Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Ilustrační foto.

Německá důchodkyně se v muzeu snažila vylepšit vystavený obraz

Norimberk - Jedenadevadesátiletá německá důchodkyně se v norimberském muzeu snažila vlastní rukou a propiskou dokončit jeden z vystavených obrazů, který je pojištěn na 80.000 eur (2,2 milionu Kč). Nyní ji kvůli tomu vyšetřuje policie, uvedla agentura DPA.

Nevypadá to jako v base, ale je!

Sousedé mají vězení pro seniory

Linec – Od začátku roku 2014 je ve věznici v Subenu zřízen trakt pro výkon trestu seniorů. „Je upraven speciálně podle potřeb a přání odsouzených starších 60 let a je v Rakousku v této podobě jedinečný," píše deník OÖN.

Richard Dostálek (na snímku) se spolu s dalším asistentem trenéra Lukášem Přerostem ujmou vedení Zbrojovky při zápase se Spartou.

Zbrojovka naplno zahájila přpravu. Habanec odmítá fetiš s balonem

Brno - Stál uprostřed hřiště a jeho pokyny přehlušovaly zvuk dešťových kapek, které skrápěly brněnské fotbalisty. Trenér Svatopluk Habanec se definitivně ujal vlády nad Zbrojovkou. Včera dopoledne hráči absolvovali první ostrý trénink. „Pokud nám déšť přinese štěstí, bude to dobré," pousmál se Habanec.

Ilustrační fotografie.

V Mnichově se budou dražit předměty z majetku Hitlera i Göringa

Mnichov – V Mnichově se budou příští týden dražit předměty, které údajně patřily nacistickému vůdci Adolfovi Hitlerovi či jednomu z jeho nejbližších spolupracovníků Hermannovi Göringovi. Uvedl to aukční dům Hermann Historica, informovala dnes agentura DPA. Věci pocházejí ze sbírky amerického lékaře, který pečoval o obžalované v poválečných norimberských procesech.

NĚMECKO zařadilo do spolkového plánu dopravních cest elektrifikaci ze Schirndingu do Norimberka. Pokud vše půjde podle plánu, bude nejen z Chebu po kolejích jezdit mnohem více osobních, ale i nákladních vlaků.

Pofrčí vlaky rychlostí 160 km/h?

Cheb - Na železnici z Chebu do německého Norimberku budou moci brzy jezdit elektrické lokomotivy a vlakové soupravy. Německo totiž v těchto dnech zahrnulo elektrifikaci od německého Schirndingu až po Norimberk, kde nyní elektrické vedení není, do spolkového plánu dopravních cest. Pokud vše půjde podle plánu, mohly by se elektrické vlaky mezi Českou republikou a Německem rozjet již za několik let. Dokonce by pak mohly jet rychlostí až 160 kilometrů za hodinu.

Klášterní zahrada v Chebu.

Projekt rozšíří místa pro volný čas

Cheb - Mezi německým Waldsassenem a Chebem vznikne Park Egrensis. Zintenzivnit spolupráci sousedních regionů v českém a německém příhraničí, konkrétně v Karlovarském kraji, Sasku a Bavorsku. To je hlavní cíl přeshraničního projektu s názvem Clara III. K prohloubení spolupráce má dojít například v oblasti cestovního ruchu a lázeňství, kde město Cheb očekává navázání nových partnerství.

Pražský výstava o císaři Karlu IV

Výstavu o Karlu IV. za dva týdny vidělo 10 tisíc lidí

Praha - Výstavu o Karlu IV. a umění jeho doby vidělo ve Valdštejnské jízdárně za necelé dva týdny 10 tisíc návštěvníků. Pro velký zájem je otevřena každý den včetně pondělí od 09.00 do 18.00 hodin. Na červenec a srpen počítá pořádající Národní galerie s prodloužením otevírací doby do 19.00 hodin. V pátek o tom informovala mluvčí NG Tereza Ježková.

Posila Zbrojovky Jan Polák.

Polák o návratu do Brna: Cítím se pořád dobře, chci pomoct mladším klukům

Brno /ROZHOVOR/ - K vylepšení letošní šesté příčky získali fotbalisté Zbrojovky pořádně zvučnou posilu. Po čtrnácti letech se do Brna vrací defenzivní záložník Jan Polák, účastník olympijských her, mistrovství světa i Evropy. „Už v prosinci dojela na jeden zápas brněnská delegace a už z tohoto střetnutí jsem měl velice dobrý pocit," líčí začátek námluv pětatřicetiletý Polák, který přichází z druholigového německého Norimberku.

