Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Snímek z akce Celé Česko čte dětem.

Krnovská pedagogická a zdravotnická škola se stala centrem literárního dění

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola Krnov se v posledních týdnech stala centrem literárního dění. Škola hostila hned několik akcí, které žákům přiblížily svět literatury zábavnou a interaktivní formou. Žáci si tak mohli vyzkoušet vytvořit poutavý příběh pomocí her, dramatizace a výtvarných technik.

Karel Čapek na Strži – na kolorovaném snímku s Ferdinandem Peroutkou a Olgou Scheinpflugovou. Ilustrační foto.

TIP NA KNIHU: Otokar Vočadlo, Anglické listy K. Čapka

Počátkem ledna jsme si připomněli výročí narození jednoho z největších českých spisovatelů moderní doby, velkého myslitele, dramatika, novináře a překladatele Karla Čapka. Přestože o jeho životě a díle toho bylo napsáno mnoho, nedá mi to a uvedu dnes v tipu na knihu dosud málo známé a téměř nepublikované „lístky“ Karla Čapka z let 1921-38, adresované klatovskému rodákovi Otokaru Vočadlovi, profesorovi anglického jazyka a literatury na Filozofické fakultě UK v Praze.

Zpěvačka Marka Míková střídá hraní v kapele Zuby Nehty s psaním knížek pro děti.

Zpěvačka a autorka Marka Míková: Dokud mě budou napadat příběhy, budu psát dál

Na první pohled je jasné, že Marka Míková je věčná holka. Tedy ne doslova – samozřejmě, že je to dáma a respektovaná autorka úspěšných knih pro děti. Také to kdysi byla filmová princezna. Ale dokáže být i komediantkou, ať už za klávesami v kapele Zuby nehty, nebo v rámci projektu Loutky v nemocnici, s jehož pomocí rozdává radost těžce nemocným dětem.

Ilustrační foto

Pardubická univerzita v pátek udělí dva čestné doktoráty

Univerzita Pardubice udělí tento pátek čestné doktoráty hned dvěma osobnostem. Na návrh Vědecké rady Fakulty filozofické získá během slavnostního akademického obřadu v Aule Arnošta z Pardubic prestižní ocenění Doctor honoris causa (dr. h. c.) anglista a literární historik Bohuslav Mánek a expert na etické, náboženské a filozofické aspekty budhismu Jiří Holba.

Projekt Listování představí tentokrát v Nýrsku knížku Losos v kaluži. Ilustrační foto protagonistů Listování.

Příběh cynické Báry ožije v Nýrsku

V úterý 13. února 2024 od 18:30 se Sál nad Městskou knihovnou Nýrsko stane místem pro jedinečné spojení literatury a divadla. Projekt LiStOVáNí přivádí do města Nýrsko scénické čtení knihy „Losos v kaluži“ od talentované autorky Markéty Lukáškové. Tato akce, která v minulosti oslovila tisíce diváků, slibuje neopakovatelný večer plný smíchu, dojetí a literárního kouzla.

Ilustrační snímek

Poznejte Belgii prostřednictvím literatury

Krajská knihovna Karlovy Vary společně s Eurocentrem Karlovy Vary a Europe Direct Karlovy Vary zve na další ze série výstav, které spojují kulturu, literaturu a soutěž. Výstava začíná 1. února 2024 a bude k vidění v centrální hale do 24.února 2024.

Knihy začínající ostravské spisovatelky Vlaďky Sacké, 26. října 2023.

Od ženského románu ke sci-fi a fantasy. Vlaďka Sacká je novou autorkou z Ostravy

/VIDEO/ Vlaďka Sacká pochází z Orlové, ale mnoho let bydlí v Ostravě. Vystudovala sociální práci a poradenství na Ostravské univerzitě. Pár let pracovala v oboru na ministerstvu vnitra a momentálně působí jako sociální pracovnice ve státních službách. V loňském roce jí vyšla první kniha, ženský román Pošli svíci po řece. Inspirací jí byl čtyřměsíční pracovní pobyt ve Vietnamu. V srpnu letošního roku vydala další dílo s názvem Koruna otráveného stromu na pomezí sci-fi a fantasy.

Leoš Kyša alias František Kotleta, Ostrava, 4. 11. 2023

Sametová revoluce bez odsunu Němců? Román z regionu je nový knižní hit

/ROZHOVOR/ Sametová revoluce ve světě, kde neproběhl odsun Němců? Nad touto otázkou se ve svém románu Sudentenland zamyslel spisovatel Leoš Kyša, známý především pod pseudonymem František Kotleta. A stvořil tak rodící se bestseller. V rozhovoru pro Deník bruntálský rodák popsal nejen to, co jej vedlo ke spojení historie s fikcí.

