Kreativ

ŠTÍTEK: BESIP

I letos budou ve větším počtu dohlížet na bezpečnost školáků na přechodech pro chodce a v blízkosti škol policisté či strážníci. Přesto by rodiče neměli podcenit přípravu. Zejména u dětí, které se vydají do školy poprvé samy.

Děti je potřeba na cestu do školy připravit, číhají nebezpečí. Pomůže i aplikace

Návrat dětí do škol po letních prázdninách patří k nejrizikovějším obdobím na silnicích. Ratolesti se totiž vracejí nejen do učeben, ale také do ulic. Jenže za tu dobu si na řidiče odvykli. Školáci jsou navíc natěšení na kamarády, a silnice tak často přehlížejí, reagují nepředvídatelně. Šoféři by proto měli být obzvláště opatrní.

Stejně jako v minulých letech budou i letos strážníci Městské policie Ostrava začátkem školního roku dohlížet na bezpečnost dětí na přechodech u škol.

Ostravští strážníci budou dohlížet na bezpečnost dětí na přechodech u škol

S novým školním rokem usednou děti poprvé do školních lavic v pondělí 4. září. Stejně jako v minulých letech budou i letos strážníci Městské policie Ostrava s příchodem začátku školního roku v ranních hodinách dohlížet na bezpečnost dětí u vytipovaných rizikových přechodů pro chodce u základních a mateřských škol.

Již devátý ročník dne odtahářů Czechoslovak Tow Show 2023 absolvovali ve Vyškově účastníci z celého Česka i ze zahraničí

VIDEO: Odtahovky zaplnily vyškovské letiště. Připomeňte si Czechoslovak Tow Show

Již devátý ročník dne odtahářů Czechoslovak Tow Show 2023 přikákal účastníky z různých koutů Česka, ale také ze Slovenska, Polska a Maďarska. Pracovníci odtahových služeb se se svými vozidly sjeli na vyškovské letiště. Připomeňte si akci ze začátku srpna na fotografiích a videích. Poskytl je Michal Macej, kterému za to děkujeme.

Již devátý ročník dne odtahářů Czechoslovak Tow Show 2023 absolvovali ve Vyškově účastníci z celého Česka i ze zahraničí.

VIDEO: Odtahovky zaplnily vyškovské letiště. Připomeňte si Czechoslovak Tow Show

Účastníky z různých koutů České republiky, ale také ze Slovenska, z Polska a Maďarska, přilákal již devátý ročník dne odtahářů Czechoslovak Tow Show 2023. Pracovníci odtahových služeb se se svými vozidly sjeli na vyškovské letiště. Připomeňte si akci ze začátku srpna na fotografiích a videích. Poskytl je Michal Macej, kterému za to děkujeme.

Na oblíbené cyklostezce Jaroměř-Kuks, přesně v místech před Říčními a slunečními lázněmi Na Úpě v Jaroměři., se konala preventivní akce kampaně „Dám respekt“.

Kampaň „Dám respekt“ v Jaroměři se zaměřila na cyklisty a koloběžkáře

Během slunečného dopoledne i odpoledne se před nedávnem na oblíbené cyklostezce Jaroměř-Kuks, přesně v místech před Říčními a slunečními lázněmi Na Úpě v Jaroměři, uskutečnila dopravně bezpečnostní a osvětová akce, která odkazuje na kampaň s názvem „Dám respekt“. Její slogan zní “nemusíme se milovat, stačí se respektovat“.

Policejní akci zaměřenou na motorkáře v sobotu 12. srpna na Červenohorském sedle doprovodila preventivní akce. Zúčastnil se jí i vicemistr ČR Ondřej Kroupa, který představil sport Moto Gymkhana.

Krásné počasí vytáhlo na Sedlo motorkáře i policii. Padaly pokuty

Krásné víkendové počasí úplně vybízelo k projížďce. Hodně motorkářů proto zamířilo do Jeseníků na Červenohorské sedlo. Jeseničtí policisté tentokrát pouze nedohlíželi na dodržování všech silničních pravidel, ale na sobotu si pro ně připravili i část preventivní. Dokonce s vicemistrem republiky.

Přípravy na Brutal Assault vrcholí. Od 9. do 12. srpna se Josefov promění na metalovou pevnost.

Brutal Assault začíná. Na veřejný pořádek a dopravu budou dohlížet i policisté

Šestadvacátý ročník festivalu tvrdé metalové muziky Brutal Assault v Josefově začíná. Koná se sice od středy 9. srpna, ale už dnes 8. srpna se zde uskuteční Warm up party. Situaci se chystají neustále monitorovat policisté. Spolupracovat budou s organizátory festivalu, s bezpečnostní agenturou, s jaroměřskou městskou policií a samozřejmě s dalšími složkami IZS.