Fotbalista Jan Polák.

Polák: Chci se Zbrojovkou zopakovat vynikající sezonu. A pomoct mladším

Brno /ROZHOVOR/ – K vylepšení letošní šesté příčky získali fotbalisté Zbrojovky pořádně zvučnou posilu. Po čtrnácti letech se do Brna vrací defenzivní záložník Jan Polák, účastník olympijských her, mistrovství světa i Evropy. „Už v prosinci dojela na jeden zápas brněnská delegace a už z tohoto střetnutí jsem měl velice dobrý pocit," líčí začátek námluv pětatřicetiletý Polák, který přichází z druholigového německého Norimberku.

Lichtenštejnský kníže Hans Adam II.

Vévoda krnovský obdržel Evropskou cenu Karla IV.

Lichtenštejnský kníže Hans Adam II. je nositelem titulu vévoda opavský i krnovský. Pro sudetské Němce je vzorem pro česko-německé smíření, tak mu v Norimberku udělili nejvyšší ocenění.

Ministr kutury Daniel Herman poskytl rozhovor Deníku.

Ministr kultury Herman: StB se mě ptala, kdo mě řídí. Ježíš, řekl jsem

Praha - Daniel Herman je ministrem s minulostí kněze, osoby sledované StB 
i ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů. Nelze se tedy divit, že nemá problémy říkat věci naplno a bez obalu ani dnes. Nesouhlasí třeba s návrhem zdanit finanční náhrady církvím a jako první člen vlády se zúčastnil Sudetoněmeckých dnů. Proti jeho iniciativě uctít ve sněmovně památku obětí protičínského povstání v Tibetu roku 1959 dokonce protestovala čínská ambasáda. S Danielem Hermanem Deník hovořil
o vině, nenávisti a odpouštění.

Ilustrační snímek.

Voráčová se v Norimberku probojovala až do finále čtyřhry

Norimberk - Tenistka Renata Voráčová bude hrát na turnaji v Norimberku finále čtyřhry. S Japonkou Šuko Aojamaovou zvítězily v semifinále nad ruskou dvojicí Natela Dzalamidzeová, Veronika Kuděrmětovová 4:6, 6:2, 12:10. Jejich sobotními soupeřkami budou nejvýše nasazené Kiki Bertensová z Nizozemska a Johanna Larssonová ze Švédska.

Kristýna Plíšková na turnaji v Praze.

Kristýně Plíškové nevyšla generálka na Roland Garros, vypadla v 1. kole

Norimberk - Česká tenistka Kristýna Plíšková skončila na antukovém turnaji v Norimberku v 1. kole. S Američankou Nicole Gibbsovou v neděli prohrála 4:6 a 3:6. O výsledku rozhodlo proměňování brejkbolových šancí: sestra světové dvacítky Karolíny využila dvě z dvanácti, její americká soupeřka pět z deseti.

Ministr kultury Daniel Herman.

Herman vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu, dle Posselta je to historický moment

Norimberk (Německo) - Ministr kultury Daniel Herman dnes jako vůbec první člen české vlády vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. V projevu předneseném německy připomněl nacistické zločiny i násilnosti Čechů při poválečném odsunu německy mluvícího obyvatelstva a vyjádřil nad událostmi lítost. Podle nejvyššího představitele Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernda Posselta Hermanova přítomnost na sjezdu znamená, že česká vláda odmítla princip kolektivní viny uplatněný při poválečném odsunu německojazyčné menšiny.

Lichtenštejnský kníže Hans Adam II. (vlevo )převzal nejvyšší ocenění Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), Evropskou cenu Karla IV. Získal ji za zásluhy o sblížení své země s Českou republikou i o zachování kulturního dědictví českých zemí.

Lichtenštejnský kníže převzal nejvyšší sudetoněmecké ocenění

Norimberk (Německo) - Lichtenštejnský kníže Hans Adam II. převzal dnes v Norimberku nejvyšší sudetoněmecké ocenění, Evropskou cenu Karla IV. Podle předního představitele Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernda Posselta dovedl oceněný panovník svou zemi na cestu smíření s Českem, po níž chtějí kráčet i sudetští Němci.

Bernd Posselt.

Sudetoněmecký sjezd začal připomínkou výročí Karla IV.

