Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Ilustrační foto

Četba na dovolenou? Lidé sahají po osvědčených knihách

Kolínsko – Máte sbalená zavazadla, lékárničku a přemýšlíte, co s sebou dalšího na dovolenou? Pokud plánujete spíše odpočívat a polehávat na pláži, nebo u rybníka, namísto aktivní, až sportovní dovolené, nejspíše se neobejdete bez nějakého toho čtiva.

Léčitelka Miroslava Netíková.

Geopatogenní zóny oslabují imunitu a ohrožují zdraví lidí

Karlovarský kraj - Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného. Přesto, že byly v minulosti i vědecky prokázané.

Léčitelka Miroslava Netíková.

Geopatogenní zóny oslabují imunitu a ohrožují zdraví lidí, říká léčitelka

/ROZHOVOR/ Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného. Přesto, že byly v minulosti i vědecky prokázané.

Ilustrační foto.

Ceny Talent roku 2018 rozdány

Matematika, fyzika či chemie nepatří k oblíbeným předmětům žáků základních škol. Přesto se najde několik šikovných řešitelů, kteří vyhledávají matematicko-fyzikální, chemické i další technické soutěže, ba dokonce v nich excelují v regionu a mnohdy i daleko za jeho hranicemi. Další zas vynikají v oblasti kultury, sportu, hudbě či literatuře.

Noc literatury v Táboře.

Tábor pohltí Noc literatury

Tábor - Akce přibližující osobitou formou tvorbu evropských autorů nabízí čtení i diskuzní večer na náměstí.

Festival dětského čtenářství začal 6. června v Liberci. Již čtvrtý ročkník festivalu navazuje na velmi úspěšný Veletrh dětské knihy.

Lidové sady patří malým čtenářům. Koná se zde knižní festival

Liberec – Svátek milovníků knih. O tom, že literatura pro děti není jen Harry Potter, se mohou od středy přesvědčit návštěvníci libereckých Lidových sadů, kde odstartoval 12. ročník Festivalu dětského čtenářství, dříve pořádaného pod názvem Veletrh dětské knihy.

Festival dětského čtenářství začal 6. června v Liberci. Již čtvrtý ročkník festivalu navazuje na velmi úspěšný Veletrh dětské knihy.

Lidové sady patří malým čtenářům. Koná se zde knižní festival

Liberecký kraj – Svátek milovníků knih. O tom, že literatura pro děti není jen Harry Potter, se mohou od středy přesvědčit návštěvníci libereckých Lidových sadů, kde odstartoval 12. ročník Festivalu dětského čtenářství, dříve pořádaného pod názvem Veletrh dětské knihy.

Foto z vernisáže.

Výstava Dvojí záznam propojuje výtvarné umění a literaturu

Rožmitál pod Třemšínem – Dvojí záznam je název výstavy Aleny Laufrové a Karla Demela, která se až do konce května koná v rožmitálském Podbrdském muzeu. Zájemci si ji mohou prohlédnout denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Knihobudka v Praze 8.

V Praze 8 přibude více než třicet knihobudek

Městská část Praha 8 a její příspěvková organizace Osmička pro rodinu společně posilují šíření literatury po osmé městské části. V návaznosti na běžící projekty Digitální svět a Čtecí babičky a dědečci rozmístí přes 30 knihobudek.

Noc literatury představila zájemcům čtyři texty současných evropských autorů.

Noc literatury: četli na netradičních místech

České Budějovice – Komorní galerie U Schelů měla otevřeno i ve středu v podvečer. Tam totiž bylo jedno ze stanovišť Noci literatury, celostátního projektu, který přibližuje současné evropské autory netradičním způsobem. Osobnosti čtou v intervalech ukázky z textů na místech, která jindy nejsou lehce dostupná.

Básníci navštívili děti na Benešovce.

Básníci navštívili děti na Benešovce

Písek - Ve středu 9. května prožili žáci devátých tříd Základní školy Edvarda Beneše velmi pěkné a neobvyklé dopoledne. Navštívily nás tři zajímavé osobnosti, které se mimo jiné věnují literatuře, konkrétně poezii. Všechny tři se narodily v Písku a dvě jsou dokonce bývalými žáky naší školy.

Již podruhé zamířila Noc literatury do Nymburka.

