Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Fronta lidí stála na výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua v neděli 15. ledna.

Obrazy slavného malíře Rousseaua vidělo přes 57 tisíc lidí

Praha /FOTOGALERIE/ - Výstavu francouzského malíře Henriho Rousseaua si přišlo za čtyři měsíce do paláce Kinských prohlédnout 57.047 lidí. Přehlídka slavného umělce, který svou tvorbou ovlivnil mnohé další, se řadí nejen k divácky nejúspěšnějším projektům Národní galerie v Praze (NG), ale i k nejnavštěvovanějším výstavám v tuzemsku v posledních letech. Díla umělce přezdívaného Celník byla v tak velkém rozsahu v Česku představena poprvé.

Už příští týden bude mít veřejnost možnost obdivovat kopii tzv. Turínského plátna, do něhož mělo být zabaleno Kristovo tělo po sejmutí z kříže.

Kopie Turínského plátna už je na Zámku Fryštát

/FOTOGALERIE/ Už příští týden bude mít veřejnost možnost obdivovat kopii tzv. Turínského plátna, do něhož mělo být zabaleno Kristovo tělo po sejmutí z kříže. Posvátnou relikvii městu zapůjčili představitelé Broumovského kláštera, kde bylo v roce 1999 objeveno v dřevěné schránce pod štukovou vrstvou u stropu jedné z kaplí kostela.

PRO HEREČKU ANEŽKU RUSEVOVOU je působení v kladenském divadle prvním stálým angažmá.

Na jevišti stála Anežka Rusevová už v osmi letech

Kladno – Anežka Rusevová (nar. 1986) pochází z divadelní rodiny. Přes její bohaté divadelní zkušenosti je v Kladně v prvním stálým angažmá. Vystudovala herectví na DAMU (2010) a poté fungovala takzvaně na volné noze. Hrála v Praze i Norimberku, dělala asistentku režie i produkční v Národním divadle, objevila se v televizi a přeložila několik divadelních her z němčiny.

Ilustrační foto.

Škoda Transportation přišla o zakázku, vlaky v Norimberku budou provozovat DB

Norimberk - Tak je to oficiální. Škoda Transportation nakonec příměstské vlaky do Bavorska nedodá. Vítězem tendru, ze kterého odstoupil jeho výherce, britská společnost National Express, se podle oznámení objednatele linek, společnosti Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG), stal nakonec druhý v pozadí - německý dominantní provozovatel vlaků Deutsche Bahn. Neuskuteční se tak dodávka 39 pětivozových jednotek vycházejících z českých RegioPanterů v hodnotě přes deset miliard korun.

Do davu lidí na vánočních trzích v Berlíně najel kamion

Kvůli útoku v Berlíně lidé cestu do Německa neruší

Beroun - Tragický útok v Berlíně, kde na vánočních trzích řidič kamionu vjel mezi dav lidí, zasáhl i obyvatele Berounska. Řada z nich má v Německu známé, nebo tam sami na vánoční trhy jezdí. Stejně jako Berouňačka Jana Církvová s rodinou, která se z Německa vrátila jen den před smutnou událostí.

Náchodský pivovar Primátor. Ilustrační snímek.

Nejlepší pivo na světě mají v Náchodě

Královéhradecko, Náchod - „Nejlepší pivo na světě" náchodský pšeničný Primátor Weizenbier opět potvrzuje svou kvalitu a dominuje na nejedné degustační soutěži doma i v zahraničí.

Smířit se patrně budeme muset i s občasnými výlukami kvůli pracím na kolejích.

V novém jízdním řádu přibudou cyklovlaky

Karlovarský kraj - O něco více vlaků, v nichž lze přepravovat bicykly, přibude v novém jízdním řádu pro Karlovarský kraj v roce 2017. V platnost vstoupí od neděle 11. prosince. Rozsah dopravy jinak zůstane v podstatě nezměněn a bude odpovídat objemu letošnímu.

Ilustrační foto.

