Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Přípravné utkání: 1. FC Norimberk - FK Mladá Boleslav

Boleslav padla v Německu

Norimberk – Přátelské utkání boleslavských fotbalistů se hrálo na hřišti v tréninkovém areálu norimberského klubu za slunečného počasí.

Ocenění za nejlepšího němčináře si ze soutěže Best in Deutsch odnesl student českolipské Euroškoly Daniel Luka Henninger.

Dan Luka Henninger z českolipské Euroškoly je nejlepším němčinářem u nás

Česká Lípa /ROZHOVOR/ – Obecně nepříliš oblíbená němčina je pro něj téměř druhou přirozeností. Dan Luka Henninger, student českolipské Euroškoly, se blýskl v mezinárodní soutěži Best in Deutsch, ve které skončil v konkurenci více než tří tisíc studentů z celého světa na pátém místě. Z Čechů byl vůbec nejlepší. „S němčinou spolužákům vždy rád poradím,“ říká úspěšný student.

Březové události v Jihlavě.

Březen 1939 přinesl smrt hostinskému ze Stonařova

Stonařov, Jihlava – Krvavě se bouřlivé březnové dny před osmdesáti lety zapsaly do historie Stonařova na Jihlavsku, kde v té době žilo hlavně německé obyvatelstvo. Situace se v městečku vyhrotila už 13. března 1939 a neobešlo se to bez obětí. Při potyčce byl zastřelen místní hostinský, několik dalších lidí utrpělo zranění.

Ilustrační foto

Jičín láká na památky i loupežníka Rumcajse

Jičín - Jičín nemůže chybět na veletrzích zaměřených na cestovní ruch, kde pestrou turistickou nabídku prezentují pracovníci z Odboru kultury a cestovního ruchu a z Městského informačního centra Jičín.

Zásah německé policie. Ilustrační foto.

Iráčan pobodal ženu v Norimberku. K dalšímu útoku došlo v Dolním Sasku

S těžkými zraněními skončily v nemocnici dvě ženy, které v Německu pobodali útočníci v Bavorsku a Dolním Sasku. K oběma útokům došlo v neděli časně ráno, přičemž jejich motivy nejsou zatím známé. Pachatele z Norimberku, 25letého Iráčana, již policisté zadrželi, po dvou útočnících z dolnosaského Lingenu stále pátrají.  

Los evropský v Horním Rakousku. Přišel se k nim podívat z Čech?

Sousedé mapují své savce

Linec - Svaz ochrany přírody a Centrum biologie v Linci spustily projekt mapování savců v Horních Rakousích.

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Mělnicko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Spolana Neratovice.

Do Spolany dorazil nadměrný náklad dvou plynových kotlů

Neratovice – Do areálu neratovické Spolany v pondělí dorazily dva plynové kotle o velikosti 10 krát 5 metrů a hmotnosti 162 tun. Kvůli nadměrnému nákladu nebyla v okolí výrobního závodu plánována žádná dopravní omezení. Podle mluvčího Spolany Pavla Kaidla plynové kotle nahradí stávající kotle na hnědé uhlí. „Modernizace teplárny bude dokončena v polovině roku 2019, celkové investice dosahují 200 milionů korun,“ říká Kaidl.

Unikátní historické půdy v kupeckých domech na náměstí Krále Jiřího v Chebu.

Už i v Norimberku znají chebský unikát – krovy

Cheb – Město Cheb mělo další příležitost prezentovat svou mimořádně cennou památku – historické krovy. Stalo se tak ve vzdělávacím centru Norimberk, kde byla připravená pódiová diskuze ke 100 letům samostatnosti republiky.

V Informačním centru ve Vodňanech probíhá výstava s názvem ,,KOLO - fenomén našeho města´´

Kolo - fenomén našeho města

Vodňany - Ve Vodňanech probíhá výstava s názvem: KOLO - fenomén našeho města. Fotoklub Vodňany by Vás chtěl pozvat na výstavu fotografií do Informačního centra Vodňany.

Nový typ nafukovací kanoe Thaya břeclavské společnosti Gumotex uspěl v německém Norimberku na celosvětovém veletrhu PaddleExpo.

Vodáci ho rychleji sbalí. Nový kajak Gumotexu zabodoval na veletrhu v Německu

Břeclav – Je lehčí, na vodě stabilnější a rychlejší. Nový kajak Thaya břeclavské firmy Gumotex zvítězil ve své kategorii na prestižním světovém veletrhu PaddleExpo v německém Norimberku. „Ve dně a v sedačkách má kajak patentovaný materiál, takzvaný drop-stitch. Díky této technologické novince se také snáz balí a má pak kompaktnější rozměry,“ popsal ve středu tajemník společnosti Pavel Kašuba.

