Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Záložník Tomáš Pilík (v popředí).

Další posila. Do Zbrojovky míří i příbramský Pilík

Brno – Fotbalová Zbrojovka ukazuje, že se po úspěšném podzimu neuspokojí a nehodlá usnout na vavřínech. V minulém týdnu zveřejnilo vedení klubu námluvy s brněnským odchovancem Janem Polákem, který možná tým posílí v létě a v úterý oficiálně prozradilo další posily.

DRÁŽĎANY. Jde o nejstarší adventní trhy v Německu. První se konaly už v roce 1434.

Nejkrásnější vánoční trhy v Evropě jsou na dosah ruky – a za pár korun

Chcete si ještě před Vánoci vyrazit do ciziny načerpat inspiraci a nakoupit zajímavé dárky? Za tou pravou sváteční atmosférou není třeba jezdit daleko, skutečnými experty v tomto oboru jsou naši sousedé, Němci a Rakušané. Mnozí dopravci nabízejí od začátku prosince výhodné akční ceny do míst proslulých svými vánočními jarmarky, jako je Vídeň, Drážďany či Norimberk. Výlet vás vyjde jen na několik stovek.

Jan Polák.

Fotbalisté Brna lákají do svých služeb reprezentanta Poláka

Brno - Fotbalisty Brna by na jaře mohl posílit jejich odchovanec a bývalý reprezentant Jan Polák. Vedení klubu jedná o příchodu zkušeného defenzivního záložníka z druhé německé ligy, kde hraje za Norimberk. V plánu je také posílení pro pravý kraj hřiště. Zbrojovku naopak opustí Donnell Moukanza, který se dohodl na ukončení smlouvy.

OSLAVY. Výstava představí vzácnou korunovační korunu Karla IV. z Cách, která se poprvé objeví na českém území.

700 let po narození: Karel IV., předsudků a patosu zbavený

Praha - Velkorysý panovník, díky němuž máme pražskou univerzitu, slovutný kamenný most přes Vltavu, parky, chrámy a hrady, ale i objevné stavitelské techniky. To byl Karel IV., syn dědičky Přemyslovců Elišky a českého krále Jana Lucemburského, od jehož narození příští rok uplyne 700 let. Do oslav se zapojí řada našich významných institucí, v čele s Národní galerií, Národním památkovým ústavem a Karlovou univerzitou.

OSLAVY. Výstava představí vzácnou korunovační korunu Karla IV. z Cách, která se poprvé objeví na českém území.

Karel IV., předsudků a patosu zbavený

Praha – Velkorysý panovník, díky němuž máme pražskou univerzitu, slovutný kamenný most přes Vltavu, parky, chrámy a hrady, ale i objevné stavitelské techniky. To byl Karel IV., syn dědičky Přemyslovců Elišky a českého krále Jana Lucemburského, od jehož narození příští rok uplyne 700 let.

Ilustrační obrázek

Poptávka po zaměstnancích v Německu dosáhla nového rekordu

Norimberk - Poptávka po zaměstnancích v Německu se v listopadu vyšplhala na novou rekordní úroveň. Vyplývá to podle agentury DPA z údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce. Index sledující počet nabízených pracovních míst v listopadu stoupl o čtyři body na 206 bodů. Dosáhl tak nejvyšší hodnoty od roku 2004, kdy ho úřad začal zveřejňovat.

Ilustrační foto.

Student Agency otevře v Německu novou vnitrostátní linku

Brno - Autobusový dopravce Student Agency začne jezdit na druhé německé vnitrostátní lince. Od 1. prosince si budou moct cestující na trase z Prahy do Amsterdamu koupit jízdenku i pro vnitrostátní německou trasu. Dosud vnitrostátní přeprava možná nebyla. Společnost již v srpnu začala obsluhovat linku z Prahy do Hamburku, uvedl v tiskové zprávě mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Kdo si počká...

Hospody u sousedů si „zahrávají"...

