Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Přednášky, meditace, léčivé byliny… Jubilejní ezoterický festival letos nabídl i ukázku netradičního tantrického cvičení.

Víkend ve znamení ezoteriky, duchovna a harmonie

/FOTOGALERIE/ Jaká tajemství skrývají lékárničky našich babiček, kde v přírodě hledat nový příval energie či jak uvolnit tělo i duši za pomoci tance přibližuje návštěvníkům víkendový festival Cesta k harmonii, který se letos v karvinském městském domě kultury koná již po dvacáté.

Ilustrační foto

Jachtaři se opět sejdou ve Sněžence

/POZVÁNKA/ Také letos Kulturní a informační centrum Sněženka v Sedlnicích hostí jachtaře Moravskoslezského kraje a přátele jachtingu. Setkání se uskuteční dnes od 13 hodin v sále KIC Sněženka a návštěvníci se mohou těšit na pestrý a určitě zajímavý program.  

Barokní poutní areál Kalvárie v Jaroměřicích směřuje na seznam národních památek.

Santiniho autorství kunsthistorici vyvracejí

Jaroměřice – Barokní kostel Povýšení svatého Kříže z let 1712 až 1713 byl spolu s dalšími stavbami poutního areálu jaroměřické Kalvárie nedávno prohlášen za národní kulturní památku. V souvislosti s tím se znovu objevila informace, že autorem projektu kostela je barokní architekt Jan Blažej Santini-Aichel.

Kromě poučných přednášek se mohou návštěvníci těšit také na koncerty či prodej tematických produktů.

Blíží se jubilejní ročník ezoterického festivalu Cesta k harmonii

Přednášky, meditace, poradenství, duchovní hudba a cvičení, alternativní medicína, esoterika i zdravý životní styl. To vše nabídne letošní jubilejní 20. ročník ezoterického festivalu Cesta k harmonii, který bude po celý víkend probíhat v karvinském městském domě kultury.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně.

S Knihami v rocku se můžete setkat ve středu v Kladně

Kladno - Středočeská vědecká knihovna (SVK) v Kladně pořádá poslechový rockový večer s literátem a hudebním publicistou doktorem Jaroslavem Císařem nazvaný Knihy v rocku. Ten se uskuteční ve středu 14. března od 17. 30 hodin ve velké studovně SVK.

Malý Daneček ve Středisku rané péče při havlíčkobrodské Charitě trénuje i pozornost a soustředění.

Věci, které jiným překáží, mohou dvouletému Danielovi zaplatit lázně

Havlíčkův Brod – Nepotřebné věci, které jednomu překáží, mohou druhému naopak pomoci. A kam s nimi? Od pondělí je lidé mohou nosit do havlíčkobrodského mateřského centra Zvoneček. Darované věci půjdou do benefičního prodeje jarního charitativního bazárku, jehož výtěžek tentokrát pomůže rodině dvouletého Daniela z Havlíčkobrodska. Tomu lékaři po narození diagnostikovali vzácnou vrozenou vadu. Akci organizuje brodská Charita.

Bývalý ředitel protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt.

Odchod poslanců ze sálu? Velmi silné gesto, řekl bývalý hradní protokolář Forejt

Odchod zákonodárců ze sálu během projevu prezidenta se v historii děl pouze velmi výjimečně. Bývalý hradní protokolista Jindřich Forejt si podobný protest z literatury pamatuje jen z roku 1920. Letitému členovi hradního protokolu se nelíbilo, že se během inaugurace nekonala vojenská přehlídka a že v první řadě ve Vladislavském sále mohla sedět Alexandra Mynářová, manželka hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Spisovatelka Martina Bittnerová přo přednášce ve Středočeské vědecké knihovně Kladno.

OBRAZEM: Spisovatelka prozradila i to, co v učebnicích nenajdete

Kladno /FOTOGALERIE/ - O tom, co v učebnicích nebylo a ve škole se běžně nedozvíte, přijela ve středu v podvečer poutavě vyprávět posluchačům do velké studovny Středočeské vědecké knihovny v Kladně spisovatelka Martina Bittnerová. Přestože pochází z Nového Města na Moravě, řadu let žila ve Velvarech, než ji osud před nedávnem zavál do severočeských Teplic. Autorka devíti knih, které se věnují ponejvíce zajímavým českým osobnostem, zavítala do Kladna tentokrát s přednáškou nazvanou Dopisy přátelství. Při ní představila Dvě velké osobnosti české literatury – Boženu Němcovou a Karolínu Světlou (vl. jménem Johanu Rottovou). Výběrem z korespondence těchto dvou – na svoji dobu nekonvenčních – žen poodhalila příběh jejich přátelství, po jistou dobu velmi důvěrného.

