Kreativ

ŠTÍTEK: Správa železniční dopravní cesty

Silný vítr trápí celý Olomoucký kraj. Hasiči vyjížděli k 20 událostem. Zajišťovali střechy, u Hanušovic evakuovali cestující z vlaku. Foto: HZS Olomouckého kraje

Vichr řádí napříč krajem. V Prostějově hasiči zasahovali u soudu

/GALERIE/ Silný nárazový vítr řádí na území celého Olomouckého kraje. V plné pohotovosti jsou v úterý hlavně hasiči, kteří do časného odpoledne napočítali 20 událostí. V Olomouci, Prostějově nebo Potštátu zajišťovali střechy. U Hanušovic evakuovali cestující z vlaku.

Silný vítr trápí celý Olomoucký kraj. Hasiči vyjížděli k 20 událostem. Zajišťovali střechy, u Hanušovic evakuovali cestující z vlaku. Foto: HZS Olomouckého kraje

Vichr řádí napříč krajem, hasiči zasahovali i v Olomouci

/GALERIE/ Silný nárazový vítr řádí na území celého Olomouckého kraje. V plné pohotovosti jsou v úterý hlavně hasiči, kteří do časného odpoledne napočítali na dvě desítky událostí. V Olomouci, Prostějově nebo Potštátu zajišťovali střechy. U Hanušovic evakuovali cestující z vlaku.

Takto bude nový terminál VRT u Jihlavy vypadat. Vizualizace: poskytla Správa železnic

Nový terminál VRT u Jihlavy má svoji podobu. Podívejte se

/VIDEO, VIZUALIZACE/ Podoba nového terminálu vysokorychlostní železniční tratě, která povede Vysočinou, je známá. Správa železnic vyhlásila v úterý šestadvacátého března vítěze architektonické soutěže. Vyhrál návrh francouzsko-českého sdružení Arep Architectes – monom.

Nádraží v Dolní Lipce

Z Dolní Lipky do Hanušovic by mohlo jezdit o víkendech až šest párů vlaků

Mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi by mohlo přibýt osobních vlaků, a to i mimo víkendy. Řekl to při jednání s ředitelem Správy železnic pardubický hejtman Martin Netolický. Ve všední dny by tu od přespříštího jízdního řádu mohly jezdit tři pár vlaků, o víkendech ale v této turisticky vyhledávané oblasti pod Králickým Sněžníkem až šest. Nedaleká trať z Rudoltic do Lanškrouna navíc čeká elektrizace. 

Ilustrační foto

Údržbové práce přeruší železniční dopravu mezi Hradcem Králové a Jaroměří

Plánovaná údržbová činnost Správy železnic přeruší na 14 dnů železniční dopravu na trati mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Ve dnech 29. 3. – 11. 4. 2024 nebudou mezi těmito městy jezdit žádné vlaky a České dráhy proto zajistí pro své cestující náhradní autobusovou dopravu. Opatření se dotkne především rychlíku Krakonoš, spěšných vlaků na lince Svoboda nad Úpou – Hradec Králové a osobních vlaků mezi Pardubicemi a Jaroměří.

Železnice, koleje. Ilustrační foto.

Vlaky stály. U železnice mezi Ústím a Děčínem našel zahrádkář mrtvého muže

Vlaky mezi Velkým Březnem a nádražím Ústí nad Labem - Střekov ve čtvrtek dopoledne stály. Vyžádal si to tragický nález. Krátce po deváté hodině ráno totiž na tísňovou linku 158 Policie ČR místní zahrádkář ze vsi Olšinky oznámil, že v blízkosti železniční trati leží mrtvý muž. Jedná se o trať mezi Děčínem a Ústím.

Správa železnic dokončila první etapu opravy teplického vlakového nádraží.

Teplické nádraží má novou fasádu, proměna teď čeká vnitřek budovy a její okolí

Hotovo. Aspoň pro začátek. Půldruhého roku trvala první etapa opravy teplického hlavního nádraží, která jej proměnila z jedné největší ostudy lázeňského města v opětovnou perlu železniční architektury. Správa železnic do první etapy investovala více než 325 milionů korun, opravou prošel především vnější plášť budovy a první nástupiště. V další etapě přijde řada na interiéry a město se připojí s úpravou přednádraží, kde by měl vzniknout také nový park.

Železniční přejezd v Tuhnicích.

Provoz na trati v Tuhnicích se zastavil kvůli srážce aut. Zraněny byly i děti

Na železniční trati, která vede na karlovarské Dolní nádraží, byl v pondělí 18. března ráno dočasně pozastaven provoz. Důvodem byla srážka dvou osobních vozidel, k níž podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Martina Kasala došlo těsně před železničním přejezdem na Západní ulici v Tuhnicích. Auta do sebe narazila v době dopravní špičky krátce před osmou hodinou ranní a mezi zraněnými byly i děti. Zřejmě jely právě do škol.

