Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Ilustrační fotografie.

Non stop vracení knih. Nový box zrychluje půjčování

Jižní Morava - Vracet knihy mohou lidé v Hodoníně také brzy ráno po cestě do práce či školy. Vedle městské knihovny stojí box na vracení vypůjčené literatury. Funguje ve dne i v noci. Službu chtějí nabídnout také v Břeclavi.

Literární klub Pegas Mělník, který letos slaví svoje třicátiny, si pozval do poetické kavárny Pohodovej anděl ve Svatováclavské ulici známou pražskou herečku Miriam Kantorkovou.

Mělnický Pegas zazáří letos již počtyřiadvacáté

Mělník – Jednou z nejznámějších aktivit Literárního klubu Pegas Mělník je pořádání celostátní soutěže Mělnický Pegas, které se každoročně účastní neprofesionální básníci z celé republiky. Letos proběhne už jeho 24. ročník.

Knižní tipy na regionální literaturu.

Knižní tipy nejen na víkend

Kniha se hodí jako správný doplněk ke každé příležitosti. Ve spolupráci s Knihkupectvím a atikvariátem Fryč vám přinášíme vybrané knižní tipy. Tentokrát jsme se zaměřili na regionální literaturu.

Ilustrační fotografie.

Studenti si mohou vyzkoušet přijímací zkoušky nanečisto

Velké Meziříčí – Otestovat si svoje znalosti českého jazyka a literatury i matematiky mohou uchazeči o studium na gymnáziu ve Velkém Meziříčí. Škola pořádá pro zájemce takzvané přijímačky nanečisto. Díky nim mohou žáci základních škol, kteří by na gymnáziu v budoucnu rádi studovali, zjistit, jaké mají šance na přijetí a kde by se měli ještě zdokonalit.

Ilustrační foto

VÝZVA: Nominujte knihu a vyhrajte hodnotnou odměnu

Liberecký kraj –  Najít nejlepší knihu, která se týká Libereckého kraje, chtějí organizátoři soutěže „Kniha roku Libereckého kraje“. Vy, čtenáři Deníku, můžete nominovat knihu v kategorii Cena čtenářů.

Ilustrační foto.

Výtěžek knižního bazaru pomůže nemocnému Šimonkovi

Československé kulturní centrum (ČSKC) Buchlovice spolu s tamní dětským folklorním souborem Buchlovjánek uspořádají od čtvrtečního poledne (8. února) do sobotní jedenácté hodiny (10. února) IV. ročník Knižního bazaru, takzvaného knihotoče.

Masitá újeď má přilákat vlky i lišky až k lovci.

Na vlky někdo líčí v horách pasti

Krušné hory - V Krušných horách se objevují návnady na vlky. Upozornilo na to hnutí DUHA, které podalo podnět k vyšetření na Státní veterinární správu.

Karol Sidon četl v Českých Budějovicích svou povídku, kterou napsal pod pseudonymem Chaim Cigan do knihy Praha noir.

Jihočeskou vědeckou knihovnu navštívil rabín Karol Sidon

České Budějovice - Vrchní zemský rabín Karol Sidon přijel v pátek 25. ledna do Českých Budějovic. V českobudějovické Jihočeské vědecké knihovně na Lidické třídě se představil čtenářům v rámci celorepublikové akce Spisovatelé do knihoven, v níž čte deset autorů své texty v deseti knihovnách.

Jiří Svoboda ve své roli řídícího učitele vypráví na jedné z akcí Spolku přátel Hroznové kozy.

Ze sbírek pověstí Jiřího Svobody vyskočila Hroznová koza

Znojmo – Znojemský učitel Jiří Svoboda se před lety rozhodl dokázat, že literaturu a historii umí nejen učit, ale že zvládne i sám bádat a psát. Staré příběhy o Hroznové koze oživil tak úspěšně, že inspirovaly založení spolku, který vinařské tradice už téměř patnáct let oživuje.

V Becherovo vile si na své přijdou všechny generace.

