Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

Masarykova knihovna

Masarykův ústav se rozrostl o novou budovu, je v ní i Masarykova knihovna

Masarykův ústav a Archiv Akademie věd (AV ČR) mají novou budovu v Gabčíkově ulici. Je v ní také nový depozitář Knihovny T. G. Masaryka. Masarykova knihovna, která má kolem 185 tisíc svazků, bude zpřístupněna veřejnosti. Na dnešní otevření nové budovy přijela i pravnučka prvního československého prezidenta Charlotta Kotíková.

V pořadí již jubilejní dvacátý ročník festivalu Literární Františkovy Lázně (LFL) začal o víkendu ve stejnojmenném lázeňském městě.

Lidé se mohli potkat i se spisovatelem Stinglem

Františkovy Lázně – V pořadí již jubilejní dvacátý ročník festivalu Literární Františkovy Lázně (LFL) začal o víkendu v tomto lázeňském městě. Dorazila sem nejen spisovatelská elita, regionální autoři, ale i příznivci české i německé literatury. Festival potrvá až do 12. listopadu. Lidé se tak mohli potkat se spisovatelem Miloslavem Stinglem.

Masarykova knihovna

Masarykův ústav má novou budovu, je v ní i Masarykova knihovna

Masarykův ústav a Archiv Akademie věd (AV ČR) mají novou budovu v Gabčíkově ulici. Je v ní také nový depozitář Knihovny T. G. Masaryka. Masarykova knihovna, která má kolem 185.000 svazků, bude zpřístupněna veřejnosti. Na dnešní otevření nové budovy přijela i pravnučka prvního československého prezidenta Charlotta Kotíková.

Ilustrační foto

Roman Szpuk zamíří mezi knihy

Vimperk - Hrst veršů, malované krásy a dobré nálady nabízí Rendez-vous, které se koná v úterý 7. listopadu ve vimperské Městské knihovně od 17 hodin.

Pravnuk Bedřicha Smetany pan Petr Haydušek s voskovou figurínou svého předka

Smetanova Má vlast zazní na Žofíně, vyslechne si ji i jeho pravnuk

Na den přesně po 135 letech od prvního uvedení Mé vlasti zazní v neděli toto vrcholné dílo Bedřicha Smetany v pražském Paláci Žofín. Následně jej Severočeská filharmonie Teplice v čele s dirigentem Petrem Chromčákem odehraje v sedmi českých a moravských městech.

Pravnuk Bedřicha Smetany pan Petr Haydušek s voskovou figurínou svého předka

Smetanovu Mou vlast si na Žofíně poslechne i jeho pravnuk

Na den přesně po 135 letech od prvního uvedení Mé vlasti zazní zítra vrcholné dílo Bedřicha Smetany v pražském Paláci Žofín. Následně jej Severočeská filharmonie Teplice v čele s dirigentem Petrem Chromčákem odehraje v sedmi českých a moravských městech.

Obálka knihy o dějinách komiksu Milana Krumla.

Češi si oblíbili komiks, milují mangu i příběhy známých osobností

/ANKETA/ Nejen Batman nebo Superman, ale také Emil Zátopek, Kafkův Josef K. či brzy bratři Mašínové jsou hrdiny komiksové literatury. Od fanouškovských počátků 90. let se komiks v Česku tak rozšířil, že je součástí edičních plánů většiny nakladatelství. Zatímco na různé subkultury míří klasický superhrdinský komiks či japonská manga, současná autorská tvorba cílí na širší publikum.

Literární Františkovy Lázně.

Jubilejní Literární lázně letos s hvězdnými hosty

Františkovy Lázně - Spisovatelská elita, regionální autoři a příznivci české i německé literatury. Ti všichni míří do Františkových Lázní, kde od 3. do 12. listopadu probíhá jubilejní 20. ročník festivalu Literární Františkovy Lázně (LFL).