Norimberk (Německo) - V Norimberku se koná 67. sjezd sudetských Němců. Na úvod dvoudenního setkání si účastníci připomněli 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV., který je podle nich symbolem soužití Čechů a Němců. Letošní sudetoněmecký sjezd je přelomový: v neděli na něm totiž poprvé osobně vystoupí člen české vlády, a sice ministr kultury Daniel Herman. Bavorská zemská ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová to označila za velkolepý milník.

Z přípravy česko-bavorské zemské výstavy Císař Karel IV. 1316 - 2016 ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně v Praze.

Výstava o Karlu IV. chce podat jeho psychologický portrét

Praha /FOTOGALERIE/ - Na 250 exponátů zapůjčených z celého světa shromáždili pořadatelé česko-bavorské zemské výstavy Císař Karel IV. 1316 – 2016, která začne v neděli ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně. „Snažil jsem se při konstruování výstavy dávat dohromady objekty, které spolu vyprávějí příběhy, a na nich ukázat, jak Karel IV. reagoval, jaký byl a pokusit se o jakýsi jeho psychologický medailonek," řekl v pátek novinářům autor výstavy a ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Ludmila Rakušanová.

Sobotník Lídy Rakušanové váženému Karlu IV., Otci vlasti

Vážený Karle IV, Otče vlasti, asi byste jen nechápavě kroutil hlavou, kdybyste viděl, jak se ani teď, po sedmi stoletích, nemůžeme s našimi západními sousedy dohodnout, které že to vlasti jste vlastně otec. Přitom Vy sám jste takové, s prominutím, prkotiny, nikdy neřešil, protože jste se považoval za dědice evropské říše všech bohabojných křesťanů. Takže v tomto smyslu by si Vás mohli přivlastňovat nejen Češi a Němci, ale i Francouzi, u jejichž dvora jste byl vychován.

Z přípravy česko-bavorské zemské výstavy Císař Karel IV. 1316 - 2016 ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně v Praze.

Výstava o Karlu IV. chce podat jeho psychologický portrét

Praha /FOTOGALERIE/ - Na 250 exponátů zapůjčených z celého světa shromáždili pořadatelé česko-bavorské zemské výstavy Císař Karel IV. 1316 - 2016, která začne v neděli ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně v Praze.

Bernd Posselt.

Sudetští Němci varovali před nacionalismem v době migrační krize

Norimberk - Sudetští Němci dnes před zahájením svého sjezdu varovali před nárůstem nacionalismu v Evropě. Vyzvali také k užší spolupráci evropských států. V době migrační krize je třeba více a nikoli méně Evropy, uvedl předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. V sobotu v Norimberku začne 67. sudetoněmecký sjezd, jehož heslem je "Sudetští Němci a Češi - dialog zavazuje".

Ministr kultury Daniel Herman.

Sudetští Němci se setkají v Norimberku, přijede ministr Herman

Norimberk - Sudetští Němci se o víkendu setkají v Norimberku na svém 67. výročním sjezdu. Letošní setkání bude přelomové, protože se na něm poprvé objeví zástupce české vlády: v neděli přednese zdravici ministr kultury Daniel Herman. Očekává se, že se sjezd ponese ve znamení smíření mezi Čechy a sudetskými Němci a že zazní i připomínka českého krále a římského císaře Karla IV. Na 700. výročí jeho narození připadá první den sjezdu.

Karel IV.

Výstava jako psychologický portrét Karla IV.

Na 250 exponátů zapůjčených z celého světa shromáždili pořadatelé česko-bavorské zemské výstavy Císař Karel IV. 1316 - 2016, která začne v neděli 15. května ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně. Autorem výstavy je ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Ministr kultury Daniel Herman.

Herman bude jako první český ministr na sudetoněmeckém sjezdu

Berlín/Praha - Ministr kultury Daniel Herman se o víkendu jako první člen české vlády oficiálně zúčastní výročního sudetoněmeckého sjezdu. Sdělila to mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Hildegard Schusterová a Hermanův úřad informaci potvrdil. Podle SL přispěje Hermanova přítomnost na sjezdu k dalšímu pokroku ve smiřování mezi sudetskými Němci a Čechy.

Fotbalista Jan Polák se po čtrnácti letech vrací do brněnské Zbrojovky.