Preventivní akce Řídím, piju nealko ve Vlašimi.

Policisté ve Vlašimi dávali řidičům dýchnout. Ti, co prošli, dostali pivo

/FOTO/ Kontroly zaměřené na alkohol a jiné návykové látky jsou pro policisty zcela běžnou záležitostí. Ve Vlašimi se však tentokrát spojily s preventivní akcí v rámci kampaně Řídím, piju nealko. Řidiči se tak potkali nejen s policisty, ale i zástupcem BESIP. A pokud prošli kontrolou s čistým štítem, čekala je odměna.

Mikrospánek za volantem může mít tragické následky.

Jak se bránit nebezpečnému mikrospánku? Tyto rady vám mohou zachránit život

I ve druhé půli prázdnin má před sebou ještě spousta rodin cestu na dovolenou. Odborníci i proto varují řidiče před únavou za volantem a radí se před jízdou pořádně vyspat. Podle expertů má unavený řidič reakce stejné jako člověk s promile alkoholu. Hrozí proto nehody s fatálními následky. Deník připravil rady, jak se mikrospánku snažit ubránit. 

V Česku zemřelo v prvním pololetí nejvíce cyklistů za posledních sedm let

Tragická bilance. V prvním pololetí zemřelo v Česku nejvíce cyklistů za sedm let

Je neděle 25. června dopoledne. Šestadvacetiletá žena jede na kole po silnici mezi Lazníkami a Radvanicemi na Přerovsku. Ze zatáčky vyjíždí osobní vůz s dvacetiletým řidičem. Ten pravděpodobně nezvládá řízení, přejíždí do protisměru, kde se střetává s cyklistkou. Ta i přes veškeré úsilí záchranářů na místě podléhá velmi vážným zraněním. Mladá žena se stala třiadvacátou obětí z řad jezdců na kolech v tomto roce. Právě tolik cyklistů zahynulo v prvním pololetí.

Dopravně-bezpečnostní akce  „Řídím, piju nealko pivo“ se konala i v České Skalici.

FOTO: Policisté poblíž Rozkoše kontrolovali řidiče. Zaměřili se na alkohol

Na hlavní silnici z Jaroměře do Náchoda, poblíž vodní nádrže Rozkoš v České Skalici, hlídkují dopravní policisté poměrně často. Před nedávnem se ale zaměřili především na alkohol za volantem. Konala se celorepubliková dopravně-bezpečnostní akce s příznačným názvem „Řídím, piju nealko pivo“: 

Chytí vás policisté a budete čistí? Chutná odměna vás nemine

Chytí vás policisté a budete čistí? Chutná odměna vás nemine

V tomto týdnu můžete při dopravních kontrolách narazit na policisty, kteří se každoročně zapojují do projektu „Řídím, piju nealko pivo“. Cílem je především zvýšení bezpečnosti na našich silnicích a také snížení nehodovosti zapříčiněné osobami pod vlivem alkoholu.

Na kolo jen s přilbou.

Děti v Holešově si připomněly bezpečnou jízdu na kole

V úterý 13. června se uskutečnila v Holešově tradiční bezpečnostní akce pod názvem „Na kole jen s přilbou“. Akce se konala ve Smetanových sadech ve spolupráci s BESIPEM, VPŠ a SPŠ MV a s útvarem Policejního vzdělávání a služební přípravy v Holešově a Besipem. Děti čekalo celkem 6 stanovišť, na kterých prokazovaly znalosti a dovednosti z oblasti řešení dopravních situací, vybavenosti kola a nechyběla také jízda zručnosti, první pomoc a ošetření zraněného. Za splnění všech úkolů byly děti odměněny medailí.

Vznikne nová urbanisticko-dopravní studie, která bude řešit zkapacitnění průjezdu pod Větruší i související infrastrukturu.

Konec současných komplikací? Nová studie má vyřešit dopravní zácpy pod Větruší

Špunt po cestě a nepříliš bezpečné místo. O křižovatkách pod Větruší hovoří nelichotivě laici i odborníci. Především v souvislosti s možnou stavbou nového terminálu vysokorychlostní železnice se objevují obavy, že narostou počty přijíždějících automobilů právě tímto místem. Ústecký magistrát proto nechá zpracovat studii, která by měla navrhnout řešení, jak se s problémy v tomto dopravním uzlu do budoucnosti vypořádat.

Den s IZS přilákal loni do táborského areálu Komora davy lidí.

