Kreativ

ŠTÍTEK: Správa železniční dopravní cesty

Nová cyklostezka podél Ohře v Žatci. Snímek z května 2023

Kraj letos začne stavět cyklostezku Ohře. Mezi prvními je úsek u Žatce

Ústecký kraj chce letos začít se stavbou cyklostezky Ohře. Mezi Žatcem a Nechranicemi vyroste u Stroupče dvoukilometrový úsek, brzy má přijít na řadu také část u Bohušovic nad Ohří. Výstavba cyklostezky ze strany Ústeckého kraje v minulých letech neprobíhala, hejtmanství své úsilí směřovalo hlavně do trasy podél Labe. Nyní se pouští také do cyklistické magistrály u jejího přítoku.

V Dolní Lutyni na Karvinsku se 24. ledna 2024 střetl na přejezdu vlak s nákladním vozidlem. Nehodu nepřežil strojvedoucí.

Přejezd na Karvinsku, kde došlo ke srážce s kamionem, bude uzavřen

Poté, co se v sobotu podařilo obnovit provoz na trati mezi Dětmarovicemi a Dolní Lutyní, kde došlo ke srážce vlaku s kamionem, už vlaky jezdí po jedné koleji. Ve čtvrtek 1. února se dělníci pustí do opravy druhé koleje a to si vyžádá úplné uzavření železničního přejezdu u Farmy Bezdínek pro veškerou silniční dopravu.

Vlakové nádraží v Kolíně.

Stavba podchodu na kolínském nádraží se přiblížila. Začít má v únoru

/FOTO, VIDEO/ Vlakové nádraží v Kolíně se konečně po letech dohadů dočká bezbariérového přístupu na nástupiště. Jeho stavba začne v polovině února. Zhotovitele se Správě železnic podařilo vybrat až na čtvrtý pokus a prodlení se podepsalo na ceně stavby. Původně se hovořilo o 100 milionech korun, nyní je cena takřka půl miliardy.

Vlakové nádraží Petrov u Strážnice poslední lednové pondělí roku 2024

VIDEO: Unikátní nádraží v Petrově je na prodej. Kupující dá přes pět milionů

Šanci koupit si symbolický klíč od Petrova na Hodonínsku má ten, kdo zaplatí aspoň pět milionů a sto tisíc korun. K tomu je navíc okolní pozemek, vedlejší domek pro bydlení i výhled na památkovou rezervaci vinných sklepů Plže. A jako bonus přímo pod okny zastavují osobní vlaky, které pendlují mezi Hodonínem a Veselí na Moravou.

Kladenské nádraží.

Demolice, nebo rekonstrukce? Budoucnost hlavního nádraží rozděluje Kladno

/FOTO, VIDEO/ O budoucnosti historické budovy kladenského hlavního nádraží stále není rozhodnuto. V rámci nákladné modernizace železnice na trati Kladno - Praha, jejímž investorem je Správa železnic, převažuje názor původní nádražní budovu srovnat se zemí a na jejím místě postavit nový objekt.

Na vlakovém nádraží v Blansku chybí bezbariérový přístup na nástupiště.

Ostudy na Blanensku: kritizované nádraží v Blansku, rozpadlé divadlo a léčebna

/FOTO, VIDEO/ Žijeme v jednadvacátém století, tohle snad nemůže být pravda. Ostuda, hanba! Deník se zaměřil na několik míst v regionu, která místní dlouhodobě kritizují. Ve dvacetitisícovém Blansku je pod velkou palbou kritiky tamní vlakové nádraží. Konkrétně cesta na nástupiště, kde chybí bezbariérový přístup a jsou jen podchody s příkrým schodištěm. Lidé si tam proto ve velké zkracují cestu přes služební přechod, část z nich pak míří k zatopenému lomu a riskují život.

Dolní Lutyně, Karvinsko, likvidování následků tragické srážky vlaku a kamionu, 25. ledna 2024.

