Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Ilustrační foto

Sítem slov od Lucie Tučkové

Tip na knihu, která je osobitým vhledem do moderní české literatury s přesahy do 19. století a také do francouzské a italské oblasti.

Projekt Čtení Mikulov přináší živou literaturu do měst. FOTO: Archiv pořadatele

Projekt Čtení Mikulov zprostředkuje živé sekání s autory hudby a literatury

Projekt Čtení Mikulov si od roku 2017 klade za cíl podporovat místní literární život na Mikulovsku a také zprostředkovat místním obyvatelům setkání s oceňovanými současnými autory a jejich tvorbou. V jeho rámci se konají autorská čtení, komponované večery s literaturou a hudbou nebo soutěžní klání ve Slam Poetry, uvádí Petr Šesták, dramaturg a produkční celého projektu

Zubař Václav Franc provozuje ambulanci v Nové Pace. Vedle své profese se intenzivně věnuje psaní. Od roku 2007 je člen Obce spisovatelů. Publikuje příležitostně v novinách a časopisech, vydal řadu sbírek a knih. Foto:archiv

Humor mně byl vždycky vlastní, svěřuje se zubař Václav Franc

/ROZHOVOR/ Zubař Václav Franc provozuje ambulanci v Nové Pace. Vedle své profese se intenzivně věnuje psaní. Od roku 2007 je člen Obce spisovatelů. Publikuje příležitostně v novinách a časopisech, vydal řadu sbírek a knih. Posbíral také řadu ocenění. O jeho tvůrčím psaní si s ním povídal učitel ve výslužbě Oldřich Suchoradský.  

Rozhovor s Robertem Křesťanem.

Robert Křesťan: Srdcem tíhnu k Hemingwayovým hrdinům

Zpěvák Robert Křesťan (62) je nespornou osobností tuzemského bluegrassu, hranice tohoto žánru však už dávno překročil. Znalec Boba Dylana, který jen tak bokem přeložil deset výjimečných světových románů, začínal jako muzikant v legendární brněnské kapele Poutníci. Po revoluci zahájil druhou kariéru v neméně proslulé skupině Druhá tráva, s níž hraje dodnes. Formace známá svými výlety do amerických studií i na tamní pódia letos natočila album se slibným názvem Díl první. Skvělí hudebníci se ale tentokrát nesvěřili do rukou zvukařů z Čech ani z USA. Pomoc našli překvapivě ve Velké Británii.  

Ondřej Müller, programový ředitel beletrie v nakladatelství Albatros Media

Utřídit Burianovy ilustrace byla téměř detektivní práce, říká Ondřej Müller

Ondřej Müller je programový ředitel beletrie v nakladatelství Albatros Media. Několik let připravoval k vydání uspořádanou ilustrační tvorbu legendárního Zdeňka Buriana. “Trilogie prezentuje více než 1200 ilustrací, odborníci v současné době odhadují, že Burianovo dílo čítá téměř 12 000 položek, a to bez základních skic,” prozrazuje spoluautor knih.

Spisovatel a publicista Jiří Jilík.

Pandemie odhalila slabiny naší civilizace, tvrdí spisovatel Jilík

Zanedlouho mu bude 75 let a jeho literární potence i působení v celé řadě vlastivědných a národopisných aktivit z něj činí významnou nadregionální osobnost nejen jihovýchodní Moravy. V bilančním rozhovoru pro Deník čtenářům Jiří Jilík přibližuje důležité úseky svého tvůrčího života včetně okolností, které jej zásadním způsobem ovlivnily.

Literatura jako součást lidské kultury a civilizace.

Literatura jako součást lidské kultury a civilizace

V souvislosti s nedávným udělením Nobelovy ceny za literaturu, v kontextu se současnou celospolečenskou situací, dovoluji si vzdát hold literatuře, jakožto významné součásti lidské kultury a civilizace.  

Literatura jako součást lidské kultury a civilizace.

Literatura jako součást lidské kultury a civilizace

V souvislosti s nedávným udělením Nobelovy ceny za literaturu, v kontextu se současnou celospolečenskou situací, dovoluji si vzdát hold literatuře, jakožto významné součásti lidské kultury a civilizace.  

Knihy americké básnířky Louisy Glückové.

Nezaměnitelný poetický hlas. Nobelovu cenu za literaturu má básnířka Glücková

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získala sedmasedmdesátiletá americká básnířka Louise Glücková. Ve Stockholmu to dnes oznámila Švédská akademie. V češtině například vyšly její sbírky Divoký kosatec a Noc věrnosti a ctnosti. Švédská akademie Američanku ocenila za její "nezaměnitelný poetický hlas, který svou prostou krásou mění existenci jedince v existenci univerzální".

Kniha

Město Jihlava láká na Noc literatury

Noc literatury, série veřejných čtení z vybraných děl současné evropské literatury, se dnes opět odehraje také v Jihlavě. Číst se bude na čtyřech místech města, a to vždy od 19, 19.30, 20 a 20.30 hodin.

Noc literatury

Během Noci literatury budou muzikanti číst

Pardubice se zapojují do celorepublikové akce Noc literatury, která nabízí veřejnosti příležitost seznámit se s tvorbou současných evropských spisovatelů prostřednictvím známých osobností a na divácky atraktivních místech.

Knihovna

Noc literatury se koná v Moravských Budějovicích

Současná literatura, netradiční místa, známé tváře, taková je Noc literatury, která na atraktivních či běžně nedostupných místech přibližuje veřejnosti ukázky z nové tvorby evropských spisovatelů.

Knižní veletrh LITR

Knižní veletrh autorských a uměleckých publikací LITR zve na bohatý program

Šestý ročník knižní události LITR proběhne již tento víkend ve venkovních prostorách bývalého jezuitského konviktu. Letošní vizuál se jeví jako tuningová burza, motorkářský sraz nebo rallye. Láká na projížďku současnou autorskou tvorbou na poli literatury, knižního designu, uměleckých tisků a papírových výrobků.

Ilustrační foto

Svět knihy? Bezpečnější než supermarket

Potřetí se v plzeňském DEPO 2015 uskuteční veletrh Svět knihy. Nadšení čtenáři se ve dnech 25. a 26. září seznámí s novinkami od vydavatelů z několika zemí, budou mít také možnost besedovat s autory či získat jejich autogram.

Dílo spisovatele Petra Čorneje (druhý zprava) s názvem Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka bylo vyhlášeno Knihou roku 31. srpna 2020 v Praze při vyhlašování cen Magnesia Litera. Cenu předala herečka Jana Plodková. Vlevo jsou moderátoři večera Dan

Žižkův životopis od Čorneje se stal Knihou roku. Cenu za prózu získal Kratochvíl

Knihou roku a hlavním vítězem výročních knižních cen Magnesia Litera se dnes stala životopisná publikace o Janu Žižkovi od historika Petra Čorneje. Titul Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka zvítězil i v kategorii Litera za naučnou literaturu. Literu za prózu získal Jiří Kratochvil za román Liška v dámu. Ceny, které chtějí popularizovat kvalitní literaturu, se dnes předávaly v náhradním termínu na Nové scéně Národního divadla.

Knihovna Kroměřížska je centrem cizojazyčné literatury.

Knihovna Kroměřížska je centrem cizojazyčné literatury

Už sedmým rokem Knihovna Kroměřížska získává kvalitní cizojazyčnou literaturu, která je financována z dotací ministerstva kultury. Fond se rozrůstá a naším cílem je mít základní klasickou literaturu ze základních jazyků – angličtina, němčina, italština, francouzština, španělština, slovenština. Cílem je také zlepšit jazykovou nabídku v oddělení pro děti.