Tři čtvrtiny uprchlíků v Německu získají ochranný status

Norimberk - Většina uprchlíků, která v Německu požádala o azyl, bude moci v zemi zůstat. V období od července do září letošního roku získaly mezinárodní ochranu tři čtvrtiny uchazečů o azyl. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním údaje, které německá vláda poskytla parlamentní straně Levice.

Ministr kultury Daniel Herman vystoupil 
jako historicky první člen české vlády na sudetoněmeckém sjezdu.

Sobotka hájil Hermanovu účast na sudetoněmeckém sjezdu

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hájil ve Sněmovně květnovou účast ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na sudetoněmeckém sjezdu. Reagoval na kritickou písemnou interpelaci předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, podle kterého by občanské spolky neměly být pro vládu partnerem. Interpelaci podal už v červenci, na její projednání se dostalo až dnes.

Fotbalista Jan Polák.

Kapitán Zbrojovky Polák na podzim dohrál. Zradil ho stehenní sval

Brno – Naběhl si do prostoru, převzal přihrávku a… Konec. Kapitán brněnských fotbalistů Jan Polák dohrál na hřišti mistrovské Plzně už po dvaceti minutách. „Jak jsem dostal míč, ucítil jsem sval a dál to nešlo," posteskl si bývalý český reprezentant, jehož Zbrojovka na západě Čech prohrála 0:2.

Fotbalista Jan Polák.

Kapitán Brna Polák si na podzim už nezahraje, zradil ho stehenni sval

Brno - Naběhl si do prostoru, převzal přihrávku a… Konec. Kapitán brněnských fotbalistů Jan Polák dohrál na hřišti mistrovské Plzně už po dvaceti minutách. „Jak jsem dostal míč, ucítil jsem sval a dál to nešlo," posteskl si bývalý český reprezentant, jehož Zbrojovka na západě Čech prohrála 0:2.

Policisté a záchranáři dohlížejí na adventní trhy. Ilustrační foto.

Začínají vánoční trhy. Máme se bát?

Praha - Evropská města kvůli přetrvávající hrozbě terorismu připravují přísnější ostrahu vánočních trhů. Praha navíc počítá i se speciálním týmem, který se zaměří na kapsáře. Po loňských teroristických útocích v Paříží zachvátila evropské metropole panika. Před otevřením vánočních trhů většina z nich výrazně zvýšila bezpečnostní opatření. K tomuto kroku se tehdy připojila i Praha.

Vánoční trhy. Ilustrační foto.

Německá města chystají přísnou ostrahu vánočních trhů

Berlín - Kvůli přetrvávajícímu nebezpečí teroristických útoků chtějí německá města i letos přísně střežit své vánoční trhy, které v adventním období po celé zemi navštěvují miliony místních i zahraničních turistů. Zřejmě nejslavnější německý vánoční trh v bavorském Norimberku bezpečnostní opatření pro letošní rok ještě zpřísnil. Naopak Drážďany, oblíbené u Čechů, změny oproti loňsku nechystají, informovala dnes agentura DPA.

Český premiér Bohuslav Sobotka, ministerský předseda Bavorska Horst Seehofer, český ministr kultury Daniel Herman a ředitel Národní galerie Jiří Fajt společně zahájili otevření Česko-bavorské zemské výstavy „Karel IV“ v německém Norimberku.

Premiéři Česka a Bavorska zahájí v Německu výstavu o Karlu IV.

Norimberk/Berlín /FOTOGALERIE/ - Premiér Bohuslav Sobotka dnes v Norimberku společně s bavorským premiérem Horstem Seehoferem zahájí bavorskou část česko-bavorské výstavy o Karlu IV. a umění jeho doby. Výstava připravená českými i německými odborníky bude proti své pražské premiéře doplněna o několik desítek uměleckých děl. V Česku se zařadila k divácky nejúspěšnějším projektům poslední doby: za čtyři měsíce ji vidělo přes 90.000 návštěvníků.

