Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Dívky ve smrtelnou neděli vítaly jaro

Vlastiboř - Mladé dívky obcházely podle tradice ve smrtelnou neděli, pátou neděli postní,  stavení ve Vlastiboři na Táborsku s koledou vítající přichod teplého počasí.

Dívky ve smrtelnou neděli vítaly jaro

Vlastiboř - Mladé dívky obcházely podle tradice ve smrtelnou neděli, pátou neděli postní,  stavení ve Vlastiboři na Táborsku s koledou vítající přichod teplého počasí.

Deník servíruje speciality: Risotto Al Parmigiano

Střední Morava (Seriál Deníku) - Aktuální jarní a slunečné počasí nutí k lehčí stravě.Ne vždy to musí být jen zeleninové pokrmy. V dnešním receptu poskytne specialista na gastronomi a majitel hradišťského Ristorantne Hotel Maxi, Claudio Rossi, návod na přípravu rizota na italský způsob.

RECEPT DENÍKU: Místo jíšky použil kuchař chléb

Ústí nad Labem - Složením se zařadil do Bavorské kuchyně. Místo jíškou ho kuchař zahustil chlebem. Tak jako každý čtvrtek se na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Magdaléna Pecháčková s Vepřovými plátky na pivu.

Budějovice nezvládly úvodní barážový duel

Moravské Budějovice, Ostrava - Druhá cesta na sever Moravy, druhá porážka. Hokejisté Moravských Budějovic podruhé v sezoně prohráli v základní hrací době, když se v prvním barážovém utkání o postup do druhé ligy představili na ledě ostravské Poruby.

Sourozenci Lasákovi zářili v rakouském Mödlingu

Opava - Mezinárodní závod Ediho Schwarzera v Mödlingu mají za sebou opavští šermíři v čele se sourozeneckou dvojicí Lasáků. Oba se ve velké konkurenci neztratili, Ondřej Lasák skončil sedmý a Klára Lasáková si dokráčela dokonce pro bronzovou medaili.

Velikonoce se odrážejí také v lidové kuchyni

Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.

Ševci si po pětizápasovém půstu konečně vítězně zakřičeli

Nový Knín - Po pětizápasovém šňůře bez vítězství se hráči Nového Knína v I. A třídě konečně dočkali výhry. V neděli odpoledne zajížděli na hřiště osmého Sokola Hostouň spíše v roli outsidera, ale po velmi dobrém kolektivním výkonu a brankách Lomoze a domácího Elmana do vlastní sítě si z Kladenska zaslouženě odvezli tři body.

Do Budějovic se výroba z mléka nevrátí. Zatím

Jaroměřice nad Rokytnou – Pomazánkové máslo i tvaroh z Jaroměřické mlékárny jsou mezi českými spotřebiteli pojem, patří do nejvyšší kvality. Jak se daří firmě, o níž se ještě na podzim roku 2010 spekulovalo, že možná zanikne? Zdá se, že noví čeští majitelé za sedmnáct měsíců od převzetí provozu dokázali situaci stabilizovat co do počtu zaměstnanců i v oblasti dodavatelských vztahů se zemědělci a obchodníky. Denně tu zpracují okolo 118 tisíc litrů mléka. 

Jiráskův Divišek versus sedlák Zahálka ze Sloupnice

Sloupnice - Je známo, že Alois Jirásek se během svého litomyšlského pobytu (1874 1888) často sám i s přáteli vydával na toulky do okolí Litomyšle. Častým cílem jeho vycházek byla Sloupnice, obec ležící sedm kilometrů severně od Litomyšle.

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření.