Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Ilustrační foto.

Knihovny půjčují i komiksy. Zájem o ně u mladších čtenářů roste

Střední Čechy - Znáte to rčení, že jeden obrázek vydá za tisíc slov? Obrázky jsou teď v módě i v literatuře; zájem o komiksy v knihovnách mezi mladšími čtenáři roste. Vedle knih si tak chodí dětští a mladší čtenáři i pro komiksové sešity; a vedle stále populárního Čtyřlístků mohou nově sáhnout i po komiksových adaptacích klasických knih.

Knihovna Matěje Josefa Sychry

Kvůli nepřizpůsobivým čtenářům přichází knihovna o vzácné výtisky

Žďár nad Sázavou – Problémy se „zlobivými“ čtenáři musí v poslední době řešit zaměstnanci Knihovny Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou. Lidé si tam vypůjčí knihu, která se jim pak záhadně „ztratí“. Často jde o výtisky, které původně sice stály pár stovek, nyní se však mezi sběrateli jejich cena pohybuje v řádu tisíců.

Poslanecká sněmovna

Zmírnění autorského zákona neprošlo. Za reprodukci hudby budou platit všichni

Sněmovna odmítla snahu senátu osvobodit od autorských poplatků provozovny, v nichž hudba není předmětem podnikání, ale tvoří pouze kulisu. Novelu autorského zákona, která usnadňuje přístup zdravotně postižených k literatuře a notovým záznamům, schválili poslanci v původní verzi. Informovaly o tom České noviny. Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

Frederic Dannay (vlevo) a James Yaffe v roce 1943

Nová éra detektivek. První případ vyřešil Ellery Queen před devadesáti lety

Ta knížka se jmenovala Zločin v římském divadle a v roce 1929 odstartovala novou éru detektivní literatury. Případy, které společně řešili otec Richard a syn Ellery Queenové, si ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století získaly obrovskou oblibu nejen v Americe, ale i v Evropě. A stále nová vydání jsou důkazem, že elegantně vyprávěné příběhy ani trochu nezestárly.

Berounská knihovnice Lada Čubová.

Knihovnice Lada Čubová: Je fajn, když klasiku přiblíží mladé generaci komiks

V berounské knihovně jsem od roku 2002. Cesty k tomuto povolání jsou různé. Původně jsem vystudovala obchodní akademii a pak pracovala v obchodní sféře. Ale bavila mě literatura a chtěla jsem se jí více věnovat. Pokusila jsem se dostat na vysokou školu knihovnickou a dostala jsem se do Brna. Poté jsem si jako studentka podala žádost do knihovny a shodou okolností odsud jedna kolegyně odcházela. Takže to byla trošku i náhoda.

Ilustrační foto

Beroun přestaví a rozšíří městskou knihovnu

Beroun – Městská knihovna v Berouně má novou ředitelku. Hanu Ludvíkovou vystřídala Michaela Škeříková, která dříve působila na odboru školství a volnočasových aktivit, kde byla její doménou hlavně kultura. Předtím pracovala v Městské knihovně v Praze. První velká zkouška na novou ředitelku čeká v brzké době.

Z výstavy 'Pestrý svět našich motýlů' v Městském muzeu v Sedlčanech.

Kouzlo motýlích křídel září v sedlčanském muzeu

Sedlčany /FOTOGALERIE/ - Městské muzeum Sedlčany a Ochrana fauny připravily výstavu fotografií Marka Vojtíška a Marka Zlatníka. Oba se zajímají o motýly a zachycují jejich křehkou krásu na svých dechberoucích fotografiích. Návštěvníci mohou obdivovat makrozáběry housenek a bizarně tvarovaných motýlích vajíček, která normálně pouhým okem nespatří.

Jaroslav Foglar

Jaroslav Foglar zemřel před dvaceti lety. To nejlepší z něj žije dál

Jeho nejznámější knihy Hoši od Bobří řeky (1937) a Chata v Jezerní kotlině (1939) se v loňském vydání nakladatelství Albatros okamžitě staly bestsellery. Hoši od Bobří řeky si dokonce vyžádali dvojnásobný dotisk. Dílo spisovatele Jaroslava Foglara se má čile k světu i po autorově smrti, od které dnes uplynulo dvacet let.

Radek Vondráček

BIS by neměla zasahovat do výuky historie, míní šéf sněmovny Vondráček

Další vlnu debaty o tom, jak se u nás učí novodobá historie, vyvolala zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS). Podle ní „moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury“.  

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Učí. Umí to?

Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí. Tohle uštěpačné heslo rozšiřují většinou lidé, kteří mají pocit, že školy ovládají hysterické pedagožky, jejichž životní náplní je buzerovat žactvo a užívat si dvouměsíční prázdniny.

Manželé Libor Kožnar a Eva Kožnar Vítková na své farmě v Šanově na Znojemsku.

OBRAZEM: Americký sen žijí na farmě v Šanově

Šanov – Poznali se v New Yorku. Libor Kožnar pracoval ve stavebnictví a Eva Kožnar Vítková ve vzdělávání. I díky tomu teď společně hospodaří v Šanově na Znojemsku. „Spojila nás naše vášeň pro rozvoj občanské společnosti, aktivismus, umění, tvoření a nalézání nových cest, jak žít opravdově. Oba nás zajímají alternativní systémy produkce, vzdělávání a společného fungování ve společnosti. Inspiraci jsme posbírali všude po světě. Libor byl v zahraničí déle, já zase na více místech,“ říká Kožnar Vítková.

Ilustrační foto.

V Malé scéně se bude recitovat

Ústí nad Orlicí – Vyslovit a uslyšet aneb recitace žije… To je název pátečního pořadu, který pořádá ústeckoorlická Malá scéna, a to s podtitulem Hudba, literatura a živé slovo.

Drahomíra Šinoglová v roce 1970.

Drahomíra Šinoglová: Bylo to v březnu 1982, půlročního syna mi vyrvali z náručí

/PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ/ V březnu 1981 dorazili do venkovského domu disidentů Věry a Pavla Roubalových příslušníci komunistické Státní bezpečnosti a začali provádět domovní prohlídku. Jeden z nich se posadil na velká akumulační kamna, začal na ně poklepávat prsty a podivoval se, že nehřejí. Spokojil se s vysvětlením, že Roubalovi si na přílišné teplo nepotrpí. V kamnech, uvnitř upravených, se až do konce několikahodinové prohlídky skrývala těhotná Drahomíra Šinoglová, policejně hledaná matka dvou dětí, odsouzená za rozšiřování zakázané literatury.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové.

Klicperovo divadlo uvede ještě čtyři premiéry

Hradec Králové - Hradecké Klicperovo divadlo uvede v sezoně 2018/2019 ještě čtyři premiéry. První letošní premiérou bude 16. března na hlavní scéně divadelní klasika Lakomec v režii Michala Háby.

Ilustrační foto.

Nová stezka vzdá hold spisovatelům

Mariánské Lázně - Stezka spisovatelů, jejíž vznik byl avizován v roce 2017 u příležitosti životního jubilea spisovatele Vladimíra Párala, začíná v Mariánských Lázních nabývat reálných rozměrů.

Václav Votruba se živí psaním PR článků. Nad klávesnicí i relaxuje. Na konci loňského roku měl na kontě další čtyři knihy.

Nedokáže se válet. Psaním relaxuje

České Budějovice – Hudba je jeho koníček, v knížkách se ale našel. Václav Votruba, muzikant a autor článků a knih z Českých Budějovic, v loňském roce vydal hned čtyři tituly.

Historický program.

Esperanto žije v Písku již 110 let

Písek - "Esperanto? To ještě existuje?" "Škoda, že se to neujalo, bylo by to fajn." Škoda je spíš, že jsou tyto věty slyšet tak často. Ve skutečnosti totiž má esperanto své příznivce a uživatele ve více než 120 zemích světa.

Za Lužánkami se lidé utkali v kouzelnickém sportu famfrpálu.

Bláznivé sporty budoucnosti? Famfrpál i dostihy s voly

Lidská vynalézavost je nekonečná. Platí to i o světě sportu. Zatímco konvenčnější povahy se spokojí s tak fádními disciplínami, jako jsou fotbal či tenis, lidé s dobrodružnějším duchem hledají inspiraci všude možně. Ve filmech, v literatuře, v historii. Vesmír bizarních sportů je opravdu nekonečný. V jakých disciplínách se po světě soutěží a útočí na rekordy?

Jack Kerouac kolem roku 1956.

Kerouac, Lawrence, Fitzgerald: knižní klasika se vrací v novém hávu

Jste fanoušky beatniků či jiné kultovní literatury a máte pocit, že stará vydání už znáte dokonale? V tom případě vás potěší zpráva, že na pulty tuzemských knihkupectví připutovalo s koncem roku pozoruhodné množství neznámých děl angloamerických klasiků, případně nových, moderních překladů jejich nejznámějších prací.

Kateřina Hurtová.

