Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Jan Cina

Jan Cina je na jevišti Malý princ

Světové premiéry se již dnes v pražském divadle Studio DVA dočká hudební projekt Malý princ. Příběhem na motivy jednoho z nejznámějších děl moderní světové literatury Antoina de Saint-Exupéryho provede diváky v hlavní a jediné roli Jan Cina.

Jaroslav Ježek.

Jaroslav Ježek v Hezky česky

Pardubice – Cyklus přednášek o českém jazyce a literatuře Hezky česky v Krajské knihovně Pardubice pokračuje ve čtvrtek dalším dílem, tentokráte přednáškou nazvanou To byl Jaroslav Ježek.

Školáci z Kladna dostali k Vánocům Kindlotéku a hromadu knih.

Školáci z Kladna dostali k Vánocům Kindlotéku a hromadu knih

Kladno - Mnoho školáků najde pod vánočním stromkem, kromě ostatních dárků, také pěknou knihu. Vánoční prázdniny jsou ideální dobou, kdy si děti mohou něco hezkého přečíst, a to nejen povinnou literaturu. Díky tomu, že štědří sponzoři zavítali tento týden mezi žáky do Základní školy v Moskevské ulici v Kladně, dostali školáci knižní vánoční dárek v předstihu. A ne ledajaký! Byli obdarováni pěti elektronickými čtečkami knih Kindle stejně jako hromadou knih klasických – papírových, které jsou určeny žákům i pedagogům.

Telč, ilustrační foto.

Tématem budou čeští jezuité v Latinské Americe

Telč - Ve čtvrtek 6. prosince v Telči pokračuje přednáškový cyklus Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Tentokrát to bude na téma Čeští jezuité v Latinské Americe. Přednáška etnologa a historika Oldřicha Kašpara se uskuteční v 18.00 hodin v Knihovně Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči. Vstup je zdarma.

Ilustrační foto z Podprůhonu.

V Podprůhonu se zhmotní kladenský Betlém

Kladno - První adventní neděle bude v Podprůhonu věnována ojedinělému fotografickému projektu. Obyvatelé vánočně ozdobí a nasvětlí své domy, nebe nad čtvrtí zaplní světlice a ohňostroj. A fotograf Tomáš Fencl zachytí jedinečnou atmosféru nočního pohledu na takzvaný Kladenský Betlém.

Druhá velehradská literární pouť byla věnována odkazu a dílu básníku, dramatiku a překladateli Václavu Renčovi.

Velehradská literární pouť byla věnována Václavu Renčovi

Letos uplynulo čtyřicet pět let od smrti českého básníka, dramatika, překladatele, představitele spirituálního proudu české literatury Václava Renče. Jeho posledním textem, na němž před svou smrtí pracoval, byl překlad Knihy žalmů. Za jedno z jeho vrcholných překladatelských děl byl označován jako klasik českého moderního překladu.

Forbíny Rytířů Mělnických se budou konat ve čtvrtek 29. listopadu od 19 do 22 v divadelním sále Masarykova kulturního domu na Mělníku. Petr Pátra při průvodu na vinobraní jako Přemysl Otakar II.

Petr Pátra: Forbíny je představení, které probíhá i v hledišti

Mělník /ROZHOVOR/ – Už za týden, poslední listopadový čtvrtek vystoupí Rytíři Mělničtí v čele s Petrem Pátrou v mělnickém Masarykově kulturním domě. Od 19 hodin tam diváky čekají Forbíny Rytířů Mělnických, které je vytrhnout z úklidové a nákupní horečky předcházející adventnímu času. A slibují především zábavu.

Ilustrační foto

V Týdnu poezie nabídne knihovna Nebe, peklo i ráj

Písek - V Týdnu poezie se v Městské knihovně Písek potkáme s alchymistou. Přesněji řečeno s literárním alchymistou. Do tyglíku, ve kterém se tradičně vyrábí zlato, naházel kdeco „vzácnosti i odpadky, drtě i mrtě“, a vznikla výjimečná čítanka české poezie (nejen) pro děti 20. století Nebe peklo ráj.

Ilustrační foto.

Knihovna otevřela knižní bazar

Rychnov nad Kněžnou - Od středečního dne láká velký sál Společenského centra v Rychnově nad Kněžnou všechny milovníky literatury.

Lomnické děti slavily s republikou.

OBRAZEM: Lomnické děti slavily s republikou

Lomnice nad Lužnicí - Tak jako po celé republice probíhaly oslavy stého výročí založení republiky, i děti v Lomnici nad Lužnicí si připomněly toto významné výročí.

Z knihoregálu si zájemci mohou knihy vzít nebo jen půjčit. Zároveň do něj lze donést i přebytečné čtivo z domova.

Ve žďárské poliklinice vznikl nový knihoregál

Žďár nad Sázavou – Při dlouhém čekání u lékaře mohou pacienti ve žďárské poliklinice sehnat bezplatně něco na čtení. A nejen oni. Všem zájemcům je nyní nově k dispozici takzvaný veřejný knihoregál, který se nachází před vstupními dveřmi do Rodinného centra Srdíčka, FamilyPointu a SeniorPointu ve čtvrtém patře polikliniky.

Vstup do průchodu nevypadá zrovna nejlíp, je v něm ale skrytá kavárna.

