Kreativ

ŠTÍTEK: Správa železniční dopravní cesty

Na železničním přejezdu u Cepu na hlavním tahu z Třeboně na Suchdol 24. listopadu 2023 havaroval kamion.

Kamion si ustlal v kolejišti na hlavním tahu z Třeboně na Suchdol

/VIDEO/ V pátek 24. listopadu v časných ranních hodinách havaroval na železničním přejezdu u Cepu na Suchdolsku kamion. Silnice měla být kvůli odstraňování následků nehody neprůjezdná, SŽDC ale nakonec upřesnila, že opravy nakonec do silnice nezasáhnou a dotknou se pouze železnice.

Železniční nádraží Česká Třebová

Monstrózní rekonstrukce železničního uzlu v Třebové se blíží. Potrvá šest let

/MAPA STAVEB NA ŽELEZNICI/ Na konci příštího roku začne očekávaná přestavba železničního uzlu Česká Třebová. Bude to jedna z největších investic do české železnice za dlouhá léta a potrvá do roku 2031. Předmětem projektu je zejména dosažení vyšší rychlosti vlaků, rekonstrukce nástupišť, prodloužení podchodu pod celou stanicí a rekonstrukce trakčního vedení a sdělovacího a zabezpečovacího zařízení, stojí v materiálech Správy železnic. 

Za rok, počátkem prosince 2024, by měli řidiči jezdit po novém silničním nadjezdu v Holické ulici. Most překlene železniční koridor a motoristům skončí čekání v kolonách.

V Holické vzniká nadjezd nad tratí. Podívejte se, jak to vypadá na staveništi

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Za rok v tuto dobu by měly finišovat práce na novém silničním nadjezdu v Holické ulici v Olomouci. Nový most překlene železniční koridor. Přemostění železniční tepny přinese velkou úlevu motoristům, kteří musejí u přejezdu často a dlouho čekat, až se zvednou se závory. Součástí mostu budou i vyhrazené pruhy pro cyklisty.

Filtrační stanice na vodu na kolínském nádraží.

Třetí v republice. Na vlakovém nádraží v Kolíně je speciální automat na vodu

/FOTO, VIDEO/ Správa železnic nainstalovala na kolínském vlakovém nádraží automat Lokni na pitnou vodu. Namísto nákupu balené vody si tak zde mohou zájemci načepovat perlivou či neperlivou vodu z důvěryhodného zdroje. Projekt si klade za cíl nabídnout lidem alternativu balené vody, přičemž navíc nabízí i bonusy v podobě vody zdarma.

Ilustrační foto.

Vlak srazil osobu u Vysočan. Událost zastavila provoz na dvou úsecích

Ke střetu došlo v úterý 21. listopadu před 16. hodinou v úseku Praha-Vysočany - Skály výhybna. Provoz vlaků byl zastaven v úsecích Praha-Vysočany - Praha-Horní Počernice a Praha-Vysočany - Praha-Čakovice, Pražská integrovaná doprava (PID) zajistila náhradní dopravu, omezení podle Správy železnic (SŽ) travalo do večerních hodin. Osoba bohužel srážku nepřežila. 

V Srbsku se dá z rychlíku vystoupit do kolejiště

Z rychlíku na nástupiště, ale i do kolejiště. Rodiče ze Srbska se bojí o děti

/FOTO, VIDEO/ Na železniční trati mezi Karlštejnem a Berounem začala v listopadu rozsáhlá rekonstrukce, během níž rychlíky staví i v Karlštejně a Srbsku. Ve stanici u nich lze otevírat dveře na obě strany, a tak cestující mohou snadno skončit v kolejišti. Rodiče ze Srbska mají strach o děti, které nyní rychlíky dojíždějí do škol a zpátky domů.

