Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Jiří Uhlíř je emeritní středoškolský pedagog, od 1. září 1961 do 30. června 1998 vyučoval český jazyk a literaturu a dějepis na Střední lesnické škole a Lesnické mistrovské škole v Trutnově.

Moje působení češtináře a dějepisce na Střední lesnické škole v Trutnově

Střední lesnická škola Trutnov měla od svého vzniku v říjnu 1945 štěstí na kvalitní češtináře, které připomínám ve své vzpomínce Moje působení češtináře a dějepisce na Střední lesnické škole Trutnov (i LMŠ) v letech 1961-1998, otištěné v almanachu Šedesát let lesnického školství v Trutnově 1945-2005.

Výstava rukopisů Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války v Muzeu literatury v Praze.

Jeden den pro vzácnost. Muzeum literatury vystavilo rukopis Osudů vojáka Švejka

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Při příležitosti 140. výročí narození a 100. výročí úmrtí proslulého spisovatele Jaroslava Haška připravilo Muzeum literatury v Praze v úterý 21. března mimořádnou jednodenní výstavu rukopisů Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Vystavena byla také dlouho neznámá Haškova povídka Vepřová historie.

Starostka Jasenné Jitka Slezáková slaví životní jubileum.

Jitka Slezáková, úspěšná a dlouholetá starostka obce Jasenná, slaví 60 let

Jitka Slezáková již devátým volebním obdobím stojí v čele obce Jasenná, kam ji naprosto přesvědčivě zvolili spoluobčané Jasenné, největší vsi na Jaroměřsku. Tedy jako jedna z mála v kraji i v celé ČR starostuje nepřetržitě již 33. rokem. Tato vysokoškolsky vzdělaná inženýrka ekonomie, charakterní, energická, pracovitě a moudrá žena, matka dvou dětí, zasvětila svá nejlepší produktivní léta svého života od 27 let dosud službě veřejnosti a svým spoluobčanům v Jasenné.

Ilustrační foto

Povinnou četbu ani recitaci nemáme, děti ale bavila slam poetry, říká češtinářka

Lpění na vypracování čtenářských deníků, zadávání povinné literatury nebo recitace básniček před třídou už na některých školách patří do dávné minulosti. Zvlášť na středních školách a gymnáziích dávají učitelé studentům prostor zvolit si ke čtení literaturu, která je zajímá. I na základních školách ale učitelé čím dál víc hledí především na záliby žáků a snaží se je v četbě podporovat. Děti mají přečíst dle věku dvě až čtyři knihy za školní rok.

Doporučená literatura ve školách studenty často nebaví a jen zřídka v seznamech dochází k obměně starých titulů za moderní díla. Ilustrační foto

Školní četba? Harry Potter, ani Zaklínač Babičku nevyštípou, říkají učitelé

Doporučená literatura ve školách studenty často nebaví a jen zřídka v seznamech dochází k obměně starých titulů za moderní díla. Učitelé to částečně přisuzují požadavkům jednotné státní maturity. Zároveň ale upozorňují, že i zastaralé tituly není často důvod měnit, protože potenciál zaujmout mají, pokud se změní forma podání.

Pavlína Bobková z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou.

Poezie kvete i ve Světlé: vězenkyně uspěla v soutěži, kterou vedl textař Horáček

Svět, to je šatna kabátů, já oblékám svou roli, recituje Pavlína Bobková ze světelské věznice tak, že běhá mráz po zádech. Se svou básní pod názvem Ve Světlé chvíle – než se celá dobru vzdám, obsadila letos třetí místo v literární soutěži, kterou pořádá občanské sdružení Za branou. O jejím úspěchu rozhodla odborná porota v čele s textařem Michalem Horáčkem. Konkurence byla obrovská.

Kateřina Tučková nepatří ke spisovatelkám, které si nad realitou našeho světa udržují bohorovný nadhled, či naopak určitými věcmi obyčejného života záměrně intelektuálně opovrhují

Psaní je někdy i celodenní šichta, říká spisovatelka Kateřina Tučková

Spisovatelka Kateřina Tučková zaujme nejen literárními úspěchy, kterých dosáhla už krátce po třicítce, ale i životními osudy. Své velmi intenzivní a často komplikované osobní prožitky promítá do svých prozaických děl. Není pouze spisovatelkou. Donedávna se živila i jako kurátorka, přesto není uzavřena pouze ve výtvarném a beletristickém světě. Zajímá se o další druhy umění, psala novinové eseje a sloupky pro různá periodika. Za svůj nejnovější román Bílá Voda dostala Státní cenu za literaturu a při jejím přebírání nezapomněla zdůraznit, že je teprve třetí ženou, která si toto ocenění odnesla.

