Kreativ

ŠTÍTEK: Správa železniční dopravní cesty

Vlaky a autobusy pod jednou střechou. Liberec plánuje nový dopravní terminál

Vlaky a autobusy pod jednou střechou. Liberec plánuje nový dopravní terminál

Liberecký kraj, statutární město Liberec a Správa železnic zahájí na podzim architektonickou soutěž na projekt Central Station. Cílem je propojit železniční a autobusovou dopravu a modernizovat liberecké vlakové nádraží. Zapojení architekti navrhnou budoucí podobu prostor a služby pro cestující či návštěvníky a obyvatele.

Budova kladenského nádraží půjde k zemi příští týden. Dělníci postupně rozebírají okna a další prvky.

Podívejte se: Kladenské nádraží zbourají bagry. Trhaviny použity nebudou

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Budova kladenského hlavního nádraží v ulici Milady Horákové bude zbourána počátkem příštího týdne. Nejspíše v úterý. Kladenskému deníku to potvrdila mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Správa železnic, která provádí modernizaci kladenské železniční trati o tom rozhodla na základě zjištění odborníků, kteří potvrdili, že je výpravní budova v horším stavu, než se čekalo.

Na kladenském hlavním nádraží pokračují práce na budování nových nástupišť a podchodů.

Demolice nádraží začne za pár dní. Lidé by se měli připravit na větší prašnost

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Od soboty 6. července do neděle 14. července bude uzavírka ulice Milady Horákové v úseku před vlakovým nádražím. Důvodem je příprava demolice výpravní budovy. "Především chodce prosíme o zvýšenou opatrnost po dobu platnosti této uzavírky a zároveň upozorňujeme na dočasnou zvýšenou prašnost," informuje web města.

Hlavní vlakové nádraží v Lounech.

Nádraží v létě. V Žatci bez jídla, v Lounech bageta nebo sendvič z automatu

/FOTO/ Začaly letní prázdniny, nastal čas dovolených. Hodně lidí cestuje vlakem. Ačkoliv Žatec ani Louny neleží na frekventovaných železničních tratích a například přímé spojení s Prahou ani v jednom případě neexistuje, přes tamní hlavní nádraží jezdí vlaky do řady směrů. Pokud výletník dostane hlad, v Žatci má smůlu úplně, v Lounech si může koupit maximálně bagetu nebo sendvič v automatu.

Rekonstrukce Branického mostu.

Na Branický most v Praze se po téměř půl roce vrátí vlaky, zatím na jednu kolej

Na Branický most v Praze se dnes po téměř půl roce vrátí vlaky. Provoz se v podvečer obnoví po jedné koleji, nově po dvou kolejích by se mělo jezdit v říjnu. ČTK to řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Most se kvůli rekonstrukci a přidání druhé koleje pro vlaky uzavřel 10. ledna. Ovlivnilo to zejména nákladní železniční dopravce, kteří museli místo objíždět výrazně delší trasou přes České Budějovice nebo Chomutov.

Čerpací stanice Shell v Opuštěné ulici v Brně končí. Na jejím místě vznikne nová dopravní infrastruktura související s výstavbou nového hlavního nádraží.

Opuštěná v Opuštěné. Čerpací stanici čeká demolice kvůli novému nádraží v Brně

/VIDEO/ Čerpací stanice Shell v Opuštěné ulici v Brně bude fungovat pouze do konce června. Zástupci sítě čerpacích stanic Shell informovali o tom, že tam ukončí provoz v neděli v šest hodin večer. Nakonec však byla mimo provoz už v pátek odpoledne. Benzinka ustupuje plánům vedení města, které tam plánuje novou dopravní infrastrukturu související s výstavbou nového hlavního nádraží. Promění se i celá lokalita Trnitá.

Nádražní restaurace Nádr v Dejvicích.

Dejvická nádražka jednou skončí. Kdy to ale bude nevyhnutelné?

Nižšími cenami ve srovnání s podniky působícími v okolí i charakteristickým prostředím a atmosférou s hudebními akcemi láká svůj okruh návštěvníků restaurace zvaná Nádr – nádražka v Dejvicích. V pátek 28. června ještě zaujala speciální akcí – pivem pro příznivce za poloviční cenu. Stalo se tak v rámci akce Neberte nám Nádražku, upozorňující na neshody mezi provozovatelem podniku Martinem Ullmannem a Správou železnic, která je vlastníkem nádražní budovy.

Vlak ve Zbraslavi najel na sesunuté kamení.