VE SNĚHU! Katharina (3) a Ludwig (5) z Ebenreutenu, části obce Mauth v okrese Freyung, si v neděli vyrazili s maminkou a sáňkami do lesa za čerstvým vzduchem – a našli polozasněžený zcela zdravý hřib! Vedle něj vyhrabali ještě jeden malý…

Ačkoliv úřady tvrdí, že nemají informace, že by vánočním trhům hrozilo bezprostřední nebezpečí, zvýšená výstraha a skutečnost, že trhy se staly terčem teroristů i v minulosti, nutí k přijetí zvláštních opatření.

Vánoční trhy budou, nebojíme se vás, vzkazují Němci

Berlín – Když Hans-Peter Arens minulý týden otevíral svůj stánek na jednom z největších vánočních trhů v Německu, měl navzdory blížícím se svátkům pochmurnou náladu. „Chceme, aby lidé přišli, ale právě teď panuje taková nejistota," svěřuje se Arens, organizátor vánočních trhů v Dortmundu, které každý rok přilákají více než 3,5 milionu návštěvníků.

Ve své době bezprecedentním soudním řízením, při němž se světová veřejnost poprvé dozvěděla o obludných rozměrech nacistických zvěrstev.

Před sedmdesáti lety byl zahájen Norimberský proces

Norimberk/Praha /INFOGRAFIKA/ – Ve své době bezprecedentním soudním řízením, při němž se světová veřejnost poprvé dozvěděla o obludných rozměrech nacistických zvěrstev, se stal proces s prominenty režimu Adolfa Hitlera, který začal před 70 lety, 20. listopadu 1945, v německém Norimberku. 

Ivana Squillace

Uprchlická krize pohledem Češky žijící v Německu

Wendelstein, Strakonice Nejdříve pracovala jako au pair, později vystudovala zdravotnickou školu, pracovala v nemocnici a nyní jako sociální pracovnice pracuje s přistěhovalci. Protože je dětská zdravotní sestra, tak převážně s rodinami s dětmi.

Stanislav Požárek (na snímku), se vrátil z Německa do Čech po 37 letech. Současnou vlnu uprchlíků, která zaplavuje Evropu sleduje s obavou. V Česku chce v klidu strávit zbytek života a užít si klidného stáří.

Emigrant Stanislav Požárek: „Muslim zůstane muslimem, ten se nikdy nezačlení“

Škrle /ROZHOVOR/ - Jméno Požárek bylo v sedmdesátých letech mezi příznivci rockové hudby na Chomutovsku pojmem. Tři bratři tehdy dokázali sehnat na deskách tu nejlepší rockovou hudbu. Díky svému neskrývanému obdivu k USA a západu brzy upadli do nemilosti bolševika. Stanislav se proto rozhodl s bratrem Bohoušem a kamarádem Sonnym pro emigraci. Žil pak až do roku 2010 v Německu.

Stany pro běžence ještě všude nezmizely.

3000 sousedů pomáhá dobrovolně běžencům

Linec - Zástupci dobrovolných uskupení, která v Horních Rakousích pomáhají azylantům, se sešli u kulatého stolu na pozvání rady Rudiho Anschobera k výměně zkušeností a lepšímu vzájemnému propojení.

Kevin Hanuš.

Divoká karta pro Brno je splnění největšího snu, říká motocyklista Hanuš

Brno – Narodil se v Norimberku, brněnskou Velkou cenu ale považuje za domácí. Motocyklový závodník Kevin Hanuš se díky divoké kartě představí ve víkendové brněnské Grand Prix ve třídě Moto3. „Taťka je z Brna, stejně jako jeho rodiče. Odmala se učím napůl česky a německy mluvit i psát. Velká cena v Brně je pro mě víc domácí než německá Grand Prix na Sachsenringu," říká Hanuš solidní češtinou s německým přízvukem.

Rekordní pastelka od sousedů.

U sousedů mají zájem o hasičky

PASTELKA výrobce z Norimberka byla přijata do Guinnessovy knihy rekordů. 110 zaměstnanců firmy ji vyrobilo během patnácti minut v délce 459,97 metru, čímž bylo staré maximum překonáno o 136 metrů. „Studenti umělecké pedagogiky teď z ní (s ní?) mají vytvořit umělecké dílo," píše PNP.