OBRAZEM: Na Noc literatury přijel i Nosek a Kocábová

Nymburk - Zábavné bylo sledovat korzující posluchače, kteří přecházeli z místa na místo při již druhé nymburské Noci literatury. Celkem na čtyřech méně obvyklých místech totiž četli většinou známí herci ze současných evropských románů. Herec Jaromír Nosek například na výletní lodi Blanice, kotvící pro tento účel pod Šafaříkovým mlýnem, rozverně z knihy Davida Foenkinose Záhada Henriho Picka. V prostorách rádia Patriot předčítala spisovatelka a zpěvačka Natálie Kocábová, v Café Society David Matásek. Zajímavý prostor vybrala Městská knihovna ještě pro Bereniku Kohoutovou, která četla ze španělské detektivky na balkóně sokolovny.

Veletrh Svět knihy

Svátek literatury. Na Výstavišti startuje Svět knihy

Komiks, převratné dvacáté století i stát Izrael. Na pražském Výstavišti začíná největší svátek literatury na našem území. Více než čtyři stovky vystavovatelů, 29 národních literatur a tisíce knih. To a mnohem více ode dneška do neděle nabídne 24. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha.

Noc literatury v Jičíně

Noc literatury v Jičíně

Jičín - Ve středu 8. května v podvečer chodili po Jičíně jednotlivci či skupinky, zajímavé je, že převážně ženy. Přesouvaly se mezi místy, kde se četlo v rámci Noci literatury 2018. Radujme se, že si v Jičíně čteme, když v Moskvě jezdí tanky.

Střecha Paláce Lucerna.

Při Noci literatury budou herci číst z děl zahraničních autorů

Na dvou desítkách míst především v centru Prahy se dnes vpodvečer rozezní úryvky z literárních děl zahraničních autorů. Budou je číst známí herci a posluchači se při tom podívají na místa, kam by se běžně nedostali. Pozvání k pražskému nočnímu čtení letos přijali třeba Vladimír Polívka, Milena Steinmasslová, Martin Finger, Halka Třešňáková, Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Lukáš Hlavica nebo Roman Zach. Dvanáctý ročník Noci literatury předznamenává veletrh Svět knihy, který v Praze začíná ve čtvrtek.

Kampus UJEP focený z dronu. Ilustrační foto.

Noc literatury již popáté oživí univerzitní kampus

Ústí nad Labem - Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem se zapojí do již dvanáctého ročníku celoevropské akce Noc literatury, která se koná díky spolupráci Českých center a knihoven České republiky. 

Ilustrační foto

Jihlava se připojuje ke květnové Noci literatury. Číst budou herci

Jihlava – Na čtyřech místech v krajském městě 9. května večer zazní současná literatura. „Posluchače s ní seznámí herci z Horáckého divadla (HDJ). Jedná se o literární happening Noc literatury. Začátky jsou naplánované na 19, 19.30, 20 a 20.30 hodin,“ informovala pracovnice Městské knihovny Jihlava Alexandra Frajová.

Písek, Svatotrojická koncertní síň. Ilustrační foto

Noc literatury s píseckou knihovnou

Písek - Již počtvrté se Městská knihovna Písek připojí k celostátní akci Noc literatury. Tento happening přibližuje veřejnosti netradičním způsobem současnou evropskou literaturu. Série veřejných čtení sev Písku uskuteční 9. května od 19 hodin.

Slavnostní udílení Nobelových cen v roce 2011.

Sexuální skandál rozhádal akademii. Nobelovka za literaturu letos nebude

Švédská akademie, která udílí Nobelovy ceny za literaturu, je v personální krizi. Kvůli sexuálnímu skandálu manžela jedné z členek akademie rezignovalo několik jejích členů včetně šéfky. Letos tak cena udělena nebude, laureát by měl být ohlášen společně s vítězem za příští rok.

Ilustrační foto

Vzkřísí bohéma české literatury

Litomyšl – Kuděj, voni nás nenuděj aneb vzkříšení spisovatele a bohéma Zdeňka Matěje Kuděje se v Litomyšli uskuteční o prvním květnovém víkendu.

Udílení Nobelových cen

Kvůli skandálu možná nebude udělena Nobelova cena za literaturu

Jedno z nejprestižnějších světových ocenění je ohroženo. Švédská akademie zvažuje, že vzhledem k nedávnému sexuálnímu skandálu bude nutné letošní ročník Nobelovy ceny za literaturu vynechat. Důvodem je oznámení několika členů, že se na činnosti této instituce nechtějí dále podílet.

Holešovické výstaviště.