Mezi Zbraslaví a Vraným nad Vltavou nejezdily vlaky. Kvůli opravám na trati

Kvůli čtvrteční nehodě, kdy najel osobní vlak v Praze - Zbraslavi do sesunutého kamení musel být na železniční trati v úseku Praha - Zbrasla a Vrané nad Vltavou přerušen na pár hodin provoz. Ten musel být přerušen i v pátek, kvůli opravným pracím. V úseku byla zavedena náhradní autobusová doprava.

Socha Ikara od výtvarníka Rudolfa Svobody.

Bájný Ikaros přiletěl do Liberce. Socha zkrášluje halu vlakového nádraží

/FOTO, VIDEO/ Báje Daidalos a Ikaros ukazuje následky pýchy a nedostatku pokory. Jeden z bájných hrdinů přiletěl do Liberce a střemhlavý let Ikara mohou lidé spatřit v hale vlakového nádraží nad místním schodištěm. Socha Ikara od výtvarníka Rudolfa Svobody původně zkrášlovala pražskou menzu koleje Větrník, jejíž výstavba probíhala v letech 1968 až 1974. 

Nádražní restaurace Nádr v Dejvicích.

Dejvická nádražka srazí ceny piva. Protestuje proti majiteli objektu

Když se pije na protest, pije se za polovic. Tohle pravidlo má v pátek 28. června platit v restauraci zvané Nádr – legendární dejvické nádražce. V podniku, který zaujme a jímž prošly vlastně už generace příznivců, aniž se nějak dramaticky měnily jeho atmosféra i vzhled. Včetně zvyklostí, že se sem chodí nejen pojíst a popít, ale i na koncerty. Jestliže je nyní na obzoru, že by se tahle minulost mohla propadnout do historie, snaží se provozovatel i štamgasti dát najevo, že jim záleží na tom, aby se tak nestalo.

Odstraňování následků bouřek ze středy na čtvrtek.

Hranice se probouzí po bouřkách. Voda tu zaplavila železniční trať

AKTUALIZOVÁNO. Olomouckým krajem postupovaly večer silné bouřky. Shazovaly stromy a zaplavovaly tratě i silnice. Hasiči odstraňují následky těchto událostí a také čerpají vodu ze sklepů. Vysoký stupeň nebezpečí avizovali meteorologové v první půli noci ze středy na čtvrtek.

Následky bouřky ve Velkém Týnci, 26. července 2024

Bouřky v Olomouckém kraji zaplavovaly cesty a lámaly stromy

AKTUALIZOVÁNO. Olomouckým krajem postupovaly večer silné bouřky. Shazovaly stromy a zaplavovaly tratě i silnice. Hasiči odstraňují následky těchto událostí a také čerpají vodu ze sklepů. Vysoký stupeň nebezpečí avizovali meteorologové v první půli noci ze středy na čtvrtek.

Odstraňování následků bouřek ze středy na čtvrtek.

Přerovskem postupovaly bouřky. Lámaly stromy, zaplavovaly cesty

AKTUALIZOVÁNO. Olomouckým krajem postupovaly večer silné bouřky. Shazovaly stromy a zaplavovaly tratě i silnice. Hasiči odstraňují následky těchto událostí a také čerpají vodu ze sklepů. Vysoký stupeň nebezpečí avizovali meteorologové v první půli noci ze středy na čtvrtek.

Vysokorychlostní francouzský vlak TGV.

Vysokorychlostní železnice má jasný koridor, stavět by se mohlo za čtyři roky

/FOTO, VIDEO/ Správa železnic má po pondělním schválení aktualizace zásad územního rozvoje krajskými zastupiteli nejen o trase vysokorychlostní železnice (VRT), ale také o termínech, ve kterých by ji chtěla na území Ústeckého kraje budovat. Deník přináší předběžný harmonogram budování moderního železničního spojení s Německem, s jakým nyní státní správce železniční infrastruktury počítá.

Na kladenském hlavním nádraží pokračují práce na budování nových nástupišť a podchodů. Původní budova zatím stojí.

Je rozhodnuto! Kladenské nádraží půjde k zemi, nahradí ho moderní stavba

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Budova hlavního kladenského nádraží půjde k zemi. Odpůrci demolice, kteří se dlouhodobě snažili získat pro objekt památkovou ochranu, neuspěli. Ministerstvo kultury nádražní budovu za památku neprohlásilo. Výsledky průzkumů v nádražní hale navíc ukázaly, že je v horším stavu, než se původně předpokládalo. Správa železnic proto vybuduje na hlavním kladenském nádraží moderní objekt.