Martin Nešpor

Nešpor pomohl dvěma góly k výhře Gliwic, Polák se trefil za Norimberk

Varšava - Český útočník Martin Nešpor se poprvé střelecky prosadil v polské lize. Pětadvacetiletý fotbalista, který ze Sparty hostuje v Gliwicích, se v dnešním třetím kole podílel dvěma góly na výhře domácího Piastu 3:2 nad Górnikem Zabrze. Blýskl se i Jan Polák, jenž ukončil ve druhé německé lize přes dva roky dlouhé čekání na gól.

Ilustrační foto.

Na německých a rakouských dálnicích hrozí o víkendu zácpy

Berlín - Na německých a rakouských dálnicích hrozí o víkendu velké zácpy. Hustý provoz na dopravních tepnách způsobí začátek letních prázdnin v německých spolkových zemích Bavorsko a Bádensko-Württembersko, dopravu dále zesílí řidiči z Nizozemska a ze Skandinávie, kde se naopak letní prázdniny blíží ke konci, varují autokluby ADAC a ÖAMTC.

Na posledních metrech velké pouti.

Sousedé šli přes vršky v akci dětem

Pasov - Bratři Martin a Johannes Peterovi z Waldkirchenu vymysleli a realizovali akci „Pět vrcholů Bavorského lesa" – vystoupat na ně během jednoho dne a vzdálenosti mezi úpatími překonat na horských kolech. „Chtěli ukázat, že lze dosáhnout cíle, jemuž člověk věří," píše deník PNP. „Jejich vzkazem bylo: Každý člověk překonává v životě své vlastní hory. Nejde o to být na vrcholu nejrychleji nebo jej dosáhnout sám, ale o to nevzdat a jít vlastní cestou."

Ilustrační foto.

Autobus havaroval na dálnici u Rozvadova

Rozvadov - Dopravní nehoda německého autobusu se stala v sobotu v půl páté nad ránem. Řidič se údajně vyhýbal srně a vjel do příkopu. Zraněni jsou tři lidé.

Ilustrační foto.

Na D5 u Rozvadova ráno boural německý autobus, zraněni tři lidé

Rozvadov - Německý autobus dnes havaroval u Rozvadova na Tachovsku na dálnici D5. Tři lidé byli lehce zranění a sanitky je převezly do nemocnice. Řidič uvedl, že se vyhýbal srně a sjel do příkopu. Autobus není příliš poškozený. Pravý pruh dálnice ve směru do Německa je neprůjezdný. Řekla to krajská policejní mluvčí Ivana Jelínková a velicí důstojník krajských hasičů.

Ilustrační foto.

Jak sousedé sypou politickým stranám

Linec – Čtyřem politickým stranám zastoupeným v hornorakouském sněmu a jim blízkým spolkům a organizacím „tečou" ze zemského rozpočtu vedle oficiální finanční podpory v celkové výši 20 milionů eur za rok také nemalé další peníze, odhalil deník OÖN.

Ilustrační foto

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Soudní proces

Média přináší zpravodajství ze soudních síní, kde se pánové Rath a Kramný zodpovídají ze svých činů. O vině či nevině obžalovaných, o důvěryhodnosti svědků 
i o výkonu soudců, žalobců a obhájců diskutují celé rodiny, kolegové v zaměstnání i štamgasti u piva.

Ilustrační foto.

Německo zatklo muže, jenž střílel z auta a zabil dva lidi

Norimberk - Střelec na západě Bavorska dnes zabil dva lidi, několik dalších zbraní ohrožoval. Muž, který střílel z auta a který může být psychicky narušený, byl dopaden na čerpací stanici. Na odpolední tiskové konferenci to oznámil zemský prokurátor Gerhard Neuhof, uvedla agentura DPA. Policie zatím vychází z toho, že útočník si vybíral své oběti náhodně, dřívější spekulace o příbuzenských vztazích se nepotvrdily.