Ilustrační foto

Hradec dvakrát vedl, ale nakonec bral jen bod

Norimberk/ Hradec Králové - Liga mistrů: Hokejisty Mountfieldu srážely do kolen hrubé individuální chyby. Navzdory střelecké převaze podlehli německému soupeři znovu o jediný gól, tentokrát v prodloužení. Klesli na nepostupové místo a v neděli tak potřebují zvládnout duel ve Francii.

Až ty kmeny sdělá, bude byslet.

Soused si svépomocí staví srub

Pasov - V Kohlstattu v obci Künzing (okr. Deggendorf) si Max Vlasak, vyučený pokrývač, přestavuje svépomocí starý selský dům, z poloviny z kamene, z poloviny ze dřeva, píše PNP.

Formu hráčů Slavie chce využít i trenér Jarolím. Do nominace zařadil hned osm sešívaných

Nálet slávistů do reprezentace. Využije Jarolím jejich formu?

Ve víkendovém ligovém šlágru přejeli jednoho z největších rivalů a potvrdili jasný fakt z úvodu sezony. Nejlepší fazonu na českých fotbalových trávnících má Slavia. Forma sešívaného ansámblu se projevila i na výběru reprezentačního kouče Karla Jarolíma, kam se naopak nevešel nikdo ze Sparty.

Prakticky neznámé snímky starého Liberce pocházejí  z archivu stavebního úřadu nebo konfiskátů po Němcích.

Zmizelý Liberec se znovu vrací. Pozornost věnují i snímkům z roku 1968

Liberec – Okresní archiv v Liberci obnovil pro velký zájem výstavu snímků ze Zmizelého Liberce. „Vracíme se k srpnové okupaci 1968, ale také se podíváme se na legendární hospody nebo do městských čtvrtí,“ připomíná ředitel Státního okresního archivu v Liberci Robert Filip.

Ilustrační fotografie.

Hradec mění přístup, Liga mistrů je TOP

Hradec Králové - V minulé sezoně brali Ligu mistrů za nutné zlo. Letos k ní bude hokejový Hradec podle slov generálního manažera Aleše Kmoníčka přistupovat jinak.

Už se těší do teplínka...

Sousedka z točny nám závidí teplínko

Pasov - „Po téměř jednom roce na ledu, ve sněhu a v dlouhé tmě poslouchá jaderná fyzička Univerzity v Münsteru Raffaela Busseová (27) poněkud nevěřícně zprávy o nynějším létě v Německu,“ píše PNP.

Dočkal se svého eura.

Marxovo „nulové“ euro u sousedů

Pasov – Ke 200. výročí narození Karla Marxe, pověstného kritika kapitalismu, „vydal“ jeho rodný Trier zvláštní emisi eurobankovek, a to v nominální hodnotě 0 eur, napsala PNP.

Husy obsadily pláže...

U sousedů mohou střílet husy

Pasov - Od středy 1. srpna se smějí střílet divoké husy kanadské a šedé na jezeře Wöhrder v Norimberku, informuje PNP.

Hokejisté Mladé Boleslavi. Ilustrační foto.

Bruslaři si už znovu zvykají na led

Mladá Boleslav - Po týdnech dřiny na suchu se dočkali. Hokejisté Bruslařského klubu v pondělí poprvé v rámci letní přípravy naskočili na ledovou plochu.

Show se ochráncům zvířat nelíbí...

U sousedů bylo celé město na pstruzích

Pasov - O tradičním Rybářském dnu se v Memmingenu v sobotu pustilo do chytání pstruhů 1188 občanů. Králem lovu se stal 36letý Jürgen Ziegler, který z městského potoka vytáhl největší rybu o váze 1780 gramů, napsala PNP. Akci sledovalo přes 10 000 zvědavců.

Isarský dukát z roku 1760.

U sousedů vystavují bavorské zlato

Pasov - Zvláštní výstava Bavorské zlato v Rytířském sále norimberského Kaiserburgu začala 6. července a potrvá do 14. října, napsala PNP.

Pasovská dvojička budí obdiv.

Místo pejska má na procházky sovu

Pasov – Studentku ekonomiky na odborné škole v Deggendorfu Leonii Martinovou (22) lze potkat ve čtvrti Hals se sovou Liviem, nazývanou Liv, na paži, napsal list PNP.