Kreativ

ŠTÍTEK: literatura

PŘÍLEZY se dočkají dokonce i obnovy hřbitovní zdi.

Záchrana kostela se aktivistům daří

Přílezy – Obyvatelé osady Přílezy se po letech smutného pohledu na zdevastovaný a opuštěný kostel zasvěcený svatému Bartoloměji rozhodli tuto ojedinělou a historicky velmi cennou památku zachránit.

Oceněná spisovatelka J. K. Rowlingová

Spisovatelka Rowlingová obdržela královské ocenění, Řád společníků cti

Tvůrkyně Harryho Pottera Joanne K. Rowlingová si může mezi svá ocenění přidat další trofej – byl jí udělen britský Řád společníků cti. Spisovatelka ocenění obdržela v úterý od prince Williama při ceremoniálu v Buckinghamském paláci. Oceněna byla za přispění literatuře a filantropii. Zprávu přinesla agentura AP.

Ilustrační foto

Čeští žáci se připravují na zkoušky, škola je ale nebaví

Žáci devátých tříd půjdou v dubnu už podruhé k povinným přijímacím zkouškám na střední školy. Tento nový prvek ve vzdělávací soustavě měl především zajistit, aby se na maturitní obory dostávaly děti, které mají studijní předpoklady.

Nobelova cena za rok 2017

Letošní Nobelovu cenu za mír má kampaň za zrušení jaderných zbraní

Představitelé Mezinárodní kampaně za zrušení jaderných zbraní (ICAN) v neděli na ceremoniálu v norském Oslu převzali Nobelovu cenu za mír. Dostali ji za upozorňování na katastrofické humanitární důsledky použití jaderných zbraní a za úsilí o dosažení jejich zákazu. O několik hodin později byly ve Stockholmu předány také Nobelovy ceny za fyziku, chemii, lékařství, literaturu a ekonomiku.

Paseky Penzion Na Buďárce

Do kraje zapadlých vlastenců

Paseky nad Jizerou možná znáte jako oblíbené lyžařské středisko ležící sice v Západních Krkonoších, ale již sousedící s Jizerskými horami. Znalci české literatury 19. století ale vědí, že právě sem umístil spisovatel Karel Václav Rais svůj román Zapadlí vlastenci.

O Vladštejnovi pohledem literatury

O Vladštejnovi pohledem literatury

Jičín - Pana docenta Hojdu tu v Jičíně známe. Spolu s Evou Chodějovskou a dalšími napsali knihu Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje. Nedávno o té knize tu hovořili. V pátek 24. listopadu měla jeho přednáška název Albrecht z Valdštejna v evropské literatuře sedmnáctého století.

Československé dějiny 50. a 60. let. Takové bylo zadání v prestižním finálovém kole dějepisné soutěže, kterou pořádá Nadační fond Gaudeamus při Gymnáziu Cheb.

Historie se studenti „gymplů“ nebojí

Cheb - Československé dějiny 50. a 60. let. Takové bylo zadání v prestižním finálovém kole dějepisné soutěže, kterou pořádá Nadační fond Gaudeamus při Gymnáziu Cheb. I přes náročnost soutěže je o ni stále větší zájem a letos se jí zúčastnilo 225 studentů z pětasedmdesáti gymnázií České a Slovenské republiky, kteří tak potvrdili, že se mladí rozhodně historie nebojí.

Ilustrační fotografie.

Knihovna nabízí knížky ke koupi

Rychnov nad Kněžnou - Rychnovští knihomolové zajásají. Ve středu od 12 hodin si mohou výhodně zakoupit knihy a časopisy z Městské knihovny Rychnov nad Kněžnou.

Knihobudka ve vestibulu sportovní haly na Tyršově náměstí v Chrudimi.

Knihobudky zabraňují vyhazování knih do popelnic

Chrudim – Ve vestibulech sportovní haly na Tyršově náměstí a plaveckého bazénu v ulici V Průhonech se objevily skříňky plné knížek. Tyto knihobudky slouží ke sdílení krásné i odborné literatury, CD i DVD nosičů, které už majitelé nechtějí.

Kraj ocenil pět knihovnic titulem Středočeský Kramerius. Libuše Břeňová z Kostomlat na snímku úplně vlevo.

Knihovnice získala cenu Středočeský Kramerius

Kostomlaty nad Labem – Na 6. ročníku slavnostního vyhlášení soutěže Středočeský Kramerius byla mezi pěti oceněnými také Libuše Břeňová, která zde zastupovala Klub Kamarád, spravující obecní knihovnu v Kostomlatech nad Labem.

Daisy Mrázková.

Výstava představí ilustrace i volnou tvorbu Daisy Mrázkové

Ilustrace dětských knih, které sama také psala, ale i volnou tvorbu malířky Daisy Mrázkové vystavuje ode dneška Galerie Villa Pellé. Výstava nese název podle jednoho z nejznámějších titulů této přední české výtvarnice: Co by se stalo, kdyby… a potrvá do 20. ledna.

Martin Jiroušek na vernisáži výstavy v Městské knihovně Loket.

Poe je diagnóza doby, říká majitel unikátní sbírky

Loket – V Městské knihovně Loket právě probíhá unikátní výstava soukromé sbírky prvních vydání knih Edgara Allana Poea v českém jazyce. Vladimír Kalný pořídil rozhovor s majitelem sbírky a kurátorem výstavy Martinem Jirouškem.