Olga Tokarczuková s překladatelem Petrem Vidlákem

Petr Vidlák: „dvorní překladatel“ Olgy Tokarczukové, nositelky Nobelovy ceny

Když v roce 2019 přebírala ve Stockholmu Olga Tokarczuková, polská prozaička, autorka poezie, esejistka, scenáristka a výrazná umělecká osobnost našich severních sousedů, Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018, byl Petr Vidlák u toho. Není divu. Tento vysokoškolský pedagog Ostravské univerzity se během let stal u nás jejím „dvorním překladatelem“.  

Karel Daňhel v Dobré čajovně.

Noc literatury v Táboře byla letos výjimečně pestrá

Tábor se ve středu 20. září 2023 opět po roce stal dějištěm Noci literatury, která se už tradičně odehrává v mnoha českých městech a jejíž popularita už dávno překročila hranice naší republiky. Za příspěvek a fotky děkujeme Janě Liškové.

V příbramském bistru Rynk se konala Noc literatury.

Podívejte se: Knihovna Jana Drdy pořádala v bistru Rynk Noc literatury

/FOTOGALERIE/ Ve středu 20. září se v příbramském bistru Rynku uskutečnila Noc literatury. Na akci, kterou pořádala Knihovna Jana Drdy Příbram, předčítali díla současných světových autorů rebelující knihovnice, Jakub Ročňák, Tomáš Krejčíř, Kateřina Jobeková Habrová, Kryštof Grygar. 

Noc literatury se v Příbrami uskuteční ve středu 20. září.

Noc literatury se v Příbrami uskuteční ve středu v bistru Rynk

/POZVÁNKA/ Knihovna Jana Drdy v Příbrami zve na Noc literatury. Cílem projektu, kdy na atraktivních či běžně nedostupných místech čtou známé osobnosti ukázky z nové tvorby evropských spisovatelů, je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu a její myšlenkové a tvůrčí proudy. 

Jana Stryková.

Kolářová, Babčáková či Novotný. Noc literatury znovu osvěží známí herci

Jedna noc, jedny Vinohrady. Pod tímto názvem se koná 17. ročník oblíbeného festivalu Noc literatury. Uskuteční se tuto středu 20. září, dějištěm budou pražské Vinohrady a vstup je zdarma. Tradičně se do akce zapojí i desítky dalších měst. Návštěvníci se mohou těšit na úryvky z 19 evropských knih, jež uslyší na netradičních místech, jako obvykle v podání známých hereckých osobností.

Noc literatury.

Dobříšská knihovna zve na Noc literatury a Loutky bez hranic

/FOTO, PROGRAM/ Městská knihovna Dobříš připravuje pro své čtenáře a návštěvníky bohatý program. Nyní zve ve středu 20. září na Noc literatury. Rodiny s dětmi si zase přijdou na své v sobotu 23. září od 17 hodin, kdy se uskuteční představení souboru Loutky bez hranic. Obě akce jsou zdarma. 

Markéta Hejkalová

Století na vlnách Markéty Hejkalové. Nový román známé spisovatelky právě vychází

Známé spisovatelce a překladatelce Markétě Hejkalové vychází další román. Poutavý fiktivní příběh na pozadí skutečných česko-finských vztahů. Bývalá konzulka na českém velvyslanectví v Helsinkách, je také překladatelkou finské literatury a i když žije a tvoří v Havlíčkově Brodě, Ostrava jí přirostla k srdci. Už proto, že zde v roce 2011 začala pořádat Ostravský knižní veletrh na Černé louce.

Literární rezidence v Litomyšli

Litomyšl hledá spisovatele detektivek. Poskytne mu na měsíc bydlení a 1000 euro

Litomyšl hledá spisovatele, který by ve městě napsal knihu s detektivní tematikou. Literární rezidence strážníka Kmoníčka je v Litomyšli vypsána už podruhé. V prvním ročníku na zámeckém návrší psala svoje dílo spisovatelka Markéta Pilátová, která byla za své knihy několikrát nominována na Magnesii Literu a Cenu Josefa Škvoreckého.

Z vernisáže výstavy Nejkrásnější české knihy roku 2022 v Muzeu umění a designu v Benešově. Na snímku první nadšené čtenářky.

