Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Posádky Rallye Wiesbaden na klatovském náměstí.

Klatovskem projedou historická auta

Klatovsko – Doslova žně budou mít v poslední dubnové dny fanoušci rallye na Klatovsku. Kromě 51. ročníku Rallye Šumava, 25. ročníku Historic Vltava Rallye a druhé Rallye Šumava Legend mohou navštívit také tradiční mezinárodní Rallye Wiesbaden, na jejíž organizaci se podílí i Pošumavský auto moto klub Klatovy v AČR.

NEJMODERNĚJŠÍ STŘELNICE v Evropě je k dispozici v centru Walzel v Meziměstí.

Vše o zbraních i jejich ovládání naučí zájemce v Meziměstí

Meziměstí - Zvýšený zájem o zbraně a zbrojní průkazy využili v centru Walzel v Meziměstí a požádali si o licenci. Nyní je střelnice způsobilá ke zkouškám na zbrojní průkaz. Je to druhá střelnice v regionu, kde je možné dělat zkoušky na zbrojní průkazy a výhodou je, že je krytá a nezávislá na rozmarech počasí.

Ilustrační foto.

Na velkou výstavu o Karlu IV. už láká webová stránka

Praha - Národní galerie spustila webovou stránku k výstavě Císař Karel IV. (1316–2016) pořádané při příležitosti 700. výročí narození slavného panovníka. Česko-bavorská zemská výstava představí od 15. května v Praze a poté v Norimberku podle pořadatelů mimořádný výběr památek kultury jeho doby. Ve Valdštejnské jízdárně výstava potrvá do 25. září a je stěžejním projektem letošního roku v NG. O tom, že ji pořadatelé považují za výjimečnou, svědčí i výše vstupného, které činí 280 korun.

Poprask dnes způsobil v Německu šedivý kabát nizozemské královny Máximy, která je nyní se svým chotěm Willemem-Alexanderem na návštěvě Bavorska.

Kabát nizozemské královny vyvolal v Německu poprask

Norimberk - Poprask dnes způsobil v Německu šedivý kabát nizozemské královny Máximy, která je nyní se svým chotěm Willemem-Alexanderem na návštěvě Bavorska. Nizozemský módní návrhář Claes Iversen totiž na kabát umístil jako ozdobu různé kříže a to včetně jednoho, který připomíná kříž hákový, informovala německá média.

Dürerův dům v Norimberku.

Prodloužené ucho policie u sousedů

DÜRER U DÜRERA. Norimberský Dům Albrechta Dürera vystavuje ve zvláštní expozici poprvé díla velkého tvůrce (1471-1528) z privátní sbírky. Asi 140 rytin do mědi, dřevořezů a kreseb bylo vystavovatelům oficiálně předáno v úterý a od 15. dubna do 17. července budou vybraná díla vystavena pod názvem „Poklady z papíru. Dürer z Diehlovy sbírky – dárek městu Norimberk". Sbírka podnikatele Karla Diehla, zemřelého v roce 2008, je jedním z nejvýznamnějších kulturních darů v historii Norimberka, předeslalo město.

Museli na přehrávky na radnici.

U sousedů pro pouliční „přehrávky" na radnici

Linec - „Kdo chce v Linci hrát na ulici, musí nejprve prokázat, že to vůbec umí," napsal deník OÖN. Před prvním vystoupením totiž mají interpreti povinnost přehrávky mezi osmou a devátou hodinou na Nové radnici.

Tomáš Pekhart.

Jediný střelec. Pekhart dvěma góly rozhodl o výhře AEK Atény

Atény - Útočník Tomáš Pekhart dvěma góly rozhodl o výhře fotbalistů AEK Atény v 29. kole řecké ligy 2:0 nad Panioniosem. Odehrál přitom pouze 23 minut. Před posledním kolem si AEK zajistil druhé místo v tabulce a účast v play off o evropské poháry.

Vojmír Srdečný, bývalý vězeň tábora Sachsenhausen, se dívá na portrét Felixe Kolmera, který prošel hned několika koncentráky a svou pouť nastoupil v Terezíně.

Zachytil pohled přeživších vězňů koncentračních táborů

Terezín - Výstavní prostory Malé pevnosti Památníku Terezín ožily první letošní expozicí. Na IV. dvoře byla vernisáží otevřena výstava fotografických portrétů nazvaná Přežili koncentrační tábory. Expozice vznikla za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a města Řezno, kde se narodil její autor, fotograf Stefan Hanke.

Vojmír Srdečný, bývalý vězeň tábora Sachsenhausen, se dívá na portrét Felixe Kolmera, který prošel hned několika koncentráky a svou pouť nastoupil v Terezíně.

Zachytil pohled přeživších vězňů koncentračních táborů

Terezín - Výstavní prostory Malé pevnosti Památníku Terezín včera ožily první letošní expozicí. Na IV. dvoře byla vernisáží otevřena výstava fotografických portrétů nazvaná Přežili koncentrační tábory. Expozice vznikla za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a města Řezno, kde se narodil její autor, fotograf Stefan Hanke.

Stavějí loď metodou předků.

U sousedů dlabou čluny jako v pravěku

Linec – Wolfgang Lobisser, experimentální archeolog Univerzity ve Vídni, pracoval se čtyřmi spolupracovníky v Attersee na stavbě dlabaného člunu z jednoho kusu dřeva, s nářadím podle historických předloh z kamene, bronzu, mědi a železa, a metodami našich předků. „Teprve když něco děláme vlastníma rukama, dostaneme se k věcem, k nimž pak můžeme klást správné otázky," řekl deníku OÖN.

Novopačtí modeláři soutěžili ve Vídni.

Modeláři byli na soutěži ve Vídni úspěšní

Nová Paka – Jako již tradičně v půli března pořádá rakouská sekce IPMS (mezinárodní společnost plastikových modelářů) svoji soutěž v plastikovém modelářství s názvem GO MODELLING.

Liberecká Výšina

Libereckou výšinu vydražili za 17 milionů

Liberec - Liberecká výšina má nového majitele. Pouhou hodinu a čtvrt trvala licitace, než se cena po třech imaginárních příklepech zastavila na konečných 17 000 222 korun.

Hokej - ilustrační foto.

Mnichov ovládl základní část německé ligy a zahraje si Ligu mistrů

Berlín - Hokejisté Mnichova vyhráli základní část německé ligy a zajistili si účast v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů. Mnichov, který si zopakuje start z této sezony, se v čele udržel po dnešní výhře v závěrečném 52. kole na ledě Ingolstadtu 3:1. Druzí skončili o dva body zpět Eisbären Berlín.

Amátovka těší své posluchače už 40 let

Amátovka těší své posluchače už 40 let

Tachovsko - Kapela Amátovka hraje na Tachovsku už 40 krásných let, letos nakročila do jednačtyřicátého roku. Takové výročí si muzikanti vychutnali a k narozeninám si dokázali popřát jen to dobré.

Ilustrační foto.

Zelený sport představí pistole 
pro sebeobranu

Slatina/Norimberk – Společnost Zelený sport ze Slatiny představuje svůj sortiment zbraní a střeliva na veletrhu IWA v Norimberku. Mimo jiné předvede i dvě zcela nové pistole určené pro sebeobranu. Podle jednatele společnosti Martina Rudolfa podepíšou zástupci Zeleného sportu v Norimberku pět velkých kontraktů s partnery z USA, Itálie a Srbska.

Adam Hloušek.

Hloušek poprvé skóroval, jeho Legia Varšava vládne Polsku

Varšava - Fotbalový obránce Adam Hloušek vstřelil svůj premiérový gól za Legii Varšava a přispěl k výhře týmu v 24. kole polské ligy 2:0 nad Ruchem Chorzów. Legia se po čtvrtém tříbodovém zisku za sebou vrátila do čela tabulky. Gliwice už totiž tolik nezáří - teď na lídra ztrácejí dva body.

Ilustrační foto.

Sousedé učí odvyknout mobilům

Pasov – „Digital Detox", česky „digitální detoxikace", se nazývá nový trend z USA. „Jde při tom o ,vypnutí´v nejvlastnějším slova smyslu – o dovolenou bez smartphonu, televize a rádia, aby se tělo vrátilo zpátky k modu ,standby´," píše deník PNP. Od konce týdne nabízejí dobrovolnou odvykací kúru také lázně v Schärdingu.

Z vernisáže výstavy "Dílo Karla IV. v běhu staletí" v Senátu ČR v Praze. Na snímku Eva Doležalová z Historického ústavu Akademie věd ČR.

Rozdílné pohledy na Karla IV. přibližuje výstava v Senátu

Praha - Život a dílo Karla IV. přibližuje výstava, která je při příležitosti 700. let od jeho narození k vidění v sídle Senátu v Praze. Je věnována rovněž proměnám ve vnímání tohoto českého krále a římského císaře během uplynulých staletí. Připomíná ho nejen jako Otce vlasti, ale také jako pragmatického panovníka.

Ilustrační foto.

Rozdílné pohledy na Karla IV. přibližuje výstava v Senátu

Praha - Život a dílo Karla IV. přibližuje výstava, která je při příležitosti 700. let od jeho narození k vidění v sídle Senátu. Je věnována rovněž proměnám ve vnímání tohoto českého krále a římského císaře během uplynulých staletí. Připomíná ho nejen jako Otce vlasti, ale také jako pragmatického panovníka.

Jeníkovská výrobna rodinného Ekostatku Vlkaneč představila své výrobky na mezinárodním veletrhu Biofach, který se nedávno konal v německém Norimberku.

V Norimberku nechyběly ani biovýrobky z Jeníkova

Golčův Jeníkov – Čeští malovýrobci, zejména pak farmářští zpracovatelé biopotravin, představili své výrobky na mezinárodním veletrhu Biofach, který se nedávno konal v německém Norimberku.

S profesorkou Nancy Hermiston a jejími svěřenci jsme si povídali v Divadle J. K. Tyla.

Operní sólisté z Kanady si v Plzni zamilovali divadlo

Plzeň – Do západočeské metropole přijeli před týdnem mladí operní sólisté z Kanady. „Navštívili jsme plzeňskou věž, podzemí, viděli jsme synagogu nebo Nové divadlo, vlastně celé centrum," vyjmenovala profesorka Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru Nancy Hermiston.

Liberecká Výšina

Liberecká Výšina se bude dražit v březnu

Liberec - V polovině března se rozhodne o dalším osudu Liberecké Výšiny. 15. 3. proběhne dražba oblíbené liberecké památky, která je od minulého roku v insolvenci.

Liberecká Výšina

Liberecká Výšina se bude dražit v březnu

Liberec - V polovině března se rozhodne o dalším osudu Liberecké Výšiny. 15. 3. proběhne dražba oblíbené liberecké památky, která je od minulého roku v insolvenci. Jak už před časem uvedl insolvenční správce Pavel Körner, o nemovitost je velký zájem.

Šéf letiště Gerhard Kunesch.

Letiště u sousedů má problémy

Linec – „Je sotva nevděčnější zaměstnání v Horních Rakousích než to Gerharda Kunesche (60)," napsal deník OÖN. „Je totiž od roku 1998 ředitelem letiště v Linci a pokouší se tuto malou destinaci mezi uzly Vídní a Mnichovem zachránit od bezvýznamnosti."

Bazén v Bornheimu

Německý Bornheim zakázal běžencům vstup do bazénu. Obtěžují ženy

Brusel – Západoněmecké město Bornheim zakázalo mužům z místní uprchlické ubytovny vstup do městského bazénu. K tomuto opatření se rozhodlo poté, co si návštěvnice a pracovníci plaveckého stadionu stěžovali na časté slovní obtěžování ze strany mužských azylantů, napsala dnes agentura DPA.

