Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Trochu neklidná noc...

Od sousedů: Vítr jim vyvrátil májku. Museli vyklidit náměstí

Ve Schwanenstadtu narušil na náměstí v noci na sobotu poryv vichru zakotvení májky vysoké 36,6 metru. Zůstala nakloněna k obytným budovám a hrozilo, že spadne. Hasiči ji museli pomocí jeřábu a výsuvné plošiny položit. Náměstí bylo předtím z bezpečnostních důvodů vyklizeno, auta, jejichž majitele se nepodařilo sehnat, byla odtažena.

Instalují vzpomínky...

Od sousedů: Linec vzpomíná zavražděných Židů

Na Bernaschkově náměstí v Urfahru byla vztyčena první stéla se jmény sedmi zavražděných nebo vyhnaných nacisty. Všechny oběti žily v těsném sousedství parku. "Je to první znamení vzpomínání ve veřejném prostoru Lince," napsaly OÖN. Do 15. září přibudou další památníky kolem Voksgarten, v Schillerově parku, u Izraelské kulturní obce v Betlémské ulici i jinde.

Benefiční koncert Cesta domů

Krnovský chrámový sbor opět prokázal své kvality

Při 16. benefičním koncertu, který se pod názvem CESTA DOMŮ konal 23. dubna v koncertní síni sv. Ducha, lze již hovořit o úctyhodné a záslužné tradici.  Jako i v předchozích letech byl pořádán Římskokatolickou farností Krnov ve spolupráci s MO KDU-ČSL a Hudebním sdružením Krnov. Za článek i fotografii velmi děkujeme Květoslavě Kukelkové

Klaus Barbie v uniformě nacistického důstojníka během své služby ve Francii

Lyonský řezník Klaus Barbie: Liboval si v sadistickém mučení, neušetřil ani děti

Dne 11. května 1987 zasedl na lavici obžalovaných v budově lyonského soudu čtyřiasedmdesátiletý plešatý muž se zbytky splihlých šedivých vlasů na zátylku. Svědci předstupující před soud dostávali tutéž otázku: je to muž, který v roce 1944 nechal v Izieu pozatýkat 44 židovských dětí, jež poslal do vyhlazovacích táborů? Muž, který po válce unikl soudu v Norimberku a zmizel v Bolívii? Je to lyonský řezník Klaus Barbie?

Liberecká výšina.

Připomíná rytířský hrádek. Oblíbená Liberecká výšina se po odmlce znovu otevřela

/FOTO/ Už před 122 lety se těšila velkému zájmu Liberečanů. Štíhlá, kamenná kráska, připomínající trochu i starý hrad, byla symbolem města už od svého vzniku, tedy od roku 1901. Řeč je o Liberecké výšině, výletní restauraci s rozhlednou, která se tyčí na vrchu Kovadlina a shlíží dolů na rušný Liberec. Zvýšený zájem místních opět vzbuzuje v těchto dnech, neboť se po pauze a změně provozovatele opět nadechuje do další etapy svého života a otevřela se znovu návštěvníkům.

Portál Branický most.

Beroun s Prahou spojí nejdelší český tunel. Stavba železniční trati je prioritou

/VIZUALIZACE/ Připravovaná stavba trati Beroun – Smíchov je Správou železnic považovaná za prioritu. Zároveň půjde o jeden z nejrozsáhlejších dopravních projektů u nás. Součástí totiž bude i nejdelší tuzemský tunel. Cílem je vybudovat zcela nový dvoukolejný úsek, který odlehčí stávající trati podél Berounky pro příměstské spoje.

Trenér Tomáš Zapotočný (vpravo) byl hodně rozzuřen po zápase s Královým Dvorem.

Zápas jsme odchodili. Pro mě neakceptovatelné, zuřil Zápotočný

Ve fotbalové Příbrami začíná být čím dál tím napjatější atmosféra. Po debaklu 0:9 s Norimberkem přišla další, mnohem překvapivější, porážka s Královým Dvorem 1:2 hrající o soutěž níž. Ani ne tak výsledek jako spíš předvedená hra namíchla pořádně hlavního trenéra Tomáše Zápotočného. Který už má představu, s kým bude dál počítat.

Ondřej Petrák už je zelenobílý. V Ďolíčku podepsal smlouvu na půl roku.

Zvučná posila. Ondřej Petrák je klokanem

Týden před startem jarní části FORTUNA:LIGY ohlásilo vedení vršovických Bohemians jeden z nejzajímavějších zimních přestupů. Po osmi letech se totiž do českého fotbalu vrací záložník Ondřej Petrák a zamířil do Ďolíčku.

Příprava: 1.FK Příbram - Králův Dvůr 1:2 (0:1)

Příbram dala první gól v přípravě, přesto vyhrál třetiligový soupeř

Příprava na jarní část sezony zatím fotbalistům Příbrami nevychází podle představ. Po bleskurychle sjednaném utkání v Norimberku (0:9) se svěřenci Tomáše Zápotočného a Marka Nikla poprvé představili doma. Ve čtvrtém utkání se dočkali premiérové branky, nicméně soupeř z Králova Dvora rozhodl v závěru utkání o výhře 2:1.