V sedlecké kostnici četli romské povídky

O mulo. V kapli Všech svatých četly romské povídky Ilona Ferková a Eva Danišová

"Mária od starých Romů věděla, že aby se zlého ducha zbavila, je třeba ho pořádně nahlas proklít," neslo se 4. listopadu za svitu svíček kaplí Všech svatých v kutnohorské kostnici. Ilona Ferková sem z Rokycan přijela, aby přečetla svoji povídku Dětský sen v rámci literárně-výtvarného setkání pořádaného u příležitosti dušiček.

Překladatelka a spisovatelka Markéta Goetz-Stankiewiczová přebírá na archivním snímku z 28. října 2000 ve Vladislavském sále Pražského hradu medaili Za zásluhy z rukou prezidenta Václava Havla

Zemřela spisovatelka Goetz-Stankiewiczová. V Kanadě překládala tvorbu disidentů

Ve věku 95 let zemřela v neděli ve Vancouveru překladatelka a spisovatelka Markéta Goetz-Stankiewiczová, která byla za komunistické totality spojením disidentů v Československu se Západem. ČTK to dnes večer sdělila Kristýna Bardová z organizace Post Bellum, provozující archiv vzpomínek pamětníků Paměť národa. Goetz-Stankiewiczová se jako emigrantka vracela pravidelně do Československa a setkávala se s disidenty, včetně pozdějšího prezidenta Václava Havla. Od něj v roce 2000 obdržela státní vyznamenání.

Stefan Segi

Vinnetoua v Německu nezakázali. Broučci se vydávají ze setrvačnosti, říká znalec

Český literární vědec Stefan Segi z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd uvádí na pravou míru některé zkreslené informace ze světa knih: Není pravda, že by v Německu zakázali Vinnetoua, ani že zásahy do Říhových knih jsou cenzura nebo že Romové chtěli zakázat Mikeše. Segi se ve svém výzkumu se specializuje na populární kulturu, konspirační teorie či politickou korektnost.

Profesor Doležel by v říjnu oslavil 100 let

Rodák z Postřelmova, literární vědec Lubomír Doležel by oslavil 100 let

Významné výročí narození si připomíná rodina, přátelé a známí světově uznávaného literárního vědce, lingvisty, emeritního profesora University of TorontoRozsáhlé a mnohostranné vědecké dílo Lubomíra Doležela podstatně ovlivnilo nejen naši, ale i světovou literární vědu. Od poloviny sedmdesátých let formuloval spolu s Umbertem Ecem, ThomasemPavelem, Marií-Laurou Ryan, Ruth Ronen a dalšími spolupracovníky koncepci narativní sémantiky fikčních světů do podoby samostatného literárněteoretického směru. Vzpomínku a jeho profesní úspěchy připomněl jeho synovec Petr Oskar Bílek

Francouzská spisovatelka Annie Ernauxová na tiskové konferenci v Paříži 6. října 2022

Preciznost a odvaha. Nobelovu cenu za literaturu získala Francouzka Ernauxová

Nobelovu cenu za literaturu letos získala francouzská spisovatelka Annie Ernauxová. Ve Stockholmu to oznámila Švédská akademie. Dvaaosmdesátiletá autorka podle akademiků dostala ocenění za to, s jakou precizností a odvahou ve svých literárních textech zkoumá lidskou paměť. Ta je ústředním tématem jednoho z jejích nejznámějších děl, memoárů Roky (2008), které letos vyšly i česky. Ernauxová řekla, že vnímá ocenění jako závazek dál bojovat proti nespravedlnostem.

Noc literatury v Boršovské knihovně

Do boršovské knihovny chodí rádi děti i dospělí

Do knihovny v Boršově nad Vltavou zavítali za uplynulý týden například předškoláci nebo dospělí čtenáři a zájemci a současnou literaturu. Děkujeme Romaně Rýcové a Monice Štikové za příspěvek a za fotky. 

Jan Jindřich Karásek (vlevo) a Ondřej Hrabal (vpravo)

Literární stan oživí Filmovku dialogem o dnešním světě

ROZHOVOR/ Ondřej Hrabal a Jan Jindřich Karásek jsou rodáci z Uherského Hradiště a už nějaký ten pátek se zabývají literaturou a organizací doprovodného literárního programu Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Letos na Filmovce tomu nebude jinak. Ondřej se tam bude pořádáním akcí na literární bázi zabývat už po osmé a Jan Jindřich podruhé.

Strahovské autokino ve středu promítá nejnovější pokračování ságy Jurský svět.

Tipy na středu 29. června

Už víte, jak si zpestříte dnešní den? Podívejte se na pár zajímavých akcí, které se 29. června v Praze konají.

Beseda Literární hysterie – Němcová a Havlíček.

FOTO: Literatura je sexy, říká Karolína Meixnerová. Měla besedu i v Liberci

V pátek 22. dubna odpoledne proudily davy návštěvníků do libereckého Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Proběhla zde beseda Literární hysterie – Němcová a Havlíček určená pro studenty, milovníky literatury i úplné laiky. Přednášející Karolína Zoe Meixnerová, rodačka z Turnova, popularizuje české spisovatele a literaturu.