Beseda s obyvateli Světlé nad Sázavou o vysokorychlostní trati

Výkup pozemků pro rychlodráhu: Správa železnic už má připravený ceník

/FOTO, VIDEO/ Kdy se začne stavět vysokorychlostní trať? Kudy povede? Kdy začne výkup pozemků? Odpovědi na tyto otázky zajímají obyvatele Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Správa železnic, investor stavební akce za miliardy korun, připravila pro obyvatele města v pondělí 24. června informační odpoledne. Na náměstí Trčků z Lípy a do kulturního domu Kivadlo přišlo jen několik desítek lidí.

Zastupitelstvo kraje projednalo změnu zásad územního rozvoje, která má umožnit stavbu VRT.

Kraj posvětil přípravu VRT, protestující obce pošlou vybranou trasu k soudu

Výstavba vysokorychlostní železnice je opět o krok blíže. V pondělí 24. června krajští zastupitelé po mnohahodinové diskuzi, ve které vystupovali především odpůrci plánovaného vedení VRT, schválili změnu zásad územního rozvoje. Ta umožní pokračovat v přípravách a projektování vysokorychlostní železnice na Berlín a na Prahu. Již nyní je jasné, že se změnou bude zabývat soud.

Stavba vysokorychlostní trati přes Světlou slibuje modernizaci železnice 21. století.

Ze Světlé do Prahy za 46 minut. VRT slibuje revoluci v dopravě, obce se obávají

Rychlovlaky, které pojedou rychlostí až 320 kilometrů v hodině, otevírají nové možnosti dopravy a slibují úsporu času. Díky vysokorychlostní trati (VRT) bude Praha dostupná ze všech krajských měst za méně než dvě hodiny. Konkrétně ze Světlé nad Sázavou do Prahy se cesta zkrátí na 46 minut. Obyvatele některých obcí kolem Světlé to ale netěší a rychlodráhu na katastru nechtějí.

Při Dni otevřených vrat se návštěvníkům radostně otevřely oči, protože se mohli přesvědčit, že meziměstské depo po letech nečinnosti opět žije.

VIDEO: Železniční depo v Meziměstí opět žije, šampaňské teklo i na drezínu

Když se na konci roku 2005 uzavíralo v Meziměstí železniční depo, byla to pro mnoho místních bolestivá záležitost. Velká většina personálu přešla do Nymburku a místo, kde se prováděly pravidelné údržby vozidel i těžké opravy motorových lokomotiv na dlouhé roky osiřelo. Při nedávném Dni otevřených vrat se ale návštěvníkům radostně otevřely oči, protože se mohli přesvědčit, že zdejší depo po letech nečinnosti opět žije.

Nádraží Ostrava-Svinov. Ilustrační foto.

Komplikace na železnici. Velká zpoždění vlaků mezi Ostravou a Prahou

Železniční spojení na dvou hlavních trasách mezi Moravou a Čechami, tedy i mezi Ostravou a Prahou, od rána komplikovala rozsáhlá porucha trakčního vedení v jednom z hlavních železničních uzlů v Česku. Ta zapříčinila mnohaminutová zpoždění především rychlíků směřujících z moravskoslezské metropole do hlavního města a v opačném směru.

Nové reflexní štítky zlepší bezpečnost na železničních přejezdech. Foto: Ministerstvo dopravy ČR

Nové reflexní štítky zlepší bezpečnost na železničních přejezdech

Správa železnic představila inovaci, která má zlepšit bezpečnost na železničních přejezdech. V rámci pilotního projektu budou na více než dvou desítkách přejezdů ve Středočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji instalovány nové reflexní štítky s čísly přejezdů. Tato změna má usnadnit orientaci řidičům, zejména v krizových situacích, a přispět k lepší identifikaci přejezdů.

Ilustrační foto

Praha a střední Čechy se bojí kolapsu na železnici. Chtějí víc kolejí

Před hrozícím kolapsem provozu na železnici v Praze a okolí varovali v úterý 18. června zástupci organizátorů veřejné osobní dopravy hlavního města i Středočeského kraje. Včetně ředitelů pražské organizace Ropid Petra Tomčíka a středočeské IDSK Zdeňka Šponara. Koleje podle nich nemají dostatečnou kapacitu – a situace se podle očekávání ještě zhorší. Na 15. července se k debatám o řešení situace chystá jednání svolané Správou železnic.