Fotbalisté Celticu Glasgow v čele se Scottem Brownem padli. Porazili je hráči Dukly

Dukla porazila v přípravě Celtic, Bohemians mají skalp Norimberku

Praha - Fotbalisté pražské Dukly si připsali v letní přípravě na novou sezonu cenné vítězství. Ve Skotsku v sobotu porazili slavný Celtic Glasgow 5:3, o což se nejvíce zasloužil záložník Marek Hanousek, který zaznamenal hattrick. Ve svém přípravném utkání vyhrálo také mužstvo Bohemians 1905, když porazilo Norimberk 1:0 brankou Patricka Schicka ze 76. minuty.

Lukáš Havel (na snímku vpravo) naháněl soupeřům strach především svými ofenzivními schopnostmi, zároveň však loni patřil k nejtrestanějším hráčům Třebíče.

Havel v Horácké Slavii skončil. S Rytnauerem zamířil do Moravských Budějovic

Moravské Budějovice - Jedni truchlí, druzí se radují. Lukáš Havel se rozhodl, že nebude pokračovat v prvoligové Třebíči a kývl na nabídku Moravských Budějovic, které již oznámily pátou letní posilu. Kromě Havla posílí ofenzivní řady Žihadel také Ladislav Rytnauer, jenž odmítl nabídku z Havlíčkova Brodu.

Hlavní hvězdou plzeňského Rock For People bude kapela Mötorhead v čele s Lemmym Kilmisterem

Rock for People Europe se blíží, největším lákadlem budou Mötorhead

Baskytarista Lemmy hrál s kapelou Motörhead na začátku června v Norimberku na festivalu Rock im Park. Přes Francii, Belgii, Lucembursko, Velkou Británii a Maďarsko míří tahle slavná britská metalová kapela do Plzně. V sobotu 4. července zahraje v DEPO2015 na festivalu Rock for People Europe, který se ve dnech 3. – 5. července koná v rámci projektu Plzeň 2015. Motörhead jsou headlinerem festivalu.

Hlavní hvězdou plzeňského Rock For People bude kapela Mötorhead v čele s Lemmym Kilmisterem

Rock for People Europe se blíží, největším lákadlem budou Motörhead

Baskytarista Lemmy hrál s kapelou Motörhead na začátku června v Norimberku na festivalu Rock im Park. Přes Francii, Belgii, Lucembursko, Velkou Británii a Maďarsko míří tahle slavná britská metalová kapela do Plzně. V sobotu 4. července zahraje v DEPO2015 na festivalu Rock for People Europe, který se ve dnech 3. – 5. července koná v rámci projektu Plzeň 2015. Motörhead jsou headlinerem festivalu.

Poslední rozloučení s akademickou malířkou Ivanou Houserovou v kostele sv. Josefa na Krásné.

Lidé se s výtvarnicí přišli naposledy rozloučit na Krásnou

Železnobrodsko - Již od rána proudili v neděli lidé s květinami a tichou vzpomínkou ke kostelu sv. Josefa na Krásné, aby se v klidu rozloučili s tragicky zesnulou akademickou malířkou Ivanou Houserovou. Zahynula před dvěma týdny při požáru turistické chaty v Drhlenách. V obci Krásná s rodinou bydlela.

Adolf Hitler v roce 1938.

Hitlerovy akvarely se v Německu vydražily za téměř 400.000 eur

Norimberk - Celkem 14 akvarelů vytvořených nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem se včera na aukci v Norimberku vydražilo celkem za 391.000 eur (více než deset milionů korun). Informovala o tom agentura DPA. Nejdráže se prodal obraz znázorňující německý zámek Neuschwanstein, za který nový majitel z Číny zaplatil 100.000 eur. Kupce našel i obraz s názvem Prag im Nebel (Praha v mlze), uvedl aukční dům Weidler.

Truhlář Hartl a jeho Čech.

Jak se soused proslavil s Čechem

Linec – Na 145 000 „liků", více než 7800 komentářů a tisíce e-mailů dostal 31letý truhlář Herbert Hartl z Unterweitersdorfu. Jedinou zprávou na facebooku vzbudil pozornost na celém světě, píší linecké OÖN.