Kreativ

ŠTÍTEK: Norimberk

Před výjezdem na pole.

Sirény u sousedů zachrání srnčata?

Pasov - Zemědělec Manfred Kölbl ze Schwarzachu (okr. Regen) zkouší novinku, která by měla chránit životy srnčat ukrytých ve vysokém porostu před noži sekaček, píše PNP.

Ilustrační foto

Slaný opět hostí elitní evropské fotbalistky

Slaný - Mezinárodní fotbalový turnaj pro dívky kategorie U-18 pořádaný Komisí fotbalu žen FAČR přivádí do České Republiky již posedmé špičkové týmy z regionu střední a východní Evropy.

Do Masarykovy obchodní akademie přijeli žáci a učitelé z přátelské školy v bavorském Hilpoltsteinu.

Bavorské návštěvě se v Rakovníku líbilo

RAkovník - Už tradičně v pomaturitním období přivítali na Masarykově obchodní akademii žáky a učitele z přátelské školy v bavorském Hilpoltsteinu, kteří měli možnost poznat nejen Rakovník, ale i nové české kamarády z řad studentů prvního až třetího ročníku ekonomického lycea. Tuto příležitost bohatě využili hlavně díky čtyřdennímu programu, který pro ně ekonomové připravili.

Okresní archiv v Liberci.

Archiv ve středu zveřejní neznámé fotky ze srpna 1968

Liberec – Mezinárodní den archivů, který připadá právě na středu 6. června, oslaví i ten liberecký. A stylově. Pokračováním fotoseriálu s názvem Zmizelý Liberec 2018. Tentokrát zveřejní skutečný poklad dosud neznámé snímky ze srpna 1968.

Na snímku Polákovi.

Smlouva končí a jsem zraněný. O pokračování se teprve rozhodnu, říká Polák

Brno /ROZHOVOR/– Na rozlučku Luboše Kaloudy přišel s ortézou na koleni a exhibiční utkání vynechal. Brněnský záložník Jan Polák po konci sezony léčí zranění a přemýšlí, zda si po sestupu zahraje za Zbrojovku druhou ligu. „Ze zápasu s Jihlavou mám naštípnutou kost a v koleni se mi navíc dělala voda. Je to nepříjemné, snad léčba nezabere dlouhou dobu,“ přeje si sedmatřicetiletý fotbalista.

Kladenská zdravotnická škola hostila návštěvu z Norimberku.

Studenti z Norimberku navštívili kladenskou zdrávku

Kladno - Celkem šestice studentů z německé střední školy Lothar-von-Faber-Schule z Norimberku navštívili Kladno v rámci výměnného studijního pobytu, který je součástí projektu Tandem za podpory Česko- německého fondu budoucnosti.

Filmaři si na chebském náměstí připravili rekvizity.

Kamera! Z Chebu bude rakouské město

Cheb – V rakouské městečko v 60. letech minulého století se tento týden promění centrum Chebu. K vidění tu budou desítky komparzistů v historických oblecích.

Ilustrační foto

Oceláře letos čeká Spengler Cup

Nejstarší jednorázový hokejový turnaj světa - Spengler Cup - bude mít letos českou stopu. Na 92. ročník prestižního turnaje v Davosu se totiž letos vydají také třinečtí Oceláři!

Klaudyánova mapa.

Zájemci se mohou seznámit s nejstarší mapou Česka z roku 1518

Reprodukci první mapy Českého království, která byla vydaná v roce 1518 v Norimberku, si od středy mohou zájemci prohlédnout v budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) na Albertově. Takzvaná Klaudyánova mapa, nazvaná podle lékaře a majitele tiskárny v Mladé Boleslavi Mikuláše Klaudyána, se dochovala v jediném výtisku. Proč a pro koho vznikla, se dodnes neví. 

Klaudyánova mapa.

Zájemci se mohou seznámit s nejstarší mapou Česka z roku 1518

Reprodukci první mapy Českého království, která byla vydaná v roce 1518 v Norimberku, si od středy mohou zájemci prohlédnout v budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) na Albertově. Takzvaná Klaudyánova mapa, nazvaná podle lékaře a majitele tiskárny v Mladé Boleslavi Mikuláše Klaudyána, se dochovala v jediném výtisku. Proč a pro koho vznikla, se dodnes neví. 

Účastníci Rallye Wiesbaden na klatovském náměstí.

Klatovskem opět projedou historické sportovní vozy

Klatovsko – Také v letošním roce budou mít motorističtí nadšenci a milovníci historických sportovních automobilů, které v minulosti soutěžily ve světových rallye, možnost vidět tyto plechové krasavce přímo na Klatovsku, kudy opět povede jedna z etap Rallye Wiesbaden.

Nebývalý úlovek!

Sousedův sumec měl 170 centimetrů

Pasov - Thomas Lex a jeho syn Tassilo z rodinného rybářství provozovaného už v šesté generaci vytahovali jednoho rána v šest hodin z Chiemsee u Seebrucku velkou síťovou vrš v asi pětimetrové hloubce sto metrů od břehu.

Serge Gainsbourg. Francouzského bouřliváka si zde zahrál Eric Elmosnino.

V rauši své hudby, davů a žen - slavní muzikanti na plátně

Mezi křikem davů, kilometry silnic a clonami kouře. Drogami i pitím. Těžký je život rockerů. Mnozí ze slavných vstoupili na stříbrné plátno. V kinech aktuálně běží Nico, 1988, road movie z dílny Susanny Nicchiarelli, věnovaná posledním rokům Christy Päffgenové, jež proslula jako Nico. Film rozkročený mezi Paříží, Prahou, Norimberkem a Manchestrem nahlíží do jejího zákulisí i na poslední turné múzy kapely Velvet Underground.

Ilustrační foto

Pozemkáři vstupují do jarní části sezony

Litice – V plném proudu je příprava litických týmů pozemních hokejistů na jarní část sezony. V prvním přípravném utkání se muži Litic střetli s tradičním soupeřem z Rakovníku a po dobrém výkonu především v první půli zvítězili 3:1.

Spanilá jízda po obcích Olomouckého kraje slavnostně zahájila další sezonu oblíbeného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem

Muzeum kočárů zahájilo sezonu. Spanilou jízdou po kraji

/FOTOGALERIE/ Celkem třináct zastávek na padesát kilometrů dlouhé cestě udělal kočár v čele s cechmistrem kočárnickým Václavem Obrem při své slavnostní jízdě po obcích na Prostějovsku. Ta slavnostně zahájila další sezonu oblíbeného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem.

Spanilá jízda po obcích Olomouckého kraje slavnostně zahájila další sezonu oblíbeného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem

Muzeum kočárů zahájilo sezonu. Spanilou jízdou po kraji

/FOTOGALERIE/ Celkem třináct zastávek na padesát kilometrů dlouhé cestě udělal kočár v čele s cechmistrem kočárnickým Václavem Obrem při své slavnostní jízdě po obcích na Prostějovsku. Ta slavnostně zahájila další sezonu oblíbeného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem.

Před střídáním stráží.

Nejstarší ředitelka u sousedů je ze Sudet

Pasov - Vestina Kitzhoferová (77), řádová sestra, která v šestnácti letech přijala jméno Anna, se narodila za války v okrese Český Krumlov. V roce 1946 utekla s matkou, prarodiči a pěti sourozenci do Fürthu im Walde a pak do Landau.

Bramborový rebel ve svém království.

Znáte „Rudou Amálku“ od sousedů?

Pasov - Bramborou roku 2018 byla vyhlášena na největší výstavě přírodního stravování na světě, Biofachu v Norimberku (potrvá do 17. února), Rote Emmaile.

Stánek českých bio produktů v Norimberku.

Masové výrobky ze Sasova jsou opět na veletrhu

Jihlava, Norimberk – Sasovské klobásy a další bioprodukty z Jihlavy-Sasova opět byly k dostání na největším evropském veletrhu bioproduktů Biofach 2018, který začal tento týden v německém Norimberku. Návštěvníci mezinárodního veletrhu si na nich pochutnávají už poněkolikáté.

Nejčetnější i u sousedů - sýkora koňadra.

Méně ptáků v zahradách sousedů

Pasov - V zimě je v bavorských zahradách stále méně ptáků, ukázalo jejich sčítání ve společné akci německého Svazu ochrany přírody a bavorského svazu pro ochranu ptactva (LBV).

Mladí basketbalisté Domažlic se zúčastnili turnaje v Plzni.

Mladí basketbalisté Domažlic na turnaji v Plzni

Plzeň – Na sklonku roku se mladí basketbalisté BK Jiskra Domažlice zúčastnili už 6. ročníku basketbalového turnaje mládeže v Plzni. Od 27. do 29. prosince se na šesti hřištích představilo 75 družstev, celkem 1175 účastníků z pěti evropských zemí. Domažlice na turnaji reprezentovaly kategorie U12 a U14.

Trenér FC Slavia Karlovy Vary U13 Dino Čolič.

Čolič: Zlepšovat určitě máme co, nejvíce však musíme zapracovat na zakončení

Karlovy Vary – Zatímco v loňské sezoně v České lize mladších žáků U13, kde skončili hráči FC Slavia Karlovy Vary U13 pod taktovkou kouče Dina Čoliče na osmém místě, když se seznamovali nejen se hrou na polovinu hřiště, ale také s kvalitnějšími týmy, chtěli Varáci v podzimní části nového ročníku České ligy být soupeřům vyrovnaným sokem.

Stráský mezi členy Antiatomového výboru.

U sousedů podiskutují k úložišti

Linec - Rakouský Antiatomový výbor uspořádá ve čtvrtek od 19.30 v Salzhofu ve Freistadtu infovečer s pódiovou diskusí s experty z Rakouska a Čech.

První tým Litic úspěšně vstoupil do halové sezony na turnaji v německém Schwabachu.

Litičtí pozemkáři zahájili halovou sezonu

Plzeň – Účastí na kvalitně obsazeném turnaji v německém Schwabachu zahájili halovou sezonu pozemní hokejisté A týmu mužů TJ Plzeň-Litice. Přípravného turnaje se zúčastnily německé týmy z prvních až čtvrtých soutěží.

Ilustrační foto.

Nové vlaky z Německa do Vídně přes Ústí nepojedou

Ústí nad Labem - Naši němečtí a rakouští sousedé se už brzy možná začnou navštěvovat častěji. Podle nového jízdního řádu Deutsche Bahn totiž mohou od 10. prosince cestovat mezi Berlínem a Vídní rychlejším železničním spojením.

V Čáslavi přednášel profesor Petr Čornej.

V Čáslavi přednášel profesor Petr Čornej

Čáslav /FOTOGALERIE/ - Zikmund Lucemburský, to byl název přednášky profesora Petra Čorneje, která se uskutečnila v aule čáslavského Gymnázia. Že vám jméno tohoto panovníka nic neříká? Stačí připomenout jeho přezdívku „liška zrzavá“ či „šelma zrzavá“ a hned je jasné, že se jedná o politika, kterému je přisuzována smrt Jana Husa!

Návštěva v Norimberku.

Žáci navštívili partnerskou školu v Německu

Záhoří, Norimberk - Jedenáct záhořských osmáků se v červnu vydalo do Norimberka za svými německými vrstevníky z Montessori školy, aby společně zjistili něco o městu Norimberk, o tradici perníkářství a o společné a odlišné kultuře stolování.