Kreativ

ŠTÍTEK: Správa železniční dopravní cesty

Nehoda Regiojetu s nákladním vlakem v Pardubicích

V Pardubicích se srazil nákladní vlak s rychlíkem. Zemřeli čtyři lidé

V Pardubicích ve středu večer došlo k vážnému střetu rychlíku RegioJet s nákladním vlakem. Na místě jsou podle mluvčí záchranné služby čtyři mrtví a 26 zraněných. Podle Drážní inspekce se škoda odhaduje na více než 110 milionů korun (nákladní vlak 50, expres 60, trať 300 tisíc). Provoz na trati je veden po jedné traťové koleji sníženou rychlostí.

Ztrácí Přerov jako železniční křižovatka na významu? Jak se dotkne vysokorychlostní trať dopravního uzlu a okolních obcí? Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová uspořádala v úterý odpoledne v hotelu Jana debatu, které se zúčastnili i ministr dopravy Marti

Místo tunelu přes "Čekyňák", kompromis s ekodukty. Řešení VRT se místním nelíbí

Ztrácí Přerov jako důležitá železniční křižovatka na významu? Jak se dotkne vysokorychlostní trať (VRT) cenných přírodních lokalit v Čekyni a ve Vinarech, ale i okolních obcí? I na tyto otázky odpovídali občanům v debatě, kterou v úterý uspořádala v hotelu Jana místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová, ministr dopravy Martin Kupka a zástupci Správy železnic. Na debatě nechyběli starostové dotčených obcí.

Pohled na nedokončenou část obchvatu nedaleko únanovské křižovatky, kterou využívají například lidé na kolečkových bruslích.

Opravený průtah Znojmem trpí pod koly kamionů. Stavba obchvatu má začít za rok

/VIDEO/ Pražská ulice a Mariánské náměstí ve Znojmě svítí po rekonstrukci novotou. Rekonstrukce silnice vyvolala znovu debaty o potřebě obchvatu. Laici i odborníci se shodli na tom, že pod koly těžkých kamionů nový asfalt moc dlouho nevydrží. Ředitelství silnic a dálnic pokračuje v přípravách stavby obchvatu podle plánu. Letos hodlá podat žádost o stavební a územní povolení na dokončení první stavby. Další ze tří staveb, které čekají na dokončení, má podle plánů začít příští rok. Spolek Obchvat je připravený podat znovu námitky a odvolání.

Z ostře sledované lávky zmizí dřevěná prkna. Město na rekonstrukci dá 4 miliony korun.

Sláva! Z ostře sledované lávky zmizí dřevěná prkna. Na kolik vyjde oprava?

/FOTO, VIDEO/ Opatrně! Pozor, je tam deska! Nezakopni! Tak vypadá konverzace mezi Ústečany, kteří pravidelně pro přechod přes Labe využívají lávku podél železničního mostu pod Větruší. V minulém týdnu se v místě objevila vinou shnilých prken další velká díra. Řešení? Prý za rohem, lávka podle magistrátu projde rekonstrukcí.

V prostorách bývalé poděbradské nádražní restaurace slavnostně otevřelo Turistické informační centrum a řemeslná pekárna Loaf.

Koláče vedle map. Nejvoňavější infocentrum na světě otevřeli v Poděbradech

Sice už několik měsíců funguje, ale oficiálního otevření se dočkalo až v pátek 31. května. Řeč je o Turistickém informačním centru (TIC) v Poděbradech, které se zabydlelo v prostorách bývalé nádražní hospody s proskleným výhledem do lázeňského parku. Spolu s Infocentrem působí v někdejší vyhlášené nádražce řemeslná pekárna Loaf, která se k pátečním křtinám připojila.

Kus závory urazilo auto na přjezdu v Chodové Plané

Kus závory urazilo auto na přejezdu v Chodové Plané

Závoru poškodilo osobní auto na železničním přejezdu v Chodové Plané. V neděli odpoledne tudy musely vlaky jezdit velice pomalu a strojvedoucí dávali houkačkou signál pozor. Pracovníci Správy železnic závoru opravili, využili i průjezdů vlaků, kdy byly závory spuštěné.

Po přívalovém dešti se vylil ze svého koryta Losinský potok ve Štěnovicích.

Ve Štěnovicích uvěznila rozbouřená voda muže. Zaplavila i další obce na Plzeňsku

Kvůli přívalovým srážkám a bouřkám je dramatická situace nyní především na Plzeňsku. Během několika minut rozvodněný Losinský potok v obci Štěnovice na jižním Plzeňsku bral vše, co mu stálo v cestě. Lidé s hrůzou v očích sledovali, jak jim zaplavuje domy, sklepy, auta, ničí cesty a silnice. Rozbouřená voda uvěznila i mladého muže. Přívalové srážky zatopily i Starý Plzenec, Koterov a Božkov.