Komoru v sobotu obsadí policisté, hasiči a záchranáři. Koná se už pátý Den s IZS

Táborský areál Komora se v sobotu stane dějištěm již pátého ročníku Dne s integrovaným záchranným systémem. Připraveny jsou akční ukázky v podání policistů, hasičů i zdravotnických záchranářů, jako například koordinovaný zásah všech složek Integrovaného záchranného systému (IZS) při dopravní nehodě. Profesionální zásah proti nebezpečným pachatelům předvede Speciální jednotka Temelín.

Velkou pozornost poutala policejní motorka.

Test cvičných jízd v Třebíči: U zkoušek by se asi zapotili i dopravní policisté

/FOTO, VIDEO/ Vůz autoškoly pomalu couvá kolem pruhovaného kuželu. Ukázku sledují i dopravní policisté, kteří stejně jako ostatní vidí, že auto musí opět popojet dopředu, aby řidič mohl srovnat kola. To je ale podle instruktora chyba. „Počkej, to jako že při couvání nemůže zamanévrovat? Tak snad stačí, když správně zaparkuje, ne?“ ozve se jeden z dopraváků. I jeho kolegové vypadají poněkud překvapeně. Hlavou se jim možná právě mihlo, zda by řidičské zkoušky vůbec zvládli.

Den otevřených dveří v DSZO, 10. června 2023

Historické autobusy a trolejbusy přilákaly davy, DSZO otevřela dveře

Sednout si na místo řidiče trolejbusu, prozkoumat vozové depo nebo se projet historickým autobusem. To vše mohli zájemci, kteří využili dne otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO). Akce se v červnu každoročně opakuje, s výjimkou covidového období, již od roku 2004. Sobotní program si nenechali ujít na čtyři tisíce fanoušků MHD.

Přijďte si užít Den otevřených dveří v Dopravním podniku České Budějovice.

Přijďte si užít Den otevřených dveří v Dopravním podniku České Budějovice

Dny otevřených dveří na projektech podpořených z fondů EU, které pořádá Ministerstvo pro místní rozvoj, nabízejí tematický program a zajímavé prohlídky, díky nimž se návštěvníci seznámí s přínosy evropských fondů v České republice a podívají se na zajímavá místa nejen ve svém kraji. V sobotu 10. června si tentokrát přijdou na své fanoušci autobusů a dopravní techniky v Českých Budějovicích.

Dětský den v Holešově.

Dětský den v Holešově přilákal děti i dospělé ze širokého okolí

Tradiční oslava Dne dětí se konala v zámecké zahradě v Holešově v neděli 28. května 2023. Den dětí pořádalo SVČ TYMY ve spolupráci s městem Holešov a MKS Holešov. Hlavní pozornost dětí a rodičů přitáhl Pohádkový les. Na jednotlivých stanovištích děti čekaly postavičky z různých pohádek – Mach a Šebestová, Křemílek a Vochomůrka, Sněhurka a sedm trpaslíků, banda loupežníků v čele s Lotrandem, Maková panenka s motýlem Emanuelem, vodník Česílko, Perníková chaloupka, Čertovské peklo, Lesní víly, Červená Karkulka s babičkou a myslivcem, Čarodějnice a na závěr pan král s paní královnou.

Dětský den v Holešově.

Dětský den v Holešově přilákal děti i dospělé ze širokého okolí

Tradiční oslava Dne dětí se konala v zámecké zahradě v Holešově v neděli 28. května 2023. Den dětí pořádalo SVČ TYMY ve spolupráci s městem Holešov a MKS Holešov. Hlavní pozornost dětí a rodičů přitáhl Pohádkový les. Na jednotlivých stanovištích děti čekaly postavičky z různých pohádek – Mach a Šebestová, Křemílek a Vochomůrka, Sněhurka a sedm trpaslíků, banda loupežníků v čele s Lotrandem, Maková panenka s motýlem Emanuelem, vodník Česílko, Perníková chaloupka, Čertovské peklo, Lesní víly, Červená Karkulka s babičkou a myslivcem, Čarodějnice a na závěr pan král s paní královnou.

Cyklisté v neděli ráno odstartovali sezonu na cyklostezce Bečva. Na start u sportovní haly v Přerově dorazila zhruba stovka lidí. 28. května 2023

Cyklisté v Přerově šlápli do pedálů, zahájili sezonu na trase podél Bečvy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Téměř stovka cyklistů zahájila v neděli 28. května ráno sezonu na cyklostezce Bečva v Přerově. Start byl stejně jako loni u sportovní haly poblíž tenisových kurtů, odkud se účastníci vydali na dvaadvacet kilometrů dlouhou trasu do Oseku nad Bečvou s kontrolním stanovištěm na přírodním koupališti Jadran. Cíl projížďky byl na přerovské Laguně.