Letošní Svět knihy Praha přivítá rekordní počet vystavovatelů

Letošní Svět knihy Praha, který se koná od 10. do 13. května na pražském Výstavišti, přivítá rekordní počet 404 vystavovatelů z 22 zemí. Akce na svém 24. ročníku nabídne 556 programů a 642 účinkujících. Hlavními tématy roku 2018 jsou Komiks a Převratné 20. století. Dnes o tom informoval Radovan Auer, ředitel veletrhu.

Literární festival Literatura žije.

Literární trolejbus, sbírka a haiku

České Budějovice – Přes čtyři tisíce kusů letos lidé věnovali do sbírky Pošli knihu dál, která se stala oblíbenou součástí literárního festivalu Literatura žije.

Knihy vydavatelství Albatros. Ilustrační snímek

Nakladatelství Albatros předalo ceny za tvorbu knih pro děti

Nakladatelství Albatros dnes ocenilo autory, ilustrátory i překladatele za jejich úsilí při tvorbě knih pro děti a mládež. Výroční ceny za rok 2017 byly uděleny v osmi kategoriích. V Kaiserštejnském paláci v Praze také vyhlásili vítěze 9. ročníku literární soutěže o nejlepší českou prózu pro děti. Cenu za celoživotní přínos dětské literatuře obdržela Marie Kšajtová.

Dagmar Lhotová, Z. K. Slabý v rokycanské knihovně.

Za celoživotní přínos dětské literatuře dnes ocenili Lhotovou

Autorka příběhů kocoura Vavřince a jeho přátel Dagmar Lhotová dnes získala Zlatou stuhu 2018 za celoživotní přínos dětské literatuře. Vedle autorky knih a obrázkových seriálů si dnes cenu určenou výhradně tvůrcům dětské literatury z pražského centra DOX odnesli další literáti. Cenu za nakladatelský počin získala kniha Franz Kafka - člověk své i naší doby z vydavatelství Práh od Radka Malého, kterou ilustrovala Renáta Fučíková.

Ilustrační foto.

V dubnu a květnu budou státní maturity, začnou slohem z češtiny

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a didaktické testy se uskuteční mezi 2. a 9. květnem. K prvnímu pokusu je letos přihlášeno 69.318 středoškoláků, což je o zhruba 500 méně než loni. Řekl to Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které vytváří testy a organizuje státní maturity.

Maturitní zkouška. Ilustrační foto.

V dubnu a květnu budou státní maturity, začnou slohem z češtiny

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a didaktické testy se uskuteční mezi 2. a 9. květnem. K prvnímu pokusu je letos přihlášeno 69.318 středoškoláků, což je o zhruba 500 méně než loni. ČTK to řekl Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které vytváří testy a organizuje státní maturity.

Teprve dvouletý Robin Moláček z Kroměříže je aktuálně nejmladším čtenářem Knihovny Kroměřížska: ke knížkám jej už od malička vede jeho maminka, nejraději si zatím čte leporela.  Snímky: MÚ Kroměříž

Nejmladší čtenář postoupil do krajského klání. Robinovi budou teprve dva roky

Může to klidně být minimálně republikový rekordman: nejmladší čtenář Knihovny Kroměřížska totiž nyní na konci března oslaví teprve dva roky. Robin Moláček z Kroměříže si ovšem přes svůj útlý věk loni v dětském oddělení vypůjčil plných 36 knížek: a podle maminky Žanety Odložilíkové má nejraději leporela se zvířátky.

Jan Kantůrek

Zemřel Jan Kantůrek, překladatel knih Terryho Pratchetta

Ve věku 69 let dnes zemřel překladatel sci-fi a fantasy literatury Jan Kantůrek. Na sociálních sítích o tom informovalo nakladatelství Comics Centrum, které s ním spolupracovalo. Kantůrkovým nejznámějším překladem je cyklus Zeměplocha od Terryho Pratchetta nebo knihy o barbaru Conanovi od R. E. Howarda.

Žižkovskou noc loni navštívilo tisíce lidí

Stovky muzikantů a netradiční místa. Žižkovská Noc se rozšíří i do Holešovic

Začíná jedna z nocí, kdy to na pražském Žižkově nejvíc žije. Užít si ji můžete už tento víkend. Tradičně se bude konat festival s největším počtem kapel v Česku. Letos poprvé po celé tři dny a noci bude Žižkovská Noc vstupovat do hospod, klubů a divadel mimo Žižkov. Přesune se i do Holešovic a Vinohrad. Těšit se můžete na tuzemské a zahraniční hudebníky, progresivní divadlo i nejlepší současnou literaturu.