Most je pouze jednosměrný, řidiči vyjíždějící z Lelekovic zde musí dávat přednost

Most u Brna je v havarijním stavu, nahradí ho nový. Tisíce řidičů čeká objížďka

Rozsáhlá oprava mostu u výjezdu z Lelekovic na Brno a Kuřim si vyžádá jeho úplné uzavření. Přes Lelekovice projíždí denně tisíce aut, řidiči budou muset od letošního jara hledat objízdné trasy. Při opravách budou dělníci spolupracovat s železničáři, aby se přizpůsobili plánovaným výlukám vlaků z Brna do Tišnova projíždějících pod mostem.

Most je pouze jednosměrný, řidiči vyjíždějící z Lelekovic zde musí dávat přednost.

Most u Brna v havarijním stavu zbourají. Tisíce řidičů čeká dlouhá objížďka

Denně po něm projedou tisíce řidičů. Pro cestu do obce je to hlavní dopravní tepna. A nejen do ní, ale třeba také dál ve směru na Vranov nebo jako možnost objížďkové trasy při vyhýbání se kolonám okolo Lipůvky. Řeč je o mostu přes železnici na pomezí Lelekovic a České u Brna. Už brzy ho kompletně uzavřou, a navíc na hodně dlouhou dobu. Pro obyvatele i řidiče půjde o velkou komplikaci.

Nevzhledná budka v centru Vsetína je pryč. Zbyl po ní jen vchod do krytu

Nevzhledná budka v centru Vsetína je pryč. Zbyl po ní jen vchod do krytu

Při cestě z náměstí na městský úřad ve Vsetíně ji chodci nemohli minout. Nevzhledná budka s nápisem Bistro Grill spíše překážela, než by lákala k nějakému zastavení. Navíc byla dlouhodobě nevyužitá. V minulých dnech ji město nechalo zbourat. Zbylo po ní jen oplocené torzo se vstupem do krytu.

Druhý český chytrý - přestupky automaticky zaznamenávající - železniční přejezd je ve Studénce na Novojičínsku, 14. 3. 2024.

VIDEO: Chytrý železniční přejezd ve Studénce. Už začaly chodit první pokuty

Nepřemýšlíš, nezastavíš, zaplatíš! S tímto heslem oznámila Bílovecká radnice, coby spádová obec s rozšířenou působností, spuštění chytrého kamerového systému na železničním přejezdu ve Studénce. Ten se stal po Vendryni druhým v tuzemsku, odkud automaticky chodí pokuty řidičům, kteří tady poruší předpisy.

Vysokorychlostní trať - trasa

Obyvatelé Vinar a Čekyně se obávají, že VRT zničí přírodní lokalitu

Vysokorychlostní trať (VRT) jako moderní způsob vedení dopravy po železnici je trend, který většina obyvatel na Hané vítá. Trasu vysokorychlostní trati, která má procházet přírodními lokalitami v okolí Přerova, ale odmítají jak obyvatelé dotčených místních částí Vinary a Čekyně, tak vedení radnice. Správa železnic městu představí výslednou variantu buď koncem března nebo začátkem dubna.

Cesty na kole mezi Popovicemi a Jičínem budou od léta bezpečnější díky novému cyklopřejezdu.

Přes trať bezpečně už v létě. Jičín postaví cyklopřejezd u Popovic

/VIDEO/ Plánování trvalo několik let, už letos by však cyklisti jedoucí po cyklostezce mezi Popovicemi a Jičínem měli překonávat koleje bezpečněji. Město využije letní výluky na dráze a postaví zde chybějící cyklopřejezd za bezmála 3 miliony korun. Cyklopřejezd u Popovic se stane dalším dílkem skládačky dálkové cyklotrasy Odra-Nisa č. 15.

Stohy v plném plameni.

Za Nymburkem hořely dva stohy. Zřejmě je někdo zapálil úmyslně

/FOTO/ Na dohled od Nymburka u obce Kovansko vzplály v neděli večer dva vedle sebe stojící stohy slámy. Podle hasičů byly postaveny v rozporu s předpisy a hrozil požár vedle stojící trafostanice i elektrických drátů vedoucích nad stohy. Policisté potvrdili, že stohy pravděpodobně někdo úmyslně zapálil.

Nová podoba vstupů do metra u Masarykova nádraží.

Vstupy do metra u Masaryčky mohou napodobit i jiná místa v Praze

Významné i pro pro proměnu prostranství v jiných částech Prahy se mohou stát nově upravené vstupy do stanice metra Náměstí Republiky u Masarykova nádraží. Tyto přístřešky na žluté lince B by totiž mohly posloužit jako inspirace pro rekonstrukci dalších stanic metra. Ba přímo za vzor.