Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Premiér Rishi Sunak vařil pro seniory...

Od sousedů: 90 % rakouských obchodníků loni okradli

Svaz obchodu zadal se spolkovou kriminálkou bezpečnostní studii, v níž odpovídalo 150 prodejců. Jen krádeže v obchodech způsobují za rok v zemi ztráty kolem půl miliardy eur - loni k nim došlo v devíti z deseti prodejnách. Ve 43 % se lidé pokoušeli zaplatit padělky, 22 % organizovaně žebrat, stejně tolik bylo případů vandalismu, 18 % napáchala organizovaná kriminalita.

Sparta v generálce před startem druhé části FORTUNA:LIGY porazila na Letné německý Norimberk 3:1.

Obrazem: Vítězná generálka! Sparta na Letné přejela německý Norimberk

/FOTOGALERIE/ Za hustého sněžení a mínusových teplot nastoupili fotbalisté Sparty ke své generálce před druhou částí FORTUNA:LIGY na domácím trávníku proti německému Norimberku. Celek 2. Bundesligy přehráli, už v osmé minutě vedli díky trefám Čvanačary s Haraslínem 2:0. Těsně před poločasem snížil Daferner, ale vzápětí upravil na, jak se později ukázalo konečných, 3:1 Wiessner. Zápas provázela výborná atmosféra, kterou tvořili hlavně němečtí fanoušci. Ti zaplnili sektor hostů a celých 90 minut dřeli stejně jako hráči na hřišti.

Sparta v generálce před startem druhé části FORTUNA:LIGY porazila na Letné německý Norimberk 3:1.

Vítězná generálka. Sparta přejela Norimberk. Priske: Posily přinesly dynamiku

Za hustého sněžení a mínusových teplot nastoupili fotbalisté Sparty ke své generálce před druhou částí FORTUNA:LIGY na domácím trávníku proti německému Norimberku. Celek druhé Bundesligy přehráli, už v osmé minutě vedli díky trefám Čvanačary s Haraslínem 2:0. Těsně před poločasem snížil Daferner, ale vzápětí upravil na, jak se později ukázalo konečných, 3:1 Wiessner. Zápas provázela výborná atmosféra, kterou tvořili hlavně němečtí fanoušci. Ti zaplnili sektor hostů a celých 90 minut dřeli stejně jako hráči na hřišti.

Koza v kufru na letišti...

Od sousedů: Kozlí maso v kufru. Voříšek utekl na letišti

Tak málo sněhu jako o posledních vánočních prázdninách v Rakousku - od 24. prosince do 8. ledna - nebylo od roku 1961, uvedla Geosphere Austria. Sněhem bylo pokryto průměrně jen 35 % plochy země. V posledních 30 letech to bylo průměrně 70 %.

Odborná praxe žáků SZŠ a VOŠZ Kladno v Norimberku.

Žáci kladenské zdravotnické školy získávali zkušenosti v Norimberku

Vybraní žáci kladenské zdravotnické školy odcestovali do Norimberku v rámci odborné praxe v sociálních zařízeních. První dva dny byly věnované jazykové animaci ve škole, kde se např. hrály hry v němčině, zopakovaly se důležité fráze a nebo se prováděla Stadtrally a pochopitelně součástí byla i účast ve výuce. Zbylé dny každý pomáhal například ve školkách a vždy s německým partnerem ze školy Lothar-von-Faber-Schule Nürnberg.

Adventní atmosféra v německém Annabergu je výjimečná.

Pokochejte se: Vánoční trhy v Annabergu jsou jako z pohádky

Stále více Čechů si jezdí užít vánoční atmosféru do sousedního Německa, kde je hned několik vyhlášených vánočních trhů. Obyvatelé západních Čech nemusí ani jezdit do poněkud vzdálenějšího Bayreuthu či Norimberka, kde jsou vánoční trhy vyhlášené, ale stačí vyjet jen pár kilometrů za hranice. Velmi krásné vánoční trhy jsou například ve městě Annaberg - Buchholz, které se nachází jen 10 kilometrů od Vejprt.