Příbram schytala v Norimberku debakl 0:9.

Debakl v Německu? Viděli jsme, jak se fotbal hraje, zní z Příbrami

Výlet za hranice Česka se rovnal spíš inspiraci a prozřením. Realitu už ale dlouho všichni tuší. Fotbalisté Příbrami schytali od Norimberku v souboji druholigových celků debakl a domů si odvezli výsledek 0:9. Hráči i trenér zjistili, v čem nejvíce zaostávají a zač je pověstná německá disciplina.

Spořádaně domů!

Od sousedů: Modré nebe nad Bavorským lesem

Na mnoha místech byl minulý měsíc studený, zamračený, vlhký, ale Bavorský les při české hranici byl nejslunnějším regionem celého Německa - slunce tady svítilo až 80 hodin, napsala PNP.

Drážďanský Striezelmarkt v zimním hávu oděný celý do bílého. Autor snímku: Sylvio Dittrich

Vánoční trhy lákají. Podívejte se, co nabízí blízké příhraničí

Nasávat tu správnou vánoční atmosféru nemusíte jen u nás doma. V blízkém příhraniční najdete vyhlášené trhy se spoustou atrakcí, rukodělnými výrobky i specialitami různých kuchyní. Epidemie koronaviru ovšem nabídku omezuje. Zejména neočkovaní by si měli před cestou dobře prostudovat aktuální podmínky pro vstup do dané země i protiepidemická opatření vyhlášená tamními úřady. Na některé trhy se totiž lidé bez očkování nepodívají ani s negativním testem.

Útok nožem v rychlovlaku.

Vstal a začal bodat. Syřan, který ve vlaku zranil čtyři lidi, trpí schizofrenií

Po sobotním útoku v rychlovlaku ICE mezi Řeznem a Norimberkem zůstali na místě čtyři zranění cestující. Podle agentury DPA to v neděli oznámila místní policie, podle níž vyšetřovatelé incident nespojují s terorismem. Média dosud informovala o třech zraněných. Pravděpodobný útočník s původem v Sýrii trpí schizofrenií.

Vánoční trhy v Mnichově, hlavním městě Bavorska

Oblíbené vánoční trhy v Bavorsku se budou konat. I s alkoholem

Zatímco vloni většina německých měst kvůli riziku nákazy covid-19 upustila od pořádání vánočních trhů, letos by se již konat měly. Jak informovaly list Passauer Neue Presse a agentura DPA, bavorská vláda v úterý představila přesná pravidla pro jejich letošní pořádání.

Lavice obžalovaných – přední řada Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop a Wilhelm Keitel, druhá řada Karl Dönitz, Erick Raeder, Baldur von Schirach a Fritz Sauckel

Norimberský proces: důkazy nechyběly, za děsivá zvěrstva padlo 12 trestů smrti

Jde o nejslavnější soudní proces druhé poloviny 20. století. Jeho étos ovlivnil nejen mezinárodní trestní právo, ale stal se obecně známým mementem a zásadním způsobem přispěl ke vzniku takových dokumentů, jako byla všeobecná deklarace lidských práv či Úmluva o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Norimberský proces s hlavními válečnými zločinci skončil 1. října 1946. 

V Plzni se hrál hokejový turnaj Wolves Cup pro ročníky 2013

Nabitý hokejový turnaj Wolves Cup vyhrála domácí Plzeň. Louny byly jedenáté

Ambiciózní klub Pilsen Wolves, který se věnuje výchově hokejové mládeže, uspořádal v minulých dnech sérii turnajů Wolves Cup. V neděli byl na programu poslední podnik, tentokrát pro ročníky 2013. Zlato zůstalo ve městě piva, domácí totiž ve finále porazili německý Norimberk. Louny skončily v obrovské konkurenci jedenácté. 

V Plzni hrály hokejový turnaj týmy ročníků 2013

Nabitý hokejový turnaj Wolves Cup vyhrála domácí Plzeň, Chomutov byl poslední

Ambiciózní klub Pilsen Wolves, který se věnuje výchově hokejové mládeže, uspořádal v minulých dnech sérii turnajů Wolves Cup. V neděli byl na programu poslední podnik, tentokrát pro ročníky 2013. Zlato zůstalo ve městě piva, domácí totiž ve finále porazili německý Norimberk. Mladý tým Chomutova skončil v obrovské konkurenci poslední. 

V Plzni se hrál hokejový turnaj Wolves Cup pro ročníky 2013

Nabitý hokejový turnaj Wolves Cup vyhrála domácí Plzeň, Teplice byly šesté

Ambiciózní klub Pilsen Wolves, který se věnuje výchově hokejové mládeže, uspořádal v minulých dnech sérii turnajů Wolves Cup. V neděli byl na programu poslední podnik, tentokrát pro ročníky 2013. Zlato zůstalo ve městě piva, domácí totiž ve finále porazili německý Norimberk. Teplice skončily v obrovské konkurenci na šesté příčce.