Dopravní situace v pondělí ráno kvůli uzavřenému přejezdu v Tuhnicích

Uzavřený přejezd: Situaci sledují policisté. Případně budou řídit dopravu sami

Cesta od Tuhnického mostu k Becherovce trvala po osmé hodině ranní dvacet minut. Dopravní policisté od pondělního rána neustále monitorují situaci v krajském městě, kde může dojít k zácpám kvůli uzavřenému železničnímu přejezdu v Tuhnicích. Kvůli přestavbě je mimo provoz od neděle 19. listopadu a karlovarská veřejnost se oprávněně dopředu obávala dopravního kolapsu. Situace do pondělního dopoledne zatím nebyla ale natolik výrazně dramatická, aby si vyžádala operativní řešení.

Zatěžovací zkoušky nového mostu nad železniční tratí ve Strančicích.

Proměřeno a prověřeno: otevření nového mostu ve Strančicích nic nebrání

/VIDEO, FOTO/ Otevření nového mostu přes železniční trať spojující Benešov s hlavním městem ve Strančicích na Praze-východ od 1. prosince, jak je plánováno, nic nebrání. Naznačily to hodnoty naměřené na nově postaveném mostě na silnici III/1014 týmem Kloknerova ústavu Českého vysokého učení technického v Praze během zatěžovací zkoušky. Kvůli ní v sobotu 18. listopadu přijelo šest nákladních souprav, z nichž každá byla naložena na celkovou hmotnost 30 tun. První zjištěné hodnoty z měření průhybů konstrukce technik Kloknerova ústavu Petr Vrbata pro Deník označil za nikoli jen dobré, ale přímo výborné.

Železniční přejezd v Tuhnicích.

Pozor! Karlovaráky čekají dny pevných nervů. Přejezd v Tuhnicích se uzavírá

Už o tomto víkendu, a to v neděli 19. listopadu, se kvůli opravě uzavírá železniční přejezd v karlovarských Tuhnicích. Práce tam potrvají až do 28. listopadu. Jaké to je, když zůstane železniční přejezd mimo provoz, a to jen na pár hodin, se mohli Karlovaráci přesvědčit 2. října, kdy přímo v tomto prostoru vykolejil nákladní vlak převážející kamení na stavbu. V Karlových Varech v tu chvíli zcela zkolabovala doprava.

Vizualizace nového mostu na Výtoni.

Nesmysl, odmítá Správa železnic představy o dvou kolejích na výtoňském mostě

Za omyl označila v pátek 10. listopadu Správa železnic (SŽ) nejnovější informace iniciativy Nebourat.cz, která se zasazuje o zachování klíčového železničního mostu přes Vltavu v Praze v nynější podobě a současném umístění. Ve středu představila studii, která odmítá stanovisko SŽ, že pro zajištění budoucího provozu je ke dvěma nynějším kolejím nutné doplnit ještě třetí. SŽ oponuje: trvá na tom, že nezbytné to je.

RegioPanter na trati Olomouc - Uničov

Zpoždění vlaků přes Šternberk? Záměrně vybraná trať, vysvětluje Správa železnic

Tak si lidé na Olomoucku nepředstavovali cestování na zmodernizované trati Olomouc – Uničov – Šumperk. V minulém týdnu nejely na čas desítky vlaků a několik spojů musel dopravce odříct. Správa železnic vysvětluje, že Uničovka byla po modernizaci vybrána k zavedení pilotního provozu vlaků, na který dohlíží pouze evropský zabezpečovač (ETCS). V průběhu ověřování může docházet ke kalibraci systému. Problémy trvají delší dobu. V minulém týdnu se zhoršily.

Výpočty, podle kterých železniční most přes Vltavu nepotřebuje třetí kolej (což označují za „chytré řešení pro Vyšehradský most“ neboli „technologie místo betonu“), představili ve středu zakladatel iniciativy Nebourat.cz Pavel Štorch a odborný asistent Če

Železniční most pod Vyšehradem prý třetí kolej nepotřebuje. Co to znamená?

