Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Výstava Komenského Orbis pictus pohledem Václava Sokola

Výstavu o slavné učebnici prodloužili

Až do 30. sprna je prodloužena výstava Orbis Pictus pohledem Václava Sokola v Muzeu českého krasu v Berouně představující přelomovou učebnici J. A. Komenského v aktuálním výtvarném ztvárnění Václava Sokola jako připomínka 350 let od úmrtí jednoho z největších českých myslitelů, filosofů, pedagogů a teologů. Kniha je naplněním Komenského myšlenky obrazové učebnice jazyků, v které pomocí číslic spojuje věci na obrázcích s jejich slovním pojmenováním v různých jazycích.

Hrad Hohenberg v Německu, zhruba 10 kilometrů od Chebu, patří k nejnavštěvovanějším památkám.

U hradu Hohenberg vyvěrá Karolinin pramen

Gotický hrad Hohenberg v německém příhraničí patří k jedněm z nejnavštěvovanějších památek. Nachází se zhruba 10 kilometrů od Chebu v německém městě stejného jména.

Velký svět malé železnice

Velký svět malé železnice v Mýtě

Od 5. června je ve Vysokém Mýtě otevřena interaktivní výstava pro malé i velké zvaná Velký svět malé železnice. V přízemí regionálního muzea na návštěvníky čeká svět plný vláčků, jízdy historických souprav na elektrifikovaném modelu kolejiště i dětská dílnička. Výstava potrvá do 30. srpna.

Utkání Fobalové národní ligy mezi FK Pardubice (ve červenobílém) a 1. SK Prostějov  (v modrobílém) na hřišti pod Vinicí v Pardubicích.

Čelůstka: Za hru jsme byli odměněni

Hlavatý? Čelůstka? Kdo je autorem gólu? To byl hlavní rébus utkání Pardubice – Prostějov po koronavirové pauze. Právě jediný zásah rozhodl o výhře Východočechů a upevnění vedoucí pozice ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

Z rekonstrukce kostnice v kutnohorském Sedlci. Na snímku vedoucí projektu dusání hlíny Matěj Janský.

Dusání v kostnici začalo. Unikátní metodu v Česku ještě nikdo neaplikoval

/FOTOGALERIE/ Se zhruba měsíčním zpožděním v důsledku koronavirové pandemie začalo v kostele Všech svatých s kostnicí v kutnohorském Sedlci dusání. Unikátní metodu se rozhodli použít v nově vznikající přístavbě nebo-li bookshopu. Ten ale původně součástí projektu vůbec nebyl. Nápad jej vytvořit vznikl v podstatě za pochodu ve chvíli, kdy bylo prostor nutné v rámci probíhající rekonstrukce sanovat. 

Tady své chudé neopustili.

U sousedů 372 onemocnění za den

Linec – Do čtvrtečního rána přibylo v Rakousku za 24 hodin 372 případů onemocnění koronavirem. Celkem je 1843 pacientů, píší OÖN. 437 jich je v Tyrolsku, 345 v Horních Rakousích (za den +44, v okrese Freistadt plus sedm), 283 v Dolních Rakousích.

Švédský herec Max von Sydow.

Odešel Max von Sydow, noblesní muž a dvorní herec Ingmara Bergmana

Rytíř, který hraje šachy se smrtí, Dr. No, Ježíš i nacista. Tím vším byl švédský herec Max von Sydow, který zemřel u sebe doma ve francouzské Provence. Bylo mu devadesát let. Oznámil to dnes týdeník Paris Match. Syn baronky a etnologa, který proslul natáčením s Ingmarem Bergmanem, se prosadil nejen na filmovém plátně, ale i v divadle. Byl nominován na Oscara, cenu Emmy a Zlatý glóbus, je držitelem ceny Královské kulturní nadace.