Křižíkův most spojuje v táborských Čelkovicích levý a pravý břeh Lužnice od roku 1902, nachází se na tzv. Bechyňce, první elektrifikované trati v Čechách, v ulici Na Bydžově v sousedství Křižíkovy elektrárny.

Čelkovičtí chtějí bezpečnou lávku přes Lužnici, petici podepsalo přes 200 lidí

Křižíkův most v Táboře na Bechyňce má být příští rok nahrazen svou novou kopií. Lávku nad řekou dosud místní využívají k přechodům „načerno“. Původní nýtový most by mohl být zachován jako technická památka a pěším a turistům po úpravě sloužit oficiálně. O to se snaží osadní výbor, obyvatelé Čelkovic i radnice. Iniciativu lze podpořit i peticí.

Dnes v ranních hodinách se u vlakové zastávky v Adršpachu zpět na koleje vrátily tři nápravy osobní soupravy, která včera v podvečer vykolejila těsně za přejezdem u vstupu do adršpašského skalního města.

Vykolejený vlak vrátili nad ránem na koleje, provoz by mohli obnovit po poledni

Až dnes v ranních hodinách se u vlakové zastávky v Adršpachu zpět na koleje vrátily tři nápravy osobní soupravy, která včera v podvečer vykolejila těsně za přejezdem u vstupu do adršpašského skalního města. Ve vlaku cestovalo sedm osob, které nehodu přečkaly bez újmy na zdraví. „Hmotná škoda byla vyčíslena na 430 tisíc korun. 130 tisíc korun byla odhadnuta škoda na soupravě a 300 tisíc na trati," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Pestrý program na nádvoří muzea ve Vyškově. V pátek 24. května se tu konala Noc muzeí.

Uplynulý týden na Vyškovsku: Muzejní noc i podpora hokejistů

/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události uplynulého týdne na Vyškovsku? Nevadí, připravili jsme pro vás týdenní souhrn aktualit. Vracíme se například k již devatenácté muzejní noci ve Vyškově. Zámecký park na čas obsadily živé sochy a v Ivanovicích si lidé na dni otevřených dveří prohlédli nový domov pro důchodce. Přečtěte si více.

Rekonstrukce hlavního vlakového nádraží v Žatci.

V Žatci probíhá rekonstrukce budovy vlakového nádraží za sto milionů

/FOTO, VIDEO/ V Žatci běží rozsáhlá rekonstrukce památkově chráněné budovy hlavního vlakového nádraží v Žatci. Stavební práce v hodnotě bezmála 99 milionů korun provádí společnost Chládek & Tintěra. Cestující musí počítat s řadou omezení, nádražní budova je uzavřená, jízdenky do vlaků se prodávají na přechodném místě vedle kolejiště.

V mosteckém sídle společnosti Severní energetická se ve čtvrtek 23. května konala Burza práce pro propouštěné zaměstnance uhelného lomu ČSA a sesterské servisní firmy Sev.en Inntech.

S výpovědí rovnou na burzu. Firmy pomáhají propouštěným z uhelného průmyslu

V mosteckém sídle těžební společnosti Severní energetická začala ve čtvrtek 23. května burza práce pro hromadně propouštěné zaměstnance uhelného lomu ČSA a sesterské servisní firmy Sev.en Inntech. Volná místa jim nabídly desítky náborářů různých zaměstnavatelů z regionu. Burza se bude opakovat v pondělí 27. května. Je součástí pomoci koordinované těžaři i veřejnými institucemi.

Budovy vlakového nádraží v brněnském Králově Poli srovnali dělníci se zemí.

Demolice nádraží v Králově Poli: budovy jsou zbourané, na řadu přijdou kryty

/FOTO, VIDEO/ Nádražní budovy v brněnském Králově Poli, které postavili na začátku padesátých let minulého století, jsou minulostí. Dělníci je tento týden srovnali se zemí. „Všechno už bude zbouráno. Nechávali jsme si trochu rezervu, ale je pravda, že demolice jde rychleji," sdělil ve středu odpoledne správce stavby královopolského nádraží Martin Hofírek ze Správy železnic.

Cvičení složek IZS Medard 2024.

Několik hodin pátrali na Medardu po pohřešovaných osobách. Naštěstí pouze cvičně

Tři lidé vyrazili k jezeru Medard. Dva z nich tu chtěli hledat tzv. kešky a společně se pak plánovali v jezeře vykoupat. Po několika hodinách došlo k pohřešování dvou osob. Vzápětí bylo zjištěno, že s nimi byla ještě osoba třetí. Ta byla později nalezena ve vodě, zhruba v hloubce dvou metrů, s nohou zamotanou do drátu na dně u kraje jezera, a nebyla schopna se sama vyprostit.