Kreativ

ŠTÍTEK: Erste Bank Eishockey Liga

Jan Káňa

Káňa a další dva útočníci pod smlouvou. Přijde i bek ze Zlína?

Vedení olomoucké Mory pokračuje ve skládání mužstva na nadcházející sezonu. Je jasné, že i nadále budou v Olomouci hrát tři útočníci – Jan Káňa, Vojtěch Tomeček a Michal Kunc. Navíc se podle informací deníku Sport rýsuje příchod zlínského obránce Dalibora Řezníčka.

Dalibor Řezníček si mimo Zlín vyzkoušel angažmá v zahraniční soutěži. Působení za hranicemi ho stále láká.

Zájem klubů? Náznaky byly, připouští Beran Řezníček

Týmové starosti v podstatě hned mohl zahodit za hlavu. Obránce hokejových Beranů pouhé čtyři dny po konci Zlína v letošním ročníku Tisport extraligy prožíval jedny z nejkrásnějších okamžiků v životě. Narodil se mu syn. „Vyšlo to nejlépe, jak mohlo. Z tohoto pohledu je i dobře, že jsme skončili dříve. Mohl jsem být u porodu, se synem strávit první dny,“ rozplývá se šťastný otec i po více než měsíci.

Hokejista Tomáš Svoboda zůstal ve Znojmě. Sezonu však trávil i v extraligové Kometě Brno a prvoligových Litoměřicích.

Svobodovo srdce bije pro Orly. Chce pokračovat v načaté práci

Během uplynulé sezony vystřídal hokejista Tomáš Svoboda tři kluby. Druholigové Znojmo, extraligovou Kometu a prvoligové Litoměřice znal dobře. Za měsíc mu začne suchá příprava znovu u znojemských Orlů. Ti se v příštím ročníku vrátí do rakouské nejvyšší soutěže ICE Hockey League a s nimi i Svoboda.

Hokejisty Vsetína opustí produktivní hráči.

Vsetín přichází o Bartka, Gorčíka či Pechance

Hokejový Vsetín na začátku týdne mírně poodkryl soupisku pro nadcházející sezonu Chance ligy. A figurovat v nich nebude hned několik důležitých postav. S klubem se konkrétně loučí Jan Bartko, Sebastian Gorčík, Antonín Pechanec, Vojtěch Šilhavý a Adam Gajarský.

Hokejisté Znojma se mohou po návratu do Rakouska těšit na další napínavá derby s Vídní.

Šance oslovit sto milionů i zábavný hokej. Orli jsou zpět

Pouze v pěti ostrých zápasech se v české druhé lize představili znojemští hokejisté, než kvůli pandemii koronaviru soutěž skončila. Nyní se znovu vrací do rakouské nejvyšší ligy, kde předtím strávili takřka dekádu. Jaké jsou podle Deníku Rovnost výhody comebacku Orlů do zahraničí oproti účasti ve druhé nebo třetí české nejvyšší soutěži?

1. předkolo Generali Česká pojišťovna play off HC Vítkovice Ridera - HC kometa Brno, 10. března 2021 v Ostravě. (zleva) Josef Mikyska z Vítkovic a Peter Georg Scheider z Brna.

Vítkovický Mikyska to zkouší v Anglii: Žádná pohodička. Bude to mít kvalitu

/ROZHOVOR/ Jsou to teprve dva týdny, kdy mu ve Vítkovicích skončila neúspěšným snažením o postup do čtvrtfinále extraligového play-off sezona, hokejový útočník Josef Mikyska ale už nyní přijal další výzvu. Během dubna se popere v anglické EIHL Series a týmu Sheffieldu Steelers ve zkráceném ročníku o tamní titul.

Josef Hrabal v dresu Sheffieldu Steelers.

Hrabal si sezonu prodlouží v Anglii. Ligu tam odehrají čtyři týmy

Za třetí tým si v aktuální sezoně zahraje odchovanec přerovského hokeje Josef Hrabal. Po únorovém odchodu od Zubrů do rakouského Villachu si prodlouží zvláštní ročník v Anglii. Zkušený bek se vrací do Sheffieldu, kde už v loňské sezoně odehrál 19 utkání (3+8).

Chomutovský odchovanec Patrik Huňady se vrátil zpět do mateřského klubu.