Protiepidemiologické opatření na hraničním přechodu v Rozvadově

FOTOGALERIE: Pro muže s horečkou si přijela sanitka

/VIDEO/ Na vjezdu do České republiky na dálnici v Rozvadově policejní auto se zapnutými majáky, doprava odkloněna na prostranství bývalé celnice. Policisté a hasiči rozdávají cestujícím infoletáky o tom, jak postupovat při podezření na nákazu koronavirem a namátkově měří teplotu.

Stanislav Miloš je autorem historického modelu města Hranice

Model starých Hranic tvoří Stanislav Miloš téměř 30 let

Jak vypadaly Hranice v 18. století ? To zobrazuje model historického středu města, jehož autorem je Stanislav Miloš. Model, který je unikátní dominantou stálé expozice v muzeu na zámku v Hranicích, se stále rozrůstá, návštěvníci tak mohou už několik let průběžně sledovat jeho dokončování.

Výroba deskových her

Prořídlé regály s deskovými hrami. Teplé počasí mění nákupní zvyky

Chování českých spotřebitelů se dál proměňuje. Roste obliba e-shopů, častěji se platí kartami a také se dramaticky liší načasování nákupů. Výmluvným příkladem jsou třeba poslední Vánoce. Bývalo zvykem, že rodiče kupují dárky hodně dopředu a hračkářský sortiment mívá silné prodeje už od konce léta. Tentokrát přišel první zájem až na konci listopadu. Poslední adventní týden pak znamenal pro výrobce hraček učiněné žně.

Střelba v německém Rot am See

Muž v Německu zastřelil šest svých příbuzných. Motiv činu zatím není jasný

Šest příbuzných zastřelil dnes ve městě Rot am See na jihozápadě Německa šestadvacetiletý Němec. Policisté jej na místě činu zadrželi. Jeho motiv zatím není jasný, vyšetřovatelé ale podle místního policejního prezidenta Reinera Möllera předpokládají, že šlo "o rodinné drama". Mladík použil poloautomatickou krátkou zbraň, ke které měl jako sportovní střelec zbrojní průkaz.

Neuplave jim?

Sousedé stavějí supersněhuláka

Linec – U dolní stanice lyžařského areálu Riesneralm v hornoštýrském Donnersbachwaldu pracují od poloviny prosince na stavbě sněhuláka, který by měl dorůst do světového rekordu.

Souprava Škody pro provoz na trati Norimberk-Ingolstadt-Mnichov

Škoda dokončila vlaky pro Bavorsko. Mají dvě třídy, jet mohou 200 km/h

Bavorsko se ani k začátku nového jízdního řádu 2019/2020 nedočkalo nových vlaků pro páteřní trať Norimberk – Ingolstadt – Mnichov (tzv. NIM Express). Čekání na šestici push-pull souprav od Škody Transportation se tak protahuje už na více než tři roky. Vyjádření české i německé strany nicméně naznačují, že by se mohlo chýlit ke konci.

Martin Jůzek.

Glosa Martina Jůzka: Na stromek do Dortmundu

Slávistická rozlučka s Ligou mistrů je za dveřmi. Pokud chcete slyšet klišé, tak Pražané hrají v úterý večer o prestiž a pár milionů do klubové pokladny (postupové šance se vypařily). Ovšem tady půjde o víc.

Bronzová socha Karla IV. v Praze.

Pověst Karla IV. haní temná krvavá skvrna. V Norimberku obětoval lidské životy

Největší Čech, Otec vlasti, nejvýznamnější český panovník, taková i jiná přízviska u nás provázejí jméno Karla IV. Ne všude jej ale berou stejně. Třeba v Norimberku haní jeho pověst temná krvavá skvrna v podobě pogromu, který si 5. prosince 1349 vyžádal životy 560 Židů. Podnět k vraždění dal právě Karel IV.

Mladí šampioni.

Sousedé jsou mistry světa v boogie-woogie

Pasov - Magdalena Schmidová (14) z Thyrnau a Anton Graßl (16) z Windorfu v okrese Pasov se stali v sobotu v Moskvě mistry světa juniorů v tanci boogie-woogie, informuje PNP.