Německá policie, ilustrační foto

Neonacista v Německu zranil čtyři policisty, nechtěl vydat zbraně

Georgensgmünd - Pravicový extremista dnes v Bavorsku zranil čtyři policisty, kteří mu přišli odebrat zbraně. Jeden z nich je i po operaci nadále v ohrožení života, uvedlo večer policejní ředitelství. Lehce zraněného útočníka policie zadržela a nyní ho vyšetřuje pro pokus o vraždu, informovala agentura DPA.

Ministr kutury Daniel Herman.

Soud: Herman je stále zaměstnancem ÚSTR, výpověď neplatí

Praha - Výpověď z pracovního poměru nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) byla neplatná, jeho nástupci mu měli nabídnout jiné místo. Obvodní soud pro Prahu 3 rozhodl, že Herman je stále zaměstnancem ústavu, informoval dnes server Aktuálně.cz. Verdikt není pravomocný, ústav se proti němu odvolá. Hermanovo odvolání z funkce ředitele podle dřívějšího pravomocného rozhodnutí soudu platí. Herman verdikt soudu o neplatnosti výpovědi uvítal.

Ilustrační foto.

Začíná bienále Janáček Brno, nabídne operní večery i koncerty

Brno - Premiéra opery Káťa Kabanová v režii Roberta Carsena dnes otevře pátý ročník mezinárodního bienále Janáček Brno. Potrvá do 18. října, nabídne mimořádné operní inscenace, sborové koncerty, komorní vystoupení i recitály. Převažuje hudba Leoše Janáčka, jemuž je festival věnovaný, zazní ale také kompozice jeho současníků a následovníků.

Výstava Císař Karel IV. 1316–2016 skončila.

Výstavu Národní galerie o Karlu IV. vidělo přes 90 tisíc lidí

Praha - Počet návštěvníků výstavy o Karlu IV. a umění jeho doby překročil hranici 90 tisíc osob. V neděli to řekl generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. Přesný údaj bude znám v pondělí. Výstava, která trvala od poloviny května do neděle, se řadí k divácky nejúspěšnějším akcím Národní galerie i výstavám letošního roku. Po uvedení v Praze bude mít od 20. října do 5. března reprízu v Norimberku. Výstava byla jedním ze stěžejních programů uspořádaných k letošnímu 700. výročí narození slavného panovníka.

Výstava Císař Karel IV. 1316–2016

Ve Valdštejnské jízdárně skončí výstava o Karlu IV.

Praha - Ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně v neděli večer skončí výstava o Karlu IV. a umění jeho doby. Byla jedním ze stěžejních programů uspořádaných k letošnímu 700. výročí narození slavného panovníka. Národní galerie ji zahájila v květnu v den, na který narozeniny Karla IV. připadají. Od začátku se těšila velkému zájmu návštěvníků. Za první dva týdny ji vidělo 10 tisíc lidí a dva týdny před koncem už měla 65 tisíc návštěvníků.

Pozemkářky se na víc než na remízu nezmohly

Pozemkářky vyhrály i bez brankářky

Rakovník – V úvodním kole letošního ročníku extraligy v pozemním hokeji Rakovničanky přivítaly výběr Slovenska, který by měl být oživením české nejvyšší soutěže, ale v Rakovníku nepřesvědčil, i když si domácí hráčky díky marodce musely poradit bez brankářky.

Fotbalisté Liverpoolu ve finále porazili Lvov 3:0.

FOTO: Liverpool v Ústí vystoupal až na trůn!

Ústí n. L. – Co se jim nepovedlo loni, to jim vyšlo letos. Mladí fotbalisté hvězdného Liverpoolu v Ústí nad Labem konečně vystoupali až na nejvyšší stupínek. Ve finále Albim Cupu 2016 si poradili s ukrajinským Lvovem 3:0 a mohli se radovat ze zisku cenné trofeje!

Nehoda se stala kolem půl druhé ráno. Hotelová loď, která plula pod švýcarskou vlajkou, narazila do betonového mostu, pod nímž zůstala zaklíněna.