Novým šéfem činohry Národního divadla bude od ledna Milan Šotek.

Milan Šotek přejde z jednoho národního divadla do druhého. Míří do Brna

Brno – Divadlo chci vrátit zpátky ke slovu. Právě to je pro herce hlavní impulz, plánuje nová posila činohry Národního divadla Brno Milan Šotek. Nechce se rovnat Praze, ale vídeňskému národnímu divadlu. Třiatřicetiletý dramaturg povede činoherní soubor od ledna příštího roku. Do Brna přejde z pražského Národního divadla.

František Ladislav Čelakovský

Před 219 lety se narodil František Ladislav Čelakovský

Strakonice - Ve středu 7. března uplyne 219 let od narození básníka Františka Ladislava Čelakovského. Jeho rodný dům již neexistuje, ale spoustu Strakonických navštěvuje jeho sochu na Podskalí nad řekou Otavou. Zemřel 5. srpna 1852.

Pavel Rímský a Martin Finger se objeví ve hře Poslední sezení u doktora Freuda.

Divadlo v Řeznické uvede hru s Pavlem Rímským a Martinem Fingerem

Pražské Divadlo v Řeznické uvede v pátek 9. března v režii filmaře Radima Špačka českou premiéru hry Poslední sezení u doktora Freuda. Jediné dvě role ztvární Pavel Rímský a Martin Finger. Text britského autora Marka St. Germaina přeložila Jitka Sloupová.

Ilustrační foto

Krajská knihovna nabízí nový pohodový literární pořad

Karlovy Vary - Krajská knihovna Karlovy Vary přichází s novým typem literárního pořadu pro veřejnost. V pobočce v Lidické ulici se bude zhruba čtyřikrát do roka scházet takzvaný Spolek přátel krásné literatury a sladkých koláčů.

V Městské knihovně v Plané je k vidění výstava Babička.

Knihovna v Plané vystavuje 140 Babiček

Planá – Více než stovka nejrůznějších vydání, včetně dvou slovenských, či verze psané těsnopisem. Tak se dá ve zkratce popsat výstava Babička, která je od sobotního odpoledne k vidění v sálu Městské knihovny v Plané na Tachovsku.

Knižní bazar v Prostějově

V knihovně odstartoval knižní bazar

Krabice s knihami nejrůznějších žánrů zaplnili v pondělí chodbu Městské knihovny v Prostějově. Koná se zde totiž další ročník knižního bazaru, který už zde má dlouholetou tradici. Tentokrát potrvá až do 29. března.

Ve druhém dílu knihy Stíny nad Krušnými horami má dvě povídky i kraslický začínající autor Milan Hloušek.

Příběhy s nádechem tajemna. Vítejte v Krušných horách

Karlovarský kraj – Podporovat místní regionální autory, pozvat čtenáře, aby poznávali krásy Podkrušnohoří s nádechem tajemna, a současně přiblížit německým autorům ty české a naopak. To jsou hlavní cíle projektu Stíny nad Krušnými horami Nadace St. Joachim. I když, jak říká jedna z organizátorek, o knížce by se nemělo mluvit jako o projektu.

Ota Filip. Ilustrační foto.

Zemřel Ota Filip, přední představitel české exilové literatury. Bylo mu 88 let

Ve věku nedožitých 88. let zemřel v Bavorsku spisovatel a publicista Ota Filip. Informovala o tom agentura DPA. Spisovatel žil od 70. let v Německu a k jeho nejznámějším dílům patří knihy Cesta k hřbitovu, Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy či jeho autobiografie. Byl považován za jednoho z nejvýznamějších představitelů české exilové literatury.

Zajímavou besedu o životě a tvorbě Jakuba „Jacka“ Flora si přišlo poslechnout na čtyřicet posluchačů.

Návštěvníci infocentra besedovali o Jacku Florovi

Kdyně – V pozdním mrazivém úterním odpoledni 27. února si mohli návštěvníci, kteří dorazili do kdyňského infocentra, vyslechnout zajímavou přednášku o životě lesníka Jakuba „Jacka“ Flora.

Jáchym Topol čte z Citlivého člověka // Klinika

Já a rytíř? Jsem spíš cynik, říká Jáchym Topol

Rytířem české kultury se – tak trochu proti své vůli – stal v neděli večer spisovatel Jáchym Topol. Rozšířil tak sešlost osobností, jež minsterstvo kultury každoročně oceňuje v rámci festivalu proti totalitě Mene Tekel.  