Tým Gumotexu při vyhlašování vítězů soutěže Paddlesport Product of the Year Awards

Kajak z Gumotexu zabodoval na veletrhu v Norimberku

Břeclav - Nový kajak RUSH břeclavské firmy Gumotex získal na největším evropském vodáckém veletrhu Paddle Expo titul Produkt roku v kategorii rekreačních produktů. Kajak zaujal porotce i návštěvníky kontraktačního veletrhu především použitou technologií výroby, konstrukcí zajišťující dokonalou stabilitu, prvotřídními jízdními vlastnostmi, všestranností využití a v neposlední řadě také šetrností k životnímu prostředí. Po loňském vítězství kajaku THAYA na tomtéž veletrhu je toto opakované vítězství v prestižní soutěži obrovským úspěchem české firmy.

Rodák představí svou tvorbu.

Rodák představí tvorbu

V rámci Chebské literární lázně proběhne v chebském Turistickém infocentru vernisáž výstavy Richarda Švandrlíka s názvem Znáš? Poznáváš? Akce se uskuteční ve čtvrtek 17. října od 14.30. O hudební doprovod se postará Dita Hanzelová a Jan Skružný. Uvádí Alena Vávrová.

Pachatel útoku na synagogu - Na snímku z videa pachatel středečního útoku na synagogu ve východoněmeckém Halle

Útočník v Halle chtěl spáchat masakr. Jednalo se o teror, míní prokuratura

Střelec z Halle chtěl ve středu podle německého nejvyššího státního zástupce Petera Franka spáchat masakr, když se rozhodl zaútočit na synagogu. Žalobce to hodnotí jako teror. O pravicově extremistickém teroristickém útoku mluví i německá ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová. Na podezřelého sedmadvacetiletého Němce Stephana Ballieta, v jehož autě se podle vyšetřovatelů našly čtyři kilogramy výbušnin, ve čtvrtek vyšetřující soudce u nejvyššího soudu nařídil uvalit vazbu, řekl mluvčí spolkového státního zastupitelství v Karlsruhe stanici Südwestrundfunk.

Z dětského představení O Červené Karkulce v podání Českého loutkového divadla Jana Vaňka v Městském společenském domě v Kolíně.

Nejmenší diváky potěšily originální loutky v klasické pohádce

/FOTOGALERIE/ Děti z mateřské školy Pohádka z Chelčického ulice a ze soukromé školky Emilia se ve středu 9. října dopoledne ve velkém sále kolínského Městského společenského domu bavily při loutkovém představení Českého loutkového divadla Praha, hrajícího nejen v tuzemsku, ale třeba i v Mexiku, Kambodži, Indii či pravidelně v Norimberku.

Výlet do Hornofalckého skanzenu

Hornofalcký skanzen nabízí historickou a kulturní krajinu, příjemně strávený čas v přírodě a spoustu dalších zážitků.

Jaromír Jágr při turnaji v Bolzanu, kam se vrátil po pětadvaceti letech.

Nezapomněli. Italští diváci vítali Jágra potleskem

/OD ZVLÁSTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Návrat do haly Palaonda, kde před pětadvaceti roky zářil v domácích barvách, si Jaromír Jágr užíval. I s ovacemi vášnivého italského publika. Jeho Kladno ale opět prohrálo. A zbytečně. Ve třetí třetině se hra Rytířů v turnajovém klání s místními Liškami sesypala a inkasovali pět branek. Jágr i přes porážku 3:7 domácí diváky ocenil.

Jaromír Jágr při turnaji v Bolzanu, kam se vrátil po pětadvaceti letech.

Nezapomněli. Italští diváci vítali Jágra potleskem

/OD ZVLÁSTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Návrat do haly Palaonda, kde před pětadvaceti roky zářil v domácích barvách, si Jaromír Jágr užíval. I s ovacemi vášnivého italského publika. Jeho Kladno ale opět prohrálo. A zbytečně. Ve třetí třetině se hra Rytířů v turnajovém klání s místními Liškami sesypala a inkasovali pět branek. Jágr i přes porážku 3:7 domácí diváky ocenil.