/VIDEO, FOTO/ Navrátit diskuse o budoucnosti železničního mostu na Výtoni zpět na začátek, a to s vyhodnocením nových výpočtů, které do dosavadních debat ještě nezasáhly. Tak lze shrnout přání přinejmenším části odpůrců bourání tohoto mostu a jeho nahrazení novou konstrukcí, což je jednou ze zvažovaných cest vedoucích k zajištění toho, aby toto klíčové železniční spojení nadále sloužilo. 

Opravy tramvajové trati do Pavloviček u přejezdu v Divišově ulici, 8. listopadu 2023

Tramvaje do Hodolan se opět rozjedou. Takto teď vypadá oprava po nehodě

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) v sobotu 11. listopadu obnoví tramvajový provoz přes Hodolany až do Pavloviček. Cestující musejí do této části města náhradními autobusy od 17. října, kdy došlo při dopravní nehodě osobního vlaku a kamionu a následném požáru k citelnému poškození trolejového vedení a kolejového svršku. Zprovoznění tramvajové trati je zatím provizorní.

Nehoda automobilu s vlakem u Záp.

Vlak se srazil u Záp s autem. Mezi zraněnými bylo i dítě, jedna žena zemřela

Ke srážce osobního automobilu s vlakem došlo na železničním přejezdu u obce Zápy v úseku mezi Brandýsem nad Labem a Čelákovicemi v pondělí 6. listopadu krátce po poledni. Na místo ihned vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. Lékaři ošetřili čtyři osoby, jednu ženu museli resuscitovat, bohužel později zemřela. Provoz na trati byl zastaven.

Revitalizace Václavského náměstí. Vizualizace.

Tramvajovou trať na Václavák postaví Eurovia CS. Bude stát 1, 24 miliardy

Tramvajovou trať v horní části Václavského náměstí postaví zhruba za 1,24 miliardy korun bez DPH společnost Eurovia CS. Stavba potrvá asi tři roky. ČTK to dnes sdělil vedoucí odboru komunikace pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Tramvaje v horní části náměstí jezdily do roku 1980, o jejich návratu rozhodlo minulé vedení města. Zahájení stavby tratě DPP předpokládá na jaře příštího roku.

Hlavní nádraží v Kolíně.

Na čtvrtý pokus a dráž. Správa železnic vybrala firmu, která postaví podchod

/FOTOGALERIE/ Vlakové nádraží v Kolíně se konečně po letech dohadů dočká bezbariérového přístupu na nástupiště. To díky stavbě nového podchodu, na který se na čtvrtý pokus podařilo Správě železnic vybrat zhotovitele prací. Prodlení se však podepsalo na ceně stavby. Podchod totiž bude stát téměř půl miliardy korun.

Budeš nám chybět - kampaň upozorňuje na časté nehody v kolejištích železničních drah. (vizualizace videí).

Výstup za jízdy nebo sluchátka v uších. Železnice upozorňují na smrtelné nehody

V Praze došlo od začátku roku k 32 srážkám osob s vlakem. V 26 případech se jednalo o sebevrahy, kteří zemřeli. Čtyřikrát došlo ke zranění při vystupování nebo nastupování do vlaku za jízdy. Jedna mimořádná událost se týkala zásahu elektrickým proudem, kdy osoba vylezla na konstrukci trakčního vedení. V celé republice nehodu za účasti vlaku loni nepřežilo 238 lidí. Správa železnic chce nyní celorepublikovou kampaní Budeš nám chybět upozornit na porušování pravidel na přejezdech.

Speciální náklad přivezl ocelovou konstrukci jedné zářijové noci.

Most v Holetíně přestal být pastí pro kamiony. Podívejte se, jak ho stavěli

/EXKLUZIVNÍ VIDEO/ Po slavnostním přestřižení pásky byl v úterý otevřen průjezd Holetínem na Chrudimsku. Starý most už je minulostí. Byl nízký a trápil řidiče kamionů, kteří se ho snažili podjet a konstrukci několikrát poničili. Silnice pod ním je navíc i širší, zbylo tak místo na chodník, a průjezd vlaků díky jiné technologii mnohem tišší. Podívejte se ve videu na instalaci mostu.