Kateřina Hurtová z Jablonce: K fantasy literatuře jsem utíkala z reálného světa

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – Na pultech knihkupectví se nedávno objevila kniha s titulem „A v ní stín“. Její autorkou je jablonecká rodačka Kateřina Hurtová a knihu byste našli v oddělení fantasy literatury. Psaní se věnuje už od základní školy, přestože je dysgrafička, a ve své románové prvotině stvořila nový svět s hlavní hrdinkou Lilit. 

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák: Když jste starý, číhá dojetí za každým rohem

/ROZHOVOR/ Když Zdeněk Svěrák zjistil, že se stoleček, u kterého spolu sedíme, kýve, neprodleně ho podložil. Jinak by se prý nemohl na rozhovor soustředit. U pevně stojícího stolu jsme si pak povídali o jeho nové knížce Strážce nádrže, dědečkovských radostech i posledních věcech člověka.

Ilustrační foto

Gymnázium Dašická posbíralo úspěchy

Pardubice – Autor chemické olympiády, která letos slaví 55. výročí, si připravil pro účastníky velmi náročné zadání. To ale nebylo překážkou pro dva řešitele olympiády z pardubického Gymnázia Dašická Radka Hlaváčka a Matyáše Hornyho, kteří ve finále krajského kola chemické olympiády obsadili první a druhé místo.

Jaroslav Pulkrábek.

Jaroslav Pulkrábek složil post ředitele

Vimperk – Po téměř dvaceti letech končí v Městském kulturním středisku ve Vimperku jeho stávající ředitel Jaroslav Pulkrábek. V čele organizace stál od roku 2005 a před tím zde několik let působil na postu zástupce ředitele.

Martin Komárek

Glosa Martina Komárka: Rychlé šípy, do světa!

Po Švejkovi jsou nejslavnějšími literárními postavami, které kdy český spisovatel zplodil. V knížkách bojují s tajemným plíživým zlem. Komiksy skáčou z groteskní bitvy s Hahou Bimbi přes mravokárné kousky, jako je Nepijte na ovoce, až po morytát o Maxmiliánu Drápovi a modrém Mauriciovi. Hlášky z Rychlých šípů jsou skoro stejně slavné jako ty ze Švejka.

Ilustrační foto.

Rychlé šípy slaví osmdesát let a nepřestávají oslovovat další generace čtenářů

Komiks Jaroslava Foglara Rychlé šípy, který začal vycházet 17. prosince 1938 na zadní straně časopisu Mladý hlasatel, oslovuje další generace čtenářů. Děti mají stále o příhody Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka a Rychlonožky zájem. Pětice Rychlých šípů se navíc stala součástí popkultury. Rychlé šípy a komiksové sešity, které nakreslili Jan Fischer, Václav Junek, Bohumír Čermák a Marko Čermák, souborně vyšly v Olympii v letech 2012 a 2013 a zařadily se mezi nejprodávanější tituly literatury pro mládež. Počet prodaných výtisků však nakladatelství nesdělují.

LUBOŠ BERÁNEK. Frontman kapely Těla a výhradní autor textů a hudby.

Fotr Beránek není lotr! A Těla o tom hrají už 25 let

/VIDEA, FOTOGALERIE/ Luboš Beránek, frontman a výhradní autor všech písní kapely Těla, která nedávno oslavila čtvrtstoletí fungování, vydal knižně svá zamyšlení a krátké příběhy, které napsal na Facebook, pod názvem Fotr Beránek aneb Zápisky z „Cukrové hory“. Nejen o psaní, ale i muzice povídal v rozhovoru.

LUBOŠ BERÁNEK. Frontman kapely Těla a výhradní autor textů a hudby.

FOTO, VIDEO: Fotr Beránek není lotr! A Těla o tom hrají už 25 let

Liberecký kraj – Luboš Beránek, frontman a výhradní autor všech písní kapely Těla, která nedávno oslavila čtvrtstoletí fungování, vydal knižně svá zamyšlení a krátké příběhy, které napsal na Facebook, pod názvem Fotr Beránek aneb Zápisky z „Cukrové hory“. Nejen o psaní, ale i muzice povídal v rozhovoru.

LUBOŠ BERÁNEK. Frontman kapely Těla a výhradní autor textů a hudby.

FOTO, VIDEO: Fotr Beránek není lotr! A Těla o tom hrají už 25 let

Liberecký kraj – Luboš Beránek, frontman a výhradní autor všech písní kapely Těla, která nedávno oslavila čtvrtstoletí fungování, vydal knižně svá zamyšlení a krátké příběhy, které napsal na Facebook, pod názvem Fotr Beránek aneb Zápisky z „Cukrové hory“. Nejen o psaní, ale i muzice povídal v rozhovoru.