To nejlepší z českého knižního designu potřetí vystavili v benešovském muzeu

/FOTO/ Vernisáž výstavy Nejkrásnější české knihy roku 2022 (NČKR) se za účasti ředitele Národního památníku písemnictví Zdeňka Freislebena konala v úterý 22. srpna v Muzeu umění a designu Benešov (MUD*). Po covidové pauze tak MUD* obnovilo spolupráci s Památníkem národního písemnictví s cílem seznámit veřejnost s rozličnými přístupy a aktuálními trendy na poli grafického designu.

Milan Kundera

Spisovatel Kundera měl v Paříži kremaci. Urnu si vdova zatím nechá doma

Milan Kundera, který ve věku 94 let zemřel v Paříži, měl ve francouzské metropoli kremaci. Manželka zesnulého Věra Kunderová to řekla českému velvyslanci Michalu Fleischmannovi, který se s ní setkal. Fleischmann informoval ČTK, že urnu s popelem si Kunderová chce ponechat ve svém pařížském bytě až do své smrti; teprve poté ji bude moci převzít Kunderovo rodné město Brno, kde si spisovatel přál být pohřben.

Zemřel spisovatel Milan Kundera

Zemřel český spisovatel Milan Kundera. Bylo mu 94 let

Ve věku 94 let v úterý ve svém pařížském bytě zemřel český spisovatel Milan Kundera, mezinárodně proslulý autor, který svým dílem zasáhl několik generací čtenářů a jehož romány už nyní patří ke kánonu světové literatury. Jeho umělecký odkaz ocenili kolegové i odborníci a také domácí i zahraniční politici. Kundera, který skoro polovinu života strávil ve Francii a své knihy psal v posledních desetiletích francouzsky, vyjádřil podle své manželky Věry přání, aby byl pohřben v rodném Brně.

PragFur neboli furry outing v Centrálním parku Prahy 13 ve Stodůlkách.

Furry sraz: Setkání chlupáčů provázejí legrácky, ale třeba i debaty o počítačích

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zhruba stohlavý pestrobarevný průvod nebylo v sobotu 24. června odpoledne možné přehlédnout v Centrálním parku Prahy 13 ve Stodůlkách. Sešli se tam příznivci fandomu neboli fanouškovské skupiny furry. Příznivci světa zvířecích postav s lidskými vlastnostmi i chováním, z nichž mnozí si pro účast na srazech připravují někdy i velmi propracovaný kostým zvaný fursuit, navazují na celosvětovou tradici. Tu v minulosti zřejmě odstartovaly komiksy, animované filmy a fantasy literatura.

Ukázky z knihy Sudetský tulák.

Sudetský tulák je můj milostný dopis pohraničí, říká o knize Stanislav Dvořák

/ROZHOVOR/ V bohaté historii Sudet existují příběhy, které takřka nebo úplně upadly do zapomnění. Sepsal je severočeský rodák Stanislav Dvořák v knižní novince Sudetský tulák, která se nedávno objevila na pultech knihkupectví. Jak sám přiznal, kniha sice vznikala tři roky, ale v širším smyslu k ní směřoval celý život.

Ukázky z knihy Sudetský tulák.

Sudetský tulák je můj milostný dopis pohraničí, říká o knize Stanislav Dvořák

/ROZHOVOR/ V bohaté historii Sudet existují příběhy, které takřka nebo úplně upadly do zapomnění. Sepsal je severočeský rodák Stanislav Dvořák v knižní novince Sudetský tulák, která se nedávno objevila na pultech knihkupectví. Jak sám přiznal, kniha sice vznikala tři roky, ale v širším smyslu k ní směřoval celý život.

Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Adolf Knoll.

Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Knoll

Letošní dvaadvacátý ročník knižních cen Magnesia Litera přinesl několik novinek. Jednou z nich je čestná kategorie Cena Magnesia za přínos knižní kultuře. Tu si odnesl Adolf Knoll, vědecký pracovník a knihovník, který se zasloužil mimo jiné o významný rozvoj digitalizace rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké zpřístupnění odborné komunitě i veřejnosti.

Jiří Uhlíř je emeritní středoškolský pedagog, od 1. září 1961 do 30. června 1998 vyučoval český jazyk a literaturu a dějepis na Střední lesnické škole a Lesnické mistrovské škole v Trutnově.

Moje působení češtináře a dějepisce na Střední lesnické škole v Trutnově

Střední lesnická škola Trutnov měla od svého vzniku v říjnu 1945 štěstí na kvalitní češtináře, které připomínám ve své vzpomínce Moje působení češtináře a dějepisce na Střední lesnické škole Trutnov (i LMŠ) v letech 1961-1998, otištěné v almanachu Šedesát let lesnického školství v Trutnově 1945-2005.