Kreativ

ŠTÍTEK: BESIP

Druhá etapa chrudimského obchvatu pár minut po zprovoznění.

Obchvat má na kontě první nehodu. Řidiči, nekochejte se krajinou, zní z Besipu

Druhá etapa chrudimského obchvatu je už „pokřtěna“ první nehodou. Došlo k ní jen pár minut po uvedení nové silnice do provozu. „Řidič vozidla Ford Explorer projel levotočivou zatáčku rovně a havaroval s vozidlem mimo komunikaci do vyvýšeného silničního příkopu,“ popsala mluvčí krajského policejního ředitelství Dita Holečková s tím, že nedošlo k žádnému zranění a dechová zkouška u řidiče měla negativní výsledek.

Dopravní hřiště v Kobeřicích u Brna.

Kobeřičtí mají nové dopravní hřiště. Na Slavkovsku jsou jediní

/FOTO/ Jediné dopravní hřiště na Slavkovsku. Chlubí se tím obyvatelé Kobeřic u Brna, kteří nové hřiště otevřeli v ulici U Mlýna. „Je v majetku Tělovýchovné jednoty Sokol. Jako obec jsme na něj ale přispěli částkou ve výši 950 tisíc korun. Uspěli jsme díky šetření. Další peníze si Sokol zajistil hlavně od sponzorů,“ komentoval starosta Kobeřic Roman Hanák.

Při nehodě u Hodějic zemřel jeden řidič, čtyři lidé byli zraněni.

Tragická nehoda u Hodějic: policisté chtějí vyslechnout svědky

Smrtí řidiče jednoho ze čtyř zúčastněných aut skončila páteční nehoda na I/50 u Hodějic. Policisté nehodu aktuálně prošetřují, vyslechnou svědky. „Vyšetřování jsme ještě neuzavřeli. Příčinu a okolnosti v tuto chvíli zjišťujeme. Je nutné vyslechnout všechny účastníky nehody. Je s tím spojené učinění řady nutných vyšetřovacích úkonů,“ vysvětlil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro dopravu Miroslav Houška, trvalý jáhen z římskokatolické farnosti Havlíčkův Brod a zároveň příslušník vysočinských hasičů Petr Trefil a koordinátorka BESIPu pro Vysočinu Veronika Vošická Buráňová.

Místo plné smutku. Na D1 na Jihlavsku sloužili mši za oběti dopravních nehod

Na 110. kilometru dálnice D1, u odpočívadla nedaleko Pávova na Jihlavsku, se nachází místo plné smutku. Stojí zde kříže připomínající oběti, které si dálnice vyžádala. Jednadvacátý listopad Světová zdravotnická organizace vyhlásila Dnem obětí dopravních nehod – a u tohoto symbolického hřbitova proto dnes proběhl pietní akt k uctění jejich památky.

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro dopravu Miroslav Houška, trvalý jáhen z římskokatolické farnosti Havlíčkův Brod a zároveň příslušník vysočinských hasičů Petr Trefil a koordinátorka BESIPu pro Vysočinu Veronika Vošická Buráňová.

Místo plné smutku. Lidé u Pávova vzpomínali na oběti dopravních nehod

/FOTO, VIDEO/ Na 110. kilometru dálnice D1, u odpočívadla nedaleko Pávova, se nachází místo plné smutku. Stojí zde kříže připomínající oběti, které si dálnice vyžádala. Jednadvacátý listopad Světová zdravotnická organizace vyhlásila Dnem obětí dopravních nehod – a u tohoto symbolického hřbitova proto dnes proběhl pietní akt k uctění jejich památky.

iQPark.

Kam s dětmi o víkendu? Učit je bezpečnosti v iQPARKU Liberec

Na českých silnicích zemřelo v loňském roce 8 dětí, z toho 5 v roli spolujezdce osobního automobilu. Dalších 37 dětských spolujezdců bylo těžce zraněno, 954 lehce zraněno. Děti chrání dětský zádržný systém neboli dětská autosedačka. Musí být však správně použita. Opakování zásad bezpečného cestování s dětmi si připravil Tým silniční bezpečnosti ve spolupráci s iQPARKEM Liberec.

Křižovatka je nepřehledná. Nájezd ze směru od Velešovic může být nebezpečný.

Měření u Velešovic podpořili zastupitelé. Při nehodě se tam zranili otec i syn

Nové úsekové měření u křižovatky silnic I/50 a III/3836 podpořili zastupitelé ve Slavkově u Brna. Jakékoliv zlepšení tam uvítá také Radka Saunders z Velešovic, obyvatelé obce totiž po III/3836 najíždějí na hlavní silnici mimo jiné i kvůli cestě do Slavkova. Značka se sedmdesátkou tam podle ní řidiče neodrazuje od zběsilé jízdy, členové její rodiny kvůli tomu skončili po dopravní nehodě se zraněním.

Studie úprav na Smetanově ulici.

Jednosměrka, zeleň i parkovací místa: Ivanovičtí řeší Smetanovu ulici

Pouze jedním směrem mají v budoucnu lidé projíždět Smetanovou ulicí v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku. Současně přibude zeleň, naopak zřejmě ubude míst pro auta. Nyní tam někteří parkují spíše živelně. Po zřízení oficiálních ploch je možné, že bude rychleji plno. Změny zpracované architekty jsou ale stále ve stádiu návrhu.

Silničářské práce před úplným obousměrným otevřením jiřické zatáčky.

Bermudský trojúhelník u Jiřic je minulostí. Co dalšího zlepší silnice?

Bezpečnější jsou nyní středočeské silnice. Od policie lze sice často zaslechnout, že přímo nebezpečná místa na silnicích vlastně oficiálně neexistují a lze hovořit jen o hazardujících řidičích a jejich rizikovém chování, avšak nyní je potvrzeno – a to oficiálně – že nebezpečných míst na středočeských silnicích ubývá. Na krajské konferenci BESIP to uvedl statutární náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS), který je zřejmě i horkým kandidátem na post ministra dopravy.

Silničářské práce před úplným obousměrným otevřením jiřické zatáčky.

Bermudský trojúhelník u Jiřic je minulostí. Co dalšího zlepší silnice?

Bezpečnější jsou nyní středočeské silnice. Od policie lze sice často zaslechnout, že přímo nebezpečná místa na silnicích vlastně oficiálně neexistují a lze hovořit jen o hazardujících řidičích a jejich rizikovém chování, avšak nyní je potvrzeno – a to oficiálně – že nebezpečných míst na středočeských silnicích ubývá. Na krajské konferenci BESIP to uvedl statutární náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS), který je zřejmě i horkým kandidátem na post ministra dopravy.

Den bez aut proběhl tentokrát v SVČ TYMY.

Den bez aut v Holešově. Děti si vyzkoušely nejen dráhu na invalidním vozíku

Středisko volného času SVČ TYMY ve spolupráci s Městem Holešov, Besipem a VPŠ a SPŠ MV Holešov uspořádalo také v letošním roce branně bezpečnostní akci Den bez aut. Akce se vzhledem k nepřízni počasí konala až 14. října, zúčastnili se jí žáci 3. + 4. ročníku 3. ZŠ Holešov a předškoláci z MŠ Sluníčko.

Většina pneuservisů objednává až na začátek listopadu, najdou se ale i výjimky.

S výměnou gum nečekejte. Pneuservisy hlásí nejbližší termíny až v listopadu

Kdo zaváhá, nejede. To může brzy platit pro ty, kteří odkládají výměnu letních pneumatik za zimní až na poslední chvíli. Zákonný termín 1. listopadu se neúprosně blíží a už nyní je téměř nemožný úkol domluvit schůzku v pneuservisu do konce tohoto měsíce. Pro mnohé tak bude pořekadlo "od října do Velikonoc" jen zbožným přáním.

Policisté vyrazili za seniory do obchodního centra.

FOTO: Senioři v Liberci dostali ke svému dni dobré rady

Komunitní středisko Kontakt ve spolupráci s Libereckým krajem, městem Liberec, Ministerstvem práce a sociálních věcí a Krajskou radou seniorů Libereckého kraje připravilo oslavu mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října.

Kontroly elektrokoloběžek i cyklistů v Pardubicích pokračují. Na začátku října městská policie zvýšila kontroly elektrokoloběžek a také cyklistů.

Strážníci si posvítili na koloběžkáře. Přibudou hlídky i pokuty

Kontroly elektrokoloběžek i cyklistů v Pardubicích pokračují. Na začátku října městská policie zvýšila kontroly elektrokoloběžek a také cyklistů. Například v pátek během jedné hodiny v centru města zastavily dvě hlídky strážníků celkem deset cyklistů či jezdců na elektrokoloběžkách.

Z policejní besedy u příležitosti Mezinárodního dne seniorů na Kutnohorsku.

Senioři dostali od policistů rady, jak se nestát obětí zločinců

/FOTOGALERIE/ Na první den v měsíci říjnu připadá každoročně Mezinárodní den seniorů. Nejen během něj proběhly na Kutnohorsku besedy věnované právě seniorům. Diskuze se uskutečnily za účasti strážníka Městské policie Kutná Hora a s koordinátorem BESIPu pro Středočeský kraj.

Všebořice

Obyvatelé Všebořic: Žilo by se tu skvěle, nebýt nepořádku a nebezpečné silnice

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Život jde ve Všebořicích celkem dobře. Tedy, bylo by to v pohodě, kdyby nám tu přibylo přechodů pro chodce, ubylo aut a nebezpečnou křižovatku v Lipové by přestavěli na kruhovou. Taky by to chtělo něco udělat s chodníky, sprejery a tím nepořádkem, který snad nikdo neuklízí. Tak by se daly shrnout odpovědi lidí, kteří žijí ve Všebořicích. Například Roman Poborský tu bydlí od narození.