Inspirace: Knihovna jako originální prvek interiéru

Přestože už dneska využíváme elektronické čtečky, tištěné knihy z našich domovů zdaleka nevymizely. Jen obývací stěny poslední dobou pod vlivem minimalismu na čtenáře příliš nemyslí a nabízejí čím dál méně poliček. Tím roste potřeba samostatně stojící knihovny.

nové audioknihy

Den trifidů, snílků i kavárníků: audioknižní čtvrtek je tu

Jedenáct minut oblíbeného brazilského spisovatele Paula Coelha předznamenává počet novinek, jež se dnes objevily na pultech knihkupectví. Jedenáct nahrávek atraktivních titulů je součástí Velkého audioknižního čtvrtku, který se koná už potřetí.

Městská knihovna v Praze.

Velký audioknižní čtvrtek dnes nabídne 11 nových audioknih

Na pultech knihkupectví se dnes v rámci Velkého audioknižního čtvrtku objeví 11 knih, které se nečtou, ale poslouchají. Třetí pokračování akce sloužící k propagaci audioknih se koná po vzoru podobné, která propaguje knihy v klasické podobě a v Česku má již šestiletou tradici. Český trh s audioknihami stále roste a jeho loňský objem se může blížit 100 milionům korun.

Spisovatel Milan Kundera žije od roku 1975 ve Francii.

Vyšel román, kvůli němuž přišel Kundera o občanství

Přes čtyři desítky let už Milan Kundera žije a tvoří ve Francii. Z rodné země odešel v roce 1975 poté, co se dostal do hledáčku komunistické tajné policie. O československé státní občanství přišel o čtyři roky později. Odebráno mu bylo za román Kniha smíchu a zapomnění, který se nyní dočkal prvního oficiálního vydání v češtině.

Výstava knih českých autorů v cizojazyčných překladech.

Putovní výstava je ve finále

Ústí nad Labem - V úterý 31. října je poslední šance vidět v Ústí výstavu knih českých autorů v cizojazyčných překladech.

Slavnostní otevření nové naučné stezky na Růžovém paloučku

Růžový palouček nově i pro chytré telefony

Újezdec /FOTO/ - Přijeli, prohlédli si památník, došli k růžím a jeli pryč. Běžný scénář návštěv turistů na Růžovém paloučku. Nová stezka, která byla otevřena v sobotu, má tohle změnit. Palouček nedaleko Litomyšle se navíc v budoucnu stane místem setkávání českých exulantů.

Rodný dům Franze Kafky.

V domě Franze Kafky vzniknou rezidenční byty pro spisovatele ze zahraničí

/INFOGRAFIKA/ V domě Franze Kafky vzniknou příští rok rezidenční byty pro spisovatele ze zahraničí. O dlouhodobé pobyty v české metropoli je obrovský zájem, nárůst přihlášek je enormní j Kromě bytů pro spisovatele se má v Kafkově domě vybudovat i literární kavárna nebo galerijní obchod.

Ilustrační foto

Na co kam: Česká studentka o islandské farmě

Královéhradecko /POZVÁNKY/ - Tereza Kráčmárová bude ve čtvrtek od 19 hodin v bělohradské knihovně vyprávět o životě na Islandu, kde strávila čtvrt roku na farmě a pracovala jako au-pair.

Klášterní kostel sv.Benedikta.

Na Hradčanské náměstí si do kláštera bosých karmelitek lidé chodí pro modlitbu

Pražský hrad, Chrám svatého Víta nebo ministerstvo zahraničních věcí. Všechny tyto budovy má v těsném sousedství klášter bosých karmelitek, který sídlí na Hradčanském náměstí hned vedle Schwarzenberského paláce. Ač karmelitky žijí na tak frekventovaném místě, nemají ve zvyku vycházet z budovy kláštera. Deset sester tak žije pospolu uprostřed hlavního města.

Festival Treffpunkt v DEPO2015 nabídne gastronomii, pivo i hudbu.

Bavorsko v plzeňském depu

Plzeň – V Plzni můžete ode pátku až do neděle zažít tři dny ve stylu bavorské Biergarten s pivem, jídlem i hudbou.

Herci Slováckého divadla zpívali šansony už například v Café 21 v Uherském Hradišti.