Šéf dopravní firmy k Lutyni: souprava uvízla na přejezdu kvůli špatnému profilu

Nákladní souprava, jejíž řidič ve středu ráno vezl na Farmu Bezdínek vrtnou soupravu, a do níž kolem 5.40 hodin narazil vlak, uvízla na železničním přejezdu v Dolní Lutyni kvůli stavu profilu náspu a celého kolejiště vůči vozovce. Uvedl to provozní ředitel Martin Skácel z dopravní firmy Spro, které kamion patřil. Tvrdí také, že na špatný profil tohoto přejezdu byly stížnosti už dříve.

Dolní Lutyně, Karvinsko, likvidování následků tragické srážky vlaku a kamionu, 25. ledna 2024.

Všichni věděli, že přejezd v Dolní Lutyni není ideální. Nikdo si ale nestěžoval

Zeptáte-li se kohokoli, kdo to místo zná, místních nebo zaměstnanců blízké farmy Bezdínek, prakticky každý vám potvrdí, že přejezd, na kterém ve středu brzy ráno „rozstřelil“ rychlík valník s vrtnou soupravou, je minimálně problémový. Třeba jen tím, že se na něj přijíždí z prudkého kopce a je-li náledí, řidič nemusí dobrzdit a vjede až na koleje.

Dolní Lutyně, Karvinsko, likvidování následků tragické srážky vlaku a kamionu, 25. ledna 2024.

VIDEO: V Dolní Lutyni odstraňují následky nehody. Lokomotivu svalili do příkopu

Ve čtvrtek po poledni se hasičům podařilo odklidit lokomotivu z kolejiště u přejezdu Bezdínek v Dolní Lutyni, kde ve středu ráno narazil rychlík Ostravan do kamionu. Na odstraňování poškozeného vagónu pracovali hasiči během odpoledne. Zprůjezdnění jedné koleje po opravě se předpokládá v sobotu večer. Při středeční nehodě zemřel strojvedoucí vlaku a dvacet cestujících se zranilo.

Rekonstrukce budovy nádraží ve Světlé nad Sázavou

Budova nádraží ve Světlé zažívá proměnu. Je důležitá pro vysokorychlostní trať

/FOTO, VIDEO/ Z prvního patra historického nádraží ve Světlé nad Sázavou zní rachot sbíječek. Už skoro rok se v budově místo drážních zaměstnanců pohybují zedníci. Nádražní budova prochází obrovskou proměnou. Důvodem je nejen stav objektu, ale i fakt, že ve Světlé bude stavět plánovaná rychlodráha. Stará budova už nevyhovuje. Po skončení stavby dostane úplně jiný vzhled. Především uvnitř a v okolí. Originální červenobílá fasáda zůstane zachována.

Ke srážce došlo před osmou hodinou ranní. Ke zranění naštěstí nedošlo.

V Závratci se srazila dodávka s vlakem, žena s kočárkem byla evakuována

V Závratci, místní části města Třemošnice, se v pondělí před osmou hodinou ranní stala železniční nehoda. Střetl se tam vlak s dodávkou naloženou paletami a prkny. Překvapivě nešlo o vážnou havárii s újmou na zdraví cestujících. "Na místo jsme vyslali jednu posádku záchranné služby. Naštěstí se nehoda obešla bez zranění, a tak se sanita vrátila prázdná na základnu," uvedla mluvčí krajské záchranky Alena Kisiala.

Hlavní nádraží v Plzni

TOP 5 staveb, na které se mohou Plzeňané těšit v tomto roce

Deník vám přináší výběr nejdůležitějších staveb a projektů, na které se můžete těšit a které v roce 2024 udělají Plzeň a její okolí hezčí, vybavenější a dopravně dostupnější. Některé projekty se už rozjely a budou se letos dokončovat, některé se v tomto roce začnou realizovat.