Máme šanci vybudovat ten Chomutov, který tu kdysi býval, má jasno Huňady

Podílel se na třech juniorských titulech. Jenže v chomutovském áčku pak nedostal šanci. Po anabázích v Kadani a Klášterci defacto sekl s hokejem a nastoupil do armády. Chomutovský hokej ale padl do krajského přeboru. Pro Patrika Huňadyho to byl impuls k návratu. Chomutovský odchovanec si tak mohl odbýt svou premiéru v seniorském celku. Rozjetou sezonu v nižších hokejových soutěžích ale zastavil koronavirus.

Lubomír Štach, který v květnu oslaví 35. narozeniny, je nejproduktivnějším hráčem Valachů v play-off.

Hodně vyhecované play-off, tvrdí Štach. Absenci rivala neřeší

Emoce, napětí i drama. Čtvrtfinále Chance ligy mezi hokejisty Vsetína a Vrchlabím ukazuje pravé play-off. Zítra se série přesouvá na posvátný Lapač. Pochopitelně při absenci fanoušků. „Je smutné, že lidé na stadion nemůžou, je to tak však všude po republice. U nás na Vsetíně je vyhlášené pekelné publikum. Moc nám chybí,“ zdůrazňuje asistent kapitána Lubor Štach.

Hokejoví Orli si znovu zahrají nejvyšší rakouskou soutěž.

Rychlý comeback. Orli se vrací do elitní rakouské ligy

Jak avizovali, tak se také stalo. Hokejisté Znojma se rok po konci v nejvyšší rakouské soutěže přejmenované z EBEL na ICE Hockey League ICEHL do zahraniční ligy opět vrací. Vedení soutěže na středeční valné hromadě schválilo návrat jihomoravského celku zpátky pro sezonu 2021/2022. ICEHL to oznámila na svém facebookovém účtu

Hokejista Orlů Znojmo Petr Beránek.

Orel Beránek: Jádro znojemského týmu se vrátí. Roční přestávka nic nemění

Po zastavení druholigové hokejové soutěže, které se letos výjimečně účastnili také znojemští Orli, našlo několik jejich hráčů uplatnění v prvoligových či dokonce extraligových klubech. Útočník Petr Beránek nakonec nostalgicky zamířil do Třebíče, kde se po čtyřměsíční pauze konečně postavil na led. „Od půlky října jsem nehrál, nic extra se ode mě tedy nečekalo. Naopak jsem rád, že mi vůbec někdo dal šanci sezonu dohrát,“ říká sedmadvacetiletý útočník.

Dušan Šafránek (v černém) na střídačce Havířova.

Dušan Šafránek je v Havířově spokojen: Práce trenéra mě naplňuje

Dušan Šafránek si sice hokejovou extraligu nezachytal, ale i tak byla jeho hráčská kariéra zajímavá. Za opavský Slezan odchytal úctyhodných 137 zápasů v řadě, dělal sparingpartnera slavnému Jaromíru Jágrovi při jeho nočních trénincích. Aktivní chytání pověsil na hřebík ve dvaatřiceti letech. V současné době cepuje gólmany v Havířově a je pravou rukou Jiřího Režnara u týmu hrajícího Chance ligu.  

Dušan Šafránek (v černém) na střídačce Havířova.

Dušan Šafránek: Práce trenéra mě naplňuje, Opava byla povedenou štací

Dušan Šafránek si sice hokejovou extraligu nezachytal, ale i tak byla jeho hráčská kariéra zajímavá. Za opavský Slezan odchytal úctyhodných 137 zápasů v řadě, dělal sparingpartnera slavnému Jaromíru Jágrovi při jeho nočních trénincích. Aktivní chytání pověsil na hřebík ve dvaatřiceti letech. V současné době cepuje gólmany v Havířově a je pravou rukou Jiřího Režnara a u prvního týmu hrajícího Chance ligu.  

Jakub Sedláček by ve Villachu, kde platí trochu odlišné restrikce, měl v brankovišti dostat hodně příležitostí.

Tabulky jsou nesmyslné, hřímá Sedláček. Proč ve Zlíně nepodepsal delší smlouvu?

/ROZHOVOR/ Od sezony 2017/2018 zamířil už do sedmého klubu. Zkušený hokejový brankář Jakub Sedláček však po podpisu ve Villachu na vše nahlíží pozitivně. Po nedávném konci v Košicích v rozhovoru pro Deník zavzpomínal na své poslední angažmá u Beranů či promluvil o přestupních tabulkách. „Do 33 let jste vlastněni klubem, který vás vychoval, moji generaci to hodně brzdí. Je to úplný nesmysl,“ nechápe 30letý odchovanec zlínského hokeje.

Hokejový trenér Jiří Režnar poskytl Deníku rozhovor do seriálu Osobnosti regionu.