Nehoda na 136. kilometru u Mlýnce zcela zastavila provoz na dálnici D5 v obou směrech

Nehoda německého autobusu a kamionu uzavřela dálnici D5, tři zranění

Tachovsko - K vážné dopravní nehodě došlo kolem jedné hodiny odpoledne na 137 kilometru dálnice D5 ve směru na Rozvadov, nedaleko Mlýnce. Podle mluvčí krajských hasičů Pavly Jakoubkové se jedná o střet autobusu s dvěma kamiony a osobím autem. Na místě probíhají záchranářské práce, úsek dálnice je v obou směrech uzavřen.

Nehoda autobusu a dvou kamionů na dálnici D5 u Mlýnce

Autobus po nehodě s dvěma kamiony skončil na boku

Svatá Kateřina – Autobus s třicítkou cestujících v pondělí odpoledne havaroval na dálnici D5, zhruba dva kilometry před exitem Svatá Kateřina. Nehoda autobusu a dvou kamionů si vyžádala osm zranění, z toho tři zdravotníci klasifikovali jako středně těžká, ostatní zranění jsou lehce.

Na projektech tras vyhrazených jízdním kolům pracují i Frankfurt nad Mohanem, Mnichov či Norimberk. Ilustrační foto.

Autům vjezd zakázán. Němci plánují dálnice pro cyklisty

Berlín – Široká a osvětlená dráha, bez všudypřítomných semaforů, křižovatek a automobilového provozu: tento sen cyklistů by se brzy mohl stát skutečností v mnoha německých městech a obcích. Ty totiž plánují „dálnice" pro jízdní kola, aby se uvolnily zácpy v dopravě. V Severním Porýní-Vestfálsku už koncem listopadu otevřeli pět kilometrů cyklistické dráhy v rámci ambiciózního projektu výstavby trasy dlouhé zhruba 100 kilometrů mezi Duisburgem a Hammem.

Ilustrační foto.

Jak se sousedé starají o bezdomovce

Linec - Lidem bez domova ve městě nabízí spolek sociální pomoci B37, financovaný hlavně zemským rozpočtem, letos téměř 400 lůžek. Očekává se, že letos jich využije celkem asi 136 000 lidí.

TŘI KLADENŠTÍ písničkáři: Jan Loněk (vlevo), Michal Koberstein (uprostřed) a Karel Pazderka (vpravo) zahrají v sobotu od 18 hodin se svým doprovodem v Divadle Lampion.

Kladenští písničkáři zahrají k Vánocům v Divadle Lampion

Kladno – Michal Koberstein, Jan Loněk a Karel Pazderka. Tři nesourodí kladenští hudebníci a písničkáři se v sobotu 26. prosince od 18 hodin sejdou v Divadle Lampion, aby sourodě zahráli a potěšili na druhý svátek vánoční své publikum. Tři Kladeňáky podle jejich slov spojuje žánr, který s písničkářstvím v těchto končinách úplně nesouvisí, a to je jazz. Písničkářský jazz, jazzové standardy a radost pohybovat se v jazzových harmoniích.

Tomáš Ignačák

Škoda Transportation by měla dodat do Německa 39 vlaků za 10 miliard korun

Plzeň - Skupina Škoda Transportation by měla dodat do Německa 39 jednopodlažních elektrických jednotek za více než deset miliard korun. Jde největší českou zakázku v západní Evropě. Škodovka vozy dodá britské firmě National Express Rail, kterou před několika dny Bavorská železniční společnost Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG) potvrdila jako vítězného operátora pro zajištění příměstské dopravy v okolí Norimberku. Boj o zakázky je tvrdý, proto lze očekávat, že neúspěšní kandidáti se proti rozhodnutí BEG opět odvolají, řekla mluvčí největší české strojírenské skupiny Lubomíra Černá.