Aféra vypukne v Hradišti Pod kaštany

FOTOGALERIE / „Zatáhli jste si záclony? To je ale skandál… Že záclony nemáte?! Tím hůř pro vás!“ Tak by se ve zkratce dala charakterizovat povídka Karla Čapka „Skandální aféra Josefa Holouška“, jejíž scénické čtení bude mít premiéru ve čtvrtek 19.října v 19 hodin v uherskohradišťské Čajovně Pod kaštany.

Markéta Hejkalová je česká spisovatelka, překladatelka a zakladatelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Ten vypukne již 20. října.

Měj mě rád/a, tak se jmenuje nová kniha Markéty Hejkalové

Havlíčkův Brod - Organizuje Podzimní knižní veletrh, překládá a sama píše. Markéta Hejkalová se celý život věnuje knihám. Její další vyjde v polovině října a bude vyprávět o prolínání osudů na pozadí dějin minulého století.

Knihobudka v královéhradeckých Sukových sadech.

V Sukových sadech vyrostla knihobudka

Hradec Králové - Čekáte na ratolest, které za chvíli skončí hodina v Základní škole Habrmanova, nebo si jen chcete zpříjemnit posezení v Sukových sadech? Tak právě pro vás tu v minulých dnech „vyrostla“ nová knihobudka.

Kronika. Ilustrační foto.

Nejlepší kroniku z Libereckého kraje mají v Jilemnici a Horní Branné

Liberecký kraj – V soutěži o nejlepší kroniku Libereckého kraje zvítězily hned dvě kroniky. První je kronika města Jilemnice, druhá popisuje dění v obci Horní Branná. Do soutěže, která se koná jižpo třetí, se přihlásilo celkem třináct měst a obcí. Odborná porota tvořena deseti členy vybírala nejlepší díla ve dvou kategoriích.

Ilustrační foto

Průzkum: Češi věří nejvíc knihám, nejméně televizi a rozhlasu

Za nejdůvěryhodnější zdroj informací považují Češi knihy, naopak nejméně věří televizi a rozhlasu. Zhruba dvě třetiny Čechů hledá hlavně informace, které je pobaví. Na svůj osobní rozvoj a vzdělávání se při výběru knih nebo pořadů v televizi či surfování na internetu zaměřuje 45 procent lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM/MARK pro Nakladatelský dům GRADA.

Ilustrační foto

Češi věří nejvíc knihám, nejméně televizi a rozhlasu, ukázal průzkum

Za nejdůvěryhodnější zdroj informací považují Češi knihy, naopak nejméně věří televizi a rozhlasu. Zhruba dvě třetiny Čechů hledá hlavně informace, které je pobaví. Na svůj osobní rozvoj a vzdělávání se při výběru knih nebo pořadů v televizi či surfování na internetu zaměřuje 45 procent lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM/MARK pro Nakladatelský dům GRADA.

Mladý včelař Kamil Valenta chová včely v Držovicích a na Lhotsku u Úštěka

Každý rok schytám asi 250 žihadel, říká mladý včelař z Litoměřicka

Nenápadný třešňový sad v zapadlé vesničce na východním okraji Českého středohoří. Okolo se pasou ovce, krávy a také pár vysloužilých starých koní. Na konci sadu plného bedel stojí i včelí úly. Patří Kamilu Valentovi, který si tím splnil svůj sen. Řepková pole v okolí úlů nenajdete. U Držovic totiž hospodaří lidé ekologicky.

Závod okolo jankovských rybníků na památku rybníkáře Šusty byl odstartován.

Okolo jankovských rybníků běžela více, jak stovka účastníků

Jankov - Pětikilometrovou běžeckou trasu, která vede od jankovské školy okolo rybníků Roháče, Hradu a Tobolky, běželo 122 účastníků. Zájem amatérských sportovců zůstal i ve čtvrtém ročníku stabilní. Šustův běh se koná na památku jankovského rodáka a významného českého rybníkáře Josefa Šusty. Ten žil v letech 1835–1914, proslavil se jako hospodář na třeboňském panství rodu Schwarzenbergů a jeho odborné práce patří dodnes na celém světě mezi základní literaturu v chovu sladkovodních ryb.