Sportovní bleskovky z Opavska

Přinášíme souhrn krátkých sportovních zpráv s vazbou na Opavsko. Tady jsou nezajímavější z nich. Mimo jiné se v nich dozvíte, kde bude v příští sezoně trénovat hokejový kouč Jiří Režnar.

Hokejista Radim Matuš.

Znojemský hokejista Matuš doufá v návrat týmu do Rakouska. Orli jsou tam doma

Sedmadvacetiletý hokejista Znojma Radim Matuš našel dočasnou štaci na soupisce prvoligového Frýdku-Místku. Na podzim stihl odehrát ve druhé lize pět zápasů v drese Orlů a získal sedm kanadských bodů. Hostování na severu Moravy zvolil, jelikož chce zůstat rodině nablízku. Po třech duelech v dresu Frýdku si však nyní dává pauzu kvůli zlomené ruce.

Peter Schneider se nachází na čele tabulky extraligových střelců.

Sociální sítě radši moc nesleduju, říká snajpr v životní formě Schneider

Není obvyklé, aby fanoušci hokejistů brněnské Komety sledovali kromě celkové tabulky také statistiky střelců. V tomto extraligovém ročníku k tomu ovšem mají pádný důvod.Nová rakouská hvězda hrdého klubu Peter Schneider se totiž na českých kolbištích utrhla ze řetězu. Devětadvacetiletý snajpr vstřelil úchvatných čtrnáct branek v šestnácti duelech a dělí se o první příčku tabulky kanonýrů s třineckým Matějem Stránským.

Brankář HC Olomouc Jan Lukáš v zápase proti Karlovým Varům.

Vlna výher by nám pomohla, ví Lukáš. Co je s Konrádem?

Dělal, co mohl. Chvílemi se ve svém brankovišti roztahoval jak široký, tak dlouhý. Stejně to bylo málo. Brankář Mory Jan Lukáš si v úterním domácím zápase proti Karlovým Varům připsal 29 úspěšných zákroků, přesto mu po konci utkání nemohlo být do zpěvu.

Tomáš Svoboda je jednou z hlavních opor Orlů.

Druhý Orel míří do Komety. Brňany posílí Svoboda

Zpátky na známý led se vrací hokejista znojemských Orlů Tomáš Svoboda. Ten na čas odchází do extraligové Komety Brno. Během týdne je to už druhý hráč Znojma, který vypomůže celku z jihomoravské metropole pomůže.

Libor Hájek už se chytil v New Yorku Rangers.

Trumf. Hájek nastoupí za Kometu zřejmě už v pátek, přichází i Svoboda a Gajarský

Zvučné jméno do obrany přece jen získávají hokejisté brněnské Komety. Defenzivu vyztuží odchovanec klubu Libor Hájek. Obránce New Yorku Rangers se nakonec dočasně domluvil s brněnským celkem, za který má nastoupit už v pátečním domácím duelu proti Mladé Boleslavi, který začíná v DRFG Areně v šest hodin večer. Dvaadvacetiletý zadák přitom před začátkem sezony upřednostňoval angažmá v Olomouci, s níž se ale nakonec nedohodl. Nyní pomůže svému mateřskému klubu.

Anthony Luciani patří mezi nejvýraznější osobnosti znojemských Orlů.

Kometa sahá pro pomoc do Znojma. Posílí ji kanadský kanonýr s italskými kořeny

Nečekané jméno se objevuje na soupisce hokejové Komety. Aktuálně desátému celku extraligové tabulky pomůže do konce kalendářního roku znojemský kanonýr Anthony Luciani. Třicetiletý kanadský ostrostřelec s italskými kořeny dvě sezony válel za Orly v rakouské EBEL, kde byl v minulém ročníku druhým nejproduktivnějším mužem soutěže. Znojmu zůstal Luciani věrný i pro tuto sezonu, kdy s klubem podepsal smlouvu, přestože Orli hrají po návratu do českých soutěží pouze tuzemskou druhou ligu.

Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto

Obavy o sezonu i radost. Návrat vítáme, těší Štacha

Vrátil se na Vsetín, aby pravidelně nastupoval. Hokejový obránce Valachů Lubomír Štach ovšem zažívá paradoxní situaci – zatímco v ligách, ve kterých naposledy hrál, soutěže momentálně pokračují, na území České republiky je sport stále pozastavený.

Tomáš Svoboda je jednou z hlavních opor Orlů.

Orli panují druhé lize. Museli jsme najít správnou motivací, přiznává Svoboda

Zažil emocemi nabité extraligové finále i nablýskaný světový šampionát juniorů. V Kristových letech hokejový útočník Tomáš Svoboda poprvé v bohaté kariéře měří síly s amatéry, pro něž je hokej často jen koníček. Rodák z Litoměřic se totiž rozhodl zůstat u znojemských Orlů, přestože před sezonou dali sbohem rakouské EBEL a přesunuli se do druhé české ligy. Znojmo, které si zachovalo plně profesionální režim i ve třetí nejvyšší české soutěži, podle očekávání z prvních pěti zápasů před vynucenou pauzou kvůli pandemii koronaviru vybojovalo plný počet patnácti bodů.

Schneider se záhy zařadil mezi nejproduktivnější hráče Komety.

Vyslanec Schneider proráží cestu Rakušanům. Rozený střelec, zní z Komety

Za normálních okolností by jeho jméno vyvolávala vyprodaná DRFG Arena. Zaslouženě. Nový rakouský snajpr hokejové Komety Peter Schneider měl totiž za sebou další vydařený večer. Opět se temperamentně rval o kotouče a Brno gólem a rozhodujícím nájezdem nasměroval k úlevné extraligové výhře 4:3 po samostatných nájezdech nad Českými Budějovicemi. Pochvalu si ovšem vysloužil maximálně od svých spoluhráčů, fanoušci totiž kvůli sílící pandemii koronaviru na tribuny nemohli.

Znojmo získalo i pro sezonu ve druhé lize hvězdného Kanaďana Anthonyho Luciana

Druhá liga jako pivní soutěž? Soupeři nejsou skautíci, varuje kouč Orlů Fryčer

Místo soubojů s Vídní nebo Salcburkem výjezdy do Velkého Meziříčí či Kopřivnice. Hokejoví Orli Znojmo si po dlouhých letech v profesionálních soutěžích zvykají na život v české druhé lize. Jihomoravský celek od rakouských hranic se v české třetí nejvyšší soutěži objevuje po třiadvaceti letech. Přestože svádí souboje s amatéry, klub zůstal plně profesionální. Hvězdné akvizice jako Tomáš Svoboda, Anthony Luciani nebo Vojtěch Němec měří síly s hráči, kteří chodí na hokej po práci. V prvním duelu sezony Znojmo vyhrálo na ledě Kopřivnice 4:2

Valašskomeziříčtí Bobři. Ilustrační foto

Hlavní kouč Bobrů: Ztráty budou citelné, ve Znojmě jsou profíci

Začátek sezony se blíží také hokejovým Bobrům. Kádr Valašského Meziříčí se během letního období výrazně obměnil, odešla polovina kádru. Tým naopak posílily zkušení hráči z první ligy. Svěřenci Josefa Doboše v přípravě dosud odehráli tři zápasy, po úvodní prohře dvakrát vyhráli.

Rostislav Vaněk

V Opavě máme s Petrem Seidlerem co napravovat, ví Rostislav Vaněk

Hokejový Slezan už je na ledě. Hlavnímu trenérovi Aleši Tomáškovi se sedmadvacátého července na prvním tréninku hlásilo jednadvacet hokejistů, mezi nimiž nechyběl ani Rostislav Vaněk. Ten bude dres Slezanu oblékat po téměř dvou a půl letech strávených ve Valašském Meziříčí.  

Kouč znojemských hokejistů Miroslav Fryčer.

Až skončím kariéru, tak jedině u Orlů, říká trenér Fryčer

Dva a půl roku trénuje hokejisty Znojma. Miroslav Fryčer jde nyní s mančaftem do sezony, kterou označuje za přechodnou. Orlí letku čeká obnovená premiéra v českých soutěžích. Fryčerovi svěřenci se přihlásili do druhé ligy. Za rok chce zpět do mezinárodní soutěže Bet-at-home ligy, která dřív nesla název EBEL. K dispozici má zatím sedmnáctičlenný kádr. „Než odstartuje naše soutěž, máme ještě spoustu času na doplnění kádru. Počkáme do konce srpna,“ říká Fryčer.

Útočník LHK Jestřábi Prostějov David Bartoš.

Bartoš: Prostějov mi vyšel ze všech nabídek nejlíp

Na podzim bude útočníkovi Davidu Bartošovi 29 let, ale doteď nehrál dospělý hokej nikde jinde než ve svém rodném Znojmě. Kvůli situaci a nejistotě spojené s koronavirem ale tamní klub ještě před několika týdny nevěděl, co bude. EBEL, první liga, nebo druhá liga?