Lehárova vila bude zachráněna.

Od sousedů: Odhalují podvody ve zdravotnictví. Asanují Lehárovu vilu

Během dvou let od založení zahájilo 14 státních zástupců v bavorské centrále k potírání podvodů a korupce (ZKG) v Norimberku do konce října 568 řízení a zpracovalo 149 starších případů. Jen mezi 1. říjnem 2021 a 39. zářím 2022 podali k soudům 20 obžalob a 30 trestních příkazů.

Mince staré přes 2000 let jsou pryč.

Od sousedů: Uloupili keltský zlatý poklad

V noci na úterý zloději uloupili z Kelten&Römer-Musea v Manchingu u Ingolstadtu (okr. Pfaffenhofen) 483 zlatých mincí starých přes 2000 let o váze asi čtyři kilogramy. Jejich sběratelská hodnota se odhaduje na více milionů eur.

Vzácné kachle, ale i stříbrné mince a další nálezy učinili přerovští archeologové, kteří v těchto dnech bádají v okolí historické studny na Horním náměstí.

Jak žila přerovská šlechta. V okolí studny našli vzácné kachle z doby Pernštejnů

Představu o životě přerovské šlechty na přelomu 15. a 16. století získali v těchto dnech díky cenným nálezům na Horním náměstí archeologové. Při bádání v okolí studny z Pernštejnského období objevili unikátní soubor stovek kusů zlomků pozdně gotických reliéfně zdobených komorových kachlů. Vzácné jsou i nálezy stříbrných mincí.

Legendární vozy Orient Expressu byly k vidění na chebském nádraží.

V románu Agathy Christie v něm došlo k vraždě. Známý vlak lákal děti i dospělé

/GALERIE, VIDEO/ Orient Express jel v sobotu z Prahy a zastavil na chebském nádraží. Tady čekal na výměnu lokomotivy z elektrické na dieselovou, aby pak mohl pokračovat do Německa. Na německou stranu totiž nevede trakční vedení. Přihlížely tomu stovky lidí. Ti se také fotili se stevardy vlaku. Následně vlak vyrazil přes Marktredwitz a Norimberk do Londýna. Běžně tyto vozy jezdí přes Domažlice, kvůli výluce však vlak jel přes Cheb, jako tomu bylo v historii. 

Rataje - Paříž na kole. Jakub Vitonský (vlevo), Patrik Piňos

Na kole z Ratají do Paříže pod Eifelovku? Pro dva mladé nadšence žádný problém

FOTO+VIDEO/Jakub Vitonský a Patrik Piňos. Že vám tyto dvě jména nic neříkají? Nejedná se také o žádné slavné sportovce. Přesto tito dva obyčejní šestadvacetiletí kluci dokázali něco, co jen tak někdo nezažije. V obci Rataje nedaleko Olomouce nasedli na kolo a vyrazili směr Paříž. A ač se nejedná o žádné „cyklonadšence“, za dvanáct dní byli v sedle pod Eifelovkou. Každý den ujeli přes sto kilometrů, průměrně 114 denně a celkově 1370 kilometrů. Jak je takový trip napadl a co všechno je při dobrodružství potkalo? To se dozvíte níže.

Veteránská podívaná.

Od sousedů: Dostaveníčko veteránů při rallye

V roce 1989 převzal funkci administrátora far Meggenhofen a Steinerkirchen/Kematen dr. Manfred Brandl a přinesl do nového působiště svou vášeň pro oldies. V dalším roce tady uspořádali I. Landl-raylle veteránů jako "příjemnou vyjížďku do sousedních obcí". Ta se vyvinula v tradiční akci, jejíž 31. ročník po dvouleté pauze bude o tomto víkendu.

Dokument!

Od sousedů: Když je ranní žízeň veliká...