Skrytý průchod ve Spálené ulici. Najdete tu kavárnu i bývalé nakladatelství

V Praze můžete najít několik průchodů, které vám urychlí cestu. Mezi nejznámější patří třeba Pasáž Lucerna či Pasáž Světozor. Věděli jste ale, že se také jeden průchod nachází za posprejovanými dveřmi v centru, kousek od Národní třídy? Sídlí v něm dokonce kavárna a budova, kde dříve vznikly první překlady Vinnetoua.

Ilustrační foto.

Města se stávají chytřejšími. S mobilem brzy možná i "dojdete" na úřad

Střední Čechy - Známe ta opatření všichni: ještě před deseti lety jsme o nich slyšeli tak maximálně ze sci-fi filmů a literatury; dnes se ale stávají součástí každodenního života. Chytrá města, tedy koncepty Smart Cities, jsou ale více než jenom placení za parkování pomocí mobilu. Města se k nim přiklání v současné době jen pozvolna, každé svým tempem, případně své úřady teprve připravují a konkrétní řešení jsou teprve hudbou budoucnosti.

Jiří Hájíček

Státní cena za literaturu se letos udělovat nebude. Hájíček ji odmítl převzít

Státní cena za literaturu letos nebude udělena. Její laureát, kterým se měl stát spisovatel Jiří Hájíček, oznámil ministru kultury, že ji nepřevezme. Zdůvodnil to tím, že členové poroty, kteří před letošním udělení ocenění odstoupili kvůli nesouhlasu s vládou ANO a ČSSD s podporou komunistů, cenu zpolitizovali. Laureáta ale už předtím porota vybrala. Informovala o tom mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Svět knihy. Ilustrační foto.

Svět knihy nabídne program pro děti

Plzeň – Ani malí návštěvníci Světa knihy nepřijdou zkrátka. První mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Plzeň, který se v pátek a sobotu 21. a 22. září koná v areálu DEPO2015 nabídne v obou dnech program pro děti – má třiadvacet bodů.

Taťána Malá.

Malá o titul kvůli diplomce nepřijde. Zachovala se však neeticky, řekla komise

V diplomové práci Taťány Malé (ANO) o chovu králíků na Mendelově univerzitě v Brně z roku 2005 jsou významné shody s jinou prací. Vyplývá to ze závěrů etické komise Mendelovy univerzity, která diplomovou práci prozkoumala. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí univerzity Jiřina Studenková. Malá ale o titul nepřijde, řízení o vyslovení neplatnosti vysokoškolského diplomu lze zahájit do tří let.

Ilustrační foto

Za peníze od města nakoupili obuv, nové dudy i osvětlení

Pardubice – Město podpoří projekty spojené s rozvojem pardubické kultury. Prostřednictvím tří tematických grantů rozdělí celkem 450 tisíc korun, část dotace je přitom určena na projekty spojené s pamětí a historií města nebo literaturou. Zbylé peníze mají pomoci uskupením věnujícím se kulturní činnosti mládeže, například tanečním skupinám či dětským souborům.

Andrej Babiš

Metnarova diplomová práce? Rezignaci po něm chtít nebudu, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude po ministrovi obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO) požadovat rezignaci kvůli pochybnostem kolem jeho diplomové práce. Babiš novinářům řekl, že s ministrem věc probral, domnívá se, že se možná dopustil chyby v citaci, ale v seznamu použitou literaturu měl.

Elektronické knihy jsou u lidí v oblibě, pro klasické papírové však prý konkurencí nejsou.

Dvacet let od první čtečky e-knih. Klasické papírové ale prý nevytlačí nikdy

Psal se rok 1998 a na trh se dostala první volně prodejná čtečka elektronických knih Rocket eBook, což znamenalo revoluci v „tištěném světě“. Tu ještě o necelých deset později, v roce 2007, umocnil příchod čtečky Kindle. Nejsmělejší hlasy tehdy předpovídaly, že do dvaceti let obrazovka zcela vytlačí klasické stránky. Dnes vidíme, že se tak nestalo. 

Ilustrační foto.

Knihovny najely na letní provoz, v Sázavě mají bazar

Benešovsko – Návštěvnost knihoven na Benešovsku se v létě liší. Zatímco do některých vedou kroky čtenářů častěji než po zbytek roku, jinde pozorují jejich odliv a jsou i takové, kde nezaznamenaly žádnou změnu. Oslovené instituce se většinou shodují v tom, že na dovolenou si lidé nejčastěji půjčují oddechovou literaturu, vedou především texty z pera současných českých autorek.

Ilustrační foto.

V knihovnách to žije i o prázdninách

Kutnohorsko – Lidé na knihovny nezanevřou ani o prázdninách. Chodí jich sem sice o něco méně, ale například v kutnohorské knihovně to díky upravené otevírací době tolik nepozorují.

Miroslav Stoniš

Miroslav Stoniš: „Při psaní podléhám více citu než rozumu…“

Patří už k těm ostravským tvůrčím klasikům, kterého znají čtenáří v celé naší republice. Literatuře zůstává věrný, má v sobě neutuchající invenci. Tu ale glosuje se svým typickým, trochu černým humorem a nesmírným nadhledem. Miroslav Stoniš, spisovatel, dramatik, básník, ale také scenárista, člen Obce spisovatelů České republiky.