V Bavorsku havarovala hotelová loď, zemřeli dva členové posádky

Berlín - V bavorském městě Erlangen poblíž Norimberka havarovala v noci hotelová loď s asi 230 lidmi na palubě. Dva členové posádky zemřeli. Informovala o tom dnes agentura DPA. Podle policie nebyl nikdo další zraněn. Výletní plavidlo, které po kanálu Mohan-Dunaj směřovalo do Budapešti, narazilo do mostu. Příčina nehody zatím není známá.

Císařská koruna na teplickém zámku

Korunu nosilo 66 císařů

Teplice - Kopie císařské koruny Svaté říše římské je od pátku na teplickém zámku. Do 11. září si ji má veřejnost možnost prohlédnout na výstavě, konané u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

Ilustrační foto.

Gólový návrat. Kapitán Polák zařídil Zbrojovce výhru nad Slováckem

Brno /FOTOGALERIE/ – Bude hrát, nebude hrát… V napětí držel brněnské fanoušky trenér fotbalové Zbrojovky Svatopluk Habanec před pátým kolem nejvyšší soutěže proti Slovácku. Návrat bývalého českého reprezentanta nakonec vyšel se vší parádou – Jan Polák zařídil svému mateřskému klubu první výhru v sezoně, když rozhodl o výsledku 1:0.

NĚMECKO zařadilo do spolkového plánu dopravních cest elektrifikaci ze Schirndingu do Norimberka. Pokud vše půjde podle plánu, bude nejen z Chebu po kolejích jezdit mnohem více osobních, ale i nákladních vlaků.

Vlaky pojedou až 160 km/h

Cheb - Bavorsko se chystá elektrifikovat železnici z Norimberku směrem na Drážďany, včetně odbočky na Marktredwitz a Cheb. Na české straně už je železniční koridor Praha Cheb na vztyčení stožárů vysokého napětí připravený, zbývá jen krátký úsek z Chebu k hranici s Německem. Pokud vše dopadne dobře, pojedou vlaky mezi oběma státy až rychlostí 160 km/h.

Vlak.

Elektrifikace trati má zelenou

Cheb, Norimberk - Německá strana schválila v těchto dnech práce na vybudování elektrifikace trati mezi Chebem a Norimberkem. Německé ministerstvo dopravy dokonce potvrdilo, že elektrifikaci této části tratě dává přednost před elektrifikací směrem na Domažlice a Furth im Wald. Práce by mohly začít během několika měsíců.

Ilustrační foto.

Dva duely, dvě porážky. Kometa na Dolomiten Cupu chybovala v defenzivě

Neumarkt, Brno – Z jižního Tyrolska odjeli hokejisté brněnské Komety s prázdnou. V Dolomiten Cupu prohráli obě utkání a skončili na čtvrtém místě. Nejdříve nestačili v italském městě Neumarkt na Norimberk 2:3 a v neděli podlehli v utkání o bronz Klagenfurtu stejným výsledkem.

Zatímco moderátorku Novy Lucii Borhyovou nedávno předseda SK Slaný Zdeněk Hořejší (vlevo) na stadionu vítal,  v pátek přišla návštěva nezvaná - zloděj.

Zlodějský fantom řádí na fotbalech dál, teď kradl ve Slaném

Slaný – Dají už si fotbalové kluby konečně pozor? Zloděj, který řádí po celé České republice, vybral v posledních týdnech minimálně desítku sportovních kabin přímo v centrálních Čechách. Naposledy řádil ve Slaném v rámci víkendového mezinárodního turnaje dívek do 18 let. Obral tu slovenský tým Slovanu Bratislava.

Ilustrační foto.

Německo dá do roku 2030 na dopravní infrastrukturu 270 mld. eur

Berlín - Německo do roku 2030 investuje do dopravní infrastruktury téměř 270 miliard eur (7,3 bilionu Kč). Počítá s tím plán výstavby silniční, železniční a vodní sítě, který dnes schválila německá vláda. Zlepšit by se mělo díky tomu i dopravní spojení s Českou republikou. Mezi prioritní projekty totiž patří železnice z Norimberku k českým hranicím a počítá se i s lepším spojením ve směru na Berlín.

