Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Kurátorka Dürerovy výstavy Christine Demeleové.

Od sousedů: Kradl drahá auta za humny

Na hranici ve Wullowitzu zadržela rakouská policie 45letého Čecha, který se 23. a 31. prosince vloupal do dílen a odcizil kromě jiného luxusní sportovní vůz.

Alexandra R. zmizela.

Od sousedů: Obžalovaní z vraždy těhotné mlčí

50letý Bosňan a jeho obchodní partner 48letý Němec jsou obžalováni z únosu 39leté Rumunky Alexandry R. v osmém měsíci těhotenství 9. prosince 2022, jejího zavraždění a skrytí těla na neznámém místě, aby se zmocnili jejího majetku. Falešná stopa, kterou vytvořili, měla vzbudit dojem, že odešla do ciziny.

Tři Lancastery B Mark III z 619. perutě RAF. Letoun v popředí byl zničen při nouzovém přistání po návratu z nešťastného norimberského náletu z 30. na 31. března 1944. Posádka havárii přežila, ale později byli všichni zabiti v akci

Nejhorší noc RAF: Nálet na Norimberk znamenal katastrofu pro stovku bombardérů

Byla noc z 30. na 31. března 1944. Bombardér Handley Page Halifax, vedený teprve 22letým kapitánem Cyrilem Bartonem, se prodíral k Norimberku a byl asi 110 kilometrů od cíle, když se na něj vrhly dvě německé stíhačky. Prostřílely palivové nádrže, zničily spojení a jeden motor. Letoun nebyl jediným postiženým. Noční nálet na Norimberk před 80 lety se stal nejtragičtější operací RAF ze celou válku. 

Urputně se přetlačovaly i ženy.

Od sousedů: Mistři v přetlačované

V sobotu bylo v Norimberku 35. mistrovství Německa v armwrestlingu. Na rozdíl od klasické páky (armdrücken), kterou známe třeba z hospody, při něm soupeři bojují jeden proti druhému vstoje.

Pozemní hokejisté Plzně-Litic se chystají na boje v pohárové Evropě.

Pozemní hokejisté Litic v generálce na Evropu padli v Norimberku

Pozemní hokejisté Litic absolvovali před EuroHockey Indoor Club Trophy Men 2024, která zavítá vůbec poprvé v historii do Plzně, generálku v německém Norimberku, který je sídlem dvou celků druhé bundesligy NHTC a HGN. Právě druhému z nich podlehli po obrovském boji 9:11.

Cyklostezka z obce Kotopeky

Podívejte se: Cyklostezka Hořovice – Kotopeky byla slavnostně otevřena

U rybníka Valcverk se v pátek 2. února slavnostně otevřela cyklostezka Hořovice – Kotopeky. Nová cyklostezka měří 854 metrů a je součástí trasy Praha – Norimberk. Vybudováním tohoto úseku je tak dokončena trasa mimo hlavní silnice a to od obce Osek až do obce Kotopeky. Dále se navazuje na cyklostezku ve Zdicích s pokračováním do Prahy, podél Vltavy až do Mělníka.

Brankář Jan Laštůvka.

Laštůvka o restartu v Havířově: Tlak bude, chci dostat na fotbal lidi. Co Baník?

/ROZHOVOR/ Je to jen pár týdnů, kdy se funkcionář Pavol Bugáň ujal žezla nad fotbalem v Havířově, a má už první zvučnou posilu. Osmý celek divize bude sázet na nepřeberné zkušenosti a kvalitu brankáře Jana Laštůvky, který loni v létě skončil v ostravském Baníku a žádná jiná nabídka z profesionálního klubu nepřišla. „Sám jsem zvědavý, jak na tom po té době, kdy jsem nechytal, budu. Zaujal mě ale projekt a záměr zvednout havířovský fotbal,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník jednačtyřicetiletý gólman, který je nyní s baníkovským dorostem v německém Norimberku. Kromě Havířova i tlaku veřejnosti mluví o trénování následovníků v Akademii Baníku, nebo o podzimu FCB ve FORTUNA:LIZE.