Hravě s Čapky u Bechera

Karlovy Vary - V Interaktivní galerii Becherova vila je ještě do konce ledna k vidění unikátní výstava Čapek a Čapek aneb Hravě světem velkých umělců Josefa a Karla.

Ilustrační foto

Zdeněk Lyčka představí Grónské mýty a pověsti

Tábor – V úterý od 18 hodin se v táborské městské knihovně koná přednáška překladatele a cestovatele Zdeňka Lyčky o knize Grónské mýty a pověsti. Knihu ilustroval Martin Velíšek, jehož výstava je v knihovně k vidění.

Kniha do vlaku nekončí

Knihu vrátí čtenáři až v cílové stanici

Kyjov – Regálů s knihami si v posledních dnech mohou všimnout cestující na železničním nádraží v Kyjově. Lidé mají možnost si je půjčit a zase vrátit do „vlakové knihovny“ v cílové stanici.

Ilustrační foto

Stovka hudebníků chce studovat na konzervatoři

Pardubice - Téměř stovka talentovaných hudebníků zkusila své štěstí a absolvovala talentové zkoušky na Konzervatoři Pardubice. Zájemci o studium museli projít třemi částmi, čekal je písemný test z hudební teorie, zkouška z všeobecné hudebnosti a talentová zkouška.

Vernisáž výstavy Josefa Pospíchala v sušickém Sirkusu.

FOTOGALERIE: Pospíchal vystavil v rodné Sušici volnou tvorbu

Sušice – „Tady v Sušici jsem s tvorbou začínal a tady v Sušici s ní také končím,“ okomentoval pro Deník svoji výstavu, která byla v pátek slavnostně zahájena v galerii Sirkus v Sušici, výtvarník Josef Pospíchal (81). Sušický rodák, který žije v Železné Rudě a který má na svém kontě řadu ocenění.

Ilustrační foto

V Praze se na začátku února otevře knihovna romské literatury

Knihovna romské kultury i dalších menšin, které v historii či současnosti mohou čelit diskriminaci ve společnosti, vzniká v pražské galerii Tranzitdisplay. Projekt Romafuturismo zahájí provoz 1. února v 07:00 dvanáctihodinovým maratonem čtení z knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou romské spisovatelky Eleny Lackové.

Nekomerčně a bez popcornu. Planetárium v sálu se sedmdesáti místy pořádá filmový klub.

Sci-fi s přesahem? V planetáriu

České Budějovice – Snímky, které nikde jinde neuvidíte, promítají v Hvězdárně a planetáriu. Hvězdárna nabízí pro veřejnost i promítání filmů.

Gymnazista Vojtěch Marek

V logice nejde jen o čísla, říká gymnazista Vojtěch Marek

Brno - Od malička dokázal poznávat čísla na tramvajích a první sudoku vyluštil, když mu byly čtyři roky. Třináctiletý Vojtěch Marek z Brna už čtyřikrát postoupil do celostátního kola logické olympiády. Letos se v krajském i celorepublikovém kole umístil v první desítce. „Do účasti na soutěžích mě většinou doma musí trochu nutit, jsem za to ale rád,“ říká.

Jihočeská univerzita zve na den otevřených dveří všech osm fakult.

Zájemci o studium uvidí rypoše

České Budějovice - Den otevřených dveří. Pro jihočeské maturanty je tento den zásadním. Dozví se tam totiž vše, co je k volbě školy zajímá.

Ilustrační foto.

Vraťte zapomenuté knihy bez pokuty, lákají čtenáře knihovny

Blanensko, Vyškovsko – Blanenská knihovna chce začít rok s čistým štítem. Vyhlásila čtenářskou amnestii. Lidem, kteří nevrátili půjčenou knihu včas, odpustí pokutu. U některých může být i v řádech stokorun. „Nejde nám o peníze, ale o knihy,“ vzkázal ředitel knihovny Lukáš Dlapa.

Majitel knihkupectví Jan Bůžek.

Bůžek: Po totalitě byl o knihy obrovský zájem, lidé za čtyřicet let vyhladověli

Kyjov /ROZHOVOR/ – Knihkupectví na náměstí v řádku vedle kostela bylo už za minulého režimu. Počátkem devadesátých let tam zahájili své podnikání manželé Bůžkovi z Kyjova. Krám býval často plný nejen knih, ale také čtenářů. To už se teď nestává. Přesto lidé oceňují, že se knihkupectví stále drží, i když… „Dobře už bylo,“ prohlašuje majitel obchodu Jan Bůžek.

Bohuslav Martinů

Osud skladatele. Nová kniha přibližuje život a dílo Bohuslava Martinů

Polička – Důkladné zpracování spletitých životních osudů slavného poličského rodáka, světoznámého hudebního skladatele Bohuslava Martinů, přináší publikace, která právě míří na pulty knihkupectví. Jejím autorem je přední český muzikolog Jaroslav Mihule, který zasvětil poznání skladatelova života a hudebního díla významnou část své badatelské činnosti.

Musica animata.

Musica animata bude mít v bazilice vánoční kocnert

Třebíč - Musica animata potěší své příznivce vánočním koncertem. „Ve spolupráci s farností Třebíč zámek zveme všechny lidi dobré vůle na vánoční koncert v sobotu 30. prosince v 18 hodin v bazilice sv. Prokopa v Třebíči,“ oznámil sbormistr Karel Tomek.

Vernisáž Západočeské galerie a 2. ZŠ Plzeň

Vernisáž Západočeské galerie a 2. ZŠ Plzeň

Plzeň - Západočeská galerie v Plzni nás v září 2017 oslovila, zda bychom se se žáky nepřišli podívat a zároveň si prožít tvůrčí dílnu týkající se právě probíhající výstavy v Masných krámech „Tenkrát v Evropě. Čeští umělci v totalitních režimech 1938-1953.“ 

Dárky pro Panny

Panny: Jak vybrat vánoční dárek podle hvězd

Zde se soustřeďte převážně na praktické dárky pro muže a ženám dopřejte elegantní a luxusní věci. V obou případech nekupujte výstřední a nápadné módní doplňky, byly by to vyhozené peníze.

Dárky pro Váhy

Váhy: Jak vybrat vánoční dárek podle hvězd

Umělecky založené Váhy mají rády vše krásné, vkusné, originální a darované od srdce. Potěší je mnoho věcí, mají široký okruh zájmů, z kterých můžete čerpat inspiraci.

Spisovatel Pavel Brycz.

Ukradené a splacené hrdinství v romanetu Pavla Brycze

„Ženská, kvůli které jsem musel vypít obrovského turka, aby mi věštila z lógru, řekla, že mi štěstí přinese spojení s koňmi,“ vyprávěl spisovatel Pavel Brycz na křtu své knihy. „Naštěstí jsem si na to vzpomněl jako na metaforu, když jsem zjistil, že můj kamarád a vydavatel Tonda Kočí dělá v Euromedii…“ A tak „legionářské romaneto“ s názvem Největší muž na světě vyšlo v Knižním klubu.

Malířka a kreslířka Daisy Mrázková.

Kouzlo dětského světa ve Ville Pellé

Název jedné z autorských knížek úžasné české malířky a ilustrátorky Daisy Mrázkové Co by se stalo, kdyby… si vypůjčili organizátoři výstavy jako název celé výstavy, která poprvé představí originály ilustrací známých knížek Daisy Mrázkové jako například Haló, Jácíčku!, Můj medvěd Flóra, Auto z pralesa, Příběhy mravenčí chůvy a dalších.

Don Hrabal.

Hrabalova žízeň po pivu i lidství

/VIDEO/ Operní nadšence, ale i milovníky dobré literatury by měla zaujmout opera Miloše Orsona Štědroně Don Hrabal. Její premiéra se odehraje dnes na Nové scéně Národního divadla v Praze.