Riskují pro bezpečnost ptáků.

Sousedé plaší ptáky od vysokého napětí

Pasov – Distribuční energetická společnost Bayernwerk nechává montovat na dráty vysokého napětí především v místech tahů ptáků ochranné „vlaječky", pohyblivé černobílé umělohmotné plátky. Mají zmenšovat nebezpečí, že se ptáci při letu dostanou do kontaktu s vedením.

Miroslav Grebeníček

Grebeníček chce znát, proč vláda vyslala Hermana do Norimberku

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na letošním sudetoněmeckém sjezdu zpochybňoval výsledky i důsledky druhé světové války a také rozhodnutí vítězných mocností o odsunu sudetských Němců. Ve své písemné interpelaci na předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) to tvrdí poslanec KSČM Miroslav Grebeníček. Od Sobotky chce vědět především, z jakého důvodu vláda vyslala Hermana na sjezd a jaké zadání ministr od vlády dostal.

Ilustrační foto

U uprchlické ubytovny v Bavorsku explodoval kufr, nikdo nebyl zraněn

Mnichov – U azylového střediska v bavorském Zirndorfu nedaleko Norimberku dnes za dramatických okolností shořel kufr. Svědci hovořili o výbuchu, policie však žádné stopy po výbušninách v zavazadle nenašla, jen část obalu spreje. Ministerstvo vnitra podle agentury DPA uvedlo, že při incidentu nebyl nikdo zraněn. Policie nadále pátrá po muži jižanského vzhledu a ženě, kteří byli s kufrem viděni.

Posila Zbrojovky Jan Polák.

Polák: Lýtko mě teď neomezuje, ale chci předejít obnovení zranění

Brno /ROZHOVOR/ – Zlobí ho stejné lýtko, které ho trápilo minulou sezonu v německém Norimberku. Ale z jiného důvodu. Defenzivní záložník Jan Polák do něj dostal při tréninku úder od spoluhráče a brněnské fotbalisty pak v přípravných zápasech povzbuzoval jen z tribuny. Fanoušci Zbrojovky se bývalého reprezentanta nedočkají ani v neděli proti pražské Slavii. „Snad budu co nejdřív v pořádku. Musím mít trpělivost a uvidím, co mi povolí doktoři," vyhlíží úterní podrobné vyšetření pětatřicetile­tý Polák.

Ilustrační foto.

Syřan, který se odpálil v Ansbachu, měl být vyhoštěn do Bulharska

Berlín - Syřanovi, který se odpálil v neděli pozdě večer v bavorském Ansbachu a zranil 12 lidí, hrozila deportace do Bulharska. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení mluvčího německého ministerstva vnitra. Syřané nemohou být vyhoštěni přímo do Sýrie kvůli situaci, která v zemi zmítané občanskou válkou panuje.

Z expozice Zapomenutá válka. Připomíná výročí 150 let od prusko-rakouské války.

Zapomenutá válka? Se zadovkami a patronou z papíru

Prace – Prusové a jižní Morava v roce 1866. Téměř zapomenutá součást historie, kterou novou výstavou přibližuje Památník Mohyla míru. Po uvedení v německém Norimberku se výstavy Jihomoravané dočkali 
v české premiéře.

Bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Bavorský ministr: Výbuch v Ansbachu byl zřejmě dílem islamisty

Ansbach (Německo) - Nedělní výbuch nálože v bavorském Ansbachu, kterou aktivoval odmítnutý žadatel o azyl ze Sýrie, byl zřejmě islamistickým sebevražedným útokem. Myslí si to bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Zatím ale podle něj nebyly nalezeny důkazy, které by ukazovaly na útočníkovo napojení na teroristické hnutí Islámský stát (IS).