Spisovatelka Zora Castillo žijící v Ivanovicích na Hané píše příběhy na základě skutečných událostí. Nyní se chystá vydat třetí knihu, jejím tématem je domácí násilí.

Spisovatelka Castillo: Zajímavých příběhů je dost. Záleží na úhlu pohledu

Ivanovice na Hané – Šlo o docela náhodné setkání. Poznaly se v čekárně u plastického chirurga a příběh, který si spisovatelka Zora Castillo žijící v Ivanovicích na Hané od ženy s popálenou polovinou obličeje vyslechla, vydal na knihu. „Když narazíte na někoho se zajímavým příběhem, je potřeba, aby se o něm dozvěděli i ostatní,“ je přesvědčená žena, která procestovala desítky zemí.

Ilustrační foto.

Chceme Danečka posunout ve vývoji zase o kousek dál, říká odbornice

Havlíčkův Brod – Dvouletý Daniel z Havlíčkobrodska vypadá na první pohled jako zdravý, zvídavý chlapeček, kterému nic nechybí. Narodil se v osmatřicátém týdnu a bez významnějších komplikací. Jenže už v porodnici lékaři projevili podezření na vrozenou vývojovou vadu. Daneček absolvoval genetické testy i další vyšetření, které potvrdily velice vzácnou diagnózu. Ta s sebou nese zdravotní problémy, a především otazníky nad tím, jak se chlapec bude dále vyvíjet.

Slavný literární kritik zemřel po dlouhé nemoci 14. února 2018.

Jaroslav Med: Připadal jsem si jako v absurdním dramatu

Seriál Příběhy pamětníků skrze autentická vyprávění připomíná historické události a osobnosti 20. století. V dnešním díle připomeneme českého literárního kritika a spisovatele doc. Jaroslava Meda. Svůj zájem o literaturu tajně uspokojoval už jako dítě, když si schovával ve větvích stromu historické romány. 

Ilustrační foto

V Brodě zemřel spisovatel a literární kritik Jaroslav Med

Havlíčkův Brod - Ve věku 85 let ve středu 14. února v Havlíčkově Brodě zemřel český spisovatel, literární kritik a historik Jaroslav Med. O smutné událsoti informovali pořadatelé Podzimního knižního veletrhu, jehož byl Jaroslav Med dlouholetým návštěvníkem, porotcem a příznivcem.

Nová odborná myslivecká knihovna ČMMJ Olomouc. Jednatel RNDr. Jiří Zbořil

2300 titulů! Největší myslivecká knihovna v zemi otevřela v Olomouci

Zažívat dobrodružství v divoké, člověkem téměř nedotčené přírodě Podkarpatské Ukrajiny, jak je popsal v jedné ze svých nejznámějších knih Lovy v Karpatech významný český zoolog a myslivec Julius Komárek, anebo získat cenné citace do vysokoškolské práce. Takové možnosti nabízí zájemcům o mysliveckou literaturu unikátní knihovna, kterou v tomto týdnu otevřel v olomoucké Wellnerově ulici okresní myslivecký spolek.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Ilustrační foto.

Do Prahy přijíždí slavný dánský spisovatel Peter Hoeg

V Praze začíná Týden dánské literatury. Přijíždí na něj slavný spisovatel Peter Hoeg, autor románu Cit slečny Smily pro sníh, který dnes bude svým čtenářům podepisovat své knihy. Týden nabídne i filmové projekce, gastronomický pořad, literární salon či poetický večer s básníkem Knudem Steffenem Nielsenem. Hoeg do Česka přijede vůbec poprvé.

ilustrační foto.

Kamenická knihovna bilancovala nad uplynulým rokem

Kamenice nad Lipou – Pracovníci Městské knihovny v Kamenici nad Lipou bilancovali nad uplynulým rokem. Co se loňského roku týče, zhodnotili kompletně návštěvnost, výpůjčky a mimo jiné také kulturní či vzdělávací akce pro veřejnost.

Ilustrační fotografie.

Non stop vracení knih. Nový box zrychluje půjčování

Jižní Morava - Vracet knihy mohou lidé v Hodoníně také brzy ráno po cestě do práce či školy. Vedle městské knihovny stojí box na vracení vypůjčené literatury. Funguje ve dne i v noci. Službu chtějí nabídnout také v Břeclavi.