Staveniště v Krásném Březně stále příliš nenasvědčuje tomu, že tu jednou bude okružní křižovatka. Práce ale pokračují a uzavírka komplikuje dopravu.

FOTO: Doprava v Krásném Březně se zklidnila. Pořád je ale složitá

/VIDEO/ Hodně se to zlepšilo, ale stejně je to o ničem. Takhle nějak se řidiči vyjadřují o uzavírce v Podmokelské ulici v Krásném Březně. Nejhorší to bylo první den, kdy hodně lidí jelo do práce tak, jak byli zvyklí. Neboli „po paměti“. V dalších dnech už si našli alternativy, nebo prostě jeli dříve. Podle odborníků je to obvyklé, ačkoli by to tak nemělo být. Radí především k zachování klidu a obezřetnosti, protože situace se tu může kdykoli zkomplikovat. Ať už kvůli nehodě, nebo neplánovaným stavebním pracím.

Dětský den v areálu Nemocnice v Pelhřimově v sobotu 13. května.

Dětský den pro IZS v Pelhřimově. Pobavit se a něco naučit přišlo pět set dětí

Zábavný, plný her, soutěží a aktivit, které dětem přinesly radost, ale i příležitost k rozvoji. Přesně tak vypadal Dětský den pro IZS, který už podruhé uspořádala Nemocnice Pelhřimov. Odpoledne plné zábavy a her si v sobotu 13. května v areálu nemocnice nenechalo ujít na pět set dětí a jejich rodičů či prarodičů, kteří jsou zaměstnanci integrovaného záchranného systému.

Policisté dohlíželi na závodní přírodní okruh v Hořicích.

Policisté se zaměřili na motorkáře. Kontrolovali doklady, rychlost i alkohol

FOTO, VIDEO/ Jako každoročně, ke značné nelibosti místních občanů, láká u příležitosti konání mezinárodního silničního závodu motocyklů 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích připravená a zabezpečená závodní trať vyznavače jednostopých silných strojů. Ti se zde snaží otestovat nejenom své schopnosti, ale i jízdní vlastnosti svých motocyklů. Tímto jednáním bohužel riskují nejenom svůj život, ale i život a zdraví ostatních účastníků silničního provozu.

24. základna dopravního letectva vyšle na akci vrtulník W-3A Sokol.

Den s vojáky slibuje zajímavou podívanou ve vzduchu i na zemi

V sobotu 13. května od 9 do 13 hodin se na letišti ve Strakonicích uskuteční Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem. "Návštěvníci se mohou těšit na průlet bojových letounů JAS-39 Gripen a vrtulník W-3A Sokol, který se na nebi představí v roli záchranáře i akrobata. Oblíbená akce, kterou organizují strakoničtí vojáci, nabídne dále dvě novinky mezi pozemními ukázkami," řekla kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku.

Modelová situace ztráty dolní končetiny po výbuchu granátu...

Podívejte se: Vojáci se zapojili do celostátní soutěže v první pomoci

Amputace dolní končetiny při práci s motorovou pilou, resuscitace novorozence, průstřel hlavy nebo ošetření zraněných po nehodě autobusu. S těmito simulovanými situacemi si museli poradit účastníci Celostátní soutěže v první pomoci, která se konala na konci dubna 2023 ve Lhotce u Mělníka. Do akce se zapojili i vojáci z 26. pluku velení, řízení a průzkumu.

Oblastní kolo v Dopravní soutěži mladých cyklistů v Liberci.

Policisté hodnotili v Liberci výkony mladých cyklistů, děti obstály na jedničku

Ve dnech od 25. do 26. dubna proběhlo oblastní kolo v Dopravní soutěži mladých cyklistů pořádané pod záštitou oddělení Ministerstva dopravy – BESIP. Soutěž se konala na Dětském dopravním hřišti v Liberci. Děti prokázaly nejen teoretické znalosti z pravidel silničního provozu, ale i to, jak ovládají své kolo.

Výuka dopravní výchovy na hřišti v Benešově.

Sezona na dopravním hřišti je v plném proudu. Jízdu si zkoušeli i žáci z Jankova

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V zimě nejprve teorie ve třídách, nyní v lepším počasí také praxe. Tak probíhá výuka předmětu dopravní výchova na základních školách. Onu praktickou část výuky, tedy jízdu na kole či koloběžce podle značek v bezpečí dopravního hřiště v Benešově, si vyzkoušeli žáci čtvrté a páté třídy ze Základní školy Jankov.