Skupina amatérských fotbalistů SG Ropfe z Elztalu v Bádensku-Württembersku, toho času na Mallorce, si ke snídani v 10.30 hodiny objednala v pivní zahrádce Bamboleo 600 piv, jak napsal www.helmutbestermann.de. Vytížilo to čtyři pípy této restaurace, ale po půlhodině byla celá objednávka vyřízena.

Příbramský trenérský tandem. Vpravo Marek Nikl

Příprava v Německu? Zařízeno přes Nikla. Zápasy mohly být dva

Fotbalisté Příbrami v pátek večer nastoupí k dalšímu přípravnému zápasu. Tentokrát ale za hranicemi. V Mittweidě se utkají s Chemnitzerem, který působí ve čtvrté nejvyšší soutěži. Stejně jako v zimě byl duel domluven přes trenéra Marka Nikla, který u západních sousedů působil téměř deset let.

Lidé se vydali do svatostánků na noc kostelů

Lidé si užívali tajemství nočních svatostánků

Kostel sv. Jana Evangelisty vedle průmyslovky je široko daleko ojedinělá moderní sakrální stavba s prvky secese z počátku 20. století sloužící zdejší Starokatolické farnosti od konce 19. století. Ojedinělá stavba byla v roce 2007 zapsána na seznam kulturních památek. Za dokumentaci letošní noci kostelů děkujeme Lence Hoffmannové.

To se nepovedlo...

Od sousedů: Holčička si vyjela s traktorem na střechu

V korutanském St. Veitu projela 11letá dívenka s traktorem střechu domu, informuje PNP. Sjížděla prudký svah s balíky k silážování a podle policie si spletla brzdu s plynem. Do nemocnice ji dopravili s neurčenými zraněními. Traktor vyprostila odtahová služba

Hrad Radyně je oblíbeným turistickým cílem

Na vrchol Radyně vede 114 schodů. Odměnou vám bude výhled až na samotné Alpy

Zřícenina hradu Radyně ve výši 567 m nad m. vévodí širému okolí ve dne i v noci a je typickou dominantou celého Plzeňska. V hradní věži se nachází stálá audiovizuální pohádková expozice s tajemnými bytostmi z pověstí o hradě Radyni, historická expozice s modelem hradu Radyně a na věžní vyhlídce je spolu s vyhlídkovými mapami k dispozici pozorovací dalekohled.

Dětská autíčka umějí chvátat!

Od sousedů: Hračičkář jel na autíčku 106 km/h

Marcel Paul (29) z Gedernu v Hessensku má světový rekord v rychlosti jízdy na dětském autíčku, tzv. bobbycaru. V sobotu jel po okresní silnici u Schottenu s 15procentním klesáním s vytuněnou hračkou s kopce rychlostí 130,7 km/h. Úsek byl pro pokus zajištěn semafory. Pro brzdění měl jezdec vyhrazenu bezpečnostní dráhu 300 metrů. S klasickým bobbycarem pak vytvořil další rekord průměrem 106 km/h.

Studenti poznali při výměnném pobytu nové lidi i místa a hlavně si zdokonalili cizí jazyk.

Studenti gymnázia jeli na zkušenou do Německa, pak vzali své kamarády do Čech

Studenti strakonického gymnázia se od 6. do 15. května 2022 zúčastnili již jednatřicátého výměnného pobytu mezi Gymnáziem Strakonice a studenty z partnerského Gymnázia J. A. Schmellera v Nabburgu, který jim dává možnost poznat nová místa, přátele, ale především si procvičit komunikaci v cizím jazyce.

Následky bouře v Německu. Ilustrační foto.

V Německu udeřily silné bouře, zranily se desítky lidí. Prověřuje se i tornádo

Až 40 zraněných, z nichž deset je ve vážném stavu, způsobila v pátek odpoledne silná bouře ve městě Paderborn na západě Německa. Meteorologové prověřují, zda se v oblasti neprohnalo tornádo. Silná bouře zasáhla i nedaleké město Lippstadt v Severním Porýní-Vestfálsku, uvedla agentura DPA. V Bavorsku utrpělo v důsledku bouře zranění 14 lidí.