Ilustrační obrázek.

Zdeněk Hojda o Valdštejnovi

Jičín - Postava Albrechta z Valdštejna představuje téma tolikrát „proprané“, až bychom se museli ostýchat jej v Jičíně znovu otevřít, kdybychom neměli jistotu, že tím přispějeme něčím zcela novým.

Slovenská poezie v jičínské knihovně.

Slovenská poezie v jičínské knihovně

Jičín - Už devatenáct roků připojuje se pan spisovatel Václav Franc k celostátní akci Den poezie. Většinou připravuje si pásmo s přáteli autory, spíš autorkami. Ale ve středu 15. listopadu přinesl si haldu knížek sám.

Ilustrační fotografie.

Za knihami do Říček

Orlické Podhůří-Říčky - V kulturním domě se v pátek 17. a v sobotu 18. listopadu uskuteční Svatomartinské knižní dny.

Ilustrační foto.

Od sousedů: U hotelu další místa pro auta

Královéhradecko, Jičínsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/- Společnost Hotel Start zahájí do konce listopadu výstavbu parkoviště pro automobily na pozemku, který je v majetku města. Parkovací plocha vznikne před renovovaným objektem.

Robert Menasse.

Dnes končí 27. ročník Festivalu spisovatelů Praha

Promítání dokumentu o americkém spisovateli a bojovníkovi za lidská práva Jamesi Baldwinovi dnes večer zakončí Festival spisovatelů Praha. Od 10. listopadu nabídl milovníkům literatury sérii autorských čtení, diskusí i filmových představení. Hostem letošního 27. ročník festivalu byl mimo jiné laureát Německé knižní ceny Robert Menasse.

V Čáslavi přednášel o Karlu Kněžourkovi Vlastimil Osoba.

V Čáslavi přednášel o Karlu Kněžourkovi Vlastimil Osoba

Čáslav – Vlastimil Osoba z Královéměsteckého okrašlovacího spolku přednášel na pozvání Muzejního a vlastivědného spolku „Včely Čáslavské“. Přednáška byla věnována Karlu Kněžourkovi, významnému českému ornitologovi, který působil na Čáslavsku a jehož stošedesáté výročí narození si letos připomínáme.

Bob Dylan.

Dylanova kytara se vydražila za bezmála 9 milionů

Kytara, na kterou hrál americký hudebník a držitel Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan na koncertech v 70. letech, se v sobotu prodala v dražbě za téměř 400 000 dolarů, v přepočtu tedy za 8,8 milionů korun.  

PŮVODNÍ STUDIE budovy Pedagogického institutu v Karlových Varech Drahovicích.

Krajská knihovna oslaví významná výročí

Karlovy Vary - Krajská knihovna Karlovy Vary si připomíná v roce 2017 dvě významná výročí ze svého života a ráda by je oslavila se svými čtenáři a návštěvníky a také se všemi současnými i minulými zaměstnanci.

Ilustrační foto

Slováci znají českou literaturu z originálu, Češi jen z překladů

Slovenští čtenáři mají k české literatuře stále silný vztah, jiný než k ostatním literaturám. Berou ji i téměř 25 let po rozdělení společného státu za svou. Také české překlady ze světové literatury mají pro slovenské čtenáře velký význam. Slovenští nakladatelé jejich vydání zohledňují a vyhýbají se v běžných případech duplicitním vydáním. U významných autorů umělecké literatury ale slovenské překlady vznikají bez ohledu na to, zda existuje aktuální český. A děje se to stále častěji, řekl médiím slovenský literární teoretik Peter Zajac.

Robert Menasse.

Na festivalu spisovatelů četl Menasse ze své knihy o EU

Prolog ze svého oceňovaného románu o Bruselu a jeho úřednících v sobotu na Festivalu spisovatelů Praha přečetl milovníkům literatury rakouský spisovatel Robert Menasse. Za knihu s názvem Hlavní město získal letos Německou knižní cenu. Sám sebe autor označil dnes za osvíceného Evropana a Evropskou unii za fascinující projekt.

Robert Menasse.

Festival spisovatelů Praha, nabízí autorská čtení i diskuse

Setkat se se známými autory mohou v sobotu v budově Senátu milovníci literatury. Koná se Festival spisovatelů Praha, který potrvá do 15. listopadu. Zájemci si budou moci vyslechnout autorská čtení i zapojit se do debat třeba s rakouským spisovatelem Robertem Menassem. Hlavním mottem letošního festivalu se stala myšlenka amerického autora Jamese Baldwina „A příště už oheň". Podle pořadatelů je poselství ve světě plném změn a zvratů aktuální.

Ilustrační foto

Literární vědci Brabec a Opelík dostanou Seifertovu cenu

V rezidenci pražské primátorky bude dnes odpoledne předána Cena Jaroslava Seiferta. Jejími letošními laureáty se stali literární kritici a historikové Jiří Brabec a Jiří Opelík. Cenu udílí Nadace Charty 77 a jména laureátů oznamuje vždy v předvečer Seifertových narozenin - 22. září příslušného roku. Cena je spojena s odměnou 100.000 korun.