Hvězdný návrat. Bývalý reprezentant Polák bude opět hrát za Zbrojovku

Brno - Tak se brněnští fotbaloví příznivci přece jen dočkají. Do rodného Brna se po čtrnácti letech vrátí bývalý český reprezentant Jan Polák. „Volali jsme si, vše platí, smlouva je podepsaná," potvrdil majitel Zbrojovky Václav Bartoněk ve středu večer informaci Deníku, který ji jako první přinesl už v lednu.

Fotbalista Jan Polák se po čtrnácti letech vrací do brněnské Zbrojovky.

Hotovo. Bývalý reprezentant Polák se vrátí do Zbrojovky

Brno – Tak se brněnští fotbaloví příznivci přece jen dočkají. Do rodného Brna se po čtrnácti letech vrátí bývalý český reprezentant Jan Polák. „Volali jsme si, vše platí, smlouva je podepsaná," potvrdil majitel Zbrojovky Václav Bartoněk ve středu večer informaci Deníku Rovnost, který ji jako první přinesl už v lednu.

Fotbal - Ilustrační foto.

Bleskový návrat. Freiburg si zajistil postup do Bundesligy

Berlín - Fotbalistům Freiburgu se povedl okamžitý návrat do nejvyšší německé soutěže. Svěřenci trenéra Christiana Streicha získali jistotu dvě kola před koncem druhé ligy díky pátečnímu vítězství 2:1 v Paderbornu, který spadl na poslední místo v tabulce.

Ilustrační foto.

Na velkou výstavu o Karlu IV. už láká webová stránka

Praha - Národní galerie spustila webovou stránku k výstavě Císař Karel IV. (1316 - 2016) pořádané při příležitosti 700. výročí narození slavného panovníka. Česko-bavorská zemská výstava představí od neděle 15. května v Praze a poté v Norimberku podle pořadatelů mimořádný výběr památek kultury jeho doby.

Ilustrační foto.

Na velkou výstavu o Karlu IV. už láká webová stránka

Praha - Národní galerie spustila webovou stránku k výstavě Císař Karel IV. (1316 - 2016) pořádané při příležitosti 700. výročí narození slavného panovníka. Česko-bavorská zemská výstava představí od neděle 15. května v Praze a poté v Norimberku podle pořadatelů mimořádný výběr památek kultury jeho doby.

Už šestým rokem se pravidelně na jaře a na podzim chodí Špacír po Zlaté cestě.

Špacír ovlivnila předchozí nepřízeň počasí

Tachovsko – Už šestým rokem se pravidelně na jaře a na podzim chodí Špacír po Zlaté cestě. Zatímco loni na dvacetikilometrový výšlap vyrazilo rekordních devět desítek účastníků, na tom posledním se sešlo turistů čtyřicet.

Posádky Rallye Wiesbaden na klatovském náměstí.

Klatovskem projedou historická auta

Klatovsko – Doslova žně budou mít v poslední dubnové dny fanoušci rallye na Klatovsku. Kromě 51. ročníku Rallye Šumava, 25. ročníku Historic Vltava Rallye a druhé Rallye Šumava Legend mohou navštívit také tradiční mezinárodní Rallye Wiesbaden, na jejíž organizaci se podílí i Pošumavský auto moto klub Klatovy v AČR.

NEJMODERNĚJŠÍ STŘELNICE v Evropě je k dispozici v centru Walzel v Meziměstí.

Vše o zbraních i jejich ovládání naučí zájemce v Meziměstí

Meziměstí - Zvýšený zájem o zbraně a zbrojní průkazy využili v centru Walzel v Meziměstí a požádali si o licenci. Nyní je střelnice způsobilá ke zkouškám na zbrojní průkaz. Je to druhá střelnice v regionu, kde je možné dělat zkoušky na zbrojní průkazy a výhodou je, že je krytá a nezávislá na rozmarech počasí.

Ilustrační foto.

Na velkou výstavu o Karlu IV. už láká webová stránka

Praha - Národní galerie spustila webovou stránku k výstavě Císař Karel IV. (1316–2016) pořádané při příležitosti 700. výročí narození slavného panovníka. Česko-bavorská zemská výstava představí od 15. května v Praze a poté v Norimberku podle pořadatelů mimořádný výběr památek kultury jeho doby. Ve Valdštejnské jízdárně výstava potrvá do 25. září a je stěžejním projektem letošního roku v NG. O tom, že ji pořadatelé považují za výjimečnou, svědčí i výše vstupného, které činí 280 korun.