Cyklisty bude nově nutné objíždět ve vzdálenosti nejméně 1,5 metru

Nová pravidla pro předjíždění cyklistů: Někde bude stačit jen metr

Petr Mladý z Novostrašecka je vášnivým cyklistou. Kolo využívá nejen na projížďky ve svém volném čase, ale i jako dopravní prostředek do zaměstnání na Kladně. S chováním řidičů tak má své každodenní zkušenosti. Fakt, že sněmovna definitivně schválila nová pravidla pro povinný minimální odstup aut od cyklistů, proto vítá. „Určitě to není spása. Bezohlední řidiči se vždy najdou, stejně tak ale i cyklisté. Situace se celkově zlepšuje a snad to bude pokračovat,“ doufá cyklista.

Den záchranářů ve Velkém Meziříčí

Velké Meziříčí hostilo složky záchranného systému. Proběhl Den záchranářů

Ve čtvrtek 9. září 2021 se na náměstí ve Velkém Meziříčí uskutečnila tradiční akce pod názvem Den záchranářů. V nabitém dopoledním programu, kterému přálo krásné slunečné počasí, se divákům ze základních a mateřských škol a široké veřejnosti představily všechny složky Integrovaného záchranného systému - záchranka, policie i hasiči. Nechybělo ani stanoviště dopravní prevence BESIP.

Beseda pro seniory v Lomech u Kunžaku

Seniorky se od policie dozvěděly, jak se více chránit a vyhnout se rizikům

Policistka i koordinátor Besipu (Bezpečnost silničního provozou) zavítali za účastníky rekondičního pobytu. Klub aktivního stáří J. Hradec v měsíci září každoročně pořádá rekondiční pobyt pro seniory v Lomech u Kunžaku na Jindřichohradecku. V roce letošním pak šestnáctý ročník pořádalo Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit.

Ilustrační foto

O prázdninách zemřeli na silnicích Pardubického kraje dva lidé, nejméně v Česku

/GRAFY A ANALÝZY DOPRAVNÍ NEHODOVOSTI/ Téměř osm set dopravních nehod včetně dvou s tragickým koncem. Taková je bilance letních prázdnin na silnicích v Pardubickém kraji. Přesto patří ke krajům s nejnižší nehodovostí. Šedesát řidičů přitom bouralo pod vlivem alkoholu. Ale zemřeli skutečně jen dva lidé, což je mejméně ze všech českých krajů. Šlo o cyklistu v Přelouči a chodkyni v České Třebové. Více v článku.

Osmý ročník Branného závodu jihlavských seniorů. Akci pořádá spolek Nebojte se policie.

Motivace zlatým Krpálkem. Branný závod seniorů připomínal olympijské zápolení

V sobotu 4. září uspořádal spolek Nebojte se policie již osmý ročník Branného závodu jihlavských seniorů, který v mnohém připomínal zápolení našich olympioniků. Počáteční obavy pořadatelů, že se letos vzhledem k epidemiologickým opatřením závodu zúčastní daleko menší počet účastníků, se naštěstí nenaplnily. Je vidět, že se senioři k ochraně svého zdraví staví odpovědně a neměli vůbec žádný problém před závodem předložit potvrzení o bezinfekčnosti.

Ilustrační foto

Fenomén elektrokoloběžky? Nebezpečná zbraň

Rozmach koloběžek a v poslední době těch elektrifikovaných je patrný v každém městě. Jejich uživatelé si ale neuvědomují, že musí dodržovat stejná pravidla, jako cyklisté. Roste počet zranění, policisté zaznamenali v kraji už i smrtelná.

Kontrola cyklistů, kterou prováděla Městské policie Beroun ve spolupráci s dopravní policií.

Policie v Berouně kontrolovala cyklisty, 15 lidí jelo na kole s alkoholem v krvi

/FOTOGALERIE/ V sobotu 21. srpna Městská policie Beroun společně s dopravními policisty připravila dopravně bezpečnostní akci, která proběhla na území Berouna. Zaměřila se na to, zda cyklisté jako účastníci silničního provozu dodržují zákony a dbají pravidel BESIPu. Zkontrolováno jich bylo několik desítek. Policisté nachytali 15 lidí, kteří na kole jeli pod vlivem alkoholu.

Lodě na Labi.

Lodě, karavany, hudba i malířka v ledu udiví u mlýna

Již podeváté se u Šafaříkova mlýna tento víkend koná akce Lodě na Labi. Pro návštěvníky jsou do neděle 22. srpna připraveny výlety lodí, plavby převoznickou pramicí Oseček od 10 do 20 hodin, ukázky práce poříční a cizinecké policie, půjčování rychlých člunů. Nebude chybět dobrá muzika, divadlo, BESIP roadshow, malování v ledu, RC TRUCK show nebo například pochoutkový a řemeslný jarmark.