Sparta se ve třetím zápase skupiny Evropské ligy doma utkala s Glasgow Rangers.

Zápas z pohledu rozhodčího? Sparta připravila pro fanoušky speciální podívanou

Fotbalová Sparta se už v sobotu v rámci přípravy utká v domácí epet ARENĚ s Kodaní a svým fanouškům nabídne z utkání unikátní podívanou. Hlavní rozhodčí i jeden z jeho asistentů na sebe totiž připevní takzvanou BodyCam, tedy kameru, která bude snímat dění na hřišti přímo z jejich těla. Letenští využili tuto technologii už loni a záběry z pohledu hráče tehdy upoutaly celý fotbalový svět.

Zavražděná květinářka.

Od sousedů: Vraha dopadli po 32 letech

Skupina vyšetřovatelů německé policie s názvem Cold Case (Odložené případy) chce otevřít po 32 letech vraždu 28leté dekoratérky z Dortmundu. Na ulici zadrželi v pondělí důvodně podezřelého ze spáchání tohoto zločinu, 60letého muže.

Ilustrační foto.

Od sousedů: Zavraždili těhotnou?

Dva muži jsou obžalováni ze zavraždění 39leté ženy z Norimberka v osmém měsíci těhotenství a z braní rukojmí v prosinci 2022. Jedním z nich je její "bývalý" 50letý životní partner z Bosny, druhým jeho německý obchodní partner.

Muži a ženy A týmu Litic.

Litice vyhrály halový turnaj v německém Schwabachu

Se soupeři z druhé až šesté německé soutěže se o víkendu utkaly čtyři týmy pozemních hokejistů z plzeňských Litic. Zatímco muži a ženy A odehráli svůj turnaj ve Schwabachu u Norimberku, ženy a muži B hráli v Aalenu, který je nedaleko Stuttgartu. Příprava na halovou sezonu se týmům vesměs vyvedla. Muži A zdolali ve finále rakouský prvoligový AHTC Vídeň, ženy A prohrály ve finále s druholigovým německým HG Norimberk. Litické B týmy v Aalenu získávaly převážně v novém složení své první halové zkušenosti, ženy skončily páté, muži sedmí.

Do Panamy za roboty.

Od sousedů: Jedou do Panamy na robotickou olympiádu

Jak napsala PNP, mezi 500 družstvy z více než 80 zemí, které se kvalifikovaly pro finále olympiády World Robot 7.-9. listopadu v Panama City, jsou také dva týmy Gymnázia Roberta Kocha v Deggendorfu.

Synagoga v nové podobě.

Od sousedů: Ve Francku postavili znovu synagogu

V synagoze v dolnofranckém Allersheimu, vybudované podle některých pramenů v roce 1740 či 1742, podle jiných v roce 1877 v přestavěném domě, byla asi 150 let modlitebna židovské obce, rabínův byt a ve sklepě "mikwe", lázeň k rituálním účelům (na snímku ze zdrojů BR24 ji ukazuje vedoucí skanzenu Herbert May).

Ilustrační foto

Zloděj okradl spícího cestujícího ve vlaku

Berounští policisté řeší krádež peněženky. O tu spolu s osobními doklady i jízdenkou přišel muž, který v polovině září usnul ve vlaku. Policisté se obrací i na případné svědky.

GigaCzech 2023 v Mělníku

Vzrušující souboje i pohodová atmosféra. Mělník hostil možná poslední GigaCzech

Užili jsme si to do posledních chvíle a kapky potu, shodli se v přívětivém Mělníce účastníci i pořadatelé GigaCzech po osmém – a s největší pravděpodobností posledním představení unikátní multisportovní kombinace. „Uvidíme, co bude za rok,“ nepřibouchl však úplně vrátka do budoucnosti Jan Plachý, šéf organizačního týmu z agentury eventime.

Euro. Ilustrační foto.

Od sousedů: Platy rakouských politiků o desetinu narostou

Platy rakouských politiků všech stupňů by se mohly od příštího roku zvýšit o 9,7 procenta, což by byl rekord. Jsou odvozovány od platu poslanců Národní rady, aktuálně 9873 eura měsíčně. Nejvyšším činitelům je ale od koeficientu od roku 2019 něco sráženo.

Pomoc "trosečníkům" byla náročná...

Od sousedů: Zachraňovali devět holandských sourozenců

V sobotu dopoledne si vyrazilo devět sourozenců jedné holandské rodiny na dovolené ve věku 12-28 let v obuvi pro silnici, ve vycházkovém oděvu a bez zásob na horskou túru na Kaiserschild (2086 m). Kolem 22. hodiny whatsappem vyrozuměli rodiče, že uvázli v neschůdném alpském terénu.

Bartosz Pikul mohl opět rozhodnout utkání a pomoct svému týmu k zisku minimálně bodu, ale ve své šanci nebyl úspěšný.

Pardubice gól prostě nedají. I kdyby se hrálo do půlnoci a možná až do rána

GLOSA/Paní Fortuna si zrovna vybrala dovolenou… Ale neodjela nikam do zahraničí. Jen se přestěhovala z pardubické lavičky na tu pražských Bohemians. Zatímco v jarní části loňské sezony se Východočeši mohli na štěstí někdy spolehnout, tak v premiéře nového ročníku jim dalo košem. Prohráli 0:1 brzkou brankou po rohovém kopu. V dalším průběhu utkání si vytvořili šancí na dva zápasy, ale gól by nedali ani kdyby se hrálo do půlnoci. Možná až do rána…

Radoslav Kováč překvapil prohlášením, že se Pardubice zajímaly o reprezentanta Ondřeje Čelůstku.

Pardubice sháněly stopery všude. Lanařili jsme i Ondru Čelůstku, šokuje Kováč

Kafemlejnek. Opakuje neustále to samé. Ne proto, že by snad byli jeho svěřenci nechápaví, ale neustále se v letní pauze objevovali noví. On je potřeboval co nejrychleji zabudovat do systému, tak se s kolegy proměnili v trpělivé učitele. Fotbalový trenér Radoslav Kováč stojí na prahu první sezony v Pardubicích. Vloni totiž vplul do již otevřených dveří po osmém kole. Jeho tým zaznamenal personální průvan v kabině, který vystřídal čerstvý vítr. Tak čerstvý, že si někteří jeho koně ještě ve FORTUNA:LIZE nepřipsali jediný start. Přestože vstupuje do ročníku 2023/2024 s nezkušeným kádrem, chce se vyhnout nervům, které spouštějí boje o záchranu.

Ilustrační snímek

Zásadní směrnice. Evropský parlament schválil povinnou síť nabíječek pro auta

Evropský parlament v úterý schválil zásadní evropskou směrnici, která podpoří alternativní pohony aut napříč celou Evropou. A především v zaostávajících zemích, jako je i Česká republika, zajistí majitelům elektromobilů a aut na vodíkový pohon jistotu, že budou mít kde doplnit „palivo“. A to za férových podmínek.

Pardubičtí fotbalisté v dalším přípravném zápase nastoupí proti druholigové Chrudimi.

Derbíčko v přípravě. Prvoligové Pardubice dnes prověří druholigová Chrudim

Do třetice všeho druholigového. I když o síle německého Norimberku by se dalo polemizovat. V nejvyšší české soutěži by mohl útočit na evropské poháry. Pardubičtí fotbalisté se dnes od 11 hodin pokusí rehabilitovat za prohru proti pražské Dukle. I když infinitiv rehabilitovat je silně přitažený za vlasy. Hráči totiž naskočili do utkání z plné fyzické přípravy. Dnes vyzvou na stadionu Pod Vinicí v krajském derby Chrudim.

Pardubičtí fotbalisté v přípravě prohráli s pražskou Duklou.

Šebrle rozsekl přípravu v Semíně. Pardubice porazil syn slavného desetibojaře

Dukla pukla… Tedy podle posměšného fotbalového pokřiku puknout měla. Notabene, když hrála na trávníku týmu, který nastupuje o soutěž výše. Přesněji řečeno, prvoligový tým z Pardubic hostil „vojáky“ na hřišti Semína, který uzavírá hierarchii českých soutěží. Jenže se stal pravý opak druholigový celek po obratu skóre ve druhé půli na Přeloučsku zvítězil. Po prohře se druholigovým bundesligovým Norimberkem tak čekání na výhru v testovacím období pokračuje.

Radoslav Kováč pečlivě sleduje přípravu svých svěřenců na další ročník FORTUNA:LIGY.

Pardubičtí fotbalisté se na měsíc stanou hlavní součástí příběhu Léto s Kováčem

ROZHOVOR/Léto s Kováčem. Tak by se dal parafrázovat známý český film. Užijí si ho pardubičtí fotbalisté, ale komedie to rozhodně nebude… Trenér Radoslav Kováč je poprvé přivede do nové sezony. A to se vší vážností, protože na trénincích působí jako jejich kamarád, aby se znovu nejednalo o thriller. V té minulé dorazil k týmu až, nebo už, po osmém kole. Nakonec se svými svěřenci udržel zuby nehty pro město, kde vyrostl nový stadion, elitní soutěž. Momentálně se svými kolegy formuje nový kádr. Do přípravy FK Pardubice se zapojili hráči stávající, noví i staronoví.

Pardubičtí fotbalisté zahájili letní přípravu i s novými akvizicemi.

Pardubice zahájily letní přípravu. Od začátku jedou na vysoké otáčky

FOTO, VIDEO/ Raketový mód. Testy, posilovna a šup na hřiště… Žádné otálení aneb Není čas na rozjímání z úspěšně završené sezony. Kvůli prodloužení o baráž zahájili pardubičtí fotbalisté letní přípravu o týden později. Jako poslední z prvoligových celků. První den tradičně podstoupili fyzické testy na FTVS v Praze. V úterý se vrátili do Pardubic. Dopoledne naklusali do posilovny a odpolední jednotka se již odehrála na zeleném trávníku. Nikoliv toho v CFIG Areně, ale na staré dobré Vinici. Oproti konci loňského ročníku trenéři přivítali šest nových tváří.

Fotbalisté Vlašimi

Pardubice daly Vlašimi košem. Náhrada se našla v loňském katu v baráži

Komplikaci v letní přípravě na nadcházející sezonu fotbalisté Vlašimi rychle vyřešili. Podle původního plánu měli v sobotu dopoledne nastoupit před vlastními fanoušky a vyzvat prvoligové Pardubice. Východočeši ale na poslední chvíli utkání odřekli a vybrali si pro ně lukrativnější partii, když vyzvou bundesligový Norimberk. Svěřenci Martina Hyského si ale našli náhradu v Teplicích.

Huňáč vlak nepřetlačil...

Od sousedů: V Solnohradsku přejel vlak medvěda

Poblíž nádraží tauernské železnice Schwarzach-St. Veit v Pongau srazil vlak v úterý ráno medvěda hnědého. Usmrcené zvíře zůstalo ležet mezi kolejemi a později bylo odsunuto. Hubert Stock, zemský pověřenec, vyjel dopoledne na místo pro odebrání DNA ke zjištění původu šelmy.

Premiér Rishi Sunak vařil pro seniory...

Od sousedů: 90 % rakouských obchodníků loni okradli

Svaz obchodu zadal se spolkovou kriminálkou bezpečnostní studii, v níž odpovídalo 150 prodejců. Jen krádeže v obchodech způsobují za rok v zemi ztráty kolem půl miliardy eur - loni k nim došlo v devíti z deseti prodejnách. Ve 43 % se lidé pokoušeli zaplatit padělky, 22 % organizovaně žebrat, stejně tolik bylo případů vandalismu, 18 % napáchala organizovaná kriminalita.