali  automechanici, o vyžití ve volném čase se postarali žáci oboru Cestovní ruch. Druhý běh Příměstského tábora Přímky se opět vydařil.

Rekonstrukce silnice, podchodu a zastávky v Nové ulici na Střekově vyvolává kontroverze.

Nová zastávka před školou na Střekově vyvolává obavy rodičů

/FOTO, VIDEO/ Rekonstrukce silnice, podchodu a zastávek před ZŠ Nová budí kontroverze. Podchod totiž po rekonstrukci opět není bezbariérový. Navíc rodičům vadí, že místo pro přecházení se posunulo do míst, kde bývala zastávka MHD ve směru do města. Ta se naopak přesunula hned před školu, stejně jako ta ve směru ke hřbitovu. Rodiče mají obavy, že jejich děti bude nyní lákat silnici přeběhnout, než jít způsobně do podchodu a cokoli obcházet. Stejné obavy v minulosti vyjádřila i škola, ačkoliv v současnosti jsou její výtky poněkud méně ostré.

V rámci Dnů města Valašského Meziříčí vystoupí i oblíbená kapela Mňága a Žďorp.

Dny města Meziříčí startují o víkendu. A program nabízí opravdu pestrý

Koncerty, výstavy, trhy a zábavné akce, folklorní přehlídku i festival Světlo Valmez. Se vším uvedeným počítají pořadatelé v programu letošních Dnů města Valašské Meziříčí, které potrvají od 3. do 27. září. Jejich součástí bude také slavnostní otevření nově rekonstruovaného náměstí či vernisáž fotosoutěže Valmez Foto.

Ilustrační foto

Dopravní podnik otevře lidem své areály v Mostě a Litvínově, bude i program

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova uspořádá v září dva dny otevřených dveří. První bude v jeho mosteckém areálu v sobotu 10. září od 9 do 12 hodin, kdy se ve městě koná Mostecká slavnost. Druhý bude v litvínovském areálu 28. září od 9 do 13 hodin v rámci Svatomichaelských slavností v Litvínově.

Rodinné dopoledne s IZS na dětském dopravním hřišti v Benešově

Rodinné dopoledne v Benešově odstartoval nečekaný ostrý výjezd hasičů

/Video, foto/ Poslední prázdninová sobota 27. srpna nabídla v Benešově na dětském dopravním hřišti Rodinné dopoledne. Pod tímto názvem se skrývaly vědomostní soutěž pro děti, prezentace městské i státní policie, složek integrovaného záchranného systému, celní správy nebo zajímavá ukázka připravená Muzeem Policie ČR.

Na ústeckém Rondelu zůstává po tragické nehodě rozbitá lavička, stopy po smyku automobilu a několik čar lakem, zakreslujících situaci. V sobotu zde řidička dostala smyk, vjela na zastávku MHD a srazila seniorku. Míru jejího zavinění šetří policie.

Tragickou nehodu na Rondelu připomíná už jen rozbitá lavička a několik čar

/FOTO, VIDEO/ Dřevěné třísky, pokroucená konstrukce lavičky a stopy na rozbitém chodníku. Jen to a pár lakem nastříkaných čar připomíná na bukovském Rondelu tragickou dopravní nehodu ze sobotního podvečera. Mladá řidička dostala na mokrém asfaltu smyk, který nezvládla. V tu chvíli už neovladatelný osobní automobil vjel na zastávku MHD a narazil do lavičky. V cestě mu naneštěstí stála sedmasedmdesátiletá seniorka, která střet nepřežila.

Cyklisté letos v lázeňském městě páchají více přestupků.

Přestupků cyklistů v Třeboni výrazněji přibylo, podílí se na nich hlavně turisté

Cyklistická sezóna v Třeboni vrcholí. Lázeňské město je především o letních prázdninách rájem cyklistů. Nabízí totiž nenáročný rovinatý terén a širokou síť cyklostezek v kombinaci s krásnou přírodou. Zvýšený pohyb cyklistů sebou ale přináší i více práce pro městskou policii. Počet spáchaných přestupků totiž v letošním roce výrazněji narostl.

Vydřák Alfons

Oslavte v Pavlově narozeniny vydřáka Alfonse

Na sobotu 20. srpna od jedné do pěti hodin odpoledne ve Stanici Pavlov chystáme velkou narozeninovou oslavu. Zatímco loni jsme slavili 10. narozeniny lišáka Lukáše, tentokrát budeme k prvním narozeninám gratulovat vydřákovi Alfonsovi a prozkoumáme společně nejen svět vyder říčních.

Preventivní akce Městské policie České Budějovice.

Opilý mladík si ustlal ve skateparku, strážníci hledali cyklistu a jiným radili

V nemocnici skončil minulý týden šestnáctiletý chlapec, který si pod vlivem alkoholu ustlal na betonové ploše skateparku ve Čtyřech Dvorech. Vzbudil ve čtvrtek odpoledne pozornost návštěvníků parku. Následoval zásah hlídky městské policie a zdravotnické záchranné služby. Nezletilec skončil v rukou zdravotníků. Případ bude mít dohru.

Akce Bezpečně na kole se uskutečnila na Labské stezce.

Akce Bezpečně na kole se uskutečnila na Labské stezce

Proběhl další ročník tradiční bezpečnostně preventivní akce. Přestože větrné a místy deštivé počasí příliš nepřálo pohodové cyklistice, několik desítek vyznavačů tohoto sportu na Labskou stezku přeci jen zavítalo.

Mladá dívka za volantem - Ilustrační foto

Za volant v sedmnácti, řidičák na zkoušku. Mladé šoféry čekají změny

Ve výuce mladých začínajících řidičů se chystá revoluce. Za volant osobního automobilu budou moci usednout už sedmnáctiletí absolventi autoškol, ovšem za doprovodu zkušeného šoféra, nejčastěji rodiče. Navícbudou mít mladí lidé po dobu dvou let řidičský průkaz takzvaně na zkoušku. Změny jsou součástí novely zákona o silničním provozu, která nyní míří do připomínkového řízení. Zákonodárci by se jí měli zabývat po letních prázdninách. „Zákon by měl platit od začátku roku 2024 tak, aby se stihli všichni účastníci silničního provozu řádně připravit,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Světlo je jedním z nejúčinnějších bezpečnostních prvků pro cyklisty, jak mohou dát řidičům vědět o své přítomnosti.

Budou muset cyklisté povinně svítit i za dne? Třaskavé téma již řeší odborníci

Cykloturistická sezona je v plném proudu a silnice se hemží milovníky kol. Jenže řada z nich podceňuje přípravu před jízdou. Na kole nezřídka chybí povinné odrazky ale také světla v případě návratu za soumraku či v noci. Přitom právě světlo je jedním z nejúčinnějších bezpečnostních prvků pro cyklisty, jak mohou dát řidičům vědět o své přítomnosti. Zejména blikající světlo i za dne dokáže spolehlivě přilákat pozornost oka šoféra. 

Město už ohlásilo, že cyklostezku z Nosálovic do Drnovic zajistí v budoucnu fyzickou zábranou.

Zákazy řidiče neodrazují. Cyklostezku z Nosálovic do Drnovic zajistí zábranou

/FOTO/ Se zákazovými značkami si hlavu nelámou. Případy řidičů vyjíždějících na cesty nebo cyklostezky, kde nemají co dělat, hlásí Vyškované i cyklisté z okolních obcí. Na cestě z vyškovské místní části Nosálovice do Drnovic přibude už ohlášená zábrana, není to však jediná lokalita s podobnými problémy.

Policisté si postavili stanoviště u rizikového přechodu u pivovaru Regent.

Policisté v Třeboni poučovali cyklisty o správném chování, schytali i nadávky

Lázeňské město je především o prázdninách rájem cyklistů. Nabízí totiž nenáročný rovinatý terén a širokou síť cyklostezek v kombinaci s krásnou přírodou. Ne všichni cyklisté se ale chovají podle pravidel silničního provozu a mají správnou výbavu. I proto policisté ve spolupráci s BESIPEM ve středu uspořádali v Třeboni preventivní akci s názvem Na kole jen s přilbou.

Policisté během dvou hodin zkontrolovali 41 řidičů a odhalili tři přestupky.

Řidič při policejní akci nadýchal přes dvě promile, alkoholu se přitom nedotkl

Jindřichohradečtí policisté se v pondělí zapojili do dopravně preventivní akce s názvem Řídím, piju nealko pivo. Jedná se o projekt Českého svazu pivovarů a sladoven, který vznikl ve spolupráci s Policií České republiky už v roce 2011. Jeho cílem je podpora prevence proti konzumaci alkoholických nápojů za volantem.

Na kole jen s přilbou.

Na kole jen s přilbou v Holešově. Nechyběla jízda zručnosti a ošetření zraněného

Ve čtvrtek 16. června se uskutečnila v Holešově tradiční bezpečnostní akce pod názvem „Na kole jen s přilbou“. Akce se uskutečnila ve Smetanových sadech ve spolupráci s BESIPEM, VPŠ a SPŠ MV a s útvarem Policejního vzdělávání a služební přípravy v Holešově a Besipem. Děti čekalo celkem 6 stanovišť, na kterých prokazovaly znalosti a dovednosti z oblasti řešení dopravních situací, vybavenosti kola a nechyběla také jízda zručnosti, první pomoc a ošetření zraněného. Za